Френският посланик: Правосъдието в България не работи задоволително

<br />
<input type="hidden" id="gwProxy"><!--Session data--></input><input type="hidden" id="jsProxy" onclick="jsCall();" /><br />
<br />

© Асен Тонев


Българското правосъдие не работи задоволително. тази констатация направи посланикът на Франция у нас Етиен дьо Понсен. Дипломатът говори на дискусия на Върховния касационен съд и Съюза на съдиите. Темата на срещата беше за това как да се намери балансът между правата на човека и обществените очаквания за ефективно наказателно правораздаване.


Според дьо Понсен този баланс в България е изместен и се създава усещането, че обвиняемите и подсъдимите имат много повече права от жертвите на престъпления. Дали махалото се е върнало в центъра можем да разберем по развитието на конкретни дела, обясни дипломатът и заяви, че за позицията на Франция ще е решаващ изходът от процеса за убийството на студента Мартин Борилски в Париж.


Пред съдиите дьо Понсен каза, че подкрепя промените в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, които правителството внесе в парламента. Той даде пример с въвеждането на възможността съда да разпита полицаят, разследвал даден случай, както и с назначаването на резервен адвокат, ако защитникът на подсъдимия отсъства прекалено дълго и пречи на процеса.


Посланикът на Франция заяви още, че много важна за усещането за справедливост е конфискацията на незаконно придобитото имущество. Той обясни, че във Франция властите отнемат имоти и ги продават още преди срещу собственика им да има влязла в сила присъда. "След това ако се окаже, че е невинен просто му връщаме парите. Но престъпниците, които са готови да влязат в затвора, всъщност най-много ги боли, когато им вземете имотите и парите", заяви дьо Понсен.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Весело

  Той обясни, че във Франция властите отнемат имоти и ги продават още преди срещу собственика им да има влязла в сила присъда. "След това ако се окаже, че е невинен просто му връщаме парите. Но престъпниците, които са готови да влязат в затвора, всъщност най-много ги боли, когато им вземете имотите и парите"

  Ех, че справедливо! Това вероятно е останало от Великата Френска Революция. Някой те натапя, продават ти имота на свои хора за два Наполоена и ако все пак избегнеш гилотината, ти връчват квитанция за единия Наполеон да си го потърсиш в някоя каса по колониите, а другия ти го удържат за "разноски" по продажбата.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 2. 2 Профил на bg
  *****
  Неутрално

  Конфискацията на незаконно придобитото имущество е нещо нормално в белите страни,а тук в БГ мутрите са облагодетелствани и с това,че запазват незаконно придобитото.

 3. 3 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 233 Неутрално

  и вкарват голове с ръце - за да се класират за

 4. 4 Профил на Който работи неефективно
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на Beholder
  *****
  Неутрално

  Етиенчо, душа, ясно ми е, че изявлението ти е причинено от безобразията на БГ съда по казуса Борилски, но в случая най-добре е да се остави френският съд да даде ход на делото и да видим тогава дали убийците ще продължат да се разхождат поживо, поздраво

 6. 6 Профил на я
  *****
  Неутрално

  Ега ти френската "демокрация". Значи продаваме, а после евентуално - извинявай, на ти 5 лева. Защото търгът е най-чистия способ за крадене. Всеки търг се манипулира - то е ясно...

 7. 7 Профил на българският посланик
  *****
  Неутрално

  Правосъдието в България не работи изобщо!

 8. 8 Профил на ispor
  ispor
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Добрутро бульо!Ние отдавна си знаем че от съдебната система нищо не става,ама не знаем как да я оправим!Всъщност съдебната власт одавна е неделима част от организираната престъпност,как очаквате тази обща организация да се реформира и по този начин да се самоунищожи!

 9. 9 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Не е прав Г-н Посланника, въобще няма правосъдие в България.За съжаление разбира се.

  Orda
 10. 10 Профил на Барба Яне
  *****
  Любопитно

  Какво приемаш Ваша милост ?Да те трясне някой пиян шофьор без да влезе в затвора? Особено ако е манго ще му вземете петълите.

 11. 11 Профил на френският посланик
  *****
  Неутрално

  Не знам защо, но имам чувството, че медийната активност на френския посланик у нас напоследък е свързана с лобиране и натиск за извличане на икономическа полза за френски фирми у нас

 12. 12 Профил на Слушател
  *****
  Неутрално

  А с кой направи сделка г-н посланикът та продаде RFI на мутро-поповете от Варна, които пък го предадоха на ДС агентите от Радио Фокус.

  С това в БГ ефира изчезна последната свободна медиа - СРАМ за Франция и в частност за посланика и!

 13. 13 Профил на ДЕД
  *****
  Любопитно

  Абе Марсилезата" не е зле да кажеш и още някой друг мурафет.Че ги схванеме ние но е още раноВиж за точенето на банкоматите акъл ни нетреба..Е що не работи правосъдието бе франсе.Я виж Маргинете се вънка се вътре във затвора.Като на пинг-понг.Видехме Ви и Вас кога палиха цели квартали и колко съвети с палките давахте.Се по главата за по лесно възприемане.Айде аз съм дотука че то всичко се документира нали знаеш.

 14. 14 Профил на 2029
  *****
  Неутрално

  отличен
  мн. добър
  добър
  задоволителен
  слаб

  Следователно, след като Българското правосъдие не работи задоволително означва че работи слабо.
  Посланикът на Франция у нас Етиен дьо Понсен

 15. 15 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Весело

  Защо да работи, когато
  и така си е богато?!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 16. 16 Профил на някой
  *****
  Гневно

  Посланиците да си гледат дипломацията и да не се изказват по въпроси, които не са им ясни. Какво разбира този господин от правосъдие, справедливост и закони?!?

 17. 17 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Кочина!

  Кочина!

  Българска кочина!

  Кочина!

  Кочина!

  Оооооуууубичам те!

  Кочина!

  Кочина!

  Българска кочина!


  Къде е оня умен професор Лазар Груев, дето твърдеше колко напредничаво било бг правосъдието и как експедитивно работело?

  А вие във форума - какво се правите на луди по балкански бе?

  Къде го има това българското?

  Тази цигания на бавене, мотане, лъгане, криене, блокиране, подмяна и в крайна сметка липса на правосъдие?

  Ах... балкански шмекери и циганори!

  Желая ви да стигнете утре до състоянието на семейство Борилски, да не получите справедливост, и да ви питам каква песен ще запеете!

  Мръсна, продажна сган!

 18. 18 Профил на суьо
  *****
  Неутрално

  "възможността съда да разпита полицаят, разследвал даден случай"

  Как така полицаят, разследвал случая ще разпитва съда?

  Ех, тоя пълен член, какви смехории прави. Да го махат, че некои вестници изпадат в смешни ситуации.

 19. 19 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Весело

  Разбира се, че има българско правосъдие: някои ги осъждат, а други — не, според зависи. Такова е цялото бг общество

  "Чекай, баце, найш ква е сложуена таа работаа, ва? Са, ти голем късмет извади, че менка срещна, другите са все гъзари, баровци, тъпанари, мошеници, некадърници.... Са че те оправиме аз сичкото ти. И евтино зимам, направо подарък, абе без пари, ама днес ми е празник голем, сина се жени, булка в къщи. Голем късмет, баце, че още съм тук ме фана... казвай са, ко има?"

  И прочее, и прочее.

  Е, сега иди го преведи това на френски и му го дай на посланика да го чете. Какво ти разбира той? Тука е така и точка.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 20. 20 Профил на ХХL
  *****
  Неутрално

  Посланикът е прав, но изобщо не е негова работа да дава оценка на нашата правосъдна система. Най добре е да си гледа неговата работа. Иначе ще започнем да споменаваме членове на семейството му с добри намерения.

 21. 21 Профил на простак
  *****
  Неутрално

  Това си е чиста намеса в ншите вътрешни работи и то по конкретно дело.Защо смята,че нашите закони са лоши-законите са си добри,само трябва неподкупни магистрати да ги спазват.Нищо повече.

 22. 22 Профил на владо
  *****
  Неутрално

  До "Я". Даже и търгове не правят. Попитайте някой от съдебните изпълнители как е у Франция. Да не те напъпли френският му колега, по френските закони.

 23. 23 Профил на Мики Маус
  *****
  Неутрално

  Този пък къде си навира френския нос!?
  Не знае ли, че нашите магистрати работиха 13 месеца миналата година, ако не вярвате вижте колко заплати са взели.

 24. 24 Профил на Мики Маус
  *****
  Неутрално

  "Той обясни, че във Франция властите отнемат имоти и ги продават още преди срещу собственика им да има влязла в сила присъда." - Гледай да видиш ти, правова държава от всякъде, няма що. Да взема да им продам Афеловата кула за скрап, пък после ще им върна парите ако се окаже, че си е тяхна собственост.

 25. 25 Профил на Shock
  *****
  Неутрално

  Много мек дипломатичен тон от посланика.Франция демонстрира все пак извесно доверие в новото правителство.

 26. 26 Профил на Пловдив
  *****
  Неутрално

  Знаем, Ваше превъзходителство.... знаем

 27. 27 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  Компанията в която работих беше подизпълнител на френска компания, не ни платиха последната част от цената, въпреки че крайния клиент им плати всичко, започнаха едни цигании. Водихме две дела във Франция и това, което аз мога да кажа за френската съдебна система е много по бавна от нашата и определено не мисля, че точно там може да намериш справедливост. Така, че на тоя господинчо мога да му кажа само, че едва ли сме цвете, но се радвам, че не сме като тях.

 28. 28 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Мисля, че изобщо не приляга на един посланик да прави подобни изказвания, Не знам обаче доколко те са предадени правилно от "Дневник", но това е грижа на господин посланика. Това изказване, доколкото е точно предадено, го компрометира. Българското правителство би трябвало да му поиска отзоваването му, но, доколкото не го прави, или е гузно или думите на посланика са предадени неточно. И в двата случая — ненужна информация.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 29. 29 Профил на lud
  *****
  Неутрално

  То с такова правителство и посланника на Лесото може да казва какво как трябва да става в България. Да не забравяме, че съвсем скоро Борисов каза, как трябва да се променя закона за ДДС, не според това какво мислят депутатите, които сме избрали, а премиерът на Израел!?

 30. 30 Профил на Todor - student v Paris
  *****
  Неутрално

  Тъпаци, какво сте се разхленчили, бе???? Не било "работа на посланника да казва такива неща". А на кой е работа???? Защо никой от вас не го казва????? И защо ако някой от вас го каже, никой няма да му публикува казването във в-к Дневник???? Защото сте никой!!!!!!

  Който е чел за делото БОРИЛСКИ, само той зне за какво иде реч. Няма по-идиотско дело. Разтакавано, скривано, покривано, манипулирано и все още няма осъдени за убийството.

  А убийците са от ясни по-ясни. Това са Стоян Стоичков и Георги Желязков, за които френското следствие е изпратило категорични доказтелства че са убииците на Мартин Борилски.

  Защо още не са осъдени, това пита посланника, идиоти????

  А вие питате ли същото???? И как и кого питате???? Бяхте ли на протест пред ВКС миналата година???? Правили ли сте нещо повече от това да четете и пишете от вкъщи?????

  Мухльовци!!!!!!!!

  Затова още дълго нещата няма да се оправят в България. Защото когато и от вън ви дават акъл и ви натискат в правилния път, вие пак се дърпате.

 31. 31 Профил на Todor - student v Paris
  *****
  Неутрално

  Френския посланник се изказва, защото УБИЙСТВОТО НА МАРТИН БОРИЛСКИ Е СТАНАЛО В ПАРИЖ. Ако беше убит в Перник, нямаше да се изказва.

  Ако беше убит в Берлин , тогава щеше да вдига шум германския посланник. Ако беше убит в Лондон, тогава посланника на UK щеше и т.н.

  Защото посланника е представител на френската държава, а френската държава е дала на българското правосъдие задача: ето ви документите, ето ви доказателствата, убийците са при вас, те са българи, осъдете ги за престъплението КОЕТО Е СТАНАЛО У НАС. Това е като отстъпена работа, която обаче подизпълнителя наречен българско правосъдие все още не е свършил ( ДЕВЕТ години след убийството !!! )

  Междувреммено, ИМА МЕЖДУНАРОДНА ЗАПОВЕД за задържането на убийците Стоян Стоичков и Георги Желязков. Обаче българския съд отказва да ги екстрадира във Франция.

  А сега, де! Хем оказват да ги предадат на Франция, хем не са ги осъдили още. Ето защо френския посланник вдига шум.

  Думите му могат да се разбират така : КАТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ГИ ОСЪДИТЕ, ДАЙТЕ ГИ НА НАС, А КАТО НЕ НИ ГИ ДАВАТЕ, ПОНЕ ГИ ОСЪДЕТЕ.

  Така стана ли по-разбираемо за кратуните ви????

 32. 32 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  френския арбитраж ми е ясен ваше првьзходителство
  гладате да има по малко руско влияние в бьлгария която е сьздадена като дьржава от русия
  ньоиския договор краснорециво говори за това

 33. 33 Профил на roko
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "Todor - student v Paris":

  То от такива като тебе сме на тоя хал, дай им да се кланят на всеки тъпак, само защото е чужденец.

 34. 34 Профил на Таня
  *****
  Весело

  Най-актуалните клюки от света на известните и Холивуд и още нещо, само тук: http://klyuki.blogspot.com/

 35. 35 Профил на Dove
  *****
  Разстроено

  Г-н студенте от Париж ,има ли смисъл да наливате акъл в роковата и подобните нему кратуни? Май няма...........Тъжно,а.Роковци нямат яавно нужда от правосъдие. Изглежда че имат нужда единствено от салатката и ракийката си .А забравих и от чалгата.

 36. 36 Профил на Бойко
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "Dove":

  Попова ти ли си?

 37. 37 Профил на Френският посланик:
  *****
  Гневно

  Правосъдието в България не работи !

 38. 38 Профил на ле монде ентиер
  *****
  Гневно

  До коментар [#28] от "Гуано":
  А НА КОГО, БЕ гу/в/но?

 39. 39 Профил на правопис
  *****
  Гневно

  До коментар [#19] от "Гуано":

  Гуано, по точно гувно !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK