Сметната палата обеща скоро разкрития за фонд "Земеделие" и пътната агенция

Валери Димитров, председател на Сметната палата

© Асен Тонев

Валери Димитров, председател на Сметната палатаИма доста тревожни констатации в одитите на държавен фонд "Земеделие", агенция "Пътна инфраструктура" и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Това съобщи председателят на Сметната палата Валери Димитров. Одитите на тези институции бяха възложени на палатата от парламентарната бюджетната комисия през есента на 2009 г. Те ще бъдат готови до края на януари. Тогава докладите ще бъдат внесени в парламента и ще бъдат публикувани на интернет страницата на Сметната палата.


Димитров отбеляза, че тези институции управляват огромен размер публични средства, но има доста сериозни недостатъци при управлението им. Може би ще има  данни, които ще изпратим на прокуратурата, заяви председателят на Сметната палата, но отказа да даде повече подробности преди окончателното приключване на проверките. Той добави, че ПУДООС не е проверявано, откакто е създадено през 2003 г., въпреки че управлява много повече средства от министерството на околната среда.


Приоритетните области в дейността на палатата през тази година ще е проверката на управлението на средствата по оперативните програми на Европейския съюз и крупните инфраструктурни и енергийни проекти. Ще проверим Изпълнителната агенция  по трансплантации и реда за изписване и получаване на лекарства за ракови заболявания, каза Димитров. Ще се одитират и антикорупционните програми на МВР и съдебната система.


Като проблем в работата на Сметната палата Димитров отбеляза, че в много случаи в политиките на институциите няма измерители за ефективността, ефикасността и икономичността на изразходването на публичните средства. Такива трябва да има, тъй като те могат да прахосат напълно законосъобразно много публични средства, добави той.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Защо до сега не е проверявано и защо чак сега решихте да разследвате корупционните практики?

  След като ще проверявате Изпълнителната агенция по трансплантации и реда за изписване и получаване на лекарства за ракови заболявания, е редно да проверите и как и по какъв начин се взимат и "продават" трупни тъканни органи от доц. Станислав Христов? Как ги съхранява, кой му подписва аутопсиите, кой го финансира, знае ли директора на МА и с какво участва и той в далаверата?

 2. 2 Профил на g
  *****
  Неутрално

  Ей, най-после да се спомене и проверка за ефикасността и ефекривността на изразходваните публични средства. Досега само процедури се проверяваха дали са спазени без никой да го е грижа за качеството на извършената работа и осъществени проекти
  .

 3. 3 Профил на Гашо
  *****
  Неутрално

  Какво стана със САПАРД?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK