БАН ще си прави университет

Според ръководството на БАН бъдещият университет ще ползва съществуващата база на академията

© Надежда Чипева

Според ръководството на БАН бъдещият университет ще ползва съществуващата база на академиятаСъздаването на изследователски университет към Българската академия на науките (БАН) се предлага в проекта за нова структура на институцията. Ръководството на академията иска да обучава не само докторанти, но и бакалаври и магистри. Документът е качен на сайта на институцията www.bas.bg и може да се прочете в прикачения файл.


"Специалностите в университета ще обхващат всички области на човешкото познание. Ще създадем уникално за Югоизточна Европа висше училище. Ще можем да привлечем и чуждестранни студенти в него", каза председателят на БАН акад. Никола Съботинов пред "Дневник". Той добави, че в университета ще преподават учените от академията, които и сега обучават студенти, но в други висши училища в страната. Според Съботинов университетът ще използва съществуващата база на БАН, като няма да е нужно да се правят нови сгради.


"Създаването на университет към БАН ще увеличи конкуренцията между висшите училища и ще помогне за повишаването на качеството на образованието", смята Съботинов. Той каза, че очаква правителството да подкрепи идеята. "Правителството трябва да е неразумно, за да откаже", заяви председателят на БАН. Той обаче очаква отпора на останалите университети, с които висшето училище при академията ще се конкурира.
Все още не е ясно кога може да заработи университетът при БАН. "Първо ще направим проекта, ще го представим на Агенцията за оценяване и акредитация. Ако бъде одобрен, той трябва да бъде гласуван от Министерския съвет и от Народното събрание", обясни Съботинов.


От пресцентъра на Министерството на образованието казаха, че министър Сергей Игнатов не може да коментира идеята за университет към БАН, тъй като все още не е получил проекта за нова структура на академията.


Останалите промени в БАН предвиждат създаването на девет проблемни направления, в които да се обединят отделните звена на академията. Те ще се ръководят от учени от институцията, чуждестранни експерти и представители на държавата. Броят на самостоятелните институти и центрове ще бъде намален от 69 на 42. Създават се 16 нови института, които обединяват в себе си вече съществуващи институти, лаборатории или центрове.


Срещу предложеното сливане вече се обявиха учените от някои звена, които ще загубят своята самостоятелност. Министър Игнатов също заяви, че така можело да се загуби марката на академията. Това предизвика недоволството на ръководството на БАН, според което структурните промени са нужни заради новите тенденции в науката и изискването за по-голяма ефективност на работата на учените.


"Предложената структура не предвижда съкращаване на броя на учените, а администрацията ще намалее незначително", обясни председателят на БАН. Той добави, че академията няма да се съгласи с идеята на образователния министър част от институтите да минат към университетите. Съботинов добави, че преди да започнат промените в структурата, те трябва да бъдат одобрени на утрешното заседание на общото събрание на академията. "Следващата стъпка е да направим атестация на работата на учените и тези, които не се справят, вероятно ще бъдат освободени", каза Съботинов. Заплатата на останалите на работа изследователи пък щяла да се обвърже с резултатите от изследванията им.

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на бла бла бла
  *****
  Неутрално

  Атестирането ще включва ли вярност към БКП, БСП, ДС и КГБ? Или пък може би вече към ГЕРБ? (което си е все същото)

 2. 2 Профил на ново 20
  *****
  Неутрално

  Само дето не е наистина ново - БАН продължава да търси извънъемни...

 3. 3 Профил на Black Hawk
  *****
  Неутрално

  Вярност към КГБ е необходимо и достатъчно условие. Друго не трябва в губернията.

 4. 4 Профил на Песимист
  *****
  Весело

  Със стари к...и нов бардак не става! Съжалявам, но отдавна е проверено!

 5. 5 Профил на суьо
  *****
  Неутрално

  "Броят на самостоятелните институти и центрове ще бъде намален от 69 на 42. Създават се 16 нови института..."

  Крачка напред, две - назад, както беше казал другаря ви ленин. Трудно е да отървеш баницата, когато около нея са се насъбрали мераклиите.

 6. 6 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  съмнява ме учен, който казва: ... "всички" области на познанието...

 7. 7 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  До 4, че ти кой мислиш че обучава във университетите?! Точно тия "стари курви", умнико.

  До онзи ден се оплаквахте как БАН били "ненужни старци" дето "само смучели пари от държавата", и изведнъж когато БАН решава да направи нещо кардинално ново, веднага се започва че не трябвало да отваря университет щото били некадърни хората там.

  Просто си признайте, че сте глупави и си нямате грам идея какво правят учените, и ви е страх от това че сте прости парчета и никой не се интересува от мнението ви. И разберете веднъж за винаги че това не е причина да си го изкарвате на всеки по-умен от вас.

 8. 8 Профил на професор
  *****
  Неутрално

  Интересна ситуация. В изминалата седмица бе съобщено, че премиерът е подкрепил идеята за Европейски политехнически университет в Перник. Сега нова инициатива - БАН ще прави университет. Според едно скорошно изказване на просветния министър броят на университетите у нас трябва да намалее. Не ми е ясна каква е държавната политика във висшето образование? Дали качеството ще се подобри с откриването на нови университети? Не е ли по-добре да се вземат мерки за повишаване на качеството на обучението в съществуващите висши училища? Според новия закон за израстването на академичните преподаватели всеки университет си изработва свои критерии, т.е. с увеличаване на броя на университетите би следвало да се очаква и снижаване на качеството на хабилитирането преподватели. Националният научен потенциал не е безграничен и можем да стигнем до положението много университети, много професори и "вишиссти" със съмнително качество.

 9. 9 Профил на kuku
  *****
  Неутрално

  aj ai ai, sega veche pochvate s glupostite. Nedeite da slizate na nivoto na malkata piza, che stava losho; pak nego po prostoumie trudno moge da go biete, nai-mnogo da se izlojite...

 10. 10 Профил на к’во
  *****
  Неутрално

  Предложеният проектза нова структура е безумен в някои отношения. Не се знае какви са целите на обединяването, особено при хуманитарните и обществените науки. Създава се впечатление, че е правен за да се имитира дейност и реформи. Няма изобщо финансова обосновка на всички тези сливания и премахвания. В стремежа си да оцелеят и мимикрират, БАН-ските ръководители са на път да напарвят големи поразии и да съсипят цели направления в науката. А това с Университета е просто ответен ход срещу Министъра.

 11. 11 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Защо ще правят нов университет, не може ли да отидат в онзи в Перник?

  gradinko.bg
 12. 12 Профил на питанко
  *****
  Неутрално

  Хм, то и сега всеки институт има акредитация (а някои и повече от една) да обучава по своите специалности специализанти и докторанти от България и чужбина. Защо трябва да се прави нова структура за това? Къде са икономиите - че ще има нова администрация и нови началници?

 13. 13 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Обикновено Академията на Науките дава кадри за някой университет или универстети, а не прави собствено висше училище. Подозирам материални облаги за участващите академици...

  E PLVRIBVS VNVM
 14. 14 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  КАБА

  Не доктор - направо аслан -
  кажи ни тет-а-тет
  нужда има ли БАН
  от нов университет!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 15. 15 Профил на Песимист
  *****
  Весело

  До коментар [#7] от "Анонимен":

  Уверявам те, че в СУ няма хора от БАН. То няма и студенти, а ти за преплюдаватели от БАН говориш.

  Имам представа какво правят хората в БАН - миналата седмица 4 последователни дни се опитах да потърся приятелите си от БАН в Институтите им, директно чукайки на вратата на кабинетите им в Комплекс 1 на БАН (Четвърти Километър).
  Не открих никого на работното им място, а аз вече си бях изнесъл лекциите от 08 часа до 10 в Университета и към 10:30 бях вече в БАН .... Четири поредни дни. Наистина видях колата на един от приятелите си паркирана пред блок номер 1, но това беше само в един единствен ден ...

 16. 16 Профил на Тцтцтц
  *****
  Неутрално

  Университети много, ама студенти не останаха.

 17. 17 Профил на :-( учен от БАН
  *****
  Неутрално

  Драги читатели, като четете това интервю, ако прочетете и качения на сайта на БАН документ за нова структура на БАН ще разберет на какво сме подложени ние, работещите и изкарващите заплатите на тази олигархична просклойка в Академията. Впрочем, не направо смучат финансите на БАН. Лошо е, че те се разпореждат с финансирането на отделните институти. Този човек от къде ще вземе пари за университет, отново от нас ли? какво му пречи да има рамкови договори с университетите? Има научни дисциплини, които не са масови, и могат да се съберат курсове от няколко университета, а съответния специалист най-после да е прилично платен.

 18. 18 Профил на Оптимист
  *****
  Любопитно

  До коментар [#15] от "Песимист":

  Не че досега не си личеше че си вадиш статистиките от задника, ама явно нищо не си проверил. Малък пример, във ФМИ към СУ в списък с дисциплини:
  http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/bachelors/resolveuid/adf4496a592ddbccedd1eb5fd7fb49e4
  Намерих 4-ма научни сътрудници от БАН. В Магистърските програми са дори повече.

  Явно според теб работата на учените е да седят в кабинетите си по цял ден, като ученички на изпит и да те чакат да дойдеш да ги препиташ. Явно нямаш никкава идея колко време отделят доста от тях за да търсят проекти, да уговарят проекти, да преподават и така нататък и така нататък.

 19. 19 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  След като има Свищовски университет на офшорките и Пернишки университет на Първанов, не разбирам защо да няма и един университет на БАН? До сега ни беше забранено да правим обучаващи структури. Опитът на Икономическия институт да поддържа магистърсак програма беше много успешен, но управляващите го ликвидираха. А кокото до студентите - нали искате пазарни условия - студентите ще решат къде искат да учат.

 20. 20 Профил на до 4
  *****
  Неутрално

  За съжаление в новия бардак ще се набутат пак старите к...ви, докато младите и кадърни хора така ще ги "изатестират", че ще се чудят откъде им е дошло. Защото нали се сещате - точно старите к...ви ще са атестиращите , а кадърните млади учени - ще са атестираните БЕЗ ПРАВИЛА!!!

 21. 21 Профил на Песимист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "Оптимист":

  Доста понадписваш! То и аз се виждам в тези списъци с 2 курса. Но не е в това проблема. Съгласи се че 4-ма е малко. Не беше ли числеността на БАН към 8000 дущи? Освен това обявен за четене курс е едно, реално прочетен е друго. Студентите не записват всички курсове. Вече и те правят разлика между зърното и плявата. Иначе ето я истината за математическия ф-т:

  П Р О Т О К О Л
  07.12.2009

  Обсъждане на нов учебен план за направление Математика

  Присъстващи:

  1. проф. Г. Николов
  2. проф. Д. Скордев
  3. проф. И. Сосков
  4. проф. К. Чакърян
  5. проф. Н. Попиванов
  6. проф. Н. Ненов
  7. проф. П. Матеев
  8. проф. Р. Леви
  9. проф. Р. Малеев
  10. доц. А. Соскова
  11. доц. Г. Дачев
  12. доц. Е. Великова
  13. доц. Е. Кръстев
  14. доц. К. Стефанов
  15. доц. Л. Минкова
  16. доц. Л. Николова
  17. доц. М. Каратопраклиева
  18. доц. М. Божкова
  19. доц. Н. Рибарска
  20. доц. П. Петков
  21. доц. Т. Черногорова

  Протоколчик: Таня Хаджииванова

  Заседанието имаше за цел да обсъди предложението на комисията по учебните планове за направление „Математика” и едва след това да бъде внесено това предложение за обсъждане на Факултетния съвет.
  Професор Сосков откри заседанието с констатацията, че броят на студентите, желаещи да изучават математика през последните години, драстично е намалял. Причината според него не е в съдържанието на учебните планове, а по-скоро в тяхното название. Професор Сосков спомена за интересна статистика, която е направила доц. Великова: от 2000-та година насам контингентът на студентите е един и същи като става само преливане от едни специалности в други.
  Доцент Великова посочи, че тази година в специалност Математика са приети само 14 студенти със среден успех 3.67 (т.е. само двама са имали на приемния изпит оценка над 4). В специалност Приложна математика средният успех е 4.67, а в Статистика – оценките са м/у 3 и 4. Доцент Великова запозна присъстващите с предложението на комисията по учебни планове трите специалности да се обучават по една и съща програма от I-ви до III-ти семестър.
  Професор Сосков се обърна към заседаващите с въпроса дали е целесъобразно трите специалности да се обединят в едно направление и да учат по общ учебен план първите няколко семестъра.


 22. 22 Профил на РАМ
  РАМ
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Идеята за Унивеситет на БАН е интересна. Изследователските институти, които в по-голямата си част са на европейско и средно световно ниво, да се обединят в Университет който ще подготвя бакалаври, магистри и докторанти.
  Разбира се, конкуренцията у нас и в чужбина няма интерес от нов и силен конкурент. Особено кресливи ще са "частните университети" в България в съгласие с контингента си от не интелигентни и комплексирани игноранти в администарцията и форумите, които биха могли да имат само "платено више".

  Винаги може да сме по-зле. Значи сега сме добре.
 23. 23 Профил на много
  *****
  Неутрално

  Както има много хотели, луксозни магазини, така ще има и университети.
  Те тези хотели и луксозни магазини перат пари.
  Ама университетите какво ще перат или присвояват?
  Евросубсидии?

  ( за тези магазини... гледам в един краен квартал в черноморски град, близо до аерогарата/ луксозни магазини за мебели/ Каза модерна/, до него/ магазин за луксозни коли, мотоциклети, Казино????????.. и понеже е с големи витрини... се вижда, че никой не влиза... Кой ги е построил, ЗАЩО???
  Огледайте се и ще видите... наоколо щъкат почти дрипави хора с кофичка кисело мляко и торба и прът, с които ровят боклука...

  Кои са собственици и какви печалби имат??????

 24. 24 Профил на Песимист
  *****
  Весело

  До коментар [#18] от "Оптимист":
  Ето как се хвана в капана.
  Пишеш:
  Явно нямаш никкава идея колко време отделят доста от тях за да търсят проекти, да уговарят проекти, да преподават и така нататък и така нататък.


  Моят отговор е:

  Не им е работа да преподават и и така нататък и така нататък. БАН не е ВУЗ. БАН е научна организация. Не е етично и да имат фирми, но доста си имат фирми. А бе разврат е ... с една дума!


 25. 25 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Чий е капана. Питам защото според Дянков по света е направо забранено да има нещо съветско като БАН, в което само се прави наука, но не се преподава и така нататък и така нататък.

 26. 26 Профил на Бани
  *****
  Гневно

  Хвърлих един поглед на "Проект - Структура на БАН".
  УС на БАН (както и цялото ЦУ на БАН) за пореден път показа, че е най-ненужния орган на академията.

  Ще ви дам един пример - при изготвянето на проекта са се водели от препоръките на международния одит. Институтите по първата графа, който имат оценка "С" ще бъдат закривани или сливани с други.
  Като резултат, в противоречие с тази логика, например в организмовата биология - сливат три силни звена: И-т по Ботаника (В-А-В)+ ЦЛОЕ (С-А-А) + И-т по Зоология (В-А-В).

  НО оставят като САМОСТОЯТЕЛЕН институт - И-та за Гората (С-А-С), който има най-лоши оценки от четирите (С-А-С) ?!?

  Та този институт дори няма нормален интернет сайт (http://www.bas.bg/fribas/index.html ), и почти всичките му публикации са на български в собственото му списание "Наука за гората" (http://naukazagorata.wordpress.com/ ), Което е според самите тях е международно (Forest Science is an International Scientific Journal and has been published since 1964...) ?!? но цялата му редколегия е от България и естествено от самия институт (http://naukazagorata.wordpress.com/%D0%A0%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F-editorial-board/) ?!?

  За директора на И-т за Гората - акад. Ал. Александров се изписа какво ли не: http://society.actualno.com/news_125298.html

  Въпроса не е до И-та за Гората, въпроса е, че това не е реформа, и не може да бъде.
  Това са абсурди и парадокси.

  Няма ли начин да се промени закона на БАН, и като запази автономията си да се освободи от този тумор Централно Управление (ЦУ) на БАН. Там са хора който не правят наука, а правят стаж, трупат заплати, иот време на време трупат бройки статии който никой не цитира.
  акад. Съботинов е над 65 години (май че на 68), формално по закон може да се пенсионира на 70 години, но представете си този възрастен човек ще определя приоритетите на БАН за бъдеще!!! Това е безобразие.

  Представям си утре какъв цирк ще бъде Общото събрание..... За съжаление няма нормални протоколи от тези заседания ( http://www.bas.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0023&g ), това не са протоколи а ЦЕНЗУРИРАНИ извлечения от протоколите.

 27. 27 Профил на умен
  *****
  Неутрално

  Съвсем прозрачен ход на феодалните старци срещу министър Игнатов. Те и блъфовете им не струват, това е поради възрастта...

 28. 28 Профил на ????????
  *****
  Неутрално

  И колбко учебни заведения на България са й необходими? А тези Дипломи кои ще ги признае?
  А специалностите какви ще бъдат?
  - бюристика;
  - турска филология и ...;
  - османско присъствие;
  - алтайски езици ...;
  - история на Америка ..

 29. 29 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Как ще правите атестация, когато ВИЕ ВЕЧЕ ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ НЯМАТЕ КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ, БЕ, АЛООООУ?
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/11/18/nai-grandioznoto-prestyplenie-v-ban.438322
  НАЙ-ГРАНДИОЗНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В БАН Е ОТСЪСТВИЕТО НА КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ! Цитат: "Ако в тази така наречена държава правиш банички, или вино, или строиш и т.н., си има закони и подзаконови нормативни актове за това, какво трябва да има, респ. какво трябва да няма, в една баничка, в бутилка вино, в една сграда и прочие - и как, по какъв ред, те трябва да бъдат създавани."

  Красимир Кабакчиев, дфн
 30. 30 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#14] от "berbenkov":

  Излишно е да се рита,
  Бербенков знае кого да пита.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 31. 31 Профил на феодален старец
  *****
  Весело

  Кебапчиев - ректор! Кебапчиев - ректор!

 32. 32 Профил на БАН ки мун
  *****
  Неутрално

  Империята отвръща на удара. Дарт Вейдър, Л. Брежнев и Юхновски и сие ще правят университет.

 33. 33 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  секи бьлгарин университет
  както е казано всеки гледа света от своята камбанария

 34. 34 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Последното съществено преструктуриране бе извършено в периода 1991-1996 г., при което наред с осъвременяване на научните приоритети и оптимизиране на структурните единици и персонал бяха ликвидирани и последствията от конюнктурните и субективни решения от предишния тоталитарен период."

  АВТОРЪТ НА ТАЗИ НАГЛОСТ Е НАПРАВО ЗА ЗАТВОРА!
  Защото некъдърните политико-шуробаджанашки решения на така наричащите се научни съвети, всъщност едни шайки комунодиваци, НИКОГА НЕ СА ПРЕСТАВАЛИ! Те са в основата на модуса на съществуване на огромната комуно-феодална напълно разпасала се шайка БАН-ски некадърници и диваци, погазващи всеки ден и час както закона, така и най-фундаменталните норми на морала!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  През периода 1988-1997 г. не съм атестиран (и изобщо никога през 17-годишната ми работа в БАН не съм атестиран), заради което така наричащият се Институт за български език при БАН - един развъдник на комунизъм, некадърност, криминалност и откровена простащина, е осъден с влезли в сила решения за периода 1988-1997 г. Някъде в края на този период, когато напълно ми беше писнало да се разправям с неатестиращите ме институтски диваци-криминали, отидох да попитам в БАН КЪДЕ СА КРИТЕРИИТЕ И МЕТОДИКАТА за атестиране по чл. 58 от Устава на БАН. В института не ми ги даваха, но казваха "О, да те съществуват." Уредих с връзки да вляза при особено умния главен научен секретар на БАН на име Наум Якимов (наскоро обявен като агент на ДС и прочие от комисията по досиетата). Следва.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 37. 37 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  бате сьботинов е герои
  университет кьм БАН ще прави тои
  а дали ще е от СОУ
  по високо тои
  времето ще ни покаже
  без бои

 38. 38 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  ..времето ще ни покаже
  и то без бои

 39. 39 Профил на George Yanakiev
  George Yanakiev
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#7] от "Анонимен":

  Не смятам, че всички, които преподават в университетите са от БАН. А от личен опит най-качествени за мен са точно онези, които не участват в тази институция.

 40. 40 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Един познат от ЦУ на БАН ме вкара при него. Умният Наум изобщо не ме попита защо идвам при него, а започна да говори за ... развъдника-институт (вж. по-горе). Имало било големи проблеми в него. (Добрутро!) Говори около два часа (не преувеличавам). По едно време успях да се вмъкна в монолога и да кажа: "Г-н Якимов, вижте, аз съм тук само с един такъв въпрос: КЪДЕ СА КРИТЕРИИТЕ ЗА АТЕСТИРАНЕ ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА?" Умният Наум ме погледна много умно, въздъхна много дълбоко и промълви "НЯМА ГИ!"
  Аз пък - направо втрещен, защото мислех, че БАН-ската феодалната управа е сътворила все пак някакви критерийки, отговорих: "Ама, вижте, г-н Якимов, аз съдя института, че не ме атестира, сега ще трябва да съдя и БАН." Повече не казах нищо, то и какво да кажеш? Следва.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 41. 41 Профил на ??
  *****
  Неутрално

  А финансирането как ще е на брой студенти както при другите вузове или пак на калпак с отделен бюджет както досега

 42. 42 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  тоя университет ще е за номенклатурите които ще работят направо с академици и професори
  за работницеската класа ще са гладните асистентцета и
  доЕВРОцентцета

 43. 43 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Задълбах по-надълбоко в проблема, изясних си ситуацията и написах една статия, която депозирах във вестник "Демокрация". Един много син и много демократичен български главанак там ме мота дълги месеци. Обещаваше през няколко дни, че - да бе, да, ама как, тя статията ей-сега ще излезе. Направо побеснял, един ден се вдигнах и отидох в "Стандарт", който тогава беше много добър, демократичен и сериозен вестник. Посрещна ме, мисля, журналистката Нора Стоичкова. Прочете статията, каза "Ще дойда след 5 минути", излезе. Върна се с главния редактор Москов и двамата ми казаха следното: "Господин Кабакчиев, сега е 16:15, в 16:30 статията ще е на машините, а утре сутринта ще се продава. Страхотна статия, винаги сте добре дошъл при нас с още статии!" Следва.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 44. 44 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Статията, за която пиша по-горе, е със заглавие "БАН си остава бастион на номенклатурата" и може да се прочете тук:
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/ban-si-ostava-bastion-na-nomenklaturata.419077
  Цитат: "Административен мастодонт на науката в България е Българската академия на науките. За миналото, настоящето и бъдещето на тази организация по принцип се говори под сурдинка, а редица аспекти от дейността й дори остават напълно скрити за обществеността. Ако следва да се отговори на въпроса кой е най-тъмният аспект в дейността на БАН, няма да е трудно да се установи, че това е именно контролът над научната дейност." Следва.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 45. 45 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1815 Весело

  ХА-ХА-ХА, настава голям купон!
  Цялата злобна, завистлива, "бизнИсменска" паплач сега ще се нареди на дълга опашка по плюване. Ще постави световен рекорд!
  Всяка наченка на интелектуалност ще бъде размазана и осмърдена. Ще се нагледаме на войнстваща простотия с претенци за Нобелови награди.
  Какво зловоние има да се излива по адрес на българските учени, бедна ми е фантазията. Всичката черна енергия на комплексираната некадърност ще бъде излъчена.
  Отдушншк за мерзавците. Димна завеса, прикриваща истинските финансови, икономически и политически крахове.
  Айде, мат`риал, плюй до изнемощение.

 46. 46 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Още от статията: "Чл. 58, ал. 1 в него [Уставана БАН] гласи: “Дейността на учените в [БАН] се оценява периодично по критерии и методика, утвърдени от Общото събрание на Академията, допълнени съобразно научната област от Научния съвет на постоянното научно звено” (т.е. на всеки от отделните институти, лаборатории и пр.). С други думи, в Устава на БАН атестирането е назовано с един по-точен термин – “оценка”, регламентирана е процедурата за осъществяването му. От наличието на подобен текст всеки би предположил, че, въпреки правното бездействие на досегашните правителства, в БАН атестиране все пак се извършва – въз основа на прецизно формулирани критерии, демократично, справедливо. Истината обаче е друга. До този момент, шест години след приемането на Устава на БАН, критерии за атестиране, приети от Общото събрание на БАН, просто не съществуват. Нещо повече. Правното бездействие на висшия колективен орган за управление на водещата научна организация в страната е довело дотам, че дори и отделни институти да са проявили инициативата за изготвяне на критерии за оценка, тези критерии остават незаконни – тъй като не почиват на базовите критерии, които е следвало отдавна да бъдат приети от Общото събрание."

  Красимир Кабакчиев, дфн
 47. 47 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Предпоследен абзац в статията ми: "Какви са причините за това противоправно поведение, на пръв поглед изумително, на ръководния орган на БАН? Административно невежество? Случайна грешка? Недоглеждане? За българската общественост не е тайна, първо, че БАН, наред с наличието в неговите редици на авторитетни учени и специалисти с високи постижения, приютява едно голямо множество некомпетентни лица. Второ, българската общественост прекрасно знае, че БАН продължава да бъде хранилница на висшата комунистическата номенклатура, чийто основен или дори единствен принос се състои в съсипването на българската икономика, в нанасянето на неизмерими поражения на българска култура, в изкривяването на нормалното развитие на държавността, на духовните ценности, на самосъзнанието и самочувствието на нацията. Изводът е един, и той е категоричен. Неатестирането на научните кадри в БАН е последователно осъществяван акт на правно бездействие, целящ запазването на комунистическата номенклатура и на некомпетентните лица в системата (внедрени там от номенклатурата). Той може да се разглежда и като част от един по-всеобхватен план за разрушаване на държавността – било то от “идеологически подбуди” или просто с цел грабеж."

  Красимир Кабакчиев, дфн
 48. 48 Профил на Ъъъъ
  *****
  Неутрално

  "Предложената структура не предвижда съкращаване на броя на учените, а администрацията ще намалее незначително" - а тези хора с какво се занимават в момента

 49. 49 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  "...защо да няма и един университет на БАН?"

  Ами кой ще води лекции. Това, че са плъпнали из провинцията за по десет лева на час, не значи, че ще искат да водят часове, ако това им влиза в задължението. Едно е да претупаш материала за няколко дни, от сутрин до обед, друго е да го правиш за без пари, цял семестър. Те за това и не искат да стават центрове към университетите.

  А интересно какви специалисти ще правят; СУ и сега не може да си попълни с добри кандитати природно-математическите специалности, а в техническите са кръгла нула. Виж, ако има специалност "Контакт с извънземни" или лекции в барчето на Института, друго пише.

 50. 50 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какво стана след публикуването на статията ми? Научих, че комуноуправата на БАН побесняла. Тогава обаче, въпреки синьото правителство (което впрочем не направи нищо за реформа в БАН и за декомунизация в страната), БАНСКИТЕ КОМУНОФЕОДАЛИ СЕ ЧУВСТВАХА СИЛНИ И НЕДОСЕГАЕМИ. Така нареченият председател на БАН Юхновски, който години по-късно се прочу с ЕПОХАЛНО НАГЛАТА СИ САМОНОМИНАЦИЯ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БАН ЗА ЧЕТВЪРТИ МАНДАТ В ГРАНДИОЗНО НАРУШЕНИЕ НА ЗАКОНА, даде интервю, в което индиректно се позоваваше на статията ми и твърдеше, че изнесеното в нея не е вярно. А умният главен научен секретар на БАН Наум (агент на ДС - разкрит едва преди месец) написа отговор в стенвестничето на БАН (в "Стандарт" му отказали отговор), в което не признаваше и грам от изнесените множество факти на беззаконие в БАН и изразяваше учудване, че Кабакчиев все още .... работи в БАН.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 51. 51 Профил на BeAsT
  *****
  Весело

  Ами то и един домат да насадиш няма гаранция, че ще даде големи червени домати.Въпроса е дали се посаждат домати?

 52. 52 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Сега ще кажа нещо, което не съм казвал във форумното пространство, макар че не е някаква тайна. В следствие на статията ми срещу БАН - както и на някои други - постепенно започна една масирана кампания срещу мен, която, разбира се, следва да се определи като мафиотска и политическа. Тя се засили особено много, след като през 1999 г. станах доктор на науките, а през 2000 г. едно от най-реномираните научни издания в света - Kluwer Academic Publishers, издаде книгата ми Aspect in English. A 'Common-Sense' View of the Interplay between Verbal and Nominal Referents:
  http://www.springer.com/linguistics/semantics/book/978-0-7923-6538-9
  До този момент БАН-ските комунокриминали се задоволяваха само с неатестирането ми - и мислеха, че ще ме държат с него в подчинение.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 53. 53 Профил на Кеми
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "Песимист":

  Може да приказвате най-различни глупости за БАН, но е "медицински факт", че десетки учени от БАН четат лекции в СУ и други ВУЗ. Това е отчетено и в Международната оценка за БАН. Така че бъдете малко по-малко нагли.

 54. 54 Профил на neka
  *****
  Весело

  всеки българин със собствен университет ...само така университети до дупка !!!

 55. 55 Профил на ali aga
  *****
  Неутрално

  Кабакчиев,

  за атестиране е нужен интелектуален капацитет, висок професионализъм вкл. висок морал. Докато ги няма, няма да има атестиране. И моля престанете.

 56. 56 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  През 2000 г. така наричащият се управителен съвет на БАН издал някакво тайно нареждане до така наричащия се научен съвет на така наричащия се Институт за български език при БАН колежката ст.н.с. д-р Любима Йорданова и аз да бъдем санкционирани заради това, че сме дали пресконференция, на която уж сме казали нещо против БАН. Истината е, че казахме само, че в БАН е налице "старо мислене", което пречи за създаването в БАН на Институт по европеистика - т.е. казахме една всеизвестна истина. Така нереченият научен съвет на така наричащия се Институт за български език при БАН обаче се престара. Събрали се, изрекли срещу нас огромно множество клевети и взели решение да ни уволнят. Отказаха, обаче, да издадат официален документ за това. Любима и аз НЕЗАБАВНО ДАДОХМЕ ПОД СЪД 12 ОТ 14-ИМАТА ЧЛЕНОВЕ НА НАУЧНИЯ СЪВЕТ ПО НАКАЗАТЕЛНО ДЕЛО - ЗА КЛЕВЕТА.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 57. 57 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#55] от "ali aga":

  ali aga, изяснете мисълта си!!! Съгласен съм донякъде, че "За атестиране е нужен интелектуален капацитет, висок професионализъм вкл. висок морал. Докато ги няма, няма да има атестиране." Разбирам го по този начин: в БАН научните съвети са лица без интелектуален капацитет, без висок професионализъм и без висок морал. И по тази причина няма атестиране. Ако това е Вашата мисъл, напълно съм съгласен с нея. Възниква, обаче, въпросът: ОТКЪДЕ ЩЕ ДОЙДАТ "интелектуален капацитет", "висок професионализъм" и "висок морал", за да има атестиране? Няма откъде да дойдат, щом в БАН преобладава тази ситуация. Трудно ще се родят и ще дойдат да работят в БАН някакви по-различни хора.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 58. 58 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Но да се върна на случилото се в БАН и в съда с Любима и мен. Един типичен български така наречен съдия УМИШЛЕНО РАЗМОТАВА ДЕЛОТО МИ ПОЧТИ ДВЕ ГОДИНИ В РАЙОННИЯ СЪД! Накрая издаде идиотски акт за прекратяване на делото, тъй като, видите ли, не можел да разбере обвиненията ми (частният тъжител в делата за клевета е като прокурор - т.е. издига обвинение). Същото стана и с Любима при друг съдия. Тези индивиди, наречени магистрати, очевидно работят по комунистически - колективно. Обжалвах акта, въззивната инстанция го потвърди. Обжалвах пред Върховния съд. Той прояви професионализъм! Обяви, че са налице данни за извършено престъпление, отмени акта на прекратяване и върна делото за издаване на присъда. (Същото стана и при делото на Любима.)

  Красимир Кабакчиев, дфн
 59. 59 Профил на Чичо Пенчо
  *****
  Неутрално

  Тия от БАН вече не са феодални а "алцхаймерни" старци. Идеята за университет на БАН е съвсем в стила на изкуфелите ръководители на БАН. При наличието на Софийския Университет, Икономическия университет и Техническия университет създаването на нов такъв е налудничева идея. Защо тъпаците не си спомнят идеята на Акад. Любомир Илиев главен научен секретар на БАН за Единните центрове за наука и подготовка на кадри, които обединяваха силите на институтите на БАН със съответните катедри на Университетите. Явно са напълно изкукуригали.

 60. 60 Профил на банчов
  *****
  Неутрално

  И с феодалните и предходните им робовладелци трябва скоропостижно БГ да се раздели – непоправимо са дефектирали. Успешно са се специализирали във рипийтингуване на постиженията науката и залъгват обществото с статийки. Окончателно и безвъзратно трябва съсипаната ни страна да се очисти от тази плесен! Същото и с ССА! И средствата изцяло да се дадат на нялкото „класически“ у–та в БГ––– за съвременно образование и наука.
  Това е единственото спасение за страната и проспериета ни.

  М. Татчър направи това веднага след като застана на кормилото на ГБ –– съкрати и обединии университетите и с това ГБ се измъкна от блатото.

  Банските институти да се адаптират към частните фирми, т.е. частните фирми да ги вземат тези “фундаменталисти„ и така да се доказват в конкуренция с университетите. М/увременно да се отнемат Банските им права да обучават докторанти.

 61. 61 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Но докато делото ми се движеше между съдилищата, както често се случва в българското така наречено правораздаване, ИЗТЕЧЕ ДАВНОСТНЯТ СРОК НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО! Обжалвах новите актове на прекратяване заради Страсбург (където искат да си изминал целия път в националното правораздаване). Но не сезирах Страсбург, а заведох гражданско дело срещу института. Това стана през 1995 г. и още е висящо.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 62. 62 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Крайно време е Комисията по досиетата да извади на светло всички "учени" ченгета от БАН. Дано тогава малко се засрамят и да мирясат. Че вече ни писна да слушаме само за БАН и Кремиковци.
  И да им плащаме заплатите, разбира се.

 63. 63 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Междувременно, тъй като през 2000 г. решението на т.н. научен съвет за уволнението ми не беше приведено в сила (някакъв разум беше осенил някого), през 2002 един марксист на име Пачев очевидно умишлено скочи на масата по време на официално заседание в института и ме нападна от там с юмруци. Ударих го в неизбежна защита - той имаше огромно физическо предимство (аз седя на стол, той надвесен над мен отгоре върху масата със свити юмруци). Той също ме удари. Вместо да уволни нападателя, т.н. научен съвет уволни мен. Накрая, след 6 години правораздаване и отмяна на уволнението на първа инстанция, беше издадено едно суперидиотско "съдебно решение", според кето уволнението ми било законно. Идиотизмът и криминалността на това съдебно решение могат да се видят в блога ми за съдебната система. Разбира се, и да беше обявено за незакнно уволнението ми, аз нямаше да се върна в БАН.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 64. 64 Профил на ali aga
  *****
  Неутрално

  Красимирер

  правилно си разбрал

  а п роблема може да се реши бързо и елегантно

 65. 65 Профил на су-пичка
  *****
  Неутрално

  в нялкото „класически“ у–та в БГ––– за съвременно образование и наука-няма нито едно от двете-ПУЦ-а СУ е международно невидим

 66. 66 Профил на Мъка
  *****
  Неутрално

  По добре да си спретнат един старчески дом.

 67. 67 Профил на Физик
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "Анонимен":

  Ямно е, че работите в БАН. И естествено че я защитавате. Не знам къде работите, но много мои колеги работиха там включително моя състудент акад. Съботинов. Аз работих 35 години във ведомствен институт по микроелектроника. За тези години свързания по предмет на дейност Институт по физика на твърдото тяло не даде нищо, ама буквално нищо, за развитие на толкова наукоемката промишленост-микроелектроиката. Затова и тя загина. Разбира се това е само част от истината, но и основната. Господине, не е важно колко статии сте написали (те само правят реклама на авторите), а е важно колко от нещата написани в статиите са допринесли за просперитета на страната ни. Ще ви дам пример. Мои колеги, които бяха написали статии в чужди списания са били оценени от специалисти в чужбина и след 10.11 бяха поканени за работа в чужбина. Единият от колегите от 20 години е професор в Бразилия, друг -в Упсала, трети в Япония.
  В БАН има академик по течни кристали, докато по сергиите се продават китайски. Къде са нашите? Преди повече от 45 години когато бях на стаж в БАН в секцията на покойният проф. Йордан Касабов се въртеше вентилатор със слънчева клетка. Защо не се произвеждат у нас слънчеви клетки на монокристален, аморфен или поликристален силиций? Преди да ликвидират завода в Ботевград бяхме направили фотоволтаичен панел който осигуряваше енергия за малък мотор за помпа.

 68. 68 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  БАН ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ ЗАКРИТ А ИМЩЕСТВОТО МУ ИЗЦЯЛО ПРЕХВЪРЛЕНО КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО.

  The biggest risk in life is not taking one.
 69. 69 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Днес за мен е удовлетворение, че накрая се намери политическа сила, която да разбере, че БАН Е ЕДНО КОМУНО-ФЕОДАЛНО ИМЕНИЕ НА ЕДНА НАПЪЛНО РАЗПАСАЛА СЕ НОМЕНКЛАТУРНА ШАЙКА, КОЯТО ПОГАЗВА ЗАКОНА ВСЕКИ ДЕН И ЧАС. В БАН И ДО ТОЗИ МОМЕНТ НЕСЪЩЕСТВУВАТ КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА УЧЕНИТЕ! След изгонването ми от института той е наречен на името на изключително отявлен сталинист - в нагло нарушение на Конституцията. Още подробности за развъдника на комунизъм и криминалност - в статията ми в "Про и анти" от края на 2009 г. "За нуждата от лустрация и радикална промяна в БАН, особено в т.н. хуманитарни институти":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2010/01/20/za-lustraciia-i-radikalna-promiana-v-ban.476489
  Някой ден идва Видовден.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 70. 70 Профил на ХМ
  *****
  Неутрално

  Покана!

  Щом има толкова противници на университета на БАН, то ние от Перник сме готови да приемем и този университет на своя територия!

 71. 71 Профил на Bravos
  *****
  Неутрално

  Преди години (още не беше председател) Съботинов се беше изцепил, че БАН била като Шведката академия. Явно обаче това не е достъчно и моделът ще се доусъвършенства!

 72. 72 Профил на старец
  *****
  Гневно

  Колегите-старци от БАН са напълно изперкали! Ще правят университет! Това е като погворката " със стари к... нов бардак ще се прави". Цялата работа е парлама, предлагат го ако може така чрез шумотевица да си запазят кабинетчетата и заплатите докато са живи.Това е още един удар срещу авторитета на БАН. Пощурели старци!

 73. 73 Профил на Джугашфили Сталин
  *****
  Любопитно

  "Ще създадем уникално за Югоизточна Европа висше училище"

  Уха!

  Друго ми е грижа:

  Ще издържим ли на конкуренцията от страна на Правешкия Харвард?

 74. 74 Профил на Джугашфили Сталин
  *****
  Разстроено

  ПЕРНИШКИЯ Харвард. Прося извинение...

 75. 75 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  До коментар [#53] от "Кеми":

  старите преподаватели нямат интерес да си преподава знанията на други по млади щото младите могат да им вземат хляба-това е перефраза на стоян александров
  старите могат само да си изберьт на кого какво да кажат за да го издигнат в БАН
  един пример
  един уцен ми каза защо има примеси в нещо
  друг уцен ме попита и аз му казах правилния отговор и вториа уцен ми каза це някои ми го е казал и аз казах да
  с теорията писана в бьлгария нищо не мойе да се науци

 76. 76 Профил на BIG AL ::)))))
  *****
  Весело

  Може, може..)) И там ще преподава Иван Илиев..Днес прочетох , че станал на 85год..Виден "икономист" и комуно личност, с безброй постове...))
  През 50-те, като дошъл от СССР ,"икономистът", преподавателят- ХОДЕЛ в Икономическия институт, с шапка "будьоновка"-остра отгоре с петолъчка и палто-шуба- до петите..Преподавал "истинска" политикономия ...)))Това е видният 'политикономист", на когото днес плащаме - за член кореспондентския "пост", а може и "академик" да е вече..)))))

 77. 77 Профил на Песимист
  *****
  Весело

  До коментар [#53] от "Кеми":

  Самопризнанието Ви се приема за смекчаващо вината обстоятелство!

  Да, четат! Но не много! И то главно в провинциални Университети - Бургаски, Варненски, Нов Български. лекциите им са на ужасяващо ниско ниво - искате имена: Проф. Бърнев, проф. Кирил Боянов, Проф. Петър Кендеров - все динозаври! Дори ходят на международно сътрудничество през каналите на международното сътрудничество на Софийския Университет! Налагало ми се е да ги спирам! Защото ние не ползваме каналите на БАН. Но аз ги разбирам - семейства хранят, а и са окичили с титлата професор в БАН. Професор без студенти, хм, странна гледка!

  Само че това не им е работа! Мина времето на Единните Центрове по Наука и Подготовка на кадри.

  Работата им е да правят научни и приложни разработки. Защотото това е единственият път БАН да излезе от тресавището!

 78. 78 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  до Банчов 60
  "М. Татчър направи това веднага след като застана на кормилото на ГБ –– съкрати и обединии университетите и с това ГБ се измъкна от блатото." - Абе байко, защо тогава всички британски учени и до днес мразят Татчър? Ти виждал ли си през живота си жив УК учен, че плещиш глупости?! Тя затова и падна от власт и лейбъристите управляваха десетилетия.

 79. 79 Профил на работещ в БАН
  *****
  Неутрално

  Докога ЦУ и Управителен съвет ще правят глупости? Цялото ЦУ и всички лелки, обслужващи академиците да си ходят, че ще завлекат и институтите на дъното. Псевдореформите и най-вече оставането на ЦУ непипнато с всички щатове и по една референтка за всяка страна дето си клати краката, разни счетоводителки, деловодителки и експертки ще доведе до закриване на Академията...
  В необходимостта от стуктурна реформа са написани такива общи каламбури, а в самия проект са скалъпени без никаква логика институти, които механично са събрани щото директорите им се понасят и разни такива субективни (съботи -квени) причнини. И така, надявам се, управляващите няма да се залъжат с този опит за имитиране на реформа...

 80. 80 Профил на На всеки 4ти км
  *****
  Любопитно

  Точно това е проблемът. Защо хора назначени като Изследователи се занимават с несвойствената за длъжността им дейност Преподаване? Защо такива занимания при някои не са изключение, а Система?

  Кеми
  * 53

  До коментар [#15] от "Песимист":

  Може да приказвате най-различни глупости за БАН, но е "медицински факт", че десетки учени от БАН четат лекции в СУ и други ВУЗ.

 81. 81 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Просто още един университет, който няма да искам да завърша.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 82. 82 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  dnevnik.bg Новините от Зорница Латева:
  БАН също ще си прави университет
  24 Януари 2010 г. 18:24

  БАН ще си прави университет
  24 Януари 2010 г. 13:40

  Това не е ли едно и също ?????

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 83. 83 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#78] от "Анонимен":
  "През 1979 година Маргарет Хилда Тачър, първата жена премиер на Великобритания, се впуска в най-буйното и мирно управление на 20 век.
  Тя спечелва три тура на изборите подред, по време на управлението на Консерваторите, като така задържа Лейбъристите извън кабинета за 18 години. Със сигурност е щяла да спечели и четвъртите избори през 1990, ако не е била предадена."

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 84. 84 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До безименния 83
  По-добре отиди до УК а не чети уикипедиа, няма да ти помогне много, защото не замества мисленето и личния опит.

 85. 85 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#84] от "Анонимен":

  'УК" United Kingdom ли значи ? Great Bretain - ходих и се връщам по някога ...

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 86. 86 Профил на ТКНикодим
  *****
  Неутрално

  Ето тук

  http://polls.bg/poll/id/trabva_li_da_se_sazdade_universitet_kam_ban-328

  вече 106 човека са отговорили на въпроса:

  Трябва ли да се създаде университет към БАН?

 87. 87 Профил на не просто "учен", а академик!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "?":

  Това не просто "учен", а академик!

 88. 88 Профил на професори и "вишиссти" със съмнително качество
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "професор":

  Не "можем да стигнем до положението много университети, много професори и "вишиссти" със съмнително качество. " - ние отдавна СМЕ в това положение!

 89. 89 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Що за глупости?! С тази мижава реформа, какъв университет ще правят?! Да има единен център по физика, химия, ...Как ще изградят факултети?! Това е безумие! Цялата ситуация вече е една карикатура. Че след реформите остават институти без достатъчно хабилитирани изследователи, ако се извърши пълно пенсиониране!
  Реформата трябва да доведе до максимум 25 института, максимално съкращение на чиновници, оптимизиране на сграден фонд и освобождаване на средства за собствено финансиране на научни изследвания. Няма институт в целият БАН, който да може да задели $20000 собствени средства за купуване на обурудване(това, за справка, важи и за университете)

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 90. 90 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да не се забравя, че така наречената "външна" и "независима" оценка на БАН е всичко друго, но не и външна и независима - т.е. че е направена при изключително драстичен конфликт на интереси:

  http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/4079

  Тук би трябвало да се самосезира прокуратурата. Разбира се, ако в тая така наречена държава има такова нещо.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 91. 91 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ! Проверете законосъобразността – а също така и "морала" – на постановлението, с което МС даде депутатски заплати на така наричащите се академици и член-кореспонденти - в мнозинството си не учени, а представители на тлъстата комунистическа номенклатура! По инициатива на Станишев бяха отпуснати доживотни депутатски заплати (1900 лв.) на академиците, член-кореспондентите трябва да вземат 30% от заплатите за академиците. Невероятно гнусно и нагло безобразие на некадърната крадлива пасмина, наречена тройна коалиция, осъществено за сметка на Данъкоплатеца! Чрез титлите академик и член-кореспондент абсолютно безспорно се предоставят привилегии! Те са противоконституционни! Чрез тях грубо се нарушава една от фундаменталните разпоредби в Конституцията, а именно член 6, който гласи: “(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.” Сред академичната общност е известно, че автентичните учени сред гореупоменатите две групи са около 20%. Другите са номенклатурчици и техни асоциати. Решението, освен всичко останало, е епохално по своята ЦИНИЧНОСТ И НАГЛОСТ, като се има предвид положението на пенсионерите и бедните!
  ОТМЕНЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ!

  Красимир Кабакчиев, дфн
 92. 92 Профил на YAN3X
  *****
  Неутрално

  Идеята е чудесна! Освен СУ, БАН е единствената организация, която разполага с инфраструктура за да обучава реални магистри и докторанти. Кой друг ВУЗ освен СУ може да преподава, математика, химия, биология? Кой ВУЗ може да предостави лаборатории за практикуми?
  От създаването на „Академичен университет” ще спечелят студентите. Нека видим след 5 години кой ще знае и може повече, кой ще има повече международни контакти, студентите на „Академичния университет” или другите „играчи”, които не стъпват на лекции. Коя диплома ще тежи повече, на „Академичния университет” или другите?
  Ако се реализира „Академичният университет” за изяде всички на образователния пазар. От това ги е страх някои хора. От много силната конкуренция.
  „Академичният университет” – Да бъде!!!

 93. 93 Профил на Svetlocherno
  Svetlocherno
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Идеята е добра. Така или иначе куцо и сакато си купува дипломи от всякакви институти, университети, колежи и т.н., поне част от тези средства да отидат за нещо по-смислено от разкриване на нови специалности в горепосочните псевдо-образователни тумори. Ще се засили конкуренцията. А и ще е интересно да се види колко от плюещите сега по БАН ще се засилят да си купят поне по една дипломка, или поне децата си ще пратят.
  Освен всичко друго българите може би ще си намерят подобаваща причина да приемат и осмислят някак си една научна институция. Защото сегашното не се издържа: хем няма никакъв директен келепир от БАН за обикновения селяндур, хем и нищо не се разбира, не че някой се опитва да разбере какво се прави в БАН де. Ама няма убийства, няма предателства, няма и една чалгийка даже да се врътне. И по телевизията не ги показват!!!! Що за безмислена институция, нали И някакви празни приказки за някаква наука.... А в България важи юмрука и дудука. Така поне като се знае че може да "завърши" човек в университет на БАН и да си вземе тапията, подозирам че мнозина ще почнат ако не да уважават, то поне да не се задъхват плюейки по неразбраното от тях...

 94. 94 Профил на IK
  *****
  Неутрално

  "...Кой ВУЗ може да предостави лаборатории за практикуми.."

  А бе ти виждал ли си една студентска лаборатория, колко работни места има. Една подгрупа е около 12 човека, къде ще ги събереш при банаджийска лаборатория, какво ще се изучава? БАН драги е един кокошарник пълен с вехто оборудване, а новото, ако го има изобщо, не е за пригодено за учебен процес.

  А за математика, физика, химия и биология и сега не могат да се намерят кандидати за да попълнят свободните места в университетите. Да не мислиш, че някой ще блъска пет години, за да стане безработен или даскал с 300 лева.

  Ако БАН искаха да се занимават със студенти, щяха да се интегрират с университетите, както подобни на тях структури в Германия и Франция. Просто хората в БАН не са даскали и на тези години трудно могат да станат: тук в случая всичко е за парлама.

 95. 95 Профил на Svetlocherno
  Svetlocherno
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#92] от "YAN3X":

  Напълно съм съгласен. За добро обучение (и наука) в естествените науки трябва сериозна инфраструктура. Не че БАН е на топ европейско ниво, но има все пак доста апаратура, а напоследък може да се кандидатства за доста сериозни инфраструктурни фондове. В науките за Земята наскоро спечелихме проект за оборудване за 1 млн лева, уникални машини за България и въобще за западналия ни (научно, технически и не само) полуостров. В проекта участваха два института на БАН + СУ. Това е пътя за развитие, коопериране и конкуренция.
  В момента нито от СУ имат инфраструктура и време за наука, нито хората от БАН не могат ефективно да предават знания и да имат поне наблюдения върху кадърните студенти. Нещата все пак май се развиват малко по малко надобре, въпреки правителства, президенти, мафиоти и застаряващи кадри със наистина тоталитарно мислене, окопали се във научните структури както в БАН, така и в университетите.

 96. 96 Профил на Svetlocherno
  Svetlocherno
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дано някога на някои хора им стане ясно че науката е по-скоро призвание отколкото професия. И че е един от ключовите фактори за развитието на успешно общество, заедно със образованието и културата. Нивото на България в момента е такова, защото и трите области биваха низвергвани в продължение на поне 20 години. Това продължава и сега за съжаление. Не съм в позиция да обещавам и действам, но ако се оделят целенасочени усилия и малко средства в тези области, със сигурност живота на българина ще стане осезаемо по-добър (включително и икономически).

 97. 97 Профил на plamiivanova
  plamiivanova
  Рейтинг: Неутрално

  Интересно ми е в какво ще се изразява уникалността на този университет? Може би в това, че средната възраст на преподавателите ще е някъде между 60 - 65г.

 98. 98 Профил на ГНевен
  *****
  Неутрално

  След обидните квалификации на топ-хвалипръцкото Дянков за феодалните старци в БАН и разрушителния проектозакон за "развитието" (по-скоро: разпасването) на академичния състав, на научния фронт в България се забелязва много обезпокоителен разнобой сред научната гилдия. Негова проява е и обявената реформа в структурата на БАН. Докато отначало се говореше съвсем определено за закриване на институти и пенсиониране съгласно действащия у нас закон, сега нещата твърде подозрително се променят. Първо, оказва се, че реално институти се обединяват, но не се закриват, въпреки констатациите на международния одит. Второ, според публикациите в медиите, броят на набелязаните за пенсиониране лица непрекъснато намалява, като тези от член-кореспондентите и академиците, които евентуално ще бъдат освободени, запазват пожизнената си персонална пенсия в размер на депутатска заплата, щедро отпусната им от правителството на Станишев. Трето, афишираното намерение за откриване на Изследователски университет към БАН освен, че води до абсурдно увеличение на броя на висшите училища в България (атакувано "уж" от закона на Игнатов) има и още една скрита цел – узаконяване на научните длъжности "професор" и "доцент" в БАН, вместо предлаганите в споменатия закон длъжности съответно "главен изследовател" и "старши изследовател”. На фона на тези събития и намерения в комисията по образование, младежта, науката и децата (какъв огромен обхват има тази комисия, в която повечето от членовете нямат нищо общо с науката и образованието !) на тъмно протичат разисквания и се борят мнения за промени в проектозакона на корифея Игнатов. Информация за тях почти липсва в медиите и съвсем скоро законът ще стане факт с всички произтичащи от това негативни последици за българската наука и висше образование. Голяма роля за този резултат ще са изиграли непростимите пасивност и страх на българските учени !

 99. 99 Профил на Банчо
  *****
  Гневно

  До коментар [#98] от "ГНевен":
  http://www.parliament.bg/?page=csit&lng=bg&;cdate=2010-01-27#4268
  В сряда, 27 януари 2010, 15:00, пл. "Княз Александър I" №1, зала 142, Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта на Парламента ще има заседание с
  Дневен ред:
  1. Обсъждане за второ гласуване на законопроект за Развитието на академичния състав в Република България, № 902-01-56, внесен от МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ на 11.12.2009 г.
  2. Разни

 100. 100 Профил на Мария Кюри
  *****
  Неутрално

  Всичката Мара фтасала, та сега и университет! БАН и сега обучава докторанти. Трябва да се върне едно старо положение - да има магистратура и докторантура заедно (както е в други държави) и тогава БАН да може да обучава по такива програми. Не е необходимо да обучава бакалаври. Бакалаврите са широкопрофилни, БАН трябва да обучава именно изследователски кадри, а това става след бакалавърската степен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK