ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Законът за ГМО се прекроява под натиска на екозащитниците

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на _
  _
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дано го оправят това - искам аз да ям царевица, а не тя - мен!

 2. 2 Профил на Керанов
  *****
  Весело

  Какво ли не прави тази за да си запази поста, лъже маже, как да върне сега парите, другите пък и искат оставката, не и е леко горката

 3. 3 Профил на КЗГЗ
  *****
  Неутрално

  Костов отмени БДС-то за месните и млечни продукти. Сега ядем българско бяло саламурено сирене от пламово масло и и колбаси от соя, кокали и суб продукти. И дори и да са скъпи пак няма гаранция какво е вложено.
  Какво ли ще стане ако се разреши свободно да се внасят, сеят, и продават генно модифицирани продукти.
  Какво ли ще стане с пазарите на нашата земеделска продукция като стане ясно пос вета че произвеждаме генно модифицирани храни.

 4. 4 Профил на пфу
  *****
  Неутрално

  Ам след тебе ма патко? Нали друг министър шъ доди. От де дъ го знайми той дъл нямъ да ги пуска.

  Закон се пише не защото има добър министър и няма да пуска ГМО. Закон се пише така, при никой министър да не може да се отглежда ГМО.

  Трябва да се гласува друг закон, че не може да се иска разрешение за отглеждане, ако петдесет години употреба в други държави не са доказали безвредност.

 5. 5 Профил на Моля Ви
  *****
  Неутрално

  Какво значи "генни организми", има ли "безгенни"??? Моля Ви, поправете си заглавието, става дума за генно модифицирани организми.

 6. 6 Профил на GMOnster
  *****
  Неутрално

  Браво на екологичните НПО!

  Един от основните проблеми на ГМО е монопола на няколко големи мултинационални компании, които смазват малките производители, и без да ни питат превземат трапезата ни!

  Вън Монстанто от България!

  Нашата земя е достатъчно плодородна, а продуктите ни - по-качествени от индустриалните мутанти. Искаме завръщане на традиционния БГ домат!!!! Не искаме ГМО храни!!! Искаме повече биологично земеделие!!!

 7. 7 Профил на bond
  *****
  Неутрално

  А на Димчо Михалевски кой му каза,че добивите от ГМ рапица са по-големи?? Нона Караджова да не се извърта като фурнаджийска лопата защото съвсем скоро каза,че било хубаво да се отглежда ГМ рапица за биодизел.С биодизел ли се храни??))) Направо щеше да е смешно ,ако не е толкова трагично

 8. 8 Профил на real money
  *****
  Неутрално

  Хората трябва да престанат да се опитват да се правят на Бог. Огромен потенциал на Бг е свързан с изостаналото селско стопанство и практически незамърсените земи. Всички заедно трябва да попречим на алчни "учени", чиновници и политици да съсипят този потенциал. Поздрави.

 9. 9 Профил на Дедо
  *****
  Неутрално

  Докато беше опозиция г-жа Евдокия Манева се бореше да бъдем страна,чиста от ГМО. Сега като замминистър е върло за въвеждането им. Кво значи кокалчето,ей!Такива сме си ние българите!

 10. 10 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1648 Любопитно

  Заглавие: Законът за генните организми се прекроява под натиска на еколозите
  Текст: отстояха позицията си в гласените промени на закона за генно модифицираните организми (ГМО)

  Всеки организъм е "геннен" (нова дума в БГ език?), става реч за ГМО. БРАВО на НПО които отстояват интересите на потребителите/консуматорие! Ние с ГМО няма да надминен "хамериканците", виж с екологично чисти храни може да изкарат хората някое друго € в Европата...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 11. 11 Профил на пепи
  *****
  Неутрално

  Поредното предателство на мутрата.

 12. 12 Профил на Кратко
  *****
  Неутрално

  Законът трябва да съдържа един, единствен член: Забранява се, под каквато и да е форма, отглеждане на ГМО на територията на България. Съд за всички, които ще гласуват закона в сегашния му вид. Свинките като Караджова са за кланица. Каква паплач само нападна държавата? Тъпи, по-тъпи, най-тъпи, планетарно тъпи кретени и кретенки. И не са специално отглеждани, да кажеш. Просто са продажници, проводници на огромни корпоративни интереси. Задокеански. Лъсна им вече задникът. То не е енергетика, не са бази, не са щитове, не са ГМО. Тези подлоги ще свършат зле. Задача номер едно за следващото правителство.

 13. 13 Профил на 777
  *****
  Гневно

  Eгати тъпотията с ГМО, ами ако хората не ги гинно модифицират тя природата ще го направи, само че по-бавно, що не си помислите защо толкова е разнообразен живота на планетата ни - аман от илитерати!

 14. 14 Профил на ti4am
  ti4am
  Рейтинг: Разстроено

  прах в очите на глупаците.. всичко ще натаманят ако не ревнем ..а то сега е момента и друг няма да има

 15. 15 Профил на Ганю
  Ганю
  Рейтинг: 8 Гневно

  Тая трътка, министърката ЛЪЖЕ! Какво означава също това:"...и аз заявявам открито, че докато съм министър, в страната няма да бъде одобрено нито едно подобно заявление"? А, след месец, година, или две - когато няма да е министър? "Обещание" на министър (бивш) и наличието на "вартичка" в закона, кое е по-за вярване? По света е известно, откъдето е минал Монсанто - трева не никне (бетер от съветските танкове!)

  Айде сполайте, бай ви Ганя екс- Балкански
 16. 16 Профил на ГЛУПАВ ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ
  *****
  Неутрално

  После да не мрънкате, че българското земеделие било на ниво 19 век!

 17. 17 Профил на №3 е прав
  *****
  Неутрално

  ОТМЯНАТА НА СТАНДАРТИТЕ И ПОСЛЕДВАЛИЯ РАЗГУЛ В ХРАНИТЕЛНАТА ИНДУСТРИЯ Е ИЗМЕЖДУ ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА СЕДЕСАРСКАТА ВЪРХУШКА ПРИ КОСТОВ.
  ПРАВ СИ №3!!!

 18. 18 Профил на Веселка
  *****
  Неутрално

  Не само в защитените територии, никъде в страната не искаме да се отглеждат ГМО! Министър Караджова да не си мисли, че ще е на поста вечно!!! Законът трябва да забранява отглеждане и внасяне на ГМО! А не сега тя да ни гарантира с поста си нещо, което изобщо не й е работа!!! ИСКАМ И ДА ЗНАМ КАКВО ЯМ В МОМЕНТА! СЛЕД КАТО и държавните органи откриха ГМО в някои от продуктите на БГ пазара, сега вече не ми е достатъча забраната!!! Искам на етикета да пише ако има ГМО! Трябва да се борим и за това!!!!!!!!!!

 19. 19 Профил на обичащ сирене
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "КЗГЗ":

  http:\\www.bds-bg.org

  БДС 15:1988

  Статус: Действащ
  Език: Български
  Страници: 6
  Цена: 10.80 лв.
  Купи
  Отпечатай страницата
  Стандартът е наличен само на хартия.
  Заглавие на Български
  Сирене бяло саламурено овче

  БДС 2651:1988

  Статус: Действащ
  Език: Български
  Страници: 6
  Цена: 10.80 лв.
  Купи
  Отпечатай страницата
  Стандартът е наличен само на хартия.
  Заглавие на Български
  Сирене бяло саламурено от краве мляко

  БДС 3370:1988

  Статус: Действащ
  Език: Български
  Страници: 6
  Цена: 10.80 лв.
  Купи
  Отпечатай страницата
  Стандартът е наличен само на хартия.
  Заглавие на Български
  Сирене бяло саламурено смесено (от овче и краве мляко)


  Ех, този лош Костов....

 20. 20 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "КЗГЗ":

  Глупости, дори в момента има 11 действащи стандарта за сирене по БДС и още 4 за кашкавали. Това, че БДС е синоним на нискокачествена стока е наследство от 45 години разреждане на мляко, овлажняване на брашно и върховото постижение - салам кучешка радост.

 21. 21 Профил на Експерт в материята
  *****
  Неутрално

  Средният българин, освен че нищо не грее от тази материя, дори не знае че отдавна е генно модифициран. Като почнем с Чернобил, минем през всички съмнителни храни през преходната немотия, и завършим с отличната медицинска помощ в България. След това, който е оцелял, и камъни може да рупа. Само не е сигурен, какво ще е поколението му.

 22. 22 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 660 Разстроено

  До коментар [#18] от "Веселка":То на етикета всичко може да пише.Хората,хвърлили милиони за разработка на ГМО няма да се спрат пред нищо.Дано не съм прав,но мисля,че сме обречени да ядем боклуци...!

  rock n' roll is king!
 23. 23 Профил на горния
  *****
  Неутрално

  "Средния българин"? Скоро говорих с него. То напр.яростно се кълнеше че Чернобил е империалистическа измислица. Няма катастрофа, няма 30 000 умрели. Нищо няма. При този "среден българин" това работи като строителен предприемач в Германия.

 24. 24 Профил на бързов,,, 777
  *****
  Неутрално

  до Н13 777 “природата ще го направи“

  Точно това е най-важното, че природата „си знае“ ролята на СКОРОСТТА. Бавната скорост означава постенно “привикване, адабтиране“, което означава стабилното (еволюционното) приспособяване. А това именно е един от определящите фактори на устойчивото развитие.

  Бързата работа срам за майстора - дегенерати и кретени така се създават и възпроизвеждат.

 25. 25 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Поредните тъпотии сътворени от необразовани, предубедени суеверни идиоти!
  Няма НИКАКВИ доказателства, че ГМО са вредни за каквото и да било. Какви ли не неграмотни лъжи се разпространяват.. Ако гените от храната преминаваха в човека, защо до сега не сте станали на свине и зеленчуци като ги ядете бе, идиоти?!
  ГМО са много по-екологични защото не изискват тореме и пръскане с отрови, защото са устойчиви на вредители и неблагоприятни условия. Това е смисълът и целта на модифицирането. Всичко останало са страхове на малоумни суеверни идиоти, които генетиката е дяволска наука..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 26. 26 Профил на Хесапов
  *****
  Неутрално

  Пчелите ще опрашат всичко и ще кръстосат ГМО и нормалните култури. Тогава какво ще каже Нона Караджова?

 27. 27 Профил на Иван Гинев
  *****
  Неутрално

  Твърденията че отмяната на БДС-то било виновно за срива на качеството , може да се поддържат или от хора родени след 1989 г и отрасли в "специфична" среда, , или от пълни глупаци.

  Роден съм през 1955г. Помня добре че салами от истинско месо,
  /не замразявано и не развалено/ , се срещаха по магазините до края на 60-те години. После нещата тръгнаха бързо надолу. БДС-то беше досадна подробност, която институциите периодично се осъвременяваха с "нови авангардни технологии". За разочарование на левия форумец ще кажа че, в това отношение нито Костов нито Рейгън са ни виновни , а само българската простотия и лакомия, която няма цвят.

 28. 28 Профил на 777
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "Хесапов":

  E, и? Кво мислиш ще ти стане??? Най-много да се наядеш

 29. 29 Профил на 777
  *****
  Гневно

  Абе тъпунгери, това че ви слагат в саламите соя или в млякото палмово масло, какво общо има с ГМО-то - идиоти такива! Правете разлика!!!

 30. 30 Профил на Емит
  *****
  Неутрално

  Пълна забрана на канцерогенните ГМО! Засаждането дори на едно отровно семе на БГ територия означавя заразяването на цели полета чрез ОПРАШВАНЕ. Кой ще следи коя пчела е кацнала на неподходящото място?!? Ей тук в САЩ Монсанто, която държи патента на семената на стотици ГМО, постоянно съди фермери, защото на тяхно поле било попаднало семе от ГМО. Ако съседът ти е пълен идиот и е засадил ГМО, то и твоето поле е замърсено и канцерогенно. Тия нашите изроди в парламента изобщо си нямат представа какво подписват! ГМО се създава чрез вкарване на вирус в ядрото на клетката, което го прави по-податливо на модификации. Този вирус и последиците от неговото използване не е изследван в САЩ, а в Европа е доказано канцерогенен. В Русия опит с плъхове показва ниска раждаемост и масова смърт на навародените. Оцелелите са с множество малформации. ТОВА СЕ ПРИЕМА В БГ ПАРЛАМЕНТ В МОМЕНТА!

 31. 31 Профил на gogo
  *****
  Неутрално

  "...като вместо нея се въведат други режими, които технически да направят невъзможно използването на ГМО."

  Искам да ги видя тези "режими"!

 32. 32 Профил на Знаещ
  *****
  Неутрално

  Тук май си говорим за "зелено" лоби на производителите на т.н. "био" , "еко" храни. Такава масирана ПР компания едва ли произхожда от овчия БГ народ. Сипят се лъжи на поразия от неспециалисти.

 33. 33 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Весело

  АХАХАХАХХАХАХАХАХА

  "Пълна забрана на канцерогенните ГМО! "

  Звездите ли ти го казаха, че ГМО са канцерогенни бе, ИДИОТ?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 34. 34 Профил на НЕ на ФМО
  *****
  Неутрално

  Хора, осъзнайте се!!!
  Изгледайте Food Inc ( Храна ООД ) и света според Монсанто.
  Това което ни чака ако се одобри този закон е страшно !

 35. 35 Профил на Пчелар от Влашко
  *****
  Неутрално

  Това което ни чака ако се одобри този закон е страшно !
  Това което ни чака ако се одобри този закон е страшно !
  Това което ни чака ако се одобри този закон е страшно !
  Това което ни чака ако се одобри този закон е страшно !


  Това което ни чака ако се одобри този закон е страшно !
  Това което ни чака ако се одобри този закон е страшно !

  Това което ни чака ако се одобри този закон е страшно !

  Това което ни чака ако се одобри този закон е страшно !

 36. 36 Профил на 777
  *****
  Весело

  До коментар [#35] от "Пчелар от Влашко":

  ку-ку
  ку-ку

 37. 37 Профил на Знаещ
  *****
  Неутрално

  Хора , вие от филми ли се ограмотявате?

 38. 38 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Подкрепете петицията против ГМО - http://grazhdani.eu/peticija.php?c=gmo

 39. 39 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#36] от "777":Мнооооооооого сбъркано копеле си!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  rock n' roll is king!
 40. 40 Профил на Милен Стоянов
  Милен Стоянов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Здравейте всички. Благодаря за суперлативите към НПО, но е още рано да се радвате. Аз съм представител на такава и да знаете, че все още не е спечелена дори една битка, камо ли войната. Умолявам всички, които са против ГМО да се пуска в природата, да разпространяват информация за този проблем и да протестират по всички възможни начини. Иначе индикациите са, че ще го приемат независимо от нашето мнение. Успех !

 41. 41 Профил на Грубо
  *****
  Весело

  До коментар [#33] от "muncho":
  Знаеш ли драги как започва една глава от "Под игото" - "Мунчо беше прост човек ..."

 42. 42 Профил на Чери
  *****
  Неутрално

  Монсанто иска да държи целия пазар на семена и да не можеш да си засееш дори едно зрънце без да им плащаш авторско право. А ПРИРОДАТА е сътворила растителните култури, не скапаното МОНСАНТО!!!

 43. 43 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Радостната новина е друга - не забелязвате ли, че колкото и да се плюе по новото правителство, колкото и да му се смеят, че си сменя по няколко пъти на ден мнението има едно мнооого положително качество:Вслушва се в "гласа народен". При кое друго от досегашните правителства разни НПО щяха така да си развяват байрака.

 44. 44 Профил на Барба Яне
  *****
  Разстроено

  Колко жалко ,че покрай сагата Желева проспахме нещо ,от което зависи живота на бъдещите
  поколения.Малките неща от ,които зависи нашето ежедневие и съществувание подминавайки ги ,като крайпътен камък в гоненето на крайната дестинация понякога може да ни изиграе лоша шега.Атя е налице .

 45. 45 Профил на kamenl
  *****
  Неутрално

  Може ли да има толкова заблеяни хора тук?

  Нямало БДС за изкуственото сирене и кашкавал.

  БДС има за ВСИЧКО, което на практика консумирате в ежедневието си, дами и господа. Не е изобщо проблемът в това дали има или няма БДС. Проблемът се нарича "корупция". В случая - Пенчо Тирилинайски, инспектор от ХЕИ, подписва на Гошо Свиняков - едър бизнесмен от кадрите на БКП, собственик на 12 мандри - че изкуственият кашкавал "отговаря" на БДС. Срещу скромна почерпка, разбира се.

  Дали ще ядете изкуствен кашкавал зависи не от закона за ГМО, а от това кога (и дали изобщо) в България хора като Пенчо и Гошо ще имат страх от закона.

  Корупцията е навсякъде, и представлява неразрушима основа за посткомунидния обирджизъм в България.

 46. 46 Профил на 777
  *****
  Весело

  До коментар [#39] от "Швейк":

  Така си, е сбъркано съм, ама за разлика от теб съм УМНО

 47. 47 Профил на нервна до №45
  *****
  Неутрално

  Объркал си рейса,пич! Български Държавен Стандарт/БДС/ съществува,но от времето на Хаокрацията не е задължителен,а пожелателен.Щото предприятията вече са частни,и могат да работят по други технологични рецепти,стига те да са вписани.
  Проблема на потребителите е,че не четат какво купуват.Проблема на държавните органи е,че не контролират дали вписаното отговаря на действителното съдържание.Днес,в супермаркета картофите бяха с размер на агнешки главички.Исках да си правя огретен.Ма се отказах.Обаче други хора си купиха,въпреки ненормалния им вид.Сигурно и те са мутирали като картофите.То тиквата,дето я носим на раменете си и я наричаме глава е за това...да мисли...

 48. 48 Профил на ГМО - ГЕРБ
  *****
  Неутрално

  Eдиния от най-близките съветници на Боко, Св.Божилов от доста време прави опити да подгрява обществото със статии,за това "колко полезно е да се развива производството на ГМО". Така, че е ясно откъде идват тези напъни на правителството

 49. 49 Профил на expert
  *****
  Неутрално

  Този 777 не само е неграмотен, но и наистина глупав. Това е характерно за хора, които малко знаят, но си мислят, че всичко знаят. Генетично модифицираните организми са изменени по начин, който по ЕСТЕСТВЕН ПЪТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ. И след милион години, ГМО срещу, които са всички разумни хора няма да се срещат, ако не се рзпространяват сега.
  Иначе глупак е и този, който пише какво общо има соята в салама с ГМО. Почти 90% от соята в света е вече ГМО и консумирайки продукти със соя, ние консумураме ГМО.
  Нека има етикети, да се спазват законите, а пък тези "умните", които не са срещу ГМО да си ги консумират.
  Най-големите опасности идват от слабия и/или липсващия контрол и неспазването на законите.

 50. 50 Профил на АЗ
  *****
  Гневно

  ФАКТИ:
  1. Генно модифицираните храни водят до рак и много други сериозни заболявания - факт потвърден от много научни изследвания.
  2. Генно модифицираните храни се кръстосват (опрашват) с биологичните такива като превръщат и тях в мутанти - факт доказан на практика в Канада и САЩ, където тия БОКЛУЦИ се сеят от 20 години. ( И където са едни от най-високите нива на заболеваемост от рак на глава от населението в света)
  3. Семената на генно модифицираните растения са "мъртви" - те не могат да дадат следваща реколта а трябва да бъдат закупувани всяка година на ново - тук е част от интереса на фирмите, които ги произвеждат.
  4. До глупака мунчо - ГМО се нуждаят от много повече торове и пестициди в сравнение с биологичните растения, като по този начин са по-отровни за консумиращите ги и по-опасни за почвите, подпочвените води и цялата екосистема. Пестицидите, които се използват за тях също са продукт на фирмите производителки, като един вид вървят "в комплект", от където идва другата част от интереса им.
  5. Пълна лъжа и оправдание е , че ЕС настоява за промените.
  6. Българи, ограмотете се - свалете си филма "Светът според Монсанто" ( Тhe world according to Monsanto) и го гледайте, покажете го на вашите приятели и близки. За "знаещия" номер 37 - филма е продукция на ТV АRTE - знаеш ли кои са ARTE ?

  ИСКАНИЯ:
  1.Да остане пълната забрана за отглеждане на каквито и да било ГМО на територията на България.
  2. Да се допълни Наказателния кодекс с текстове криминализиращи отглеждането на такива продукти в България.
  3. Да се направят нужните изменения за гарантирано етекетиране на (вносни) продукти съдържащи ГМО. Пропуск в отбелязването на такова съдържание да се тълкува като предумишлена тежка телесна повреда.
  4. Да се проведе национална информационна кампания, която да запознае обществеността с опасностите от ГМО и печалния опит на страни като Канада, САЩ, Индия, Meксико, Парагвай и т.н.

  ДОПУСКАНЕТО НА ТЕЗИ БОКЛУЦИ НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ Е РАВНОСИЛНО НА ОБЯВЯВАНЕ НА ВОЙНА СРЕЩУ СОБСТВЕНИТЕ ВИ ДЕЦА, РОДИТЕЛИ, ПРИЯТЕЛИ, НАРОД !!!!!!!

 51. 51 Профил на kobe
  *****
  Неутрално

  Мамицата им на Монсанто!!!

  Абе тази ГМ царевица не знаете ли, че в щатите я правят на загуба?? Там имат субсидии и благодарение на тях фермерите, които отглеждат царевица, оцеляват! В България нито субсидии има, нито БГ фермерите ще могат да се сложат на външния пазар. Който подпише договор с Монсанто си подписва все едно смъртната присъда!!! Осъзнайте се фермери! Докато не е твърде късно! Ще ви вземат и земята и хляма и ризите от гърба!

  Искате ли да сте роби на Монсанто?

 52. 52 Профил на zamutantite
  *****
  Неутрално

  До коментар [#40] от "Анонимен":

  Това ще е дълга борба даааа, (така се варят жаби, бавно ни увеличават температурата за да не усетим и не скочим от тенджерата, една вратичка сега, утре друга, на нас ще ни писне, Мутанто няма да фалират, те си чакат и работят по план, вчера в Румъния, днес у нас, утре в Африка; Америките и Китай отдавна са им в джоба), за това трябва да има постоянна информация някъде, (дори и това правителство и парламент да удържат фронта - едва ли, после другите ще дойдат, а всички са еднакви, т.е. кокала едни и същи им го дават), на колкото повече места се заложат хранилища с информация (на Български, на Английски има купища) толкова по-добре:

  site/zamutantite: http://sites.google.com/site/zamutantite
  group/zamutantite: http://groups.google.com/group/zamutantite

 53. 53 Профил на Лаик
  *****
  Любопитно

  Въпрос към всички знаещи противници на ГМО (отсега заевявам, че нямам мнение по въпроса и не се числя към нито една от двете групи дискутиращи тук):
  - Как точно според вас ще се разпространят ГМО -та след като те не дават поколение (еднократни са както пишете)? И след като те са такива мутанти, то логиката изисква растенията от подобен вид които те опрашат също да не са жизнеспособни и да не дадат поколение - т. е. вашето твърдение по скоро би трябвало де е че по този начин всички растения ще изчезнат

 54. 54 Профил на Za
  *****
  Неутрално

  Браво на №38!
  Яз вече подписах петицията. Дано повече хора я подпишат!

 55. 55 Профил на към Лайк
  *****
  Неутрално

  Отговор към ЛАЙК:
  ГМО-тата ще се разпространят чрез добре познатия процес опрашване - така за няколко години масово растенията ще бъдат заразени с вируси и бактерии...и резултатът ще бъде вероятно като в някои много развити страни - население, което хранейки се с плодове и зеленчуци "от село" ще става към 150-300 кг!!! Да това наистина може да унищожи биоразнообразието в България.

 56. 56 Профил на kk
  *****
  Неутрално

  дяволска наука..

 57. 58 Профил на АН
  *****
  Неутрално

  Позволете ми малко пояснение относно БДС.
  В България и Европа стандартите са препоръчителни, а не задължителни.
  Производител пуска на пазара продукт след предоставяне на спесификация и декларация, че продукта е безвреден.
  Има огромна разлика между безвреден и качествен.
  Сирене от тебешир и палмово масло е безвредно, но е некачествено.
  Тук е мястото на потребителя да чете етикетите и да гледа какво купува, а не само цената.
  Тук е мястото на държавата да контролира дали обявеното на етикета отговаря на истината.

  Лъжа е, че ГМО са по-доходни (печалбата от декар).
  Не е доказано, че са безвредни, напротив изобилстват изследвания които доказват обратното.
  Все пак това е храна, а храната е източник на строителните материали изграждащи живият организъм. В ГМО се откриват съединения, които до сега растенията не са продуцирали. Как тези нови материали ще се отразят на строежа не е ясно.

 58. 59 Профил на MartoTheBan
  MartoTheBan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едно не мога да разбера... защо винаги се съобразяваме с ЕС за АБСОЛЮТНО всичко. ЕС никога не е оказвал натиск баш за такива закони за ГМО. България без да я питат, айде веднага разтваря бузи. Как нашите политици не разбраха, че ГМО е нещо УЖАСНО което е в разрез с екосистемите и самите продукти са супер вредни, предразполагащи за падане на имунитет, създаване на благоприятни условия за карценогенни клетки и т.н и т.н и т.н

  Народа си заслужава управниците...
 59. 60 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Не вижда лошо с тези храни да бъдат хранени абсолютно всички в парламента + всички цигани!

 60. 61 Профил на Потърпевша
  *****
  Разстроено

  До коментар [#37] от "Знаещ ":

  Как може да се кръстиш Знаещ, като един уместен и адекватен коментар не може да дадеш.

  Нямам думи да опиша колко бясна се чувствам на замазването, което се прави във властта... все едно ни казват "вие си протестирайте, пък ние ще си правим каквото си знаем" (защото има много силни интереси зад всяко решение)...
  Едиственото, което до момента съм видяла като адекватен отпор на властта е инициативата за Референдум. Подобен тип, ключови за живота на гражданите решения, трябва да имат максимално широка гласност!

 61. 62 Профил на Иван Христов
  Иван Христов
  Рейтинг: 444 Неутрално

  "Процедурите за одобряване на подобни заявления са изключително тежки, те са разписани в закона и аз заявявам открито, че докато съм министър, в страната няма да бъде одобрено нито едно подобно заявление", обясни Караджова."

  E тогава защо просто не го забранят ? Къв е смисъл да позволяваш едно нещо да се отлежда и да казваш после , че докато си министър няма да го позволиш ? Това са детски игри, пък и не е много ясно колко дълго ще е на поста

  https://www.behance.net/patriotbg
 62. 63 Профил на АН
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "Иван Христов":

  За да се освободи ГМО в околната среда е необходимо решение от 15 членна комисия.
  И ето го разковничето, аз не съм съгласна, но комисията ги пусна. Едновременно си имаме оправдание и касичка за рушвети.

 63. 64 Профил на Боко
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "muncho":

  ти верно си мунчо - ГМО не изисквали торене и пестициди? Ти луд ли си???? Точно най-масовият ГМО продукт е царевица резистентна на един препарат наречен раунд.ъп. Първо с препарата обиваш ВСИЧКО в почвата, после сееш царевица и немаш плевели. В резултат почвата е бедна и царевицата е лишена от всекакви витамини и минерали, но пък ражда много, а всички тея пестициди, изкуствени торове и прочие доволно се натрупват в организма ти. Само преди две-три поколения рак са хващали хора от 60-70 години нагоре, сега и децата боледуват. Дори и на идиот като теб не бих пожелал малкото ти дете да заболее от рак, да има 6 различни алергии, диабет и т.н. ефекти от този тип земеделие...

 64. 65 Профил на Рак
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "muncho":

  а на теб кой ти каза, че не са? Трябват десетилетия за да се установи точният ефект от нещо такова - при цигарите колко години минаха докато го докажат? Но индикациите са налице и ако ти си склонен да рискуваш здравето си и това на семейстното ти, значи си пълен идиот

 65. 66 Профил на албена
  *****
  Разстроено

  Всъщност, ние/ дето присъствахме на обсъждането/ вчера отстъпихме от позициите си. Направо се изложихме! Виждате, че и медиите пишат, че Агролинк са подкрепили правителството. Аз не желая да се идентифицирам с тях и като родител и био пороизводител продължавам да стоя на позицията си, че ГМО НЕ ТРЯБВА да се внасят в околната среда на нашата уникална земеделска държавица. Щом гърците, турците, сърбите и македонцитеса забранили, ние да не сме по-умни?
  Дано да им дойде акъла на политиците и техните клакьори, но едва ли... Става въпрос за приказно богати производители на ГМО.

 66. 67 Профил на АН
  *****
  Неутрално

  До коментар [#64] от "Боко":

  Боко, че Мунчо си е Мунчо съм съгласен, но май и ти си същия Мунчо.
  Царевицата е устойчива хербициди за да може посева да се третира срещу плевели. Раундъп е листен, а не почвен хербицид и се прилага във фаза цъфтеж на плевелите.

 67. 68 Профил на Един Българин
  *****
  Гневно

  Тотална забрана за отглеждане на каквито и да е ГМО култури у нас!!! Какво значи докато съм министър никой няма да получи разрешение? Първо не е вярно и второ няма да си само ти министър!!! Малко и ние да се отядем на ЕС! Всички скачат само ние се навеждаме всеки път. Е ще им се наложи да направят изключение и заради нас.

 68. 69 Профил на axa
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "muncho":

  "Поредните тъпотии сътворени от необразовани, предубедени суеверни идиоти! Няма НИКАКВИ доказателства, че ГМО са вредни за каквото и да било."

  Вярно е Мунчо. Няма доказателства. Засега.

  Нека ти разкажа една история от началото на 20в.

  Една много умна дама - Мария Кюри, прави огромен научен пробив в изследването на радиоактивността и открива два радиоактивни елемента (полоний и радий). Получава два пъти Нобел. Цялото общество е във възторг - небивал научен прогрес, страхотно приложение в много области - само необразовани, предубедени, суеверни идиоти биха могли да оспорват тези факти.

  Появяват се ръчни часовници със светещи радиоактивни циферблати на основата на радия...
  Много са модерни домашни резервоарчета с радиоактивна вода, която била много полезна...
  Вестниците са залети с реклами на радиоактивна вълна, подходяща за бебешки дрешки...
  Дамите се изтрепвали да купуват крем за лице и пудра наблъскани с торий и радий...
  Напредничави лекари лекували какво ли не с радиоактивни вещества...

  Сега, като чете за тази "прогресивна" истерия, човек си казва - тия са били луди за връзване. Ама не, не са били луди. Просто
  нямали НИКАКВИ доказателства, че радиактивните елементи са вредни за каквото и да било...

  В началото на 21в. обеществото може би има основателна причина да е по-предпазливо с прилагането на достиженията на науката.

 69. 70 Профил на BG
  *****
  Гневно

  Проблема не е само Monsanto, гледам, че и Syngenta нещо гледат към България - http://www.jobs.bg/c110803
  Ако сега не се вдигнем, няма кога!
  Първото четене мина в сянката на Румяна Желева, второто ще мине в сянката на гласуването на правителството - много подходящо избрани моменти!

 70. 71 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Лично аз съм против генните модификации, но по съвсем други причини. Едва ли групи от учени, вперени в условията на заданията, ще успеят да създадат по-добри гени в сравнение с природата. В този смисъл генно-модифицираните култури приличат на хибридните, които ползваме от десетилетия - могат да дадат реколта, но едва ли ще се самовъзпроизвеждат. От гледна точка на природата те са безсмислени, щом не могат да създават поколения. От гледна точка на храненето са необходими, за да може повече и по-мързеливи модерни хора, да преяждат с любимите си чипсове, хамбургери и прочие. Щото колкото до сега нещо е отишло за бедните, толкова и отсега нататаък, ако ще и сами да растат картофите, царевицата, соята и всичко останало. Не е проблема в гените на хранителните култури, а другаде. Затова съм против нещата, които природата така или иначе ще отхвърли.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 71. 72 Профил на Тъпото
  *****
  Весело

  Аз ще си ловя доматите с въдица от реката )))))))))

 72. 73 Профил на аз
  *****
  Весело

  До коментар [#13] от "777":

  Природата ненормалник такъв никога няма по естествен път да смеси царевица с плъх... колкото и да се опитва плъхът да опраши царевицата няма да стане! и обртното

 73. 74 Профил на Въпроси и Отговори
  *****
  Неутрално

  Въпрос: Чувал съм много неща, касаещи опасностите от ГМО култури. Какво представляват ГМО културите и защо са опасни?
  Отговор: ГМО е абревиатура на Генно Модифицирани Организми. Това са различни организми, като: бактерия, мая, растения и дори животни, които взимат ген от друг, различен организъм. Те са напълно безопасни и се използват в много насоки при хората.
  Въпрос: Къде се използват и защо ми казвате, че са безопасни, като постоянно слушам по радиото и телевизията, че напротив, ГМО са много опасни за нас хората и за околната среда?
  Отговор: ГМ микроорганизми се използват от дълго време в медицината. Например, повечето инсулин, използван от диабетиците е произведен от ГММ (Генно Модифицирани Микроорганизми). Повечето сирене и кашкавал са произведени от ГММ ензими. Дори и пивоварните използват Генно Модифицирана закваса.
  От една страна, никой не напада ГММ и тяхната употреба в медицината и хранителната индустрия, защото е безопасно и по-добро за хората. (Инсулинът, произведен от ГММ е много по-евтин, за разлика от другият, произведен от животински тъкани.)
  От друга страна съществуват и Генно модифицирани растения, като царевица, памук, соя и т.н. и това са всъщност растенията, за които чувате по телевизията и радио.
  Въпрос: Значи, Генно Модифицираните Микроорганизми(ГММ) са безопасни, а Генно Модифицираните растения са опасни?

  Отговор: Не. И двата вида организми са безопасни! ГМ растения се използват от 1995 година. Първите насаждения са правени в САЩ ( Соя и Домати) и оттогава този вид насаждения се разпространиха масово не само в САЩ, но и в Канада, Аржентина, Бразилия, Южна Африка, Австралия и наскоро в Китай и Индия. От тогава са произведени стотици милиони тонове, царевица, соя, памук и рапица. Например, насажденията за 2009 от ГМ култури, възлизат на 125 милиона хектара. С тези продукти са хранени животни и също така директно са използвани в хранително-вкусовата индустрия сред хората. Няма и никога не е имало негативен ефект върху здравето на хората.
  Не мислите, че Американските, Канадските или Аржентинските фермери, ще използват опасни храни за техните животни? Или може би си мислите, че Американци, Канадци или други нации, ще се отровят умишлено, консумирайки храна, произведена от Генно Модифицирани растения? Предполагам сте чували за случая, преди много години, когато възрастна жена се попари с горещо кафе, закупено от Мак Доналдс? Тя е спечелила милиони долари от делото заведено срещу известната верига ресторанти за бързо хранене. Представяте ли си какво може да стане, ако някои Американец се отрови от консумация на пуканки, произведени от Генно Модифицирана царевица?
  Всички продукти, които споменах, преминават през много тежки и стриктни регистрации. Компаниите производители, трябва да докажат, че техните ГМ култури, са безопасни за човешкото здраве, също както обикновените сортове. Единствената разлика е че ГМО продуктите са много по-устойчиви на различни видове инсекти, както и препарати за растителна защита, което допринася за по здрави и силни растения.

  Въпрос: Много интересно. Не съм си и помислял, че ГМ култури са използвани толкова много.Какво означава RR царевица, RR соя и BT царевица?


  Абревиатурата описва характеристиката, дадена на растението. BT означава, че бактерия на име (Bacillus thuringiensis) е била поставена в растението. Това е бактерия, която унищожава вредните за него насекоми. Искам да обърна внимание на това, че се елиминират само вредните насекоми, не и каквито и да било други организми. Фермери, които се занимават с органично (Био) земеделие, използват суспензия от тази бактерия, като безопасен, биологичен инсектицид. Съществува една малка част от тази бактерия, която унищожава само ларви на комари и се използва за повърхностно напръскване над различни водоеми.
  Така че, царевица, която съдържа подобен ген е устойчива на нападения от вредни насекоми и не се нуждае от допълнително напръскване с каквито и да било инсектициди. Трябва да се отбележи, че Bacillus thuringiensis, притежава отделни функции (линии), които унищожават, само определена група инсекти. Някои линии унищожават ларви на молци, други на комари, а трети вредни бръмбари(Diabrotica), които унищожават царевичните посеви.
  RR означава Roundup ready. Това показва, че даденото растение е устойчиво на хербицида Roundup (глифозад), който унищожава, всички плевели. Растенията устойчиви на Roundup, остават не афектирани, след нанасянето на препарата, а всички плевели изгниват. Важно е да се допълни, че за разлика от други препарати, Roundup (глифозад), се разнася и изчезва много бързо в почвата, което не го прави опасен за животни и други организми. Може да се срещнат и LL (Liberty Link) култури. Това са растения, устойчиви на хербицида Liberty(глуфозинат), който е подобен на Roundup(глифозад).

  Въпрос: Добре, сега абревиатурите са ми ясни. Изглежда, че Bt царевицата е полезна за околната среда, след като няма нужда да бъде пръскана с химически инсектициди. Но съм чувал доста аргументи, за това, че Българската природа, бива замърсявана, чрез преноса на прашец. Можете ли да обясните?

  Отговор: Прави сте, има много невярна информация относно „Генно замърсяване” и естественото, природно разпространение на прашец, се използва срещу ГМ култури.
  Нека да започнем с основните неща. Прашецът се разпространява между растенията, за да подсигури размножаване. Прашецът, опрашва семената на растенията в пестик. Прашецът се разпространява от вятъра, пчели, понякога дори от птици и прилепи. Прашецът, трябва да достигне до други растения от същият произход (царевица на царевица), за да опраши растението и да се създадат жизнено способни семена. Това е естествен, природен процес.
  Прашецът на ГМ растения е същият, като на всички останали растения. Единствената разлика е че този прашец, съдържа един или няколко нови гена, което може да допринесе устойчивост на растението срещу вредители.
  Опоненти твърдят, че тези гени, ще се разпространят сред природата и ще променят дивите видове растения. Те, ще станат резистентни км вредните насекоми и по този начин, ще се промени екосистемата. Но това са неправдоподобни твърдения.
  Въпрос: Защо прашецът съдържа гени? Нали може да се пренесе на друго растение?

  Отговор: Както вече споменахме, необходима е сексуална съвместимост. Това означава, че прашецът може да бъде трансфериран само между растения от един и същи вид. Природно несъвместимо и невъзможно е прашец от пшеница да се кръстоса с царевица или дъб или картофи и т.н.
  Сега, нека да видим, кои ГМ култури, могат да бъдат използвани в България и Европа. До сега, компаниите, занимаващи се с био-технологии са мислил за царевица, соя и може би картофи. Царевицата и картофите, произхождат от Латинска Америка и двете култури, нямат диви, сексуално съвместими, подобни видове в Българската природа. Същото се отнася и до соята, която произлиза от Азия. И трите вида култури, произхождат от тропичен и субтропичен климат и не могат да оцелеят сред българската природа, без намеса на човек. Царевицата се модифицира по нормален начин на селекция, дори и в Мексико, от където произлиза. Зърната са толкова силно прикрепени към царевичните кочани, че не могат да бъдат пренесени свободно в природата. Соята е самоопрашваща се култура, а картофите се регенерират по вегетативен начин (дори и да цъфтят те не могат да бъдат съвместими с никое Българско растение).
  Заключението е следното. ГМ царевица, соя или картофи, не могат да се размножават с никое растение, преобладаващо в Българската природа. Ето защо, генното замърсяване в Българската природа не е възможно.
  Не е изключено представянето на растение, което да е съвместимо с някои вид от Българската природа. Но в такъв случай, ще се направят задълбочени анализи и проучвания преди появата на подобен вид растение. Но за сега, компаниите занимаващи се с био-технологии, нямат намерения да представят и изпробват, подобен вид култура.

  Въпрос: Но могат ли ГМ царевица, соя и картофи, да се размножат с обикновени култури от същият вид?

  Отговор: Възможно е да прашец от Bt царевица да се транспортира, чрез вятъра до друга нормална царевица. Трябва да знаем, че прашецът на царевицата е много тежък и не може да премине, големи разстояния (50-100 метра). Но е възможно и се случва. Какви са последствията? Нормалната царевица, ще съдържа много малко количество от Bt ген. Но това не застрашава здравето, нито на животните, нито на хората. Bt царевицата е регистрирана в Европейският Съюз и не може да навреди нито на хората, нито на околната среда.

  I potato it does not matter, because we are not eating potato fruits, as they are highly toxic. Potato seeds cannot survive Bulgarian winter. Soya is mostly self pollinated and only occasionally open flowers for insect. Again – no potential for survival and no other health and environmental effects, in rare case of insect pollination.

  Въпрос: Европейският Съюз има специфична класификация, относно ГМ културите. Определящата граница е 0,9%, така също, съществува и процедура по проследяване. Това не е ли мерки за безопасност?

  Отговор: Вярно е че ЕС следва тези процедури и ГМ културите са класифицирани и проследявани в търговската мрежа. Но причините за това са чисто търговски.  Въпрос: Търговски? Какво имате в предвид?

  Отговор: ЕС предоставя избор на своите потребители. Какви продукти искат да консумират. Не поради мерки за сигурност, а просто правото на избор. Това, между другото е официално становище на всички агенции в ЕС – класификацията не е направена поради мерки за сигурност, а поради правото на избор.
  Някои хора се страхуват да консумират ГМ продукти, защото са подложени на подобни анти ГМ кампании, като тази, която протича в момента в България. Други имат своите религиозни или психологични причини. Ето защо, ЕС дава правото на избор. Няма никакви други ограничения. ГМ съставки могат, дори да бъдат използвани в храните за деца, ако се установят правилни класификации.

  Въпрос: Можете ли да ми кажете повече относно ЕС? Чувал съм, че ЕС съюз е с много силни анти ГМ настроения?

  Отговор: Как може ЕС да бъде анти ГМ настроен, след като внася повече от 30 милиона тона соя, която е основно ГМ и RR и още няколко милиона тона царевица от същият вид? Как може да е анти ГМ настроена, след като 6 страни имаха посеви от Bt царевица през 2009 година (Испания, Португалия, Полша, Чехия, Словакия и Румъния)?
  Трябва да разберем, че ЕС се състои от 27 държави и всяка една от тях има своята позиция и отношение, относно био-технологиите. Някои от тях са позитивни, като: Швеция, Финландия, Великобритания, Испания, Холандия, Чехия, Словакия, Естония и Румъния. Други са неутрални, като: Португалия, Ирландия, Дания, Германия, Белгия, Полша е Словения. Трети, негативни, като: Австрия, Унгария, Франция, Гърция, Италия, Люксембург, Литва, Латвия, Кипър и Малта.
  Причините за анти ГМО позициониране са предимно политически. Някои страни, като Гърция, Унгария и Австрия се опитваха да изтъкнат научни причини, но такива, никога не са били признати от EU EFSA (European Food Safety Agency) агенция, която определя рисковете от отглеждане на ГМ култури в ЕС.
  Ситуацията в ЕС е политическа и това няма да се промени в близкото бъдеще. Според мен, Европейският Съюз, трябва да промени отношението си, към позитивно, относно Генно Модифицираните култури, защото рано или късно, Европа, ще трябва да увеличи своята продуктивност и конкурентно-способност. Страните, които вече имат позитивно отношение, към био-технологиите, ГМО и успешно прилагат този тип култури за отглеждане, ще бъдат изключително конкурентни и силни в бранша в най-близко бъдеще.

  Благодаря Ви!

 74. 75 Профил на Любопитно
  *****
  Любопитно

  Знаете ли, че труповете в гробищните паркове на Швейцария и другите западни европейски страни не се разлагат с години ???

 75. 76 Профил на w
  *****
  Неутрално

  Заповядайте на гражданска демонстрация под надслов:

  "ЗА ЧИСТА ХРАНА, ЗА ЗДРАВА ЗЕМЯ ! БЪЛГАРИЯ - СВОБОДНА ОТ ГМО!"

  На 31 януари 2010 г., 12.00 – 14.00 ч. .

  Събиране на участниците между 12.00 и 12.30 ч. в градинката пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, демонстрация-шествие между 12.30 и 13.10 ч. по описания маршрут и митинг на крайната точка, градинката до Народното събрание, между 13.10 и 14.00 ч.

  Организатори: Коалиция „За Да Остане Природа в България” (www.forthenature.org) и Инициативен комитет на родители от форум „BG-MAMMA”

 76. 77 Профил на до 74
  *****
  Неутрално

  Мерси
  най-накрая да се изкаже и някой, направил си труда да се запознае.

 77. 78 Профил на НЕ НА ГМО!
  *****
  Гневно


  Не ми трябват ГМО!
  Българите са оцелели поне 2000 г. без ГМО, имали са висококачествена пшеница още във Велика ( Волжска) България.
  ГМО били безвредни и т.н. Кога разбраха, че са безвредни - последните 20г. през които американците станаха най-затлъстялата нация ли?
  То и ДДТ бил безвреден ама се оказало, че не са разгражда 50 г.

  НЕ НА ГМО! ТОЧКА!

 78. 79 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  АЗ ВЕЧЕ СЕ ПОДПИСАХ В ПЕТИЦИЯТА СРЕЩУ ГМО В БГ - А ВИЕ?

 79. 80 Профил на излъган гражданин
  *****
  Гневно

  Защо лъжете хората и искате да набутате отрова в устите на децата на България?!? ... Да отровите все още чистата ни земя??

  Знаете ли колко доказани случая на АЛЕРГИИ и РАК има пряко свързани с употреба на ГМО??

  Защо лъжете, че Европейският съюз ни задължава да се храним с отрова??

  И какво значи "задължава", когато страни като Ирландия и Италия, които са също част от Евросъюза имат пълна забрана върху производстото на ГМО?

  По-долу прилагам така прилежно критата информация относно как EU "ЗАДЪЛЖАВА" България да отглежда ГМО:

  "Поради тоталната липса на прозрачност около писмото от ЕК до МОСВ от м.април 2009, послужило за мотив за промяна на закона за ГМО, в което писмо МОСВ твърдят, че е стартирана наказателна процедура срещу България за несинхронизиране на законодателството ни за ГМО с евро директиви, сдружение "За Земята" са отправили преди месец официално запитване до ЕК каква точно процедура е стартирана срещу Бг.

  От ЕК днес (02.02.10г.) е получен отговор, от който става ясно, че стартираната "процедура N 2009/2023 е за нарушение относно непълно и неправилно транспониране на Директива 98/81/ЕО, изменяща Директива 90/219ЕИО относно работата с ГМО в контролирани условия и замърсяване в района на с. Доброславци"!!!!Контролираните условия обхващат единствено опити с ГМО в лабораторни условия.Това означава, че ЕС не иска от България промяна на закона в частта освобождаване на ГМО в околната среда и не счита, че законът ни противоречи на евро директивите в тази си част (конкретно Директива 2001/18/ЕО).Това доказва манипулациите на МОСВ и обяснява защо това писмо така и не беше показано на нито един представител на НПО или медия, въпреки многократните искания.Това е доказателство за наличието на мащабни корупционни схеми, умело прикрити зад израза "Европа иска това от нас".Това е доказателство за пълна липса на контрол от страна на отговорните институции, т.к. е допуснато замърсяване с ГМО, за което Европа ни санкционира.

  За информация - с.Доброславци е в софийска област и в него се фабриката на фирмата Биопрограма, производител на билкови чайове."

  Това ли е начинът да превърнем България в едно по-добро място за живеене или да се превърнем в поредният натровен инструмент в ръцете на мултимилионни корпорации?

  И това ми били народни избранници милеещи за благополучието на НАРОДА СИ!!... ЛЪЖЦИ!!

 80. 81 Профил на АНТИ ГМО
  *****
  Неутрално

  Монсанто съди канадския фермер Пърси Шмайзер за нелегално придобиване на тяхната генетично модифицирана рапица и в нарушаване на патента им, независимо че е попаднала на неговата земя от съседни ферми без негово знание и съгласие, което според тях все пак е нарушение на патента им. Съдебната процедура коства на канадеца 200 000 долара само за адвокати. Всеки вид дърво, растение и семе, чиито гени се съчетават с гени на “Монсанто” против вашето желание, и разруши вашата собственост става автоматично собственост на “Монсанто”. Как формулират своя договор “Монсанто”?
  1. Семена на “Монсанто” не могат да бъдат запазвани и презасаждани.
  2. Трябва да се използват патентовани химикали на “Монсанто”.
  3. Трябва да се спазват правилата за поверителност на “Монсанто”.
  4. Трябва да се заплащат $15 на акър /1 акър = 4 дка/ годишна технологична такса на “Монсанто”.
  5. “Монсанто” има право да наблюдава засетите площи за срок от три години при използване на техни семена.
  www.novatv.bg/bg/videos/view/2395/
  Вижте по-горното видео, за да ви стане ясно как:
  - в условия на абсолютна забрана на ГМО в България фермерите си отглеждат ГМЦаревица и си правете изводи какво ще се случи след приемането на „силно рестриктивния” режим в променения закон;
  - преди години МОНСАНТО прави дарение от 10 000 $ на български институт;
  - представителят на МОНСАНТО в България преди 2 месеца информирано обявява, че скоро у нас ще има промяна на законодателството и ГМО ще имат бляскаво бъдеще;
  - чужденци ни предупреждават, че у нас много лесно и евтино се купува политическо влияние.
  „Приятно” гледане!

  Монсанто съди канадския фермер Пърси Шмайзер за нелегално придобиване на тяхната генетично модифицирана рапица и в нарушаване на патента им, независимо че е попаднала на неговата земя от съседни ферми без негово знание и съгласие, което според тях все пак е нарушение на патента им. Съдебната процедура коства на канадеца 200 000 долара само за адвокати. Всеки вид дърво, растение и семе, чиито гени се съчетават с гени на “Монсанто” против вашето желание, и разруши вашата собственост става автоматично собственост на “Монсанто”. Как формулират своя договор “Монсанто”?
  1. Семена на “Монсанто” не могат да бъдат запазвани и презасаждани.
  2. Трябва да се използват патентовани химикали на “Монсанто”.
  3. Трябва да се спазват правилата за поверителност на “Монсанто”.
  4. Трябва да се заплащат $15 на акър /1 акър = 4 дка/ годишна технологична такса на “Монсанто”.
  5. “Монсанто” има право да наблюдава засетите площи за срок от три години при използване на техни семена.
  www.novatv.bg/bg/videos/view/2395/
  Вижте по-горното видео, за да ви стане ясно как:
  - в условия на абсолютна забрана на ГМО в България фермерите си отглеждат ГМЦаревица и си правете изводи какво ще се случи след приемането на „силно рестриктивния” режим в променения закон;
  - преди години МОНСАНТО прави дарение от 10 000 $ на български институт;
  - представителят на МОНСАНТО в България преди 2 месеца информирано обявява, че скоро у нас ще има промяна на законодателството и ГМО ще имат бляскаво бъдеще;
  - чужденци ни предупреждават, че у нас много лесно и евтино се купува политическо влияние.
  „Приятно” гледане!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK