История за един делфинариум, премълчани истини и откровени лъжи

Теренът в стария Несебър - между археологическите разкопки и крайбрежната алея, върху който трябваше да се построи делфинариум

© Асен Тонев

Теренът в стария Несебър - между археологическите разкопки и крайбрежната алея, върху който трябваше да се построи делфинариумФилмите за тайните на фокусниците са изключително поучителни. Първо, защото разкриват до какво води лековатата разсеяност на публиката. Второ, защото показват, че колкото повече хора има на сцената, толкова по-лесно може да бъде отвлечено вниманието от важните неща, които се случват там. И трето, защото потвърждават факта, че най-големият талант на всеки илюзионист е в способността му да заблуди публиката си, като скрива част от онова, което уж върши пред очите й.


През февруари 2004 г. общинският съвет (ОбС) в Несебър гласува с 21 от 21 възможни гласа в града да бъде построен делфинариум. Година по-късно в изпълнение на решението тогавашният кмет Николай Трифонов открива процедура за публична продажба на общински терен от 23 дка за делфинариума.


Той се намира в северната крайбрежна зона на стария град. Изискванията към кандидат-купувачите са уставен капитал от минимум 10 млн. лв., опит в областта на стопанисването и управлението на недвижими имоти, да са собственици на най-малко три туристически обекта, поне един от които на територията на община Несебър, и да имат не по-малко от една година опит в стопанисването и управлението на делфинариум.
Така потенциалните клиенти за общинския имот са сведени до един – акционерното дружество "Феста холдинг". Наред с останалите си дейности компанията е и собственик на единствения делфинариум у нас, този във Варна.


Три години по-късно, на 14 септември 2007 г. на последното си заседание преди местните избори, общинските съветници се държат странно. Вместо да полеят с шампанско плодовете на труда си, с двайсет гласа "за" и само един "въздържал се" те приемат предложението на колегата си Красимир Косев кметът на общината да развали предварителния договор за продажбата на терена между община Несебър и "Феста холдинг". След подписването му дружеството вече е платило 4.840 млн. лв. за терена и чака подписването на окончателния договор.


Единодушието на колективните органи винаги ражда подозрения. Официалният мотив на Красимир Косев за отмяна на продажбата е: "Допуснали сме грешка. Общественият интерес не е защитен". Ако съществува неофициален, той е останал тайна, известна само на общинските съветници, а вероятно и на купувача.


Вариант Б
Обжалваното от "Феста холдинг" пред две съдебни инстанции решение на общинския съвет е отменено окончателно почти година по-късно. Това открива нов кръг от публични скандали.


В тях освен "Феста холдинг" вече участват новият председател на ОбС в града Благой Филипов, групата на местната бизнес партия "Дела" с председател Атанас Терзиев и новоизбраният кмет на града Николай Димитров.


На 16 юни м.г. пресцентърът на общинския съвет съобщи, че на "Феста холдинг" е предложено 23-те дка в стария град да бъда заменени с 12.253 дка в новата част на Несебър, в близост до техния хотел "Феста Панорама".


Следва мигновената контраатака на "Дела". "Местната управа е на път да сключи скандална заменка с фирмата "Феста холдинг", заявява в прессъобщение лидерът на партията Атанас Терзиев. По думите му председателят на общинския съвет Благой Филипов се опитва да замени два скъпи общински парцела на самия бряг в новия град без одобрението на колегите си. "Стойността на тези апетитни земи по пазарна оценка е около 18 млн. евро", твърди председателят на "Дела".


Два дни покъсно, на 18 юни, общинският съвет решава вместо окончателно да подпише с "Феста" за делфинариума в стария град, да предложи на дружеството два варианта: замяна с терен в новия град или да се развали предварителният договор и общината да върне парите на дружеството плюс лихви, но в размер, по-малък от законната лихва. Така се стига до датата 1 юли.


Казана дума...
В този ден в специална информация до медиите общинската администрация в Несебър съобщи, че е получила от управителката на "Феста холдинг" Петя Славова "нотариална покана за незабавно встъпване в собственост на терена в старата част на Несебър". В съобщението се твърди, че Националният институт за паметниците на културата (НИПК) е съгласувал проекта на "Феста" за строеж на делфинариум и "за съжаление нищо в момента вече не е в състояние да предотврати разкопаването на стария Несебър. Това означава реално, че градът паметник ще бъде изключен от списъка на световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО."


Съобщението е разпространено не от пресцентъра на общината, а от частна агенция. Още на следващия ден то бе обявено от противниците на сделката за блъф в полза на "Феста". И както изглежда, не без основание.


"До момента Националният институт за паметниците на културата не е съгласувал подробния устройствен план, в който се предвижда строителство на делфинариум, в резултат на което няма разрешение за извършване на строителни работи на въпросния терен", заяви пред "Дневник" Красимир Керезов, пълномощник на "Феста холдинг" в преговорите с местните власти в Несебър. Казаното от него бе потвърдено и от главния архитект на града Валентин Димов.


Около варианта с връщането на парите също има ажиотажи. "Връщането на парите беше вариант, каза Красимир Керезов, но се съмнявам, че общинската администрация разполага със сумата."


Според опонента на сделките Атанас Терзиев "парите, с които е платен теренът в старата част на Несебър, са депозирани в специална сметка и са налични. Те могат да бъдат платени във всеки момент. Аз и моите колеги отдавна настояваме за това, но "Феста холдинг" отказваше подобен вариант", твърди той пред "Дневник".


Председателят на общинския съвет Благой Филипов пък се изненада от идеята да върне парите на "Феста", въпреки че има такова решение на общинския съвет. "Не съм чувал за варианта "Феста холдинг" да получи обратно парите си. До момента никой не е правил такова предложение. Ако то постъпи в ОбС, аз съм готов да го обсъдим", каза той пред "Дневник", като от думите му стана ясно, че няма проблем с парите.


Финалната права
На 22 декември м.г. общинският съвет даде нов ход на процедурата за решаване на казуса. Той възложи на кмета Николай Димитров все пак да подготви замяната на терена в стария Несебър с този в новия град.


За да стане това, трябва да се подпише окончателно споразумение за продажба на терена на "Феста холдинг" и след това, вече като собственост на дружеството, да се замени с декарите в новата част на града.


Според Красимир Керезов, "след като община Несебър е получила от "Феста холдинг" 100% цената на имота – предмет на предварителния договор, в това число режийни разноски и разходи за археологически разкопки (при евентуална замяна), за дружеството, както и за всеки на негово място (гражданин или фирма) възниква правото и възможността да получи законовата лихва върху платените суми от датата на тяхното плащане".


"Теренът в новата част на Несебър няма нищо общо с проекта за делфинариума. Замяната ще позволи на "Феста" да излезе от задънената улица на сделка с на практика неизползваем и спорен терен и ще направи възможна реализацията на друг проект, нямащ нищо общо с предварително заявеното намерение", продължава да настоява Атанас Терзиев от партия "Дела".


Официално от "Феста" декларират, че няма промяна в инвестиционните им намерения, въпреки че при подобна сделка ще разполагат с двойно по-малка площ.


От своя страна кметът на града Николай Димитров заяви, че всички съмнения относно ефективността на сделката би трябвало вече да са изчистени след приключилата проверка по случая. "Според постановление на бургаската окръжна прокуратура от 7 ноември м.г. замяната по никакъв начин не влиза в противоречие с интересите на общината и българското законодателство", уточнява той.


Къде е проблемът
Тази безкрайна история все някога ще приключи. И тогава, макар и постфактум, всичко тайно ще стане явно. Защитата на обществените интереси обаче няма нищо общо с отделянето на усмихната главата от тялото и вземането й под мишница.


За пет години след гласуването на първото решение за продажба на над 9% от най-скъпия полуостров по Черноморието, гражданите му са напълно избутани в публиката, за да наблюдават от там ще има ли сделка, каква и на каква цена. Така реализацията на проекта за делфинариум в Несебър, ще доведе до три неща:


  1. Независимо,от решението на казуса, то ще продължи да буди съмнения за договорка "под масата".2. Инвеститорът ще получи нов терен, на който безпрепятствено да реализира намеренията си плюс лихви за забавянето им. Ще калкулира обаче и критична стойност обществено недоверие, което за сега лекомислено не включва в сметките си.3. Истинските мотиви за премълчаните истини и откровените лъжи на местната власт пак ще си останат тайна. За нея тя ще плати на следващите общински избори догодина.

Всичко това не е предварителен сценарий. Просто така се случва винаги в отсъствието на гражданите.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petar
  *****
  Неутрално

  Обшинският съвет на Несебър отдавна се е дискредитирал, но не знам защо всеки път в него влизат такива личности

 2. 2 Профил на msl
  *****
  Неутрално

  че то във Въшлария няма справедливост, никой не може да осъди роднините на съдиите

 3. 3 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  Ако се осъществи замяната ще излезе, че община несебър е продала имот за 395лв./кв.м. което в сегашния срив на имоти по черноморието си е много добре. И другото хубаво е, че няма да се строи в Стария град. И ако всичко се получи така аз не виждам къде е проблема!?

 4. 4 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 572 Неутрално

  В МНОГО СТРАНИ СЪЩЕСТВУВАТ ГРАЖДАНСКИ ДВИЖЕНИЯ И ЗАКОНИ ЗА ЗАБРАНА НА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ДЕЛФИНАРИУМИ.

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 5. 5 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До №3 Варненски

  Странно е, как не виждаш проблеми в това, че общински служители, които са избрани, за да защитават обществения интерес, очевидно лъжат избирателите си.

  Странно е също, как не виждаш проблим в това, че внезапно вземат решения, категорично лишени от логика.

  Странен е също начина, по който общинските администрации, определят критериите за участие в търговете за продажба на общинско имущество или възлагането на обществени поръчки.

  Проблем е и монотонното усърдие, с което две различни общински администрации играят една и съща игра.

  Ти плащаш за всичко това, Морски!

 6. 6 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1086 Весело

  Ами и си прав и не си! Щото е верно, че първоначалния конкурс е нагласен така, че да спечели Феста, обаче в крайна сметка резултата е, че общината продава терен за хубава цена който по нищо не накърнява интереса нито на гражданите, нито на Стария град. А всичките тея алабалистики за това кой кого лъжел и кой каква логика имал нямат значение. Важен е крайния резултат!

 7. 7 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Аз категорично препочитам да не ме лъжат! За себе си решашав ти!

  Защото, ако в конкурса беше допусната конкуренция, а всичко, което се е случило след него, беше прозрачно, резултатът със сигурност можеше да е и по-добър (в обществена полза!).

  Иначе тази логика ми напомня на друга: "Абе, няма значение, че крадат, щом вършат работа..."

  Сори, не я приемам!

 8. 8 Профил на hu
  *****
  Неутрално

  Не пречете на бизнеса да се развива1

 9. 9 Профил на Дар
  *****
  Неутрално

  Този казус се отнася за всяко населено място в България.Във всяко населено място има някой голям бизнесмен, чиито бизнес зависи в голяма степен или изцяло от това как работи с местната власт.В подобни сделки общественият интерес е на най-последното място.Просто продават на хората един добре опакован въздух под налягане.

 10. 10 Профил на Gagarin
  *****
  Неутрално

  Трябва да се отбележат няколко неща:
  1) Старият Несебар е най-подходящото място за Космодрум в страната, който трябва да се построи незабавно тъй като нуждите на страната за подобен са крещящи.
  2) Непосредствено до Старият Несебар трябва да се построи изкуствен остров Стрият Несебар 2 по подобие на остовите в Дубай. Този остров ще е Охлювариум,кадето любителите на фауната ще могат най-сетне да прекарат незабравими моменти с тези изключителни създания.
  3)Последно, Трябва да се построи нова първа линия на Свинариума слЪнчоф БреГ,защото обитателите все по-трудно се добират до водните площи.

 11. 11 Профил на Петраки
  *****
  Неутрално

  Спасе, добре си описал детайлите, но проблемът е в "Къде е проблемът", което като заключение би трябвало поне малко по-дълбоко да 'освети' корените на злото. За какво "обществено доверие" (или "недоверие" и "участие на гражданите" може да става дума в една откровено престъпна сделка между самозабравили се престъпници - едните наречени "фирма", другите "местна власт". Гражданите, Спасе, отдавна никой нищо не ги пита. А истинският 'проблем' е в това, че една несъвършена обществена система, по недоразумение наречена "комунизъм", беше заменена с една още по-несъвършена и по още по-голямо недоразумение наречена "демокрация", в която властта и престъпниците "колят народа така, както и турчин не го е клал". В това е проблемът, Спасе, а не в поредното откраднато парче земя тук или там. ... И ако се опитваш да останеш с нещо в историята като журналист, то по-добре пиши за истинския проблем, а не за един от неизброимите апашки епизоди на кърваво-съпунената опера наречена 'пост-социалистическа Българтия'. ... Айде, бягай и пиши ...

 12. 12 Профил на Так было Так будет
  *****
  Неутрално

  Е, готвели са Делфинариум, а се получило пак Лайнариум, по български станала работата Изобщо няма ли закон за Черно море тези мутренски идиотщини някой все пак да прекрати? Още се чудя дали на Бойко Б.ще му стигне куража все пак да взриви чудовището Дюн на Слънчев бряг, което мутрите посториха на морския пясък и от 10 години има разрешение за ликвидиране??? Този хотел, случаят Галеви и министри в затвора са лакмусите как неговото управление ще приключи...

 13. 13 Профил на Тодораки
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Петраки":

  Хей, Петраки! Сапун се пише с "А". Да знаеш! Хайде, бягяй да го упражниш 10 пъти, щото иначе, току-виж, си оставил още неграмотни следи в историята на форумите... хихи...

 14. 14 Профил на Петраки
  *****
  Неутрално

  Мерси, Тодораки, т.е. благодаря ... ще запомня добрината ти, както и правописа на сапуна. Все като теб да сме, цена няма да имаме. А така - пак нямаме, ама в другия смисъл ... Айде и ти бягай и със здраве

 15. 15 Профил на Вапросаки
  *****
  Неутрално

  Защо мине не мине един месец и в Дневник се появи статия за Делфинариума в Несебър?
  Дори не си правя труда я чета статията вече....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK