Военният министър връща ранен боец в София

Военният министър Николай Младенов се запозна със състоянието на<br />
ефрейтор Йордан Петков, който се простреля сам при почистване на личния<br />
си пистолет.<br />
<br />

© Панайот Ангарев

Военният министър Николай Младенов се запозна със състоянието на
ефрейтор Йордан Петков, който се простреля сам при почистване на личния
си пистолет.Ефрейтор Йордан Петков, който се простреля в петък по време на караул на летище "Кандахар" в Афганистан, ще бъде върнат спешно в София със самолета на министъра на отбраната Николай Младенов.  Предложението за превозване на войника до България дойде лично от Младенов, който е на петдневно посещение в Афганистан.  


Днес Младенов пристигна във военното летище "Кандахар", където разговаря с ефрейтор Петков. Прострелялият се войник е от седмия контингент, който в момента е охранява летището. Ефрейтор Петков се е самонаранил с личното си оръжие пистолет "Макаров", когато е бил на пост като часови. Животът на военнослужещия е извън опасност. Оказана му е незабавна медицинска помощ във военно-полевата болница в района на база "Кандахар". В момента ефрейтор Петков е върнат в базата, където се възстановява.


Пред военния министър раненият войник обясни, че се е прострелял докато е почиствал оръжието си. Лекарският преглед е установил, че по крака му няма барутния нагари и той няма да се инфектира.


Военната база посрещна днес министъра на отбраната с повишена степен на сигурност, след като са била засечена информация за готвено нападение от страна на талибаните. В началото на месеца срещу летището бяха изстреляни китайски ракети.  "Кандахар" е най-голямата база на НАТО. В момента в нея има над 20 хил. военни. Близо 550 от тях са български рейнджъри.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK