Вноските на работещите може да преминат изцяло в частни фондове

Четири варианта за размера на вноската за задължителното осигуряване в универсални пенсионни фондове предлагат експертите от съвета по консултативната реформа. Вторият стълб на пенсионната система, в който участват само родените след 31 декември 1959 г., или близо две трети от осигурените в момента, беше въведен при предишната реформа на системата през 2000 г.


Реално вноската започна да се събира през 2002 г., когато размерът й беше 2% от осигурителния доход, а през 2007 г. беше увеличена на 5%, колкото е и сега. Такъв малък размер на вноската не е достатъчен за натрупвания, които да дадат допълнителна пенсия от порядъка на 20-22%, каквото беше намерението при реформата от  2000 г., коментира зам. социалният министър Христина Митрева.


Най-радикалното предложение е цялата лична вноска на служителите да се прехвърли от държавния стълб в личните им сметки от началото на 2012 г. Според Петър Ганев от Института за пазарна икономика увеличаването на вноската за универсалните пенсионни фондове би била най-важната част от пенсионната реформа сега. Според него промяната би се възприела от хората, защото във всеки момент те ще виждат какво се натрупва в личната им партида. Идеята е когато хората напускат работа, поне половината от пенсията им да идва от тази лична сметка и да не зависи от изборите и политическата обстановка в страната, добави икономистът.


Има и вариант за запазване на сегашното положение, както и за увеличаване на парите в частни фондове от 5 на 8% за сметка на намаляване на сумите, внасяни в първия стълб. Последната идея на експертите е намаляването на осигуровките, плащани на държавата, с по 1 процентен пункт в годините до 2013 г., като по този начин ще се увеличи важността на частните фондове.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK