Мобилните и интернет операторите с денонощно дежурство за МВР

Мобилните и интернет операторите трябва да могат да реагират по всяко време на денонощието на искания от МВР и спецслужби за достъп до трафични данни. Те трябва да определят служители, които ще са отговорни за достоверността на предоставената информация. Това предвиждат внесените от ГЕРБ промени преди окончателното приемане на Закона за електронните съобщения, което вероятно ще е през февруари. Управляващите запазват искането си достъпът до данните да става до два часа след искането. Макар операторите да заявиха, че няма да се справят за толкова кратко време, от ГЕРБ остават на мнението, че това е изпълнимо.


С промените даваме възможност, където това технологично е постижимо, операторът да предоставя справките по електронен път, каза пред "Дневник" председателят на вътрешната парламентарна комисия Анастас Анастасов. Това ще става при спазване на изискванията на законите за електронното управление и електронния подпис. По думите му може да се помисли за използването на т.нар. затворен интерфейс, при който операторите ще дават достъп само до конкретни данни, за които службите им представят съдебно разрешение. Първоначално се предвиждаше да се въведе отворен или пряк достъп, но след възражения на правозащитни организации управляващите оттеглиха идеята.


Според Анастасов максималните глоби за операторите няма да стигат до 300 хил. лв., както се говореше преди, а до 100 хил. лв. При първо нарушение на двучасовия срок санкцията ще е между 10 и 30 хил. лв.
Вносителите от ГЕРБ са изпълнили ангажимента пред правозащитниците и са записали кога се унищожават данните, до които е искан достъп. Тази информация ще се пази от операторите 6 месеца след предоставянето й. В същия срок спецслужбите ще унищожават получените справки, ако те не се използват за разследване. Унищожаването ще става от тричленна комисия в службата.
От ГЕРБ описват подробно правомощията на парламентарната комисия, която ще следи процедурите за достъп до трафичните данни и за спазване правата на гражданите. Както управляващите, така и от "Синята коалиция" предлагат звеното да може да изисква информация и да може да влиза в помещенията на спецслужбите и на операторите, да проверява начина на съхранение на данните, реда за унищожаването. Комисията ще може да сезира прокуратурата.


Тя ще трябва и да уведомява гражданите, ако е искан или е имало неправомерен достъп до техни данни. Не приемаме искания на колеги гражданите да бъдат уведомявани във всички случаи, при които са били проверявани, но не е образувано досъдебно производство, каза Анастас Анастасов. По думите му това може да доведе до изтичане на информация за разследване на трети лица.


Управляващите са намалили и броя на престъпленията извън тежките, за които ще се искат трафични данни, от 30 на 15, повечето от които се наказват със затвор до 3 или до 5 години, каза председателят на вътрешната комисия.Престъпления, извън тежките, за които ще се иска достъп до данни


- причиняване на смърт по непредпазливост
- закана спрямо длъжностно лице
- купуване на гласове
- разпространение или набавяне на порнографски материали
- склоняване към проституция
- предоставяне системно на помещения за проституция
- всички компютърни престъпления
- нарушения на авторското и сродни права
- приготовлението за пране на пари
- неразрешено преминаване на границата
- склоняване на разследващите, съдии и прокурори да нарушат задълженията си във връзка с правораздаването
- организиране на хазартни игри, извършване на банкови, застрахователни и други финансови сделки без разрешително 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK