Правозащитници алармираха за опасна тенденция за засекретяване на съдебните дела

Българският съдия в Страсбург Здравка Калайджиева<br /><br />

© Юлия Лазарова

Българският съдия в Страсбург Здравка КалайджиеваИма вкус към закритите съдебни заседания и това е един от реалните опасности за нарушаване на човешките права, заяви вчера адвокат Йонко Грозев от Центъра за либерални стратегии. Той обясни, че много от делата се засекретяват, защото по тях са използвани специални разузнавателни средства (СРС). "Протоколът от СРС обаче не е конфиденциална информация. Европейският съд за правата на човека приема за конфиденциална информация тази, която например би разкрила самоличността на агент, или на начина на действие на службите", каза правозащитникът.


Според него много дела се засекретяват и защото прокуратурата ги внася така, а не защото съдът има реален мотив да ги гледа при закрити врати.


Грозев посочи като пример за неспазването на презумпцията за невиновност прокурорските изказвания преди присъда за дадено престъпление и препоръча на обвинителите да бъдат по-внимателни, когато говорят по делата. Адвокатът обясни, че има трайна практиката на съда в Страсбург, според която изказваният на висши държавни служители преди съдът да се е произнесъл окончателно, са недопустими.
Грозев беше подкрепен от българския съдия в Страсбург Здравка Калайджиева. Наблюдава се недостатъчна откритост на съдебните органи със засекретяването на даден процес или съдебен акт, заяви тя. "Ако съдебната власт не може да каже на обществото как е достигнала до някакви изводи, това е страшно. Защото ако обществото не е в състояние да провери, че се е провел справедлив съдебен процес от независим съд, няма как да се увери, че това е така", обясни Калайджиева.


Тя съобщи, че се стига до абсурда, че решенията по някой дела за експулсиране на чужденци не е се дават дори на съда в Страсбург с мотив за класифицирана информация.


Българският съдия в Страсбург посочи като друг проблем фактът, че съдилищата у нас не прилагат директно конституцията, ако установят, че даден закон й противоречи. Това е един от балансите между властите, на които гражданите трябва да могат да разчитат, заяви Калайджиева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK