Половината болници са заплашени от фалит

Половината болници са заплашени от фалит

© Дневник
Първите 21 затварят от 1 февруари


Вариантът "места за долекуване" засега отпада заради липса на средства


Първите 21 общински и частни болници ще затворят врати на 1 февруари, до края на годината от здравната система може да отпаднат още 159 лечебни заведения заради недостатъчно финансиране от страна на касата. Началото на масовите фалити, които може да доведат до двойно по-малко лечебни заведения в страната (371 по последни данни на здравната каса), беше обявено от Министерството на здравеопазването във вторник.
Причината е промяната в критериите, на които трябва да отговарят болниците, за да получават пари от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Сред тях са 24-часови дежурства и поне двама специалисти на трудов договор за една клинична пътека.


Първи ще затворят болниците в Радомир, Трън, Рудозем, Годеч, Кула, Царево и други. Нито едно от тези здравни заведения не е отдалечено на повече от 50 км от друга работеща болница и при нужда екипите на спешна помощ ще извозват пациентите, казаха от министерството. Министърът на здравеопазването Божидар Нанев повтори, че в тези населени места остават джипитата и диагностичните центрове, а спешната помощ ще бъде подсилена.


Също от февруари спират работа и различни отделения в останалите застрашени болници. 52 от тях ще работят само по 3 клинични пътеки с касата, а 107 - по 4 до 10 пътеки, съобщи Жени Начева, шеф на дирекция "Бюджет и финанси" в НЗОК. Тяхната дейност средно е намалена с 48%, което ще намали и приходите им наполовина. Затова прогнозите за бъдещето им са по-скоро песимистични.


Призивите на министъра на здравеопазването те да се преструктурират в болници за долекуване или в хосписи обаче няма да могат да се изпълнят заради липса на средства. В бюджета на здравната каса за 2010 г. не е предвидено финансиране за долекуване и продължително лечение, поясни председателят на УС на НЗОК и зам. финансов министър Владислав Горанов. Според него такива средства ще могат да се осигурят най-рано в средата на годината. Засега алтернативата е да се трансформират в диагностично-консултативни центрове.


Болничните структури, които затварят от другия понеделник - цели заведения или само отделения, през 2009 г. са изразходвали около 130 млн. лв., съобщи Горанов. Те обаче няма да бъдат спестени, а по-скоро ще бъдат пренасочени към други болници. Предвижда се хоспитализациите да намалеят само с 40 хил. броя. Икономисването на средства не е основната задача на реформите, целта е да се отсеят качествените болници, които могат да лекуват добре, каза шефът на управителния съвет на касата.


В момента става дума за сеч на сухи клони - живите дръвчета се запазват, образно обясни ситуацията зам.-министърът на здравеопазването Валерий Митрев. По думите му отпускането на публичен ресурс за болници, които не са обезпечени със специалисти, е цинизъм. Митрев посочи и примери за добре работещи общински болници - в Лом, Троян, Карлово, Казанлък, които ще продължат да се финансират от касата. Зам.-министърът каза още, че в момента се образуват консорциуми от лечебни заведения в съседни общини, които заедно ще могат да отговорят на стандартите и ще работят с касата.


След промяната на условията НЗОК е сключила договори с 350 лечебни заведения, между които са всички областни и университетски болници. 56 са с по над 100 договора по клинични пътеки и в тях по данни на касата се лекуват близо 60% от пациентите в страната. Договори имат всички областни и университетски болници, така че лечението на пациентите е осигурено, смятат от министерството.


Специални екипи на министерството ще разясняват по места възможностите за преструктуриране на болниците, които не са сключили договор за работа със здравната каса. Първите заминават за Разлог, Петрич, Велико Търново. Утре министър Нанев ще посети Ардино. Той призова общинските съвети да не чакат, а да вземат решения за преобразуването на местните лечебни заведения.
Още миналата седмица управители на общински болници и кметове обявиха, че ще започнат протести. Към тях се готвят да се присъединят и лекари и пациенти от засегнатите селища.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на GAY SEX IS HOT
  *****
  Весело

  Страх ме да отида в болница в България.
  Да ги затварят и да останат смао най-добрите...
  Здравеопзването е на нивото в Афганистан...
  Реформа сериозна трябва, медицинслите сетри избягаха в ЕС, вместо да работят за 200 лв, некадърниците останха, да се привлекат лекари отвън, да се увеличи заплащането и комунягите да спрат да точат НЗОК...

 2. 2 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Dall Bogg живот и здраве.

  Токуда няма да я затварят, правителствена също, защо ли?

  The biggest risk in life is not taking one.
 3. 3 Профил на По Сталински
  *****
  Неутрално

  Добрите лекари народа ги храни. От останалите нямаме нужда! Същото се отнася и до болниците - за какво да издържаме с данъците си някакви псевдо-лечебници, в които и кучето не бих си оставил?! По-добре да има по-малко болници, но на ниво. С добре платени специалисти и добра техника.

 4. 4 Профил на wow
  *****
  Неутрално

  Да се привлекат лекари отвън - до #1 ако си спомням Чирков беше в България обучи няколко екипа и почна голямото плюване, направи се всичко възможно за да не може човека да работи както трябва.Бил печелел много пари и то нечестно според Българските представи за Честност.

 5. 5 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#1] от "GAY SEX IS HOT":

  С право те е страх, първо защото са некадърни, а медицински сестри липсват освен новоизлюпени такива, които не са наясно каде се намират (след като натрупат малко стаж и те си набиват камшиците) ,второ - изследванията са кажи-речи рядкост, най-разпространена е диагноза "на око" и на края ако не си разбрал, примерно че трябва да "спонсорираш" отделението може така и да си умреш (за това има потвърдени данни за хора починали докато със седмици чакали за операция в болници)!

  "Страх ме да отида в болница в България."

 6. 6 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#4] от "wow":

  Така си е, останките от комунизма още ни мъчат! Имам един роднина, който обижда на милионер. За него това е много мръсна дума...

 7. 7 Профил на От Франция
  *****
  Неутрално

  Лекарите и медицинските сестри от закритите болници да не се притесняват - ако са достатъчно добри могат да получат много добри пари в Германия или Франция. Единственото условие е да имат диплома за специалност и да владеят много добре езика на държавата. Във Франция лекарите в държавните болници де факто са по-добре платени дори и от германските, защото в Германия данъците са по-високи. Тук лекар специалист в държавна болница взима средно около 4-5000 евро месечно, а медицинска сестра около 2000. В частните болници сумите са далеч по-големи. Недостиг на медицински специалисти има в доста специалности, така че всеки подходящ специалист е добре дошъл.

 8. 8 Профил на чичо Бичо
  *****
  Неутрално

  Що квичите ,бе ? Капитализъм. Това е. Кой има кинти - се лекува и живее. Кой няма- както преди 9-ти - в работническите болници и леш.
  Ей, угода нямате . Социализъм ви лош, сега и дивия дикенсов капитализъм лош....Ще чакате още 20 години, защото обществените системи се променят през 40 - Хегел : теза- антитеза -синтеза.

 9. 9 Профил на До ВСИ умници
  *****
  Разстроено

  Като останат болниците само в големите градове!
  Какво ще прави МАТРИАЛА в малките!
  Ще отиде МАТРИАЛА в големите градове!
  А после какво следва!
  Леле мале много селяни много простотия!

 10. 10 Профил на аман
  *****
  Неутрално

  крайно време е да има солидна реформа и неотговарящите на медицинските изисквания болници да ги закрият. Този рев и протест от страна на директорите на закритите болници и кметовете на общините е фалшив, инспириран. Подкокоросват бабите, че щели вече да измират без болницата, защото ще им спре кранчето на кражбите и възможността да развиват социална дейност за сметка на здравните ни вноски. В тези общини в болниците прибират на топло циганите и социално слабите търтеи, но касата им паща по измислени клинични пътеки. И откъде накъде сега ще се правят хосписи, които пак ние, работещите да издържаме със здравните си вноски. Защото хосписите са старчески домове, не стига че изкарваме пенсиите на старците, здравните им осигуровки също, сега и ще ги отглеждаме в старчески домове. Защо хосписите ще се издържат от НЗОК ? На колко от тези старци, дето искат отглеждане наготово в хосписи децата им са в България ? Като са в чужбина, защо не си поемат издръжката на старците ?
  Аман от хрантутници, интересчии и тарикати. Закривайте неотговарящети на условията болници и точка по въпроса. Браво на министър Нанев за решителността. А БСП стига са вили на умряло, няма вече крадене на воля от малките болници.

 11. 11 Профил на АААААААААААА
  *****
  Весело

  Ех нещо остана от социализЪма и БКП и него ще затриете!

 12. 12 Профил на Ехо десен бесен
  *****
  Любопитно

  ТАЯ
  Dall Bogg живот и здраве
  е
  на ВИТКОВА
  седераската министерка
  дето
  окраде
  БЪЛГАРИЯ!
  При нея ли ще ходим и такива като нея!

 13. 13 Профил на Да ама НЕ
  *****
  Любопитно

  Кой няма- както преди 9-ти - в работническите болници и леш.

  Да ама после идват комунистите и в БЕЛЕНЕ!

 14. 14 Профил на berbenkov-stajant
  *****
  Неутрално

  гледайте сеира,
  на дядо Пешо от баира,
  за нова болница си той мечта
  и реалност стана тя!
  Но защо е така далеко-пита дядо Пешо Нанев-то министър,
  ами защото другите ги няма....за да има тази...-умно каза смелия министър!

 15. 15 Профил на ЖОРО
  *****
  Неутрално

  Държавата фалира - да закрием и страната !

 16. 16 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Борисов, преди изборите: Аз болници не закривам. Ремонтирал съм ги. Платил съм им дълговете. КупИл съм им апаратура.

  Нанев, тия дни: Повтарям за кой ли път. Не закриваме болници. Налагаме стандарти. Ще преобразуваме болниците в заведения за долекуване.

  Горанов, днес на една маса с Нанев: От ЗАКРИТИТЕ болници ще спестим 150 милиона. Пари за пътеки за долекуване няма.

  Без коментар.

  Виткова е кадър на столетницата и министър в най-успешното и правителство.

 17. 17 Профил на какво пречи
  *****
  Неутрално

  какво пречи да минат на половин щат и фелдшерите в училищата- те и без това само си гледат часовника и пищат разни ф..... бележки за отсъствия

 18. 18 Профил на zigi
  *****
  Неутрално

  ами как няма тея некадарни лекари карат супер луксозни возила и купуват апартаменти за стотици хиляди вси4ко обраха

 19. 19 Профил на ron
  *****
  Неутрално

  да не дава господ да влизаме в болници защото кадарните лекари избягаха останаха само некадарници

 20. 20 Профил на any
  *****
  Неутрално

  Ей прост народ, все лекарите са ви виновни. Абе Андрешковци не ви ли е ясно 4е комунизма свърши, от тук насетне, на лекар ше ходите с добре подмито дупе и пълен джоб с пари- нещастници недоучили

 21. 21 Профил на осигуряващ се
  *****
  Неутрално

  "Призивите на министъра на здравеопазването те да се преструктурират в болници за долекуване или в хосписи обаче няма да могат да се изпълнят заради липса на средства."

  Призивът на правителството "Стани богат" към българския гражданин няма да се изпълни поради липса на средства.

 22. 22 Профил на ХМ
  *****
  Гневно

  "и при нужда екипите на спешна помощ ще извозват пациентите,"

  Докато пристигнат раздрънканите линейки ще останат само трупове за извозване.

 23. 23 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Това е фалит на взаимно-солидарният модел в България! Жалко! Но няма друг изход! Ще страдаме всички понеже андрешковците се осигуряват на 240, харчат за 20 годишни трошки по 300 лева на месец от месечната си заплата от 1000 лева и гладуват за да си платят наема или ипотеката с останалите! Жалка работа!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 24. 24 Профил на avitohol
  *****
  Неутрално
 25. 25 Профил на Пурванооглу
  *****
  Неутрално

  Не се оплаквайте във форумите нали гласувахте за харизматичната личност а сега сърбайте попарата!!!
  Да сте гласували за АТАКА !!!!!
  ДА ПРОБВАТЕ АМА ВИЕ СТЕ СТРАХЛИВЦИ !!!

 26. 26 Профил на Случаен...
  *****
  Неутрално

  Всички граждани плащат данъци, дори тези, които укриват доходи и избягват преките данъци и осигуровки.

  ДДС е на първо място като приходоизточник в бюджета, акцизите на второ, преките данъци на трето, бизнесът - на четвърто, здравните осигуровки - забележете - на пето.

  От старта на "здравната реформа" (1999) та до ден днешен публичното здравеопазване, формано финансирано от здравните вноски се дофинансира стабилно от данъците ни чрез бюджетната субсидия за Здравната каса. Иначе казано - неосигурените плащат част от лечението на осигурените и въпреки това са лишени от права.

  Разделяй и владей - стар принцип, който разбива общия ни интерес и ни настраойва едни срещу други: осигурени срещу неосигурени, жители на големите градове срещу жителите на по-малки, пациенти срещу медицински персонал... А интересът на всички ни е да имаме добро ПУБЛИЧНО здравеопазване, финансирано от данъците ни и осигуряващо на всеки български гражданин, независимо от неговата възраст, пол, етнос или доход адекватно лечение.

  Защото всеки един от нас, независимо колко богат, умен, работоспособен или късметлия е, все някога може да изпадне в някоя от по-слабите социални групи.

  Защото не само качеството на живота, но и икономическата активност зависи от здравния статус на населението.

  Защото бедни и болни хора се манипулират лесно, независимо от политическите им пристрасия или от това дали се намират в малък или по-голям град.

  Защото общество означава преди всичко общност, а не сбирщина от индивиди.

  Парите, които отделяме за здравеопазване като общество са се увеличили близо 2,5 пъти за последните 13 години без да включваме в сметката сумите, които плащаме на ръка. Дали качеството на здравеопазването се подобри през тези 13 г.? Дали стана по-достъпно? Дали плащайки повече получаваме повече?

  Има 1, 3 млн граждани, които са извън системата на публичното здравеопазване. Лишени са от права, полагащи им се по Конституция и които - не забравяйте - също плащат данъци. Ако държавата в лицето на управляващите (без значение днешни или бъдещи) е готово да лиши от права част от гражданите, какво и пречи да постъпи по същия начин и с останалите? А ние - осигурените, които все пак се радваме на "обилния плод" на здравната реформа, нима се чувстваме по-сигурни за здравето си отпреди?

  Ликвидацията на публичното здравеопазване (и опитът да бъде приватизирано като дейност под носа на гражданите) върви с пълна сила вече десетилетие. Независимо от това коя партия управлява и с какви обещания е спечелила изборите, веднъж докопала се до властта веднага решава, че народът е достатъчно зрял да ги избере, но недостатъчно мъдър, за да решава съдбата си.

  ГЕРБ обещаха провеждането на допитвания до народа по важни въпроси. Новините на турски по Националната телевизия безспорно са важен въпрос за десетина дебели кратуни, веещи знамето на национализма, но бъдещето на здравеопазването, засягащо напрактика всички бълграски граждани явно изглежда маловажен въпрос за управляващите.

  Кога ГЕРБ най-сетне ще пита гражданите за какво по-напред да бъдат харчени парите от данъците им?

 27. 27 Профил на 22
  *****
  Неутрално

  И защо фалират болниците? Как така, нали си осигурен и си плащаш леглото по 4.80 на ден, храната е някаква скапана чорба, лекуват те три-четири дена, изписват те, а клиничната пътека е за 10 дена. Как така ще фалират? Имам едно обяснение - лекарите надписват лечението!

 28. 28 Профил на лекар
  *****
  Неутрално

  Да не забравите да плюете лекарите, защото нали все те са ви виновни. Ама нали ще си внесете от вън....филипинци, виетнамци.....защото ние си отиваме.

 29. 29 Профил на eva_vn
  *****
  Неутрално

  Глупавата реформа в образованието изяде главата на Станишев.Реформата в здравеопазването ще коства главата на Бойко.А Европа иска само едно-реформа в съдебната система ,но ние пак нея правим.

 30. 30 Профил на Филип
  *****
  Неутрално

  Това е неолибералната пазарна икономика... От 250 болници ще махнт 100. И естествено това ще са държавните 100. Реформи Държавата отново абдикира от всякакви социални функции и се превръща в чисто наказателна.

  Криминализирането на бедността и възходът на нео-либерализма (Лоик Вакан)
  http://www.lifeaftercapitalism.info/critique/96-penalization-of-poverty-wacquant

  А случайно да знаете, че във Франция и Великобритания здравеопазването е безплатно?

 31. 31 Профил на Лекар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#27] от "22"

  Това да не ти е келнера в селската кръчма, бе Ганьо?
  Простак смрадлив балкански. В тиня живееш, в тиня ще умреш!

 32. 32 Профил на Гневен
  *****
  Гневно

  А така! Пари за болници няма, ама пари за онзи полицейския интерфейс от ЗЕС имаше, а! Явно следенето на хората е по-голям приоритет от здравето на хората!

  Браво, Филип (#30), готин линк, евала.

 33. 33 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#30] от "Филип":
  Ти май си извънземен.
  Случайно да знаеш, че на Земята (поне, ако не и в космоса) няма нищо безплатно. В Англия Нац. здр.система се издържа от данъците, които плащат гражданите на Англия. Във Франция наред с държавното финансиране, има и национална осигурителна система подобна на нашата.
  А на пациента е общо взето все едно дали плаща данък или здравна вноска. Не му е все едно количеството и качеството на помощта, която получава с/у парите си, но статията не обсъжда това.

  Поздрави
 34. 34 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 740 Любопитно

  До коментар [#30] от "Филип":
  Иначе статията е интересна - ще я чета при време. Благодаря. Давай пак линкове.

  Поздрави
 35. 35 Профил на Филип
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "Starec":

  Да, обаче когато се финансира с данъци, тежестта се разпределя между много много повече хора, а не болният да се бърка по 50 лв за лекарства, изследвания, прегледи и т.н.

  Едно да извадиш 100 лв от джоба си, друго е тези 100 лв. да разпределени върху 100 000 души (примерно).

 36. 36 Профил на FR
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "Филип":

  Здравеопазването във Франция НЕ е безплатно. Държавното осигуряване покрива за повечето "пътеки" около 70% от стойността. Някои изобщо не са покрити, или пък съвсем символично. За да се лекувате безплатно ви трябва допълнителна здравна застраховка. Тези благини тук струват общо около 12% от дохода. И забележете - тук хората се осигуряват върху реалните си заплати, а не сърху минималната, каквато е практиката в БГ. По-образно казано, тук хората плащат повече за здравето си, отколкото за колата си. А в БГ е обратното. Затова е такова положението - научете се да си плащате за услугите, които искате да получите. Безплатен обяд няма. Държавата - това са събраните от всички ви данъци. Като не плащате - няма и да получите!

 37. 37 Профил на email
  email
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Пак се дрънкате за глупости... когато някой каже "безплатно" се има в предвид, че не грабва торбата с парите и да тръгне по болници...

 38. 38 Профил на @FR
  *****
  Неутрално

  А да си се замислял кога един ФР доктор ще седне да си иска пари на ръка като прост бакшиш, кога ще ти предлага "избор на екип", който е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН, въпреки че дадена операция е платена от НЗОК, кога ще ти се наложи да си носиш дори термометър от къщи, понеже в първокласна болница като Онкологична-СФ и това няма, кога ще ти иска въпреки платени здравни осигуровки да си платиш прегледите и изследванията кеш????
  Кой ФР доктор прави това, а нашите са си жалки бакшиши, свикнали да "работят" с хора в безизходица...

 39. 39 Профил на Разяснение
  *****
  Любопитно

  Един Спешен център съществува за сметка на болницата - ползва Рентген, лаборатория, специалисти на повикване за консултации за да си свърши работата -начална диагноза, хоспитализация в съответната болница или транспорт за друга при необходимост. Без тази база зад гърба си как ще се работи. Или като направят прословутите "кабинети за 100лв" ще има обява - "Днес ще има невролог - да идват инсултите, утре ще има хирург ....Изобщо има ли някой да МИСЛИ.

 40. 40 Профил на FR
  *****
  Неутрално

  До коментар [#38] от "@FR":

  Разбира се, че няма такива тъпизми като "избор на екип", но има и друго - тук докторите са на много добро ниво и по принцип лоши долктори няма. Така че и "избор на екип" е безмислен. Освен това със застраховката, която имаш може да отидеш в която искаш болница - включително частна. Но в частната болница може да се наложи да доплащаш за определени специалисти. Във Франция лекарите в частни клиники, които имат по-добра професионална квалификация могат да искат повече пари за работата си. Това е вече въпрос на конкретна договорка с пациента. Обикновено застраховките НЕ покриват тези по-скъпи услуги. Става дума за около 20-30% над "нормалната" цена. Това е нещо подобно на "избор на екип", но всъщност човек би платил повече за по-високо качество, а не просто защото е направил избор измежду няколко лекари, които имат еднаква квалификация.

 41. 41 Профил на Kokи
  *****
  Гневно

  До коментар [#36] от "FR":"научете се да си плащате за услугите, които искате да получите"
  А Я СИ ПРЕДСТАВИ, ЧЕ СИ ПЛАЩАМЕ И ПЛАЩАМЕ И НА ДРУГИ БЕЗДЕЛНИЦИ "УСЛУГИТЕ" А НЕ ПОЛУЧАВАМЕ НИЩО НАСРЕЩА!??? Я поразвии и тая хипотеза да те видим!

 42. 42 Профил на FR
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "Kokи":

  Не знам какво плащаш, но моите последни спомени са, че в България плащах по 38.40 лева при 1200 лева заплата. В същото време давах поне 300 лева месечно за бензин и поддръжка на колата заради скапаните пътища в БГ. Тук месечната удръжка за здравна осигуровка е над 200 евро. За колата давам под 200 на месец. Като се научите за здравеопазване да давате повече, отколкото за талигите си, тогава мрънкайте!

 43. 43 Профил на @FR
  *****
  Неутрално

  абе ти да не си някой подкупен доктор , та си се зачекнал да защитаваш каузата им толкова усърдно???
  Аз мога да ти кажа, че ако си плащаш ЗО в БГ трябва да се молиш да не останеш без допълнителни средства , че ако се разболееш бакшишите-доктори ще те принудят да си продадеш и жилището , за да им платиш под масата.

  Ок, може да има някаква прилика с "избора на екип", но тук в болниците те ПРИНУЖДАВАТ да им платиш. дори и да не искаш да ги "избираш за екип", или другия номер е да направиш "дарение" на отделението)))
  Как ще коментираш това, и не забравяй- за платени ЗО става въпрос...
  Как ще коментираш и факта, че няма термометри и какви ли не елементарни принадлежности???
  Какво ще кажеш ,когато видиш автопарка на бакшишите-доктори пред някоя болница-Audi Q7 купува ли се със заплатите ,на който бакшишите се водят и от които се оплакват?Купуват ли се апартаменти и т.н. със 1000 лева доход по принцип???
  Как ще коментираш факта, че за да ти направят изследвания в една болница (със ЗО платени подчертавам) си бъркаш в джоба и плащаш на лекаря, който по-нататъка преразпределя парите из лаборатории и т.н.
  Ами да фалират болниците и лекарчетата-бакшиши всичко, което откарднат от НЗОК и пациентелата да го дадат за лекарства за децата си.

 44. 44 Профил на до @FR
  *****
  Неутрално

  Ало, в някоя общинска болница ли са те изнудвали, защото даколкото имам опит това става в "Токуда", Правителствена и др. дето остават. Та ще има да "избираме".......

 45. 45 Профил на пепи
  *****
  Неутрално

  Истина е, че докторите освирепяха за пари. Реформите на Иван Костов ги направиха търговци, а те се доизучиха за търгаши. И в колкото по-голяма болница работят, толкова по-нагли става. Толкова нагли, че за повече пари от общата баница застават срещу колегите си от малките болници. Естествено е, че по-корумпираните са по силни и по-влиятелни от тези в малките болници. Не е естествено държавата да е двигателят на тази корупция. И е престъпление държавата да унищожава публичното здравеопазване под предлог за въвеждане на някакви си по-високи стандарти.

 46. 46 Профил на лекар
  *****
  Неутрално

  Дами и господа, не скачайте. Явно решението за закриване на болниците е политическо. Вероятно отдавна са изготвени списъците и сега просто се чака. Като не успеят да ги закрият с "критерии", ще бъде с орязване на бюджетите от Касата, с проверки и глоби - е ще измислят как. Важното е че болниците няма да работят. Няма да бъдат "преструктурирани", защото няма как и с какво. Няма да има "дежурства по за 100лева", защото това са глупости. Министър Начев ще обере негативите, ще свърши това за което е спазарен и ще си отиде да си гледа работата - вероятно не в България и не в БЛС. ББ ще направи това което е решил. Вие, уважаеми пациенти ще се научите, че в болница се ходи в краен, ама много краен случай. Лекарите не не мислете - ние ще се оправим. Дано сте зрави.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK