Колети от ЕС до София вече ще се получават на домашния адрес

Гражданите на София, които очакват колет от чужбина, вече ще се обслужват на едно гише.

© Асен Тонев

Гражданите на София, които очакват колет от чужбина, вече ще се обслужват на едно гише.Пратките от държави - членки на ЕС, до София вече няма да се представят през митническите служби, както досега, а ще се приемат от получателите им в районните пощи или на адресите им. Така за тази услуга вече няма да се плаща такса от 4 лв., каквато досега се събираше от "Български пощи". Това стана ясно при представянето на пилотния проект за обслужване на едно гише на входящи международни колетни пратки в София.


Процедурата беше наблюдавана в сградата на столичната митница на "Веслец" 84 от главния изпълнителен директор на "Български пощи" Милен Керемедчиев и директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Проектът се въвежда първо в София, тъй като там се обработват 60% от входящите международни колетни пратки.Двете институции започнаха да реформират процедурите, след като  "Дневник" публикува историята на Еленко Еленков, преминал през 17 стъпки и загубил половин работен ден, за да получи 15 тениски, купени онлайн от САЩ. Тя предизвика силен отзвук и беше допълнена с десетки подобни примери на читатели.На едно гише вече ще се обслужват пратки от юридическо до юридическо или от юридическо до физическо лице, които съдържат стоки на обща стойност над 30 лв. до левовата равностойност на 150 евро, за които се начислява ДДС. В този случай досегашната процедура значително се опростява, като вече не се изисква EORI номер и начисляването на ДДС се оформя с квитанция за внос на пощенски пратки, без да присъства получателят.


Освен това от днес клиентите вече ще бъдат уведомявани с нов вид известие, което съдържа повече информация за входящите колети (вид на пратката; тегло; суми, които се дължат за ДДС, или цена за предоставена пощенска услуга; страна, от която идва). "Български пощи" ще доставят на клиентите си и писмо-покана за всички необходими документи, които получателят трябва да предостави на митническите органи за освобождаване на съответната пратка.


За пратки от трети страни, за които се дължат вносни сборове и ДДС, остава изискването за подаване на митническа декларация и за притежаване на EORI номер от получателя. Както и досега, клиентите имат възможност да се регистрират с постоянен EORI номер, който да използват многократно. Попълването на митническата декларация може да стане собственоръчно от клиента или от "Български пощи", или друг митнически агент срещу съответното заплащане. Когато клиентът разполага с EORI номер и попълни митническата си декларация сам или използва услугите на "Български пощи", освобождаването на пратки, за които се дължат вносни сборове и ДДС, на пратките ще става на едно гише.


Директно до пощенските станции в София-област ще се доставят пратки, съдържащи стоки на обща стойност не повече от 30 лв. в рамките на разрешения безмитен внос, които са освободени от вносни сборове и ДДС, а също и колети от граждани до други граждани или т.нар. подаръци, които съдържат стоки до левовата равностойност на 45 евро, които също са освободени от вносни сборове и ДДС. В тези два случая клиентите от София ще получават пратките си на едно гише на ул. "Веслец".


Пилотният проект е първа стъпка към изграждането на Национален център за специализирана обработка на международни входящи пратки.Двете институции започнаха да реформират процедурите, след като  "Дневник" публикува историята на Еленко Еленков, преминал през 17 стъпки и загубил половин работен ден, за да получи 15 тениски, купени онлайн от САЩ. Тя предизвика силен отзвук и беше допълнена с десетки подобни примери на читатели.

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamen
  *****
  Неутрално

  Я, кво ставлао като доброчовекът тръгне за тениските си.

 2. 2 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Можело значи... Продължавайте в същия дух!

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 3. 3 Профил на kiss
  *****
  Неутрално

  ай стига с тоз фундаментален въпрос
  то и досега беше така

 4. 4 Профил на избирател
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на ф16
  *****
  Неутрално
 6. 6 Профил на Георги
  *****
  Неутрално

  Статията не е много ясна, като в нея има и дежурните правописни грешки.

  Най-важният ми въпрос е следният: да не искат да ми кажат, че ще плащам допълнително ДДС при получаване на пратки от ЕС на стойност над 30 лева? Говорим за пратки от онлайн магазин в ЕС, на които вече е начиследно ДДС в съответната държава на изпращане?

 7. 7 Профил на kiss
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  2010 - Обрт в Държавата, почва да се завръща при хората...

 9. 9 Профил на СПА центъра
  *****
  Неутрално

  рещихме за тениските, сега да видим минуса на -15% БВП, при 28% безработица ко шъ го праим.

 10. 10 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Това нещо не го разбирам. Какво ще търсят пратките в пощенските станции при положение, че последното изречение от този параграф е:

  "В тези два случая клиентите от София ще получават пратките си на едно гише на ул."Веслец"

  "Директно до пощенските станции в София област ще се доставят пратки, съдържащи стоки на обща стойност не повече от 30 лв. в рамките на разрешения безмитен внос, които са освободени от вносни сборове и ДДС, а също и колети от граждани до други граждани, или т.нар. подаръци, които съдържат стоки до левовата равностойност на 45 евро, които също са освободени от вносни сборове и ДДС. В тези два случая клиентите от София ще получават пратките си на едно гише на ул."Веслец"

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 11. 11 Профил на Георги
  *****
  Неутрално

  Мдам, явно ще трябва да проверим на място за какво става въпрос.

 12. 12 Профил на солюшън
  *****
  Неутрално

  единственото правилно решение е Дянков да се извини на опечалеите получатели на колети от USA и да възстанови статуквото отпреди появата си.

 13. 13 Профил на m
  *****
  Неутрално

  Много зле е написана статията - я си я прочетете. Първо се говори за ЕС, после излиза че EORI и ДДС трябва и за пратки от ЕС за над 30 лв, после за трети страни с вносни сборове - много объркващо. Доколкото знам ДДС-то за пратки от ЕС вече е начислено в страната, от която се изпраща, а до 150 евро подарък не се дължат мита и от трети страни - само ДДС за над 30 лв.

 14. 14 Профил на Георги
  *****
  Неутрално

  На сайта на Агенция "Митници" е публикуван малко по-различен текст, от който също не става особено ясно каква е новата процедура.

  http://www.customs.bg/bg/pubs/2641

  Само можем да се надяваме, че ВСИЧКИ пратки от ЕС, които не съдържат акцизни и други "интересни" стоки, ще се получават в кварталната поща без да се дължат онези прословути 4 лв. Дано...

 15. 15 Профил на вай-вай-вай
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "Георги":

  Също така се надяваме всички пратки, както и части от тях, да не изчезват по пощенски и митнически джобове.

 16. 16 Профил на Al Bundi
  *****
  Весело

  6 януари 2010 - 25 януари 2010
  за 19 дни, до тук добре.

  Все пак годината има 365 дни
  и понеже новите за момента слушат и имат желание
  нека направим анкета за да видим приоритетно от къде
  да "мине" ЕЛЕНКО

 17. 17 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1399 Любопитно

  Ледът се пука, господа съдебни заседатели - би казал Великият Комбинатор!

  Та дано това "повлече крак" и много други административни безумия, неуредици и недомислици бъдат отстранени. каккто би следвало да е в една държава част от Обединена Европа!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 18. 18 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  България трябва да излети с 20 места напред в класацията Да правим бизнес на Световната банка!

  Правителството да действа!

 19. 19 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1316 Гневно

  Алоу, нали ЕС е митнически съюз бе, кви ДДС, кви мита???

 20. 20 Профил на Дик
  *****
  Весело

  Дянков- извинение и 150 евро таван!!!

  Казусът е прост като морков и точно затова достъпен за анализ дори от заинтересованите митничари и депутати.

  Има фактура - има 20% ДДС.

  НО, има транспорт и казусът се закучва, има още 20-30 вътрешни правилника и заповеди, което дозакучва. Нали разбирате че за 20-тина лева няма да седнете да изяснявате с писма защо шибаният доставчик на амазон ком е решил да сложи три неупоменати значки (за кратуната от гишето е повод да се подиграе) и е прибавил 50-тте долара за транспорт към 15-те долара на стоката. И накрая с този казус Дянков връща на идиотите по гишетата правото да решават както си искат.

 21. 21 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 467 Неутрално

  пилотен проект- трънки. Като са '60%' само в София, защо не го направят в цялата страна.

 22. 22 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  А другите градове??? България (не е) равна на София?

 23. 23 Профил на one
  *****
  Неутрално

  Браво на Еленко Сега да се произнесе за закона за ГМО, който е пагубен за нас.Еленко помогни,само твоето мнение стига до правителството

 24. 24 Профил на Момчил Карабулев
  Момчил Карабулев
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  ?
  пратките от ес и досега идваха в местния пощенски клон без да се плаща никаква такса.

 25. 25 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Точно така. Цялата разправия е за стоки от извън ЕС!
  Явно някаква грешка има в темата.

  The biggest risk in life is not taking one.
 26. 26 Профил на МуНчО
  МуНчО
  Рейтинг: Любопитно

  Аз обаче не разбрах най-важното за мен: къде ще си получа подаръка от страни от ЕС - ще ми доставят пратката до местния пощенски клон или ще трябва да се таралянкам до улица "Веслец", за да си я взема от 1-то гише?!

  :-О

  "Човекът, който заменя свобода за безопасност, не заслужава и няма да получи което и да е от двете." Бенджамин Франклин +++++ http://www.libertas.eu
 27. 27 Профил на WC - BG
  *****
  Любопитно

  Айде София, айде митница...Ама защо само в София, де?!?

 28. 28 Профил на suncho
  *****
  Неутрално
 29. 29 Профил на Георги
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "Десен":

  Пратките от ЕС идваха в местния пощенски клон само ако бяха дребни, примерно до 2-3 кг или нещо такова. Всички останали трябваше да си вземеш от "Веслец" срещу 4 лева за "такса представяне пред митническите органи", независимо че са от ЕС и не им плащаш нито мито, нито ДДС...

  Ей точно това искам да знам как ще се промени? От статията абсолютно нищо не става ясно.

 30. 30 Профил на б
  *****
  Неутрално

  днес си взимах пратка тъкмо когато заснемаха въпросния материал....нямаше такова персонално отношение ))
  само не ме питаха как се чувствам....и всичко стана за 15 минути...уви ще бъде само за днес тази промоция!

 31. 31 Профил на alterin
  alterin
  Рейтинг: Неутрално

  @МуНчО

  Шом е от ЕС - в районната пощенста станция. Досега, ако беше над 2 кг пратката, се ходеше в митницата и се плащаше 4 лв такса ценности на Български пощи.

  Направо не мога да повярвам какви промени се правят за колко кратко време в БГ.

 32. 32 Профил на alterin
  alterin
  Рейтинг: Неутрално

  "Пратките от държави - членки на ЕС, до София вече ... ще се приемат от получателите им в районните пощи или на адресите им. Така за тази услуга вече няма да се плаща такса от 4 лв., каквато досега се събираше от "Български пощи"."

 33. 33 Профил на Антимитница
  *****
  Любопитно

  Пратките от ЕС се деляха на две - под и над 2 кг., което също е неправомерно. В закона става въпрос за стойност, а не за килограми!

 34. 34 Профил на Просветен
  *****
  Гневно

  Евала бе София!!! И в края на краищата защо само в София. Сега ако бяхме една нормална държава щях да осъдя минтиците, министерски съвет и президента, за дискриминация!!!

 35. 35 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Добри новини. За първи път от 10 години българско правителство да послуша хората. Политката е именно това - решаване на реални проблеми, а не водопад от празни прикаски както бяхме свикнали до сега. А дано така продължава.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 36. 36 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Браво Капитал, браво Дневник, браво Еленко !
  Учудвам се всеки път като видя как нещо добро и полезно става факт. Дано да е по-често, и най-накрая да спре да ме учудва.

  За съжаление от цялата тая история е видно, че никой в т.нар. администрация не мисли. Карат я по инерция и по пътя на най-малкото съпротивление. Какво пречеше цялата тая организация да се създаде и разясни преди промените да влязат в сила? Нищо, ако имаше някой дето му пука. Ама такъв няма, ако не беше щастливата случайност сигурно още години щяхме да правим слалом между гишетата. 37. 37 Профил на Антимитница
  *****
  Любопитно

  Монитори видяхте ли с прилежащите им компютри на "едното гише"? Или само на мен ми се чини от снимките, че няма ...

 38. 38 Профил на Koки
  *****
  Весело

  предлагам ЕЛЕНКО ДА СЕ НАЗНАЧИ ЗА (СЪ-)ГОВОРИТЕЛ НА МИТНИЦАТА И ДА НИ РАЗЯСНИ НОВАТА СИТУАЦИЯ В ЕДНА ПРЕКРАСНА СТАТИЯ!

 39. 39 Профил на SD
  *****
  Неутрално

  Обслужване на едно гише - от 10 гишета работи само едното

  Шегата настрана: при ЕС-ЕС доставка няма мита и ДДС. Ако получател е физическо лице се начислява ДДС на страната на изпращане. Ако е ЮЛ, регистрирано по ДДС, ДДС не се начислява.

  Нововъведенията следва да се отнасят за доставки от страни, извън ЕС.

 40. 40 Профил на захилен
  *****
  Весело

  Ха-ха, даскалите пак нищо не са вдянали! Точно за Еленко със сащските тениски не се променя абсолютно нищо.

 41. 41 Профил на ??????
  *****
  Неутрално

  Втората снимка направо кърти.....
  ...."на какво ни направиха тия"

  Ей ЗДРАВНИЯ министър,
  днеска на митницата пак смърдеше на Ц И Г А Р И !

 42. 42 Профил на А НАЧАЛНИКА НА МИТНИЦАТА!
  *****
  Неутрално

  ДО
  НАЧАЛНИЦИТЕ НА НАЧАЛНИКА НА СОФИЙСКА МИТНИЦА

  П И Т А Н Е

  ЗАЩО ТРЯБВА ДНЕВНИК ДА ОПРАВЯ ХАОСА И КРЕТЕНИЗМА НА СОФИЙСКА МИТНИЦА?
  ТАЗИ МИТНИЦА НАЧАЛНИК НЯМА ЛИ? ТОЙ НЕ Е ЛИ ЗАБЕЛЯЗАЛ КАКВО СТАВА? ИЛИ ТОЗИ МИТНИЧЕСКИ ШЕФ Е ТАКА ЗАТЪПЯЛ ЧЕ ПРИЕМА ТАЗИ СИТУАЦИЯТА ЗА НОРМАЛНА ?

 43. 43 Профил на ПРОСЛЕДЯВАНЕ
  *****
  Любопитно

  http://services.bgpost.bg/WebTracking/

  Кога ще заработи това НИЩО?
  - Пратка взета реди два месеца още не е отразена!

 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Не е ли много наивно да се вярва, че една статия в един вестник от един човек има силата да промени нещо? Ми хайде де, всеки един от читателите може да се пробва и да напише нещо, да видим какъв ще е резултата? Никакъв.

  Просто Дневник, получи лека благодарност от власта за изключителната подкрепа, която й оказва.

  Нещо като - Бойко, дай да дигнем малко рейтинга, ние ше напишем статия, ти ше оправиш проблема.

  Хубавото в случая, че ние, нормалните граждани също печелим в този конкретен случай. Лошото е, че независимоста на медиите се отдалечава.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Al Bundi
  *****
  Весело

  До коментар [#22] от "?":

  Ние сме "бета тестъри" на прогреса,
  скоро и в дурги градове, а Дано, пу-пу...

 47. 47 Профил на Въпрос за много пари
  *****
  Неутрално

  Сега кой ще върне парите на хората, които са мотани през всичките тези години когато е можело ама не е било правено?

 48. 48 Профил на Дони
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "момчил":

  Идвали са при теб, ама в София ни караха да ходим до Разменната пощенска станция при Митницата, и да им плащаме таксата измислена от 4 лв. и за колетите от ЕС...

 49. 49 Профил на belle
  belle
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Само не разбрах защо таксата 44 лв отпада само за колети от ЕС. Изпращачите от САЩ и Китай също са платили разноските по пратките и не е редно и да се иска такса тук. Митническите служители са длъжни да проверяват пратките, независмо откъде идват, без да им се дължи заплащане от което и да е лице- БП или физ.лице. Същото важи и и за пощата- все пак говорим за международни пощенски изисквания. Аз като пращам до САЩ, всичко е за моя сметка и получателят не дължи нищо там. Само тук всички дължат нещо за безобразното облусжване на БП.

 50. 50 Профил на Мариан
  *****
  Неутрално

  ХАЙДЕ СЕГА ПСУВАНЕТО, НЕДОВОЛСТВОТО, МРЪНКАНЕТО ЗАПОЧНЕ СЕГА...........

 51. 51 Профил на belle
  belle
  Рейтинг: 733 Неутрално
 52. 52 Профил на belle
  belle
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Мрънкаме и недоволстваме, защото вече писна да си правят каквото искат и ако решат да правят, го правят половинчато.

 53. 53 Профил на RoyalMail
  *****
  Неутрално

  често получавам онлайн покупки в пощенския клон на ул. Оборище в София - нямал съм сериозни проблеми макар апроцедурата там да е същата от поне 70-те години на миналия век -

  отиваш с известието, 'жената зад щанда' вади 3 вида терадки, плюнчи пръст и почва да търси, къде е въведена твоята пратка. Един път нещо не я намираше и каза, че се изинява но друга колежка е писала и малко по-трудно й разчита...

  Правителството да не се ослушва ами да приватизира пощите; с такава огромна изградена мрежа из цялата страна има куп услуги, които могата да се добавят и да се печели

 54. 54 Профил на Дони
  *****
  Неутрално

  В пощенските клонове се получаваха до сега само малките пакет от ЕС- с тегло до 2 кг. Над 2 кг- ВесЕлец и минус 4 лв.

 55. 55 Профил на pisna mi ot izmamnici
  *****
  Гневно

  До коментар [#52] от "belle":

  to4no

 56. 56 Профил на me
  *****
  Неутрално

  А другите градове? Щото след 3 месеца няма да се СЛУЧИ нищо с центъра и всичко ще остане временно за София, докато не го отменят.

 57. 57 Профил на ок
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "kiss":

  не забърквайте еленко в политиката бе главанаци! и него искате да окаляте!?

 58. 58 Профил на VLADO
  *****
  Неутрално

  ъъъм ... че в Пловдив мен и сега ми носят нещата от UK в къщи. To не зависи само от пощите а от фирмата която праща дали е платила за доставка до дома.

 59. 59 Профил на NG
  *****
  Неутрално
 60. 60 Профил на me
  *****
  Неутрално

  Владо, има до 2 и над 2 килограма. И такса. А в София над 4 кила - бегом на митницата на пощата да си го вземеш срещу 4 лева ВЪПРЕКИ че си си платил доставка до вратата!

 61. 61 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Абе лелките по тия гишета като на снимката май ги произвеждат по калъп някъде Задължително грозни и свъсени!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 62. 62 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  и сега някои нищо не подозиращ като запоцне да полуцава колети и трябва да им плаща ДДС а тои не знае кои и какво му праща
  какво правим

 63. 63 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  направо тьрсете Ди еиц ел тиенти юпиес нема кво да си играете с бьлгарски пощи

 64. 64 Профил на n
  *****
  Неутрално

  изненадвам се че след толкова вече 20 години и това не е изменено.
  тук в usa съм получавал колети от цял свят както и япония с последни модели daiwa и shimano за по над $1000 всяка една никой никога не ми е търсил мито или омитявал.
  като че ли тази паразитна държава нищо друго не способна да сътвори освен монопол на определени фирми който снабдяват народа с най низкокачествена световна продукция и когато избереш другия начин на снабдяване те облагат с мито базирано на нискокачествена надута цена на местния продукт плюс допълнително мито за специалната маркова стока.
  абсолютно сущото каквото комунистите правеха преди 20-30 и повече години. кога ще се сложи край на това?!

 65. 65 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  И аз да питам - защо американското правителство е толкова глупаво, та позволява на пратки от цял свят до 3 или 4 либри да идват свободно до домашния ми адрес, а не ме кара да пътувам 30-40 мили, да се редя на опашка, да си вадя специален номер, да плащам ДДС , да обяснявам защо получавам колет и защо сестрата, която нямам, е всъщност проститутка?

  Ако САЩ са полицейска държава в която можеш свободно да си получаваш колети от цял свят, то каква дъжава е България, в която дори и това не може?

  И за какво се радваме ако, след като така и така променят системата, не я променят както наистина би била полезна на хората, а не само на някои хора и само в някои случаи?

 66. 66 Профил на n
  *****
  Неутрално

  а, и почти всичко което не се произвежда в бг ми направи впечатление това лято (като я посетих бг), че е освен повече от 10 пъти по скъпо от тук ами още толкова пъти по некачествено.
  китайските стоки които са върнати от америка като лошо качество не отговарящо на нормативи и изисквания тук намира място там закупено за $ на тон и препродадено на дребно с 100000% печалба а вносителите са толкова дори стиснати че предпочитат да подкупят митничарите и политиците за да избегнат мито.
  как се прави тогава европейска страна от бг аз поне не вярвам че това ще стане!

 67. 67 Профил на Anadoliev
  *****
  Весело

  http://www.ptt.gov.tr/en/

  Зна4и,аз като ви пратя колет от Турция(Европа),няма да ви вземат такса от коджаман 4(4етири) лв. Така ли да разбирам?

 68. 68 Профил на овченко
  *****
  Неутрално

  До коментар [#57] от "ок":

  на кой викаш главанаци бе Еленко, ти си най-големия главанак - толкова шум вдигна и нищо не се промени. пак се плащат 4 лв, а дали ще е ЕДНО (баа маа му) или 3 гишета няма значение. митницата си работеше П-Е-Р-Ф-Е-К-Т-Н-О! Само балъците като теб ги мотаят по гишетата.

 69. 69 Профил на =
  *****
  Неутрално

  Еленко ще ни спести време (а дано)
  и зеленко (във всеки един смисъл). Браво

 70. 70 Профил на Питане
  *****
  Неутрално

  До коментар [#69] от "=":

  Виждаме на снимката, че на прословутото ЕДНО гише работят ДВЕ жени, преди това на 3 гишета работеха по две жени - общо шест жени. Как сега двете жени ще обработват същите листчета, тетрадки, картончета, печатчета, декларации, лични карти, фактури и т.н. по-бързо от преди???? И какво си спестихте при положение, че за всяка стока над 15 евро ще ви се разказва играта, все едно сте внесли контейнер????

 71. 71 Профил на въпросчета
  *****
  Любопитно

  може ли някой да ми обясни какво трябва да направя, ако си купя втора ръка усилвател от ebay USA от частно лице (т.е. без фактура) за 40 лева? как ще ми начислят мито и ДДС - на базата на оценка по цените на музикалните магазини в БГ? ами ако транспорта е 250 долара, защото тежи 15 кг и тях ли ще ги обложат? как ще докажа, че не съм го купил за 1500 долара? ами ако е подарък и не знам колко струва? какво като е едно гише? въпросите остават.

 72. 72 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Много неясно и объркано написан материал.
  По добре да се напише нещо просто ,точно и ясно, а не някакъв объркващ преразказ. И нищо да не получаваш от ЕС или САЩ - пак ще се ядосваш на писаното

 73. 73 Профил на Just asking? Not this time, though.
  *****
  Неутрално

  Живея в Пловдив. От 2 години си купувам неща от английския Ebay и винаги съм си получавал пратките в кварталната поща без никакви формалности и проблеми. Не разбирам защо в София трябва да е различно. И от Китай няколко неща си ги получих от там. Много съм доволен от пощите.

 74. 74 Профил на Антимитница
  *****
  Любопитно

  До коментар [#73] от "Just asking? Not this time, though.":

  Поръчвал ли си неща над 2 кг. изобщо?

 75. 75 Профил на Svetlana
  *****
  Любопитно

  Днес получих собщение от митницата,трябва да си взема колет,който е от Америка.Обадих се и си поръчах да ми го доставят на адрес(нямям възможност да си го взема от там),дотук добре ),ще го доставят в петък,защото имат много доставки и ми обявиха цена от 7лв за куриерски услуги и 4 лв такса?за какво така и не разбрах...Тази такса само за колети извън Европеискйят съюз ли ще бъде или отново само за Софиянци?

 76. 76 Профил на лъжекрация
  *****
  Неутрално

  това за едното гише в София не го разбрах , някой дава ли си сметка , че ако получиш пратка от Китай за стойност $90 и платиш транспорт уж до адреса си който не е задължително да е в София , защото България не е само София -та транспорта от Китай до тук е е 45$ и примерно трябва да хукна от Бургас за това прословуто гише да налея 80 литра бензин А95Н по 2.10 лв примерно и нали се сещатете там някаква коза ще трябва да ми говори за ЕОРИ или Ориги по добре да си купа калашник .До гуша ми дойде от това софийско котило чантаджии , отивам и ставам африканец ще гона лъвове и тигри с копие и не искам да се ядосвам с лигави цъкльовци с ризки които през живота си 1 лв не са произвели със собствените си ръце ..

 77. 77 Профил на Мила
  *****
  Гневно

  Не разбрах каква точно е победата над бюрокрацията. Днес научих, че за да си получа подаръка от приятелка в САЩ, трябва да попълня митническа декларация и да платя мито, ДДС и такси, банкови и пощенски, за около 50 лв. Водело се внос (5 бебешки блузки и 2 бебешки играчки). Ама и двете сме физически лица!!! Държавата е тарикат на дребно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK