Борисов се подготвя за загуба на европари

Премиерът обвини бившите управляващи в саботаж заради "скрити" писма от ЕК

Петнайсет-двайсет процента от парите по оперативната програма "Околна среда" може да загуби България. Това обяви в неделя премиерът Бойко Борисов по повод заплахата на Европейската комисия, че ще спре парите по програмата, ако до края на януари не получи адекватен отговор какви мерки е предприело министерството на околната среда, за да осигури ефективно изразходване на средствата.


В писмо на директора на генерална дирекция "Регионално развитие" Дирк Анер, получено в София на 13 януари, се констатира "неефективна обосновка на нуждите и ниска икономическа ефективност на някои от избраните технически решения". Заради "скрити" миналата година предупредителни писма на Европейската комисия  Борисов обвини предишните управляващи в саботаж спрямо кабинета на ГЕРБ.


"Още миналия февруари и втори път през юни ЕК е изпратила писма до екоминистерството, че има проблем с усвояването на парите по програмата и с искане за обяснение за някои неоправдано скъпи договори за ВиК", каза екоминистърът Нона Караджова. Тя научила късно за тях, защото писмата не са заведени в документацията на ведомството. В резултат държавата се е забавила с отговора, обясни Караджова. По думите й от Брюксел е поискан скрининг на проектите по програмата и промяна на правилата, тъй като по 10 от тях са спирани обществените поръчки и е преминавано към пряко договаряне.
От думите им не стана ясно дали се визират двете описани детайлно от медиите през юни миналата година писма на Дирк Анер, заради които избухна поредният евроскандал с тройната коалиция, която се опита да ги скрие. Тогава се разбра, че заради установеното раздуване на стойността на част от одобрените водни проекти се оказаха заплашени всичките 1 млрд. евро по "Околна среда". Вследствие на скандала информацията за двете писма беше качена и на сайта на екоминистерството, където може да бъде намерена и сега. Зам.-министърът Ивелина Василева поясни пред "Дневник", че незавеждането на писмата в документацията е попречило на своевременния отговор.


Секретарят на Съвета по европейски въпроси към правителството Юлиана Николова поясни, че днес правителството ще изпрати отговор на ЕК с резултатите от направения скрининг на проектите и предложенията за финансови корекции за 12 финансово раздути водни проекта.


Ако ЕК открие и други нередности  в договорите, ще се наложи определен процент от европарите за тях да бъдат приспаднати и да бъдат компенсирани с пари от бюджета, обясни Николова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK