Комисията по досиетата ще проверява Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева, номинирана за еврокомисар, все пак ще бъде проверена за съпричастност към бившата ДС.<br />

© Надежда Чипева

Кристалина Георгиева, номинирана за еврокомисар, все пак ще бъде проверена за съпричастност към бившата ДС.Комисията по досиетата ще провери за съпричастност към бившата Държавна сигурност номинираната за български еврокомисар Кристалина Георгиева, във връзка с появили се в публичното пространство твърдения, съобщи днес привечер вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус". Цветанов, който в момента е в Берлин, е обяснил пред български журналисти, че със съгласието на самата Георгиева днес е внесено искането за проверка, а комисията, председателствана от Евтим Костадинов, ще извърши проверката още във вторник.


До няколко дни се надявам тези съмнения да бъдат разсеяни и да стане ясно, че България ще има безупречен еврокомисар, каза още Цветан Цветанов.


Неговото изявление дойде след като седем неправителствени организации съобщиха днес, че ще поискат проверка на Георгиева в комисията по досиетата. Според тях това ще допринесе за доверието на международната общност към България и към българския кандидат.
Постът, за който Георгиева кандидатства, попада в списъка за проверка по закона за досиетата. Проверката на лицата на длъжности в ЕС, НАТО и други международни институции, в които България членува, обаче заема предпоследно място в списъка на закона, по който комисията работи


"Ще бъдем затруднени да извършим подобна проверка по настояване на граждански организации, защото законодателят не е предвидил в закона подобна процедура", заяви по-рано днес пред "Дневник" председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Освен по собствена воля законът дава възможност предварителна проверка да бъде поискана и от правителството, тъй като предложението за поста еврокомисар е направено от министър-председателя. В този случай комисията е законово задължена да извърши проверката и да  информира кабинета.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK