Здравните фондове подкрепят модела на ГЕРБ

Искат да се конкурират с касата във втори, задължителен стълб


Искат да се конкурират с касата във втори, задължителен стълб

Частните здравни фондове подкрепят осигурителния модел, предлаган от шефа на парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов. Това съобщи на кръгла маса във вторник д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.
Приемаме да има три стълба, като първият включва задължителен пакет от медицински услуги и се покрива от здравната каса, вторият също е задължителен и се поема от частните фондове, а третият е доброволен и се предлага от касата и фондовете, каза Виткова.


Освен политическа воля, за да се осъществи реформата, е необходимо да се разграничат ясно медицинските услуги, които ще влизат в отделните пакети, защото в момента много от дейностите се препокриват, смята тя. Трябва да се търси и подкрепата на обществото, което трябва да бъде запознато с промените и с ползата от тях.
България е на 102-ро място по качество на здравната система според изследване на Световната здравна организация, съобщи Пламен Минков, директор на фонд "България Здраве". Според него изискването за минимален капитал от 5 млн. лв. за дружествата, които ще се включат в задължителното здравно осигуряване, ще затрудни малките фондове. Друго затруднение е задължението всеки фонд да има административен център във всички 28 области. Въпреки това и той подкрепи предлагания от управляващите модел.


Макроикономистът Георги Ангелов от "Отворено общество" предложи пълно премахване на монопола на здравната каса и 100-процентова конкуренция между нея и частните фондове. Според Ангелов първите стъпки в промяната на модела, който се прилага успешно в Холандия, може да се осъществят още през тази година. Ангелов предложи за начало 100 хил. души с по-високи доходи да си изберат частен здравен фонд.


Така ще се види дали харесват промяната или не. Ако я харесват, през 2011 г. тази възможност ще бъде дадена на един милион българи, а през 2012 г. – на всички, предлага икономистът. Самият холандски модел беше представен от д-р Анемик Хейр, представител на здравноосигурителна компания в Холандия. Тя обясни, че здравното осигуряване в страната й е изключително частно, като фондовете действат на конкурентен принцип, а гражданите имат право да ги сменят, ако не са доволни.Искат да се конкурират с касата във втори, задължителен стълб

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на луд
  *****
  Неутрално

  Е то остава точно те да не го подкрепят, нали се прави за тяхно добро.

 2. 2 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Тази конкуренция в условията на тотална задължителност я някакво ендемитно животно явно. Досега поне имаше един стълб, сега три, два от които пак задължителни! Е аман! Къде е правото на избор на пациента. За алтернативната медицина да не говорим! Медицината ни е безобразна бюрокрация, лечителството е поставено на последно място в цялата система!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 3. 3 Профил на По-малък мозък
  *****
  Неутрално

  Лъчо мозъка цял живот нищо не е направил. Сега се опитва да навакса и защото е гола вода като доктор си създава собствен бизнес злоупотребявайки със служебното си положение на депутат.И защото не е особено грамотен прави прости предложения за събиране на пари надявайки се хората да не се досетят,че утре ще е собственик на такъв фонд.Той ще е един от хората,които ще съборят ГЕРБ. Всъщност вече започнаха с Божидар Нанев усилено да работят против ГЕРБ.

 4. 4 Профил на DOOM
  *****
  Неутрално

  това е абсолютно против правата на пациента. нека здравното осигуряване е задължително, но.......равностойно. Сами трябва да решаваме къде да си плащаме вноските.В индивидуални сметки, които се олихвяват. и носят доходност. Но не им е изгодно така на фондовете. Те не са създадени зада дават, а зада недават . Също както е и пенсионната система. Сопа трябва,Сопа по такива предложения. Един национален протест,както за следенето е крайно належащ.

 5. 5 Профил на Благо
  *****
  Неутрално

  А, как е във Франция?
  Собствениците на фондове - за, разбира се. Мнението на пациента?!
  Дум, добре го е написал, ама няма да стане, точно защото така трябва да стане.
  Защо ли не "пуснат" филмчето на М. Мур "Sicko"?!?

 6. 6 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Накрая ще станем като САЩ - най-много разходи за здравеопазване и най-калпаво здраве. Влизането на дивия капитализъм в здравеопазването е пълна глупост. Хипократовата клетва звучи смешно в днешно време. Всичко е пари, пари, пари. Държавното здравеопазване е самъй лучше в мире. Изкуственото преразпределяне на правата и задълженията, оскъпява продукта, а качеството пада.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 7. 7 Профил на Призрак
  *****
  Неутрално

  Целта на реформата е да се нагушкат нашите хора, а не да се подобри здравното обслужване. Непрекъснато се увеличават паразитните структури, които изразходват повече пари от самото здравно обслужване.

 8. 8 Профил на kyp1954
  *****
  Неутрално

  инж. Филип, Вие имате ли въобще представа от здравеопазването в USA? Аз съм живял доста години там и съм бил тясно свързан със системата. Там влезнеш ли в "Emergency room" няма да те оставят да умреш, дори да искаш. Там няма "Задължително здравно осигуряване", но всеки един сам си избира Застрахователния фонд и застраховката му може да покрива 100% или по-малко. Зависи от това, каква си избрал и колко пари внасяш. Що се отнася до българската здравна система "Анус", тук всичко е задължително. Определят ти вноската, не пита безработните имат ли средства за да я покрият, на хронично болните отстъпката при купуване на лекарства е от стотинки до няколко лева. Пълна порнография!

 9. 9 Профил на клъв
  *****
  Неутрално

  А ще има ли "доброволци",които да пълнят новите частни фондове?Или ще е задължително доброволното осигуряване???

 10. 10 Профил на слави
  *****
  Неутрално

  В Европа от няколко здравни фонда правят един у нас ще ги размножаваме
  Трябва да има конкуренция не между фондовете а между болниците
  Да разпита А Меркел за фондовете в Германия
  От три - един
  Защо защото свършиха парите за немедицински услуги

 11. 11 Профил на БЪЛГАРИН!
  БЪЛГАРИН!
  Рейтинг: Неутрално

  Принципите на солидарност ще важат ли при плащанията на услугите и пътеките и при задължителните и при "доброволно задължителните" здравноосигурителни фондове? А какво ще стане, ако след една година не съм доволен от фонд № 10 и искам да се прехвърля във фонд №13 ? Паричките ми които съм внесъл в първия къде отиват? Прав е Слави от №10, че медицинските услуги излишно ще се оскъпят от немедицински услуги - 28 области само три дори да са здравноосигурителните фондове ще набъбнат на 84 + 3 нови централи .... Като знаем какъв е щата в сегашните - то на един доктор ще се падне по 1,5 администратора и т.н. за има-няма 7милионна България! Става също като при общините: кмет + 7 заместници (Ню Йорк няма толкова заместник кметове, колкото нашите 28 общини с областна администрация). НЕ Е ЛУД КОЙТО ЯДЕ ЗЕЛНИКА, А ТОЗИ КОЙТО МУ ГО ДАВА!

  Последният преди да напусне България да вземе Знамето!
 12. 12 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  не е ГЕРБ или Л. , а медиите, които подкрепят безусловно , т.нар. граждани гласуващи на инат - посведени от бълг. политолози пропагандиращи протестен вот, неумението да се отстояват права, непознаването на механизмите да се прескочи бълг. правораздаване и да се изполва ЕС административни процедури и не на последно място неразбирането на солидарността и поставянето на личния дребничък днешен интерест над всичко и всички , затова всяко правтелство си позволява безобразия безнаказано

 13. 13 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#8] от "kyp1954":

  А пак аз съм ял доматиту с коловете. Американския модел е най-зле от всичките, дори няма смисъл да ти обяснявам. Май не си гледал оная лигла от БлуКрос дето плака и обяснява пред няква комисия как отказвала животоспасяващи операции само и само да вземе по-голям бонус.
  Чак ме е яд на такива наивници като теб 8.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 14. 14 Профил на Т.Крумова
  *****
  Неутрално

  Трябва здравната каса да бъде реорганизирана,
  за да се избегне прословутото източване на пари, с което досега се слави тази институция.
  Според мен, доброволното здравно осигуряване трябва да си остане -доброволно, да не се отнема това свободно право на българите - сами да рещават. Да се отнеме монопола на Здравната каса и да й се направи пълна реформа,реорганизация,да се премахнат излишните номенклатурчици, да се направи реформа като тази на БАН.

 15. 15 Профил на възторжен клиент
  *****
  Весело

  Ура-а, дайте сега да съберем парички още 20 дружества да си направят по 28 офиса в 28 града. На офис по 10 коли и по 20 души персонал. И всичко туй - само за по още 2% на месец!

 16. 16 Профил на По добре богат и здрав
  *****
  Разстроено

  Тия ще си играят на риформи да последен дъх. Да му мисли следващото правителство и хората...

 17. 17 Профил на Замислят кражба
  *****
  Весело

  Стига с тези тъпи фондове! Само като им ги видиш кой ги притежава и ти става ясно какво се готви. Далл Богг Живот и Здраве – само като му чуеш името и се сещаш че е собственост на мутра, а имено на Тихомир Каменов, който отдавна трябваше да е на топло. Такива са и останалите. Да не би министърът на здравеопазването 95 – 97г., Мими Виткова да е по-различна?!

  Както винаги у нас когато някой не си свърши работата тръгва да обвинява системата и да я променя. Това, че никой не упражнява контрол над ръководителите и служителите на Здравната каса е едно, а това дали може да работи система с едни разплащателен фонд е съвсем друго. Просто Сметната палата и Прокуратурата трябва да си свършат работата там и току виж системата заработила.

  Следващият важен момент е, че правителството, НАП и ЗК трябва да ни убедят, че харчат целесъобразно парите от нашите осигуровки, така щото ние да започнем да искаме да се осигуряваме върху целите си заплати.

  Докато не се затегне контролът върху администрацията и не се създаде обратна връзка с пациентите здравеопазване у нас няма да има!

 18. 18 Профил на Хари
  *****
  Неутрално

  Дайте първо да накараме всичкИ да си плащат осигуровките .Хората които вземат най високи заплати /депутати, съдии, прокурори, държавни служители , полицаи , военни идр/ ги осигурява държавата . А обикновените хора които вземат малки заплати сами се осиг. АЗ също работя на държавна работа но по трудовоправни отношения , вземам 2,5 пъти по малка заплата от гъзове които работят до мене , но аз се осигурявам и за ДОО и за ЗО сам . Така са и учителите сами се осигуряват .Всеки има права и задължения , всеки е учил и работи по задължение и по съвест.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK