Борисов: Бюджет 2010 ще бъде преразгледан през юни

Бойко Борисов

© Георги Кожухаров

Бойко БорисовПрез юни бюджет 2010 ще бъде преразгледан. Дотогава очаквам преговорите да вървят и да получим одобрение за еврозоната. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който участва в дискусията, организирана от президента Георги първанов "България - накъде след  кризата".


В отговор на въпрос той каза, че може да се мисли за един един процент дефицит за 2010 г. "Всеки ден наблюдаваме финансово-икономическата стабилност. Казах, че ще докарам още един икономист да помага (Илиян Михов - б.а.), а и той вече помага като мой съветник в тази посока, и когато преценим трябва или не трябва, ще го вкараме в Народното събрание и ще го решим", посочи премиерът.


Преди това пред форума той отбеляза, че има няколко безспорни факта, в това число и казаното от президента Първанов, по бюджета - или пускаш дефицит, или не, или се харчат парите веднага, или по-късно. "Но в същото време има шанс да влезем в еврозоната и от там да произлязат положителни за страната събития," каза Борисов. "И в момента пускаме дефицит да разплатим вересиите на Станишев."
Борисов отбеляза, че вече е започнало разплащането със строителните фирми. "Който свали с десет процента от договорите, сиреч заложените комисиони, плащаме веднага, за сто милиона лева плащаме веднага," каза премиерът. "С една дума трябва да се изцеди максимумът, за да може парите да останат и за други дейности - инфраструктура", посочи Борисов.


Той обвини предишното правителство, че е сключвало безумни договори, така че ако не бъдат изпълнени, "ни вкарват в съда." Борисов нападна предшественика си Сергей Станишев, който се хвали с високия ръст на чуждестранните инвестиции по време на предишния кабинет. "Къде са те? В строителството. Ама в София и по Черноморието. Другите са в сферата на услугите, т.е. мобилните оператори, и отиват в чужди компании," заяви Бойко Борисов. 


След като благодари на президента Георги Първанов за организираната среща днес и обеща да се съобрази с някои от препоръките, Борисов попита дали са провеждани срещи за развитието на икономиката преди кризата. "Ако е имало такива кръгли маси, тези, които са имали лостовете тогава, е трябвало да се вслушат в препоръките", нападна той директно предшественика си. Сега сме принудени двойно да търпим ударите на кризата, каза Борисов и посочи, че никак не е оптимист, че тя ще си отиде така. Премиерът се оплака, че във време на финансова криза трябва да прави реформи и да поеме целия пасив от това. Възмути се, че след 20 години железниците и болниците са в този вид.


Стартирахме процедура в съда в Люксембург, за да искаме компенсации от Гърция за блокадата по границата, съобщи още Борисов по време на дискусията. Той не посочи размера на иска, защото загубите нараствали ежедневно. "В момента Гърция нарушава договори с ЕС, ако го правеше България, считайте, че веднага щеше да получи много тежки санкции," коментира Борисов.Борисов: Българският кандидат за еврокомисар надвишава всички останали


Премиерът Бойко Борисов каза пред журналисти, че е разговарял с председателя на еврокомисията Жозе Барозу след срещата му с Кристалина Георгиева. Не съм упълномощен да говоря от негово име, но искам да ви уверя, че впечатленията са изключително силни и мисля, че в момента България има кандидат за еврокомисар, който надвишава всички останали като ниво и качество, каза Борисов. По думите му понякога и лошата реклама върши работа. Попитан дали очаква проблеми при гласуването на промените в правителството в парламента, особено след критиката на лидера на ДСБ Иван Костов срещу Кристалина Георгиева и Меглена Плугчиева, премиерът заяви, че "демокрацията е хубаво нещо и всеки може да си каже мнението". "Ще оставя на партиите да преценят дали да подкрепят промените в кабинета или не, каза той и отбеляза, че народът ясно е дал правото на ГЕРБ да подбере такъв състав, който да ни представя добре.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK