Мобилните и интернет операторите с денонощно дежурство за МВР

Мобилните и интернет операторите трябва да могат да реагират по всяко време на денонощието на искания от МВР и спецслужби за достъп до трафични данни. Те трябва да определят служители, които ще са отговорни за достоверността на предоставената информация. Това предвиждат внесените от ГЕРБ промени преди окончателното приемане на Закона за електронните съобщения, което вероятно ще е през февруари. Управляващите запазват искането си достъпът до данните да става до два часа след искането. Макар операторите да заявиха, че няма да се справят за толкова кратко време, от ГЕРБ остават на мнението, че това е изпълнимо.


С промените даваме възможност, където това технологично е постижимо, операторът да предоставя справките по електронен път, каза пред "Дневник" председателят на вътрешната парламентарна комисия Анастас Анастасов. Това ще става при спазване на изискванията на законите за електронното управление и електронния подпис. По думите му може да се помисли за използването на т.нар. затворен интерфейс, при който операторите ще дават достъп само до конкретни данни, за които службите им представят съдебно разрешение. Първоначално се предвиждаше да се въведе отворен или пряк достъп, но след възражения на правозащитни организации управляващите оттеглиха идеята.


Според Анастасов максималните глоби за операторите няма да стигат до 300 хил. лв., както се говореше преди, а до 100 хил. лв. При първо нарушение на двучасовия срок санкцията ще е между 10 и 30 хил. лв.
Вносителите от ГЕРБ са изпълнили ангажимента пред правозащитниците и са записали кога се унищожават данните, до които е искан достъп. Тази информация ще се пази от операторите 6 месеца след предоставянето й. В същия срок спецслужбите ще унищожават получените справки, ако те не се използват за разследване. Унищожаването ще става от тричленна комисия в службата.
От ГЕРБ описват подробно правомощията на парламентарната комисия, която ще следи процедурите за достъп до трафичните данни и за спазване правата на гражданите. Както управляващите, така и от "Синята коалиция" предлагат звеното да може да изисква информация и да може да влиза в помещенията на спецслужбите и на операторите, да проверява начина на съхранение на данните, реда за унищожаването. Комисията ще може да сезира прокуратурата.


Тя ще трябва и да уведомява гражданите, ако е искан или е имало неправомерен достъп до техни данни. Не приемаме искания на колеги гражданите да бъдат уведомявани във всички случаи, при които са били проверявани, но не е образувано досъдебно производство, каза Анастас Анастасов. По думите му това може да доведе до изтичане на информация за разследване на трети лица.


Управляващите са намалили и броя на престъпленията извън тежките, за които ще се искат трафични данни, от 30 на 15, повечето от които се наказват със затвор до 3 или до 5 години, каза председателят на вътрешната комисия.Престъпления, извън тежките, за които ще се иска достъп до данни


- причиняване на смърт по непредпазливост
- закана спрямо длъжностно лице
- купуване на гласове
- разпространение или набавяне на порнографски материали
- склоняване към проституция
- предоставяне системно на помещения за проституция
- всички компютърни престъпления
- нарушения на авторското и сродни права
- приготовлението за пране на пари
- неразрешено преминаване на границата
- склоняване на разследващите, съдии и прокурори да нарушат задълженията си във връзка с правораздаването
- организиране на хазартни игри, извършване на банкови, застрахователни и други финансови сделки без разрешително 

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на torrent потребител
  *****
  Неутрално

  Явно първо ще си изнасям връзката за интернет в чужбина чрез VPN, а по-нататък при първа възможност и физически...

 2. 2 Профил на Pong
  *****
  Неутрално

  "нарушения на авторското и сродни права"
  Къде бил ключа за палатката!

 3. 3 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Понеже физически като се преместиш в чужбинар и там ще са по-щастливи към торент потребителите. МВР ще може да получи информация само от кой адрес до кой адрес е имало връзка. Като се има в предвид интернет потребителите колко връзки отварят и затварят това ще е непосилно за запис за твърде много време. Малките доставчици ще бъдат направо изхвърлени. Торент протоколът така или иначе има възможност за шифриране, така че информацията, която тече може да не изтече. Пъй кой с кого си е говорил, какво значение има...

 4. 4 Профил на хмм
  *****
  Неутрално

  - разпространение или набавяне на порнографски материали

  Откога порното е забранено? Или става въпрос за детско порно?

 5. 5 Профил на бхмт
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "хмм":

  най-вероятно е заради второто,много болен народ има......

 6. 6 Профил на йое
  *****
  Неутрално

  "- закана спрямо длъжностно лице"
  Защо не "заплаха" ? Какво означава "закана? Това не включва ли някъде 50-60% от всички интернет потребители?

  "- купуване на гласове"
  Не знаех, че се продават през нета. Даже ми е странно, как човек дето е в състояние да ползва нета, би си продал гласа. Абсурд.

  "- разпространение или набавяне на порнографски материали"
  Отново, тотална простотия. Интернет по принцип се ползва към 90% за порно. Имаше такова изследване преди време.

  "- всички компютърни престъпления"
  Не знам дали в БГ законите го има това дефинирано. Много общо и разтегливо ми се вижда това понятие "компютърни престъпления".

  Останалите са просто бисери. Не знам, все повече започвам да мисля, че Станишев (дето тоя закон така и не го прие) все пак не беше толкова зле... Дано не съм прав.

 7. 7 Профил на лошо е
  *****
  Неутрално

  Да не знаеш какво те очаква.Аз искам танк да ме пази от тез ,които ме следат ,но не от б.г .армията а от Е.С.

 8. 8 Профил на йое
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "лошо е":

  Лично моето мнение е, че до 2-3 месеца ще почнат да тръбят с разни "успехи", "благодарение на закона". И после кримитата ще почнат да се вардят - ССЛ, Тор и т.н. - и дотук.

 9. 9 Профил на dzver
  *****
  Неутрално

  О не, пак Явор Колев ще излиза по телевизията и ще обяснява как са разкрити хард дискове с нелегално съдържание.

  Партиите се менят, ченгетата си остават същите и все те са на власт.

 10. 10 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  "Патриотичният акт" на Америка - челният опит се прилага едно към едно у нас.
  Утре може да решат и в домовете ни да влизат без заповед и без присъствието на собственика.
  Гласоподавателите дали още смятат,че са гласували за "промяна" ?

 11. 11 Профил на psewdodemokrat
  *****
  Неутрално

  А къде са форумните седерасти.

 12. 12 Профил на Таня Тодорова
  *****
  Разстроено

  Поредната свещена простота на управляващите!
  O sancta simplicitas!

 13. 13 Профил на dedepene
  *****
  Неутрално

  "-всички компютърни престъпления
  -набавяне на порнографски материали
  -нарушения на авторското и сродни права"

  Това покрива сигурно 90% от потребителите. Честито на печелившите, а дневник ако може да я забута тая статия на някое по-скришно място.

 14. 14 Профил на fukc off Big Bradar
  *****
  Неутрално

  Хора,сабирайте си партакешите и се изнасяйте от тази клоака незнайно зашо оше наричаща се (държава) ,не разбрахте ли ,че за млади ,мислещи и интелегентни хора тука няма място за реализация няма. Виж ,ако обаче си мутра, доносник наркотрафикант то си уцелил десетката в България която се явява рай за тези елементи -даже и министър-председател може да станеш ..,пример -ББ. Да видим като се махнат младите ,кадърните и хората в трудоспособна възраст ,от къде ще събират данъци ,сметки и налози съществата като Гоце, Доганчо, Болен ,Сер-Гея и цялата ненаситна пасмина от бюрократичния апарат. Да видим тогава как ще събират сметки и нализи от техните любимци от Столипиново,Факултето,и други подобни на тези места ,дето се обитават от новите галеници на власта.

 15. 15 Профил на мдааа.
  *****
  Неутрално

  По сергиите около съдебната палата и около МВР се продава свободно Плейбой. Ако и си го купиш от там - няма проблем, нито вестникарят разпространява, нито ти си набавяш порно.
  Ако, обаче, влезеш в сайта на Плейбой да оплакнеш очите, то изведнъж ставаш опасен престъпник.
  Не, не са глупави мильовците - нагли са!

 16. 16 Профил на marishka
  marishka
  Рейтинг: 8 Гневно

  - организиране на хазартни игри, извършване на банкови, застрахователни и други финансови сделки без разрешително

  Забранено е създаването на алтернативни парични фондове, алтернативни институции, алтернативна държава, защото конвенционалното управление губи сили и скоро може да загуби ресурс. Затова нагло и масово започват да се ограничават правата ни, свободния ни избор...и.т.н

  Проблемът стои в недоуточняването и оставянето на хиляди вратички, за този който ще тълкува и този който ще прилага закона - а те са в престъпно съзвучие.

 17. 17 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "затворен интерфейс, при който операторите ще дават достъп само до конкретни данни, за които службите им представят съдебно разрешение." - rootkit и върли крипто-манияци от МВР бичат tcpdump на поразия, а ?
  Цялата несъстоятелност на тоя закон е ( освен концептуалното му вмешателство в личното пространство ! ), че нито ще има достатъчно наличен ресурс от страна на медията ( телекомци и нет доставчици - като се почне от storage до човеко-cpu-processing време за трасиране ), нито достатъчно кадри на достатъчно добро ниво от страна на милицията, това е.
  Следователно много вероятно е законът да е насочен срещу определени групи от хора, и вероятността те да не точно мафията е висока.
  Определените групо от хора са се наричали дисиденти в миналото.
  Сега терминът е вероятно друг.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 18. 18 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 740 Неутрално

  шит що няма редакция на коментарите, тъпо е да не може човек да си изредактира правописа поне.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 19. 19 Профил на Иван Димитров
  *****
  Неутрално

  Интересува ме публикувания списък на " престъпления, извън тежките " , дали официално е даден на вестника или е журналистическа импровизациялИзброени са деянияр някои от които не са престъпление по НПК.Да не би МВР да има друг НПК по който работи и раздава " правосъдие ".Нещата са толкова скандални, че изискват незабавно разглеждане от новия Европейски комисар по сигурността.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK