Стажът за пенсия да се увеличи от 2012 г. предлага министерството на труда

Стажът за пенсия да се увеличи от 2012 г. предлага министерството на труда

© Надежда ЧипеваУвеличаване на осигурителния стаж за пенсиониране с 3 години от началото на 2012 г. е едно от предложенията, които съветът по пенсионната реформа ще обсъжда в бъдеще, заяви министърът на труда Тотю Младенов. Днес той обобщи решенията и предложенията на експертите в съвета, които започнаха работа по реформата на пенсионната система през септември 2009 г. 


Ако предложението бъде прието, мъжете ще се пенсионират, след като са се осигурявали 40 години и са поне на 63-годишна възраст, а жените - след 37 години стаж и при навършени минимум 60 г. (според сега действащите разпоредби мъжете се пенсионират при 37 г. стаж, а жените - при 34 г.) 


Новият вариант се одобрява от министерството на труда, тъй като при него ще се удължи трудовият стаж, но не и пенсионната възраст, обясни Младенов. На практика обаче това означава, че за да се пенсионират на 63 години при предлаганите изисквания, мъжете и жените трябва да започнат да се осигуряват най-късно на 23 години. В противен случай, за да достигнат до необходимия им стаж, те неминуемо трябва да продължат да работят, след като са навършили възраст за пенсия, което ще засегне най-много хората, които в последните години са работили в сивата икономика и не са внасяли осигуровки.
Хората ще могат да се пенсионират, ако са навършили необходимите години, но не им достигат до 3 години стаж. В тези случаи пенсията им ще се намалява с по 2.5% за всяка недостигаща им година. Така те ще имат право на избор дали да работят по-дълго, или да вземат по-ниска пенсия. В момента според статистиката на Националния осигурителен институт средната продължителност на осигурителния стаж при мъжете е 38.5 г., а при жените - 35.8 години.  


От 1 януари 2015 г. се предвижда осигурителният стаж за жените да се увеличава с по 6 месеца на всяка календарна година до 2020 г., когато ще се изравни с този за мъжете, предлагат експертите. Предвиждат се бонуси за тези, които продължат да работя и след като са изпълнили изискванията за пенсиониране. Висшистите, които заради завършването на образованието си са започнали да работят по-късно, ще могат да закупят необходимия им стаж, обясни Тотю Младенов.


Вторият вариант за промяна в условията за пенсиониране предвижда от 2012 г. възрастта за жените да се увеличава с по 4 месеца за всяка календарна година до 2019 г., когато ще се изравни с тази за мъжете - 63 години. Ако се прибегне до този вариант, от 2021 г. ще последва ново увеличение на пенсионната възраст, която пет години по-късно трябва да стане 65 години и за двата пола. Този вариант предлага по-плавен преход към нарастване на годините за пенсия поради влошения здравен статус на българите, ниската икономическа активност и заетост, обясни Младенов.


Той многократно подчерта, че министерството на труда няма да взема самостоятелни решения, а само чрез широко обществен дебат. Промените ще започнат след 2 години, когато се очаква да се стабилизиратт икономиката и трудовия пазар. Така ще се гарантира устойчивостта на пенсионната система и няма да има ощетени, увери Младенов. Той добави, че през тази година предстоят пенсионни реформи във всички страни от Европейския съюз. Това е изискване за членството ни в еврозоната, добави министърът.

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на сартр
  сартр
  Рейтинг: Неутрално

  С други думи-правете вноски, че ни трябват пари! А пенсии!? Това са буржоазни отживелици....! А така, другари комунисти, аферим!

 2. 2 Профил на m
  m
  Рейтинг: Неутрално

  А колко е средната продължителност на живота? 40 год. трудов стаж?!? Всеки би се замислил - не е ли по-добре да живея с тези пари по-добре, докато мога... Колкото повече вдигат годините - толкова повече сива икономика ..

 3. 3 Профил на Пенция
  Пенция
  Рейтинг: Неутрално

  А какво правим с тия дето се пенсионират на 38-40 години - не може всички да сме в МВР или армия?

 4. 4 Профил на Варненски гагауз
  Варненски гагауз
  Рейтинг: Неутрално

  Щот съм прост гагауз варненски не мога едно да разбера - плащам значи вноски цял живот и взема се гътна на 60 - аджиба къде отиват моите парички , а ?

 5. 5 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: Любопитно

  Имах поне десетина познати, които са се осигурявали 20, че и повече години и не доживяха пенсия. Какво става с техните пари? Тази алчна и прахосническа система може ли да обясни?

 6. 6 Профил на Врачка
  Врачка
  Рейтинг: Гневно

  "Промените ще започнат след 2 години, когато се очаква да се стабилизиратт икономиката и трудовия пазар. "

  Кой я очаква тази стабилизация? То ясно, че ще почнем да мрем на по 30 години... Е да, в такъв случай даже ще има нужда от внос на работна ръка!
  А на Пешо от Долно Уйно специални поздрави, защото той ще е единствения доживял да се пенсионира.

 7. 7
  ****

  Мненията на потребителя Щутгарт бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 8. 8 Профил на камю
  камю
  Рейтинг: Любопитно

  А не може ли да получат право да се пенсионират хората, които са изработили изискваните от закона 40 или 37 години трудов стаж, но са по-млади от 63 г. за мъжете и 60 за жените? Защо е допуснат и обяснен само обратния случай - когато навършваш възраст без да ти достига стаж? Ако си започнал на 18 г. работа (в белия сектор!), няма да имаш 60, но пък честно ще са ти удържали 37 или 40 години вноските!!! Дайте пенсии на работливите и честните!

 9. 9 Профил на Al Bundui
  Al Bundui
  Рейтинг: Неутрално

  Предлагам и стажа на внучките и щерките ви на околовръсното да се увеличи с по 5-150 години.

 10. 10 Профил на ХМ
  ХМ
  Рейтинг: Неутрално

  Носете си новите дрехи, момчета и не мислете за пенсия. Както виждате тя все се отдалечава като хоризонта.
  Управляващите, които и да са те, така ще направят, че да получаваме пенсия след като умрем.
  Докато мърдаме да им работим и после от работното място направо на гробището.

 11. 11 Профил на Kokи
  Kokи
  Рейтинг: Гневно

  ЗНАЧИ ЗА ТЪПИТЕ КОМУНЕТА Е ВСЕ ЕДНО ДАЛИ СЕ ОСИГУРЯВАШ НА 1500лв. ИЛИ НА МИМИМАЛНАТА - 240лв. ТЕ ИСКАТ ПО 40 Г.! АБРЕ ИДИОТИ МАЛОУМНИ, ВИЕ НАРЕД ЛИ СТЕ БЕ!

 12. 12 Профил на шаш
  шаш
  Рейтинг: Гневно

  Не стига, че им живеем в държавата, ами и да им работим до гроб!

 13. 13 Профил на ЛАМБО
  ЛАМБО
  Рейтинг: Неутрално

  Новата Тричленка - етническите цигани Бойко, Сидер и Мавъра само едно не ни казват ...

  А колко трябва да бъде трудово-осигурителния стаж на мургавите "самотни майки" и "трайно-безработни",

  които цял живот получават Майчинства, Детски и Помощи без да имат и един работен ден

  http://lambo.blog.bg/politika/2009/11/22/ciganite-shte-poluchavat-pomoshti-cial-jivot.441091

 14. 14 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 561 Неутрално

  АБЕ - ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ - ДАМИ И ГОСПОДА - ДВАМА МИНИСТРИ С ПРЕЗИМЕ "МЛАДЕНОВ" - НЕ ГОВОРИ ЛИ ЗА КРОСИНГ-ИНТЕРЕСИ?

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 15. 15 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  С две думи пари нема действайте!

 16. 16 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Този Тотъо пак започна с глупостите си.Още щом се курдиса в министерското кресло се захвана с таз пенсионна система.И не мирясва.Безработицата расте,икономиката едвам крета,а той сколасал още през септември съвет за пенсионна реформа да създаде,вместо антикризисен такъв.Явно,милият,не му се стои в сянка и драпа да е в светлината на прожекторите.

 17. 17 Профил на Сезар
  Сезар
  Рейтинг: Гневно

  Абе хора,вие неразбтахтели , че на тая тъпа държава , пенсионери неи трябват.

 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  №4 у прав! Парите от пенсионните вноски трябва да се получават от наследниците ако титуляра умре! Ламбо ни пита нещо много важно - ще получават ли социални пенсии мангалите които възпроизвеждат негодно население или никога не са работили

 19. 19 Профил на ганьо
  ганьо
  Рейтинг: Неутрално

  То сега няма работа и ги съкръщават 1-2 год.пред пенсия та какво остава да се работи още 3 год.допълнително.Тия си нямат понятие.Не всички хора на тази възраст изглеждат добре.Особено жените се състаряват много рано.Да не отидат и тези пари които се внасят в НОЙ там където отидоха вноските на наште майки,баби,лели?

 20. 20 Профил на Протон
  Протон
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#8] от "камю":

  Ами такива ще са само простаците без никакво образование.Така го нагласиха някога комунистите. На сульо и пульо без никакво образование раздаваха категории първа и втора, пенсионираха се по-рано и тъй като им няма нищо бачкат с пенсия и заплата. А аз тичах след малкото трамвайче 6 години до физическия факултет, баща ми пращаше половината си заплата, завърших на 25.5 и не ми достигна трудовия стаж. Освен че трябваше да се "откупя" с 1600 лв., ами и пенсията ми падна с 25% поради иван нейковия кодекс.

 21. 21 Профил на Киро
  Киро
  Рейтинг: Неутрално

  А господата военни на колко години се пенсионират и каква работа вършат искам да попитам аз.

 22. 22 Профил на !
  !
  Рейтинг: Неутрално

  Това е дискриминация. Една година да си внасял осигуровки за пенсия трябва да си получиш внесеното обратно. Може да е по една стотинка на месец пенсия, но да ти върнат парите. За малки суми на куп.
  Осъзнават ли тези дебили, че хора, които са стояли по десет години без работа или са ходили да работят в чужбина, няма да имат право на пенсия въобще, което означава, че няма да имат каквито и да било причини да плащат осигурителни вноски. Веднъж в сивата икономика, завинаги в сивата икономика.
  Експертите на ГЕРБ повтарят глупостите със здравните вноски. Резултатът ще е един - тотална циганизация на народа, излизане от всякакви осигурителни системи и засилваща се емиграция. Ще накарат накрая и циганите да емигрират. Ще останат само пенсионерите и тиквите в народното събрание.
  Да не говорим за другата глупост да се дава равна пенсия на всички с пенсия под определена черта. Това означава още една голяма група хора да си направи сметката и да не внася никакви осигурителни вноски. Накрая ще се върнем на тодор живковия модел с пенсии плащани от бюджета. Поради липса на пари размерът им ще е 60-70% процента от линията на бедността и ще е еднакъв за всички. Останалото ще идва от частните фондове, които ще източат вноските ни далеч преди да е дошло време за пенсия.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Роки
  Роки
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#21] от "Киро":
  Никаква раобта (изключвам тези които са на мисии)
  само се барат и чакат да свърши работния ден, а се позлват от сума ти привилегии аман!

 25. 25 Профил на Тотю
  Тотю
  Рейтинг: Неутрално

  Познавам доста хора с основно образование, започнали работа на 16 години. Двама такива "работеха" при жена ми в пътна служба. Единия се водеше гредерис втора категория. Гредерист бе една седмица през зимата при голям сняг. Останалото време карти, карти пиене и т.н. Но човека се пенсионира на 57 г., и още работи. Другия бе шофьор на водоноска, но по щат бе водач на камион с ремарке. Отново втора категория. водоноската стоеше по цял ден в пътното, но й се изписваше нафта.

 26. 26 Профил на Lara
  Lara
  Рейтинг: Неутрално

  Управляващите направо да я направят 100 години тая пенсионна възраст, за да се успокоят най-накрая. Много от нас няма да доживеят тези 63 години. Наистина е добре да се знае какво става с парите от вноските на тези, които не доживяват да усетят благините от 150-те лева пенсия

 27. 27 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: Гневно

  На практика обаче това означава, че за да се пенсионират на 63 години при предлаганите изисквания, мъжете и жените трябва да започнат да се осигуряват най-късно на 23 години. В противен случай, за да достигнат до необходимия им стаж, те неминуемо трябва да продължат да работят, след като са навършили възраст за пенсия, което ще засегне най-много хората, които в последните години са работили в сивата икономика и не са внасяли осигуровки.

  Не е вярно! Ще засегне онези, които са учили по-дълго, например са правили докторат, и майките с образование.

 28. 28 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: Гневно

  На практика обаче това означава, че за да се пенсионират на 63 години при предлаганите изисквания, мъжете и жените трябва да започнат да се осигуряват най-късно на 23 години. В противен случай, за да достигнат до необходимия им стаж, те неминуемо трябва да продължат да работят, след като са навършили възраст за пенсия, което ще засегне най-много хората, които в последните години са работили в сивата икономика и не са внасяли осигуровки.

  Не е вярно! Ще засегне онези, които са учили по-дълго, например са правили докторат, и майките с образование.

 29. 29 Профил на либертака
  либертака
  Рейтинг: Неутрално

  Тия от НОИ са превъртели !На 62г съм имам 42 г тр стаж и кой ще ме вземе на работа като ми види Е Г Н ? Луди за връзване !

 30. 30 Профил на ?
  ?
  Рейтинг: Гневно

  След изкарване на мандата си, депутатите, министрите и президентът получават пожизнена месечна пенсия до края на животът им (равна на поне 5 средни работни заплати според поста), а хората да работят до края на животът си.

  Защо изобщо лъжат хората, че имаме пенсионна система?

 31. 31 Профил на Янев
  Янев
  Рейтинг: Гневно

  БЪЛГАРИ ТЪПАЦИ , А вие какво добро очаквате от "гербери"-те ? Мерната единицата за малоумие , простотия , тъпотия и кретенизъм е "ГЕРБЕР " !!! Единствено дебил не може да отчете, че през всички 20 години на прехода не сме имали по-неудачно,по-неориентирао и по-некадърно правителство от настоящето Затова и БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ КЕНЕФ (тоалетна) , така както много сполучливо и точно я изобрази чешкият художник Давид Черни ! … КЕНЕФ , в края на двора- с една дупка в следата, типично по български ,типично по селски… Нека им напомня, че " благодарение " на подобна политика на геноцид спрямо народа ни , се случиха януарските събития през 1997 година. АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ им ПОЖЕЛАВАМ много скоро , защото иначе ще разплачат ТОТАЛНО майката българска ... ,!Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код ...

 32. 32 Профил на извънземен
  извънземен
  Рейтинг: Весело

  целта е докато стигнеш до пенсия да гушнеш букета а парите да ги преберат за други разходи наример за заплати на тези които се занимават с събирането им -наливаи народе и се надаи да станеш германски пенсионер ако си жив

 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Този закон са си го зимислили държавни служители за държавни служители. Там могат да си "работят" и до 90 годишна възраст, ако има кой да им сменя памперсите. Ходят си на стол. Осъществяват си социални контакти със себеподобни. От време на време събират младите в кафето и им разправят, колко е било хубаво през 70-те, 80-те и 90-те години. За какво им е да се пенсионират и да плащат скъпо парно!?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на лекар
  лекар
  Рейтинг: Неутрално

  А ние дето учихме 6 години? И после още 8 за 2 специалности? За да подгъзуваме на Сульо и Пульо за 800 лв. заплата-ще им диверуваме докато започнем да се насираме на работа.

 35. 35 Профил на кандидат пенсионер
  кандидат пенсионер
  Рейтинг: Разстроено

  До коментар [#4] от "Варненски гагауз":

  Това е целта на т.н. Пенсионна реформа - поколението, което сега е между 45-63 години, да бъде изстискано МАКСИМАЛНО.Родените след1960г. през 2025г. ще бъдат на 65 и по-малко години т.е.пред пенсия. Но тяхната "втора" пенсия ще е излапана отдавна.

 36. 36 Профил на Запознат
  Запознат
  Рейтинг: Любопитно

  Това е малоумно предложение!

  Вдигането на пенсионната възрастможе временно да усвои нереализиран трудов потенциал при развиваща се икономика, но това е по-скоро частен случай и после възрастта трябва да се коригира, за да се балансира икономиката. В повечето случаи този подход води до увеличаване на безработицата и сива икономика.

  Освен това в България е налице
  * Намалена средна продължителност на живота - което е противопоказно за подобно увеличение (нищо не стимулира хората да работят повече, тъй като неизплатените пенсии остават за държавата)
  * България има един от най-бързите темпове на застаряване на нацията - следствие от намалена раждаемост и увеличена емиграция. Увеличававането на пенсионната възраст няма да намали този проблем, а ще го изостри особенно емиграцията.

  При тези факти определено е малоумно да решаваш проблемите като ги изостряш. Малоумно е да оправяш грешки трупани в продължение на 30 години чрез действия които се реализират за 2 години.

  По-скоро трябва да се намери начин да се върнат емигриралите хора или да се привлекат емигранти с образование и опит

 37. 37 Профил на Това е робство
  Това е робство
  Рейтинг: Неутрално

  гадове мръсни. Крепостничеството се връща.

  Който плаща осигуровки на сегашния таван от 2 хил. лв при 21 процента ДОО ще внесе за десет години 50400 лева, също колкото и осигуряващия се например на 476 лв ще внесе, НО за четиридесет и две години.
  Първият обаче НЕ може да се пенсионира защото не е дал четиридесет и две години ангария на комуноидите?

 38. 38 Профил на жорес
  жорес
  Рейтинг: Гневно

  Нито дума за възможността да работиш по желание и след навършване на годините за пенсиониране! Нали уж и такава възможност щеше да има!

 39. 39 Профил на Майстор Кахраман
  Майстор Кахраман
  Рейтинг: Гневно

  Аз искам в сайта на НОИ да се вкара калкулатор, като при частните пенсионни дружества. Във всеки един момент, да мога да вляза и да видя, ако се пенсионирам в този момент, да видя каква пенсия ще получавам. Мога на 50г. да наследя 2 апартамента и наемът от тях да ми позволява да пътувам всяка година до Тайланд. Подавам декларация, че съм запознат с размера на пенсията си, и това е. Взимам си наема и към летището. Както се казва в онзи виц: "Въпрос на вкус" си помислило кучето и си облизало топките.

 40. 40 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Подкрепям реформата. При положение, че средната продължителност на живота се увеличава е смешно пенсионната възраст да не се увеличава. Смешни са ми и коментарите, че видиш ли българите щели да се скапят от работа 40 години..за да си направят стажа... Значи живи да ги ужалим западноевропейците, които повечето се пенсионират на 65, ама през целия си живот произвеждат 10 пъти повече от българите. Като се научим да работим, като се научим да произвеждаме-тогава високи пенсии. Пък ако не ви е угодно-започвайте частен бизнес, натрупайте си капитали, и когато на 65 си харчите състоянието, пенсията ще ви е последна грижа...Или просто джобни.

 41. 41 Профил на жоро
  жоро
  Рейтинг: Неутрално

  Писна ми от олигофрени в тази наша скапана държава .Как виждате миньори , корпусници, заварчици,леко и тежко водолази и още десетки професии при които съществува огромно физическо и психическо натоварване да работят 40 години за да могат да се пенсионират и да живеят достойно своите старини. Писна ми от тая псевдо-демокрация в която избираме някой да ни управлява и той виниги излиза че е някой луд или смахнат и от високата камбанария която заема да ръси глупости и да си прави експерименти с хората!ПИСНА МИ !

 42. 42 Профил на вай-вай-вай
  вай-вай-вай
  Рейтинг: Неутрално

  Хаха, абсолютен цирк !
  Скоро средната продължителност на живота ще е ПО-МАЛКА от възрастта за пенсиониране. Чисто грабителство.

 43. 43 Профил на порадищо
  порадищо
  Рейтинг: Гневно

  странно е когато държавата и слабоумните проклетници , които я олицетворяват, е провеждала двадесет години политика на изтребване на населението, на ограничаване на достъпа му до здравни услуги, до качествени храни и условия на живот, странно е когато такава държава си позволява в следващия момент да обявява, че ще внасяме за пенсии доживот, а само ЕДИНИЦИ ще достигат до възрастта за пенсия, ИМЕННО ПОРАДИ ПОЛИТИКАТА НА ДЪРЖАВАТА и на боклуците, които я ръководят. пожелавам на тези, които съсипаха народа си и продължават да му се подиграват и да го яхват, пожелавам им само мъки, и проклятие за девет поколения напред! САМО ТОВА ЗАСЛУЖАВАТ! ЗА КАКВО ВЪОБЩЕ ДА ПЛАЩАМ ОСИГУРОВКИ!!!!

 44. 44 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 592 Неутрално

  жорко, май не си запознат, че за рискови професии има съвсем други възрастови нива за пенсиониране и съвсем други парични измерения...
  Тук се говори за стандартния служител на държавна или частна фирма или администрация.

 45. 45 Профил на JR
  JR
  Рейтинг: Разстроено

  Най-големият проблем са работещите пенсионери. Хем взимат пенсия, хем взимат работните места на младите хора.
  Военните и ченгетата се пенсионират с 20 заплати накуп на 45г. и продължват да работят.
  Сега като махнат тавана всички номенклатурчици ще опъват пенсии по няколко хиляди лева.
  Да ви е честито! Вечният комунизъм настъпи!
  Призовам да спрем да им плащаме и да спрем да им работим. Младите хора в тая държава кучетата ги яли.

 46. 46 Профил на помисли
  помисли
  Рейтинг: Гневно

  До коментар [#3] от "Пенция": Ако си бил миньор или леяр 20 год да не се ли пенсионираш на 40г

 47. 47 Профил на RBG
  RBG
  Рейтинг: Неутрално

  Последният бардак който предстои да се случи е в пенсионната система. Това правителство е готово да го направи. Ще бъдат засегнати много хора, сега в по голята си част безработни. Всички млади и стари-пред пенсиониране ще са засегнати. Това не трябва да става. Много бърздо членовете на това правителство трябва да бъдат пенсионирани, без оглед на техния трудов стаж и възраст. Важното е да отидат на залужена почивка. Само така това чудо няма са се случи. Тази гавра е вече непосилна за по голямата част от българите. Лично аз съм напълно отчаян. Разбрах , че и 138 лева пенсия няма да мога да се радвам.

 48. 48 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: Неутрално

  Така, така. Еваларка....

 49. 49 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 626 Весело

  От сега започвам да се запасявам с памперси и да ходя в гората за дряновици за бастуни.

  ура и да живей!!!
 50. 50 Профил на ЛАМБО
  ЛАМБО
  Рейтинг: Неутрално

  Реално Бойко, Сидер и Мавъра не само не свалят точковата система, а даже увеличават точките !

  1) Ако си прокарат решението МЪЖЕТЕ да се пенсионират на 63 години при 40 години стаж, това значи 103 точки.
  С 3 точки повече от сегашните 100 !!!

  2) Ако си прокарат решението ЖЕНИТЕ да се пенсионират на 60 години, при 37 години стаж, това значи 97 точки, със 7 точки повече от сегашните 90 !!!

  А в Сърбия искат само 17 години стаж, за да се пенсионираш пак на същата възраст, с пенсии над 1 000 евро.
  В Полша средната пенсия е 1 200 евро.

  В същото време над 1 500 000 цигани си живеят живота, с доживотни Майчинства, Детски, Помощи, безплатни Ток и Вода, без да имат и един работен ден !

  http://lambo.blog.bg/politika/2009/11/22/ciganite-shte-poluchavat-pomoshti-cial-jivot.441091

 51. 51 Профил на ?
  ?
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#40] от "Софиянец":

  Как разбра, че средната продължителност на живота се увеличава?

  Погледни в какво положение е здравната ни система, как мислиш стои въпросът с вносът на качественни лекарства - изобщо как стигна до заключението, че средната продължителност на живота в България се покачва?

 52. 52 Профил на Все още работещ
  Все още работещ
  Рейтинг: Неутрално

  И на тия да им е-а майката!

 53. 53 Профил на тотьо кратуню
  тотьо кратуню
  Рейтинг: Гневно

  министеро да каже къде има точкова система по света и какви идеи има по тази система или мисли за 120 точки

 54. 54 Профил на Безработен
  Безработен
  Рейтинг: Неутрално

  В България трайно безработните от тези в работоспособна възраст са около 40 % ( без циганите). Как и гога ще се песионират тези над 1,4 млн. души ? В по голямата си част те гласуваха за ГЕРБ. Да им е честит генерала от пожарната служба.
  Да духат маркуча, този по големия, дето е на водоноската. На следващите избори през май-юни т.г. отново гласувайте за тиквите, ако искате да се пенсионирате на 150 годишна възраст.

 55. 55 Профил на кандидат пенсионер
  кандидат пенсионер
  Рейтинг: Разстроено

  До коментар [#42] от "вай-вай-вай":

  Пак казвам- ТОВА Е ЦЕЛТА- ако можеш да се пенсионираш и да хвърлиш топа- това е идеалния случай за всички сегашни и бъдещи управляващи, защото не се мисли как да се развива и укрепва икономиката, а с парите, които ни дават под формата на "заплата" и чрез всякакви такси и преки и непреки да се върне по-голяма част обратно в държавата. Откъде да идват свежи пари в държавата, когато индустрията на практика не работи?

 56. 56 Профил на Рижия
  Рижия
  Рейтинг: Неутрално

  А бе поне да направят един закон с име: ''ЗАКОН ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ В ГРОБА''. Най малко никой няма да си прави илюзии че ще доживее да види пенсия. След 40 години на пенсионерски протести ще видите само цигани, от другите етноси в тази държава едва ли ще има пенсионери.

 57. 57 Профил на JR
  JR
  Рейтинг: Неутрално

  Как да получавате по 1000 евро пенсии? От къде да дойдат тия пари? Пенсионерите само реват, а реално има много малка част от тях, които са крайно нуждаещи се.
  Безработицата е 20%. Защо? Еми освен, че икономиката е сдала багажа, ПОЧТИ ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ работят. А за хората, които имат семейства и се опитват да гледат деца, работни места няма.
  Единственото правилно решение е да се забрани на пенсионерите да работят.
  Който иска да работи в пенсионна възраст да няма право на пенсия. Който взима пенсия да няма право да работи. Така ще се освободят работни места за младите хора.

 58. 58 Профил на Тодор Ангелов
  Тодор Ангелов
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#57] от "JR":

  100% си прав

  „До 9 септември 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред!“
 59. 59 Профил на zz
  zz
  Рейтинг: Гневно

  А защо не може така? Не плащам никакви осигуровки - Не ща никаква пенсия, нито грижи от държавата, и здравеопазване от здравната каса не искам. Само ако се сметнат парите за 20-тина години напред, с лихвите - да им пикам на мизерната пенсия дето ше ми я дават на 65 г. Ама не дават така, нали овцете трябва а се острижат, и да останат пари за паразитите - чиновници и мангали.

 60. 60 Профил на Jelev
  Jelev
  Рейтинг: Неутрално

  Избираме тия глупаци да направят живота ни по=добър, а те дерат кожа след кожа.И се пиам: Трябва ли 95 % от населението да храни 5 % търтеи.

 61. 61 Профил на runing man
  runing man
  Рейтинг: Разстроено

  Ч У Ж Б И Н А А А ! Да живее светът без граници ! Бегайте хора докат можете ! Че тоя път нашите ще затворят границите да не бягаме! те почнаха , с неплатени глоби и осигуровки не пускат !

 62. 62 Профил на озверял
  озверял
  Рейтинг: Гневно

  искам да знам имената на садистите - експерти за да мога да им отправя лични пожелания.

 63. 63 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#51] от "?":

  Защото и да ти харесва и да не ти харесва положението в България се подобрява и ще се подобрява. И аз не говоря за Бойко, Станишев, Костов и сие..аз говоря за естественото развитие на нещата. Освен ако не се случи нещо наистина катастрофално-България ще се развива, на фона на това ще се подобряват здравните и образователните услуги и продължителността на живот ще се увеличава. При добро желание и организация това може да се случи дори и за 10 години. И все пак, както казах: Мразя да чувам оплаквания от българи, защото съм обиколил достатъчно, работил съм с достатъчно много чужденци и съм вече с твърдото убеждение, че по-големи мързеливци и мрънкаловци от българите няма. Оплаквате се всички тук, че ще работите много, а повечето само си поклащат краката в някое затънтено бюро. Оплаквате се, че пенсиите ви са ниски, но не изисквате от работодателите ви да ви осигуряват на реален доход. Да, сега ще получа стотици минусчета, но "лошото семе" на българския народ на лице и доказателството за това е навсякъде около нас. Докато манталитетът не се промени, нищо няма да се промени. А като чета коментарите тук, манталитетът продължава да е ориенталски, защото за разлика от Булгаристан, в развитите държави са разбрали, че единствения начин да си богат е да работиш много, да си амбициозен, да обичаш да се учиш и да вярваш, че ще успееш...Тук само се оплакваме.

 64. 64 Профил на жоро
  жоро
  Рейтинг: Неутрално

  До софиянец - края на 2010 г е последния срок за по-ранно пенсиониране - така че вместо да защитаваш управляващите чети повече , а и никакви привилегии не ти носят хвалебствените слова към независимо управляващите - било то сини червени или новонароените политически сили!

 65. 65 Профил на Рашо
  Рашо
  Рейтинг: Любопитно

  Защо не го направат който може да си плати и да се пенсионира когато пощелае , да е по избор, никой не знае кога ще гушне букета

 66. 66 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: Разстроено

  Тия хора шегуват ли се?? Който е здрав, да работи, но какво да говорим за онези милиони болни мъже и жени, които и сега едва кретат?
  Кой ще държи на работа хората след 60 годишна възраст? Тия дето ги мислят законите, представят ли си малките им деца в основното училище да ги учат 65 годишни бабички? Като има съкращения, тези над 50 г са на гребена на вълната. Вместо да ги пенсионират, масово ще чакат на трудовата борса и така или иначе ще им трябват обезщетения.

  По никакъв начин не се насърчава раждането на българчета. Напротив, майките с малки деца са масово дискриминирани от държава и работодатели. Населението в активна работна възраст намалява и застарява. После господата отгоре се чудят защо така парите не стигали и как да накарат старите и болни хора да работят до последния ден на живота си.

 67. 67 Профил на БАСИ..
  БАСИ..
  Рейтинг: Неутрално

  ПО ДОБРЕ ВМЕСТО ДА ПЪЛНЯ ГУШАТА НА ДЪРЖАВАТА ,ДА СИ ВНАСЯМ В БАНКАТА ПАРИЦИТЕ ЗА ПЕНСИЯ.

 68. 68 Профил на клъв
  клъв
  Рейтинг: Неутрално

  АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА НЯМА ПЕНСИОНИРАНЕ!!!!

  Какви са тия лигавщини?Пенсиониране,болнични,майчинство...Кой как може да се оправя!

  Да се закрият също НОИ,МТСП,защото няма да има работа за тях.

 69. 69 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Постепенно доближаваме до едно старо предложение:Да се внасят всички осигуровки,а пенсия да получават достигналите 90-годишна възраст,под формата на джакпот.През това време НОИ да развие крупна инвестиционна дейност,да наеме най-скъпите имоти в центровете на градовете,да вдигне заплатите на служителите си 3 пъти.Да се вдигнат 10 пъти глобите за неплатени осигуровки и за работещ без трудов договор( в момента е само 15000 лв,)
  За сравнение-обезщетенията платени от застрахователи за убит човек са 10000лв.

  АЛИ БАБА И НЕГОВИЯТ ДРИЙМ ТИЙМ.
 70. 70 Профил на Потрес
  Потрес
  Рейтинг: Неутрално

  Пълен потрес е настоящата система за пенсиониране, а малоумните управляващи искат да я "подобряват".
  Българската страна ще бъде осъдена в Страсбург за форма на геноцид към пенсионерите си!

 71. 71 Профил на Ангел
  Ангел
  Рейтинг: Разстроено

  На първо място сме по инсулт и инфаркт във ЕВРОПА жевееме по малко от западняците, Има ли акъл тоя МИНИСТЪР...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 72. 72 Профил на Тотю Младенов
  Тотю Младенов
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#51] от "?":

  Я погледни некролозите. Пълно е с млади хора. Някой някъде да е виждал графика на смъртността у нас. Май че това е най-голямата тайна. тъй като ГРАО има цялата информация може да се направи графична зависимост-по абцисата възрастта, 30,35,40 и т.н. по ординатата боя на починалите. веднага ще е ясно на колко години мрат най-много. Защото средна продължителност е глупост, както средна пенсия, средна заплата. Нали знаете вица" двама ядат зеле с месо, само че единия яде зелето, другия мръвката, но средно ядат зеле с месо". Ха-ха!

 73. 73 Профил на Таван на пенсиите
  Таван на пенсиите
  Рейтинг: Гневно

  Това БЕЗУМИЕ ТАВАН НА ПЕНСИИТЕ до кога ще съществува, защо хората осигурявали се на максимални ставки, са жестоко ограбвани - та това е чист комунизъм в действие! Просто това не е държава!

 74. 74 Профил на АНДРО
  АНДРО
  Рейтинг: Разстроено

  ТОТАЛЕН ГЕНОЦИТ СПРЯМО Българските пенсионери, Скапана държава нямат нужда от ЖИВИ пенсионери

 75. 75 Профил на баси...
  баси...
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#73] от "Таван на пенсиите" Всички неможеме да сме на работа в държавните учреждения и да се разхождаме с кафета по цял ден и да ни осигурявят на массимум.А и военни и полицаи също не можеме да сме всички.

 76. 76 Профил на Пенсионер
  Пенсионер
  Рейтинг: Неутрално

  Да те убият с куршум, или да те обесят, има ли значение?
  Пенсионерите могат да ги убиват или с годините за пенсиониране, или с друг избран "по-хуманен" начин в новия кодекс за пенсиониране.
  Само трябва всичко "да се изпипа" така, че пенсионерите да умрат преди годината на пенсионирането им.
  И да бъде "демократично".

 77. 77 Профил на бе ей
  бе ей
  Рейтинг: Неутрално

  Незнам си коя по ред антикризисна програма+здравна реформа+пенсионна реформа=ми аз няма да съм жив та да видя къв ша е резултата!

 78. 78 Профил на !
  !
  Рейтинг: Неутрално

  Да не забравят да разрешат евтаназията и да пуснат клинична пътека по здравна каса. За неосигурени да се субсидира от държавата. Не върви да се бесим и хвърляме пред влаковете в 21 век.

 79. 79 Профил на Таван на пенсиите
  Таван на пенсиите
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#75] от "баси...":
  Не съм военен, полицаи или как беше там с кафетата ...Работя изключително стресова и отговорна работа, свързана с живота и здравето на много хора. Получавам (не от даржавата) прилично възнаграждение, плащам високи данъци и осигуровки - всичко е на светло....И какво от това, при пенсиониране ТАВАН , смятате ли, че е нормално.

 80. 80 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 388 Неутрално

  С това ГЕРБаджийската шайка обяви реално фалита на НОИ и обложи с данък върху дохода в размер на вноската за ДОО, ДЗПо, УПефета и подобни - 30%. Плюс 10% плосък данък и 20 ДДС - правете сметката.

  The biggest risk in life is not taking one.
 81. 81 Профил на Днес и утре
  Днес и утре
  Рейтинг: Неутрално

  До #Софиянец: Напълно щяхте дасте прав и бих се съгласил с вас, но ако социалното осигуряване е ДОБРОВОЛНО а не ПРИНУДИТЕЛНО. В момента в БГ има данък пенсия, данък задължително доброволн пенсия , данък здраве и т.н.. . А иначе и пенсионната възраст и ставката за данък пенсия се вдигат , както се вдига цената на тока и цената на горивата. Държавата ги вдига, защото може. Тока му вдигат цената защото може да му се вдигне. Който не му харесва да си доставя от другаде. Който не му харесват тези пенсиоони условия да бяга от България. Докато има идиоти да плащат, ще има алчни чиновници и партийци, които да крадат и да говорят глупости колко било редно да се вдигне пенсионната възраст, ставките за социално осигуряване и т.н.н.н... Пенсионната система е каца без дъно. Населението е застаряващо. И тези, които плащата сега никога няма да ползват и лев от парите, които дават. Единственият стимул е негативният и той се нарича ПРИНУДА. Останалото са приказки и манипулации.

 82. 82 Профил на ОЗВЕРЯЛ
  ОЗВЕРЯЛ
  Рейтинг: Неутрално

  УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Който го направи, това което причини на хората, да се върне на него и децата му!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 83. 83 Профил на Питащ
  Питащ
  Рейтинг: Гневно

  Защо да плащам 40 години пенсия, която изобщо не се знае колко дълго ще я получавам (особенно с тази "здравна" система) - Ако пенсията оставаше за децата и семейството да го разбера, а тя отива за държавата и по-точно в джоба на корумпирани политици - колко малоумен трябва да си че да пълниш 40 години джобовете на такива мошенници.

  Държавата в момента направо се подиграва с пенсионерите и непрекъснато оправдава некъдърността си с предишните управляващи.
  * За 20 години с какво се подобри живота на хората разчитащи на пенсия?
  * Социалната ни система е под всякаква критика - по-зле от колкото е била преди '89.
  * Какво гарантира, че когато се пенсионираш положението ще е по-добре?

  Да вярваш на държавата е най-наивното нещо. Затова се оправяш сам, а като дойде време за пенсия на държавата нищо - така поне знаеш за какво работиш през тези 40 (или колкото ти е писано) години труд. Гаранция е че ако си се подсигурил ти би се грижил по-добре за себе си от колкото държавата за теб.

 84. 84 Профил на Скоро ще стана на 49
  Скоро ще стана на 49
  Рейтинг: Неутрално

  и чувствам ясно, че вече умът ми не е като преди. За физическата ми пригодност да не говорим...
  С двайсет и четири години стаж ще трябва развалината, в която постепенно се превръщам, да представлява интерес за някой работодател още около 16 години?
  Боже милостиви!

 85. 85 Профил на h
  h
  Рейтинг: Неутрално

  Много интересни коментари. Явно и по тази тема широките маси - т.е., пишещите - не са в час:

  1. НОИ е ОСИГУРИТЕЛЕН институт, т.е., пенсията от НОИ е застраховка, както е и с подобни схеми по цял свят (САЩ също). Ако доживееш 120 години, 120 години получаваш, ако не, остава в НОИ.

  2. Парите, които хората плащат днес отиват за днешните пенсии. За утрешните пенсии на утрешните пенсионери ще плащат бъдещите поколения. Ако населението на страната се свие, ще е още по-трудно. Ако държавата процъфти, по-лесно.

  3. Ставките на осигуровките са високи, защото има масово неплащане - което се и осигурява от високите ставки. От отдавна сме предложили - криминализиране на неплащането на осигуровки и намаляване на ставките. Т.е., по 5 години затвор за неплащане на осигуровки ще са силен коз за осигуровки на 15% (за пенсия). Предложения само да се намали ставката няма да донесат повече ресурси, за нещастие.

 86. 86 Профил на Подкрепям #78
  Подкрепям #78
  Рейтинг: Неутрално

  Да узаконят евтаназията!

 87. 87 Профил на До Софиянец
  До Софиянец
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#63] от "Софиянец":

  Ти живееш в някакъв измислен свят. По-добре си шибни някъде, може и да прогледнеш бруталните факти около себе си.

 88. 88 Профил на Има и по-лошо!
  Има и по-лошо!
  Рейтинг: Неутрално

  От шофьор на автобус на 65г. (с автобуса сме набори)

  Ах, как искам да ги повозя тези, които измислиха пенсионната система! Нищо, че не чувам и виждам добре, че ръцете ми треперят, а и името си позабравям. Още мога да карам рейса . Елате, ще ви откарам направо в рая!

 89. 89 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 661 Любопитно

  ще си умра на бюрото, с треперещи ръце.... ще казвам само: момче, ела пъхни юесбито в компютъра, че ми треперят ръцете и не мога да мушна дупката....

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 90. 90 Профил на Балони БАЛОНИ
  Балони БАЛОНИ
  Рейтинг: Разстроено

  НИЕ МОЖЕМ на 65

  ВЕРВАЙТЕ ми!

  ЦИРКАДЖИИ!

 91. 91 Профил на ААААААААА
  ААААААААА
  Рейтинг: Весело

  Абе ЦИРКАДЖИИ:

  Що РИВЕТЕ, га ручахте КИФТАЦИ и гласувахте

  Що не мислихте!

  Що не РИВАХТЕ!

 92. 92 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: Неутрално

  Това означава, че като народ трябва да искаме пенсионната система да стане капитална (внасяш си пари, трупат ти се на лична сметка, и се капитализират за теб и за наследниците ти). Иначе е ясно, че системата фалира, ясно е от демографските прогнози, че няма да има достатъчно работещо население, с чиито социални данъци да се изплащат пенсиите на тогавашните пенсионери. Всичко това е ясно. Ясно е също, че е крайно неприемливо хем да вземат една трета от заплатата като социален данък, хем да правят такива правила, че реално да не плащат пенсии на повечето хора. Всичко това са мерки, за да се спаси СЕГАШНАТА ЗАСТРАШЕНА ОТ ФАЛИТ социална система. Но от това няма смисъл. Социалната система е уж направена, за да служи на хората, а не хората да се изцеждат, за да има за социалната система. Лични пенсионни сметки, сива икономика или емиграция. Друга алтернатива няма. Всеки вижда кое е най-доброто решение за нацията.

 93. 93 Профил на Честито!
  Честито!
  Рейтинг: Гневно

  Не мога да разбера какво общо имат тук комунистите!

  Ще мечтаете за тях ама ще е късно!

  ВЕРВАЙТЕ МИ!

  Искахте дясно управление - ЕТО ГО!

  Радвайте му се!

 94. 94 Профил на ОЗВЕРЯЛ
  ОЗВЕРЯЛ
  Рейтинг: Гневно

  До коментар [#93] от "Честито!":


  Какво общо ли имат комунистите? Ами това, че на сегашните пенсионери сте заделяли по 11% върху заплати от 80 лева и сега тези хора, това че със "заделените" пари строихте грандиозни идиотии на планирана загуба и сега тези хора, за да имат пенсии трябва да вземат парите, които аз внасям- мОИТЕ пари! Ясно ли ти е, келеш гнусен?!?!?! Иначе този пенсионер умира.

  А за нас просто няма да има. Ние ще пукнем много преди да стигнем до пенсия.

 95. 95 Профил на ***
  ***
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#91] от "ААААААААА":

  Отиваш на сайта на ГЕРБ, там намираш икономическата им програма, после я прочиташ внимателно...

  Ако намериш къде пише, че плануват 'да увеличат пенсионната възраст' тогава е уместно да задаваш такива въпроси.

  Не знам на колко гласувания си бил, но ако си бил по-внимателен през последните 10-20 години щеше да забележиш, че всички политици лъжат.

 96. 96 Профил на питане
  питане
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#85] от "h" :Костов ти ли си ?

 97. 97 Профил на работещ
  работещ
  Рейтинг: Неутрално

  Е значи, мъж може да събере стажа на 58 години. Нормално е да се осигуряваш от 18 (университета може да си го платиш и да ти се брои за стаж). Само трябва да се махне минимума на възрастта, това е проблема. Иначе:

  1) който бачка на сиво - проблема си е негов, всяко нещо си има цена...
  2) който не иска да работи до 30-35 - проблема пак е негов
  3) това за военните е вярно, 1 година да се брои за 2 само за тези дето са на бойното поле, за другите - 1:1 това е!
  4) размера на пенсиите да не е ограничен, ниаккъв таван, който плаща цял живот - взима много толкоз.

 98. 98 Профил на hegel
  hegel
  Рейтинг: Неутрално

  Абе направо го направете сто години, та да е ясно, че откакто се родиш си длъжен да плащаш, а пък ако умреш преди стоте, значи не ти е понесла здравната реформа.

 99. 99 Профил на Б.Б.
  Б.Б.
  Рейтинг: Неутрално

  Поради управлението на тройната коалиция се налага увеличаване на пенсионната възраст.

 100. 100 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: Неутрално

  Колкото по-малко пенсионери, толкова по-малко средства за пенсии и по-малко проблеми. Ако направят трудовият стаж на 50 години, хептен няма да има пенсионери. Чиста многомилионна далавера ежемесечно, без да е необходимо да се правят бавни, сложни и скъпоструващи врътки за присвояване в необозримото бъдеще!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах