Домакинствата харчат 5 пъти повече за здраве
180 болници може да затворят до края на годината

Десет години след началото на здравната реформа разходите на българските домакинства за медицински услуги като процент от брутния вътрешен продукт са скочили двойно, а тези на държавата (отново спрямо БВП) почти не са мръднали. В номинално изражение гражданите плащат 5 пъти повече за медицински услуги - легално или под масата, а отделяните бюджетни средства за финансиране на сектора са се увеличили по-малко от 3 пъти.


Данните са на националната статистика за периода от 1999 до 2008 г. (за миналата година НСИ все още не е обобщила разходите на домакинствата за здраве) и бяха цитирани във вторник от Мими Виткова, председател на Асоциацията на частните здравни фондове.
Същия ден Министерството на здравеопазването съобщи първите резултати от дълго чаканото продължение на реформата - преструктурирането на болничната помощ. От 1 февруари 21 общински и частни болници затварят врати, защото не могат да отговорят на новите критерии за финансиране от здравната каса. Други 159 са заплашени със същото, тъй като са намалили наполовина или повече дейностите, които извършват по договор с касата.


Ако те не успеят да намерят финансиране от други източници - общини или платени услуги, както и ако не се окрупнят помежду си, нямат перспектива да оцелеят. Повечето експерти са единодушни, че броят на болниците в страната е твърде голям, но опасенията са дали има работещ механизъм за ефективна медицинска помощ за хората в засегнатите селища.


По данни на Световната здравна организация, публикувани през 2008 г., гражданите в България поемат почти 40% от разходите за здравеопазване срещу 27 на сто средно за Европейския съюз. Това показва, че у нас тежко е нарушен солидарният модел на финансиране на здравната система за сметка на високи лични разходи на домакинствата, каза Виткова. В същото време нивото на здравната вноска - 8%, почти съвпада със средноевропейското, което показва, че не става дума за липса на средства, а за ефективността на изразходването им.


Тромавата система и лошото качество са довели до ситуация, в която хора със здравни осигуровки и с финансови възможности предпочитат платените услуги, за да си спестят нервите и времето за чакане пред кабинетите на джипитата и след това при специалист. По данни на Националната асоциация на частните болници около 25-28% от клиентите на частните диагностични и медицински центрове са именно от тази група хора. В болниците цените значително по-високи, затова кешово лечение избират едва 4-5% от всички пациенти.


В същото време се увеличават здравните услуги, за които осигурените пациенти трябва да си доплащат. Например изборът на екип за операция в болниците започва от 300 лв., като в някои клиники достига 3500 лв., показа проучване на "Дневник". За близо 40 клинични пътеки допълнително се искат пари за консумативи и лекарства, които не се покриват от здравната каса.


Според анализаторите на пазара на здравни услуги лошата организация е една от причините и за големия брой на хората, които не плащат здравни вноски - над 1 млн. души, тъй като не виждат смисъл в осигурителната система.


Неотдавна в секторен анализ Комисията за защита на конкуренцията обяви, че практиката на кешови плащания пречи на развитието на допълнителното здравно осигуряване в частните фондове.
Общо разходите за здравеопазване през 2009 г. са се увеличили с 30% по данни на националната статистика. Причината е както в ръста на цените, така и в по-големия брой на платените прегледи.
Въпреки по-високите цени в "Токуда" например през миналата година болницата е лекувала 3 хил. души на частно. Толкова приблизително са кешовите пациенти и на Военна болница. Платените прегледи в диагностичния център на "Токуда" през 2009 г. са се увеличили с 26 хил. до 124 хил. души за година.


Според експерти основният проблем за ниското качеството на услугите по пътеките, финансирани от касата, е, че никой не знае колко струват реално медицинските дейности. Затова има и големи различия в тарифите, като невинаги по-високите цени гарантират и по-високо качество. От финансовото министерство се заеха да ги остойностят, като за определяне на методиката, по която да стане това, е привлечен експерт от САЩ.


Според Българския лекарски съюз (БЛС) би трябвало новите цени да са значително по-високи, да станат базови за здравеопазването и по тях да плаща здравната каса. "Според финансовия министър Симеон Дянков цените на клиничните пътеки ще се качат с 30-50% при остойностяването, така че ние очакваме с толкова да се увеличат и цените на останалите медицински услуги", каза пред "Дневник" председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Според него новите цени ще влязат в Националния рамков договор за 2011 г., като преди това трябва да се утвърдят от съсловните организации.


Според  д-р Милен Чолаков, председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в област Шумен, лекарският съюз трябва да определи минимален ценоразпис на всички медицински услуги, както са постъпили адвокатите. Според него за основа може да се вземе тарифата в Гърция и да се адаптира към българския стандарт. Чолаков допълни, че организацията в Шумен вече е определила минимални цени на услугите на общопрактикуващите лекари. Прегледът там вече не може да е по-малко от 20 лв.


Има обаче и специалисти, които са против твърдението, че само пазарът може да определя тарифите на кешовите плащания. Според тях трябва да се въведе таван на увеличението на цените и да има някакъв контрол при определянето им.


"В момента у нас цари такъв хаос при формиране на цените, какъвто няма никъде по света. В Европа болниците, които работят с обществени средства, имат твърдо определени цени. Само тези, които са на кешовия пазар, могат свободно да формират цените си, но все пак и те трябва да са близки до обществените", заяви за "Дневник" Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване. Според нея не може един преглед по здравна каса да струва 15 лв., а на частно - 60 лв. Освен това липсата на регламент ощетява пациентите.


"Много искам някой в държавата да обясни какво означава избор на екип в болница за хора, които са си платили здравните вноски. Човек или е осигурен и не трябва да плаща допълнително, или не е и се лекува в частната практика", заяви тя. Виткова допълни, че в асоциацията са получили много оплаквания от пациенти, на които е отказана медицинска помощ или издаване на епикриза, защото не са си избрали лекуващ екип.


Реалното остойностяване на медицинските услуги трябва да определи цените на основния пакет медицински дейности и така ще се разбере колко средства са необходими в здравеопазването.
"Не може в болницата в Пещера, в столичния "Майчин дом" или в "Токуда" цените да са еднакви, защото консумативите, които ползват, са различни и себестойността на услугите е различна", смята д-р Стайко Спиридонов, председател на асоциацията на частните болници.


"Този, който иска да си определя сам цените, не трябва да работи с обществената институция. Така е в почти всички страни в Европа", опонира д-р Виткова. Тя даде пример, че във Франция и в други страни в ЕС частните болници не работят с обществен ресурс. Така се слага граница между кешовите пациенти и здравноосигурените, докато в България всичко е объркано.


Допълнителен проблем е различната цена на едни и същи консумативи заради различните отстъпки, договорени от лекарите. За да са информирани пациентите, министърът на здравеопазването Божидар Нанев нареди всички болници от тази година да сложат на регистратурата списък с консумативите и материалите, които трябва да се доплащат по клинични пътеки. Проверка на "Дневник" в повечето столични болници установи, че все още никъде няма подобни табла. Малко са и лечебните заведения, които са обявили тарифите си за кешовите плащания.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ГЛУПОСТИ!!!! - В Германия вноските са 15%. В други държави са дори повече. При условие, че немците внасят между 150 и 300 евро на месец здравни вноски срещу 30 до 60 лева в България, какво по-добро здравеопазване искаме? Разходите за техника и медикаменти и там, и тук са същите. Само на персонала се плаща 3-4 пъти по-малко.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 2. 2 Профил на 7
  *****
  Разстроено

  http://yphalachev1.blogspot.com/2010/01/blog-post_8961.html
  Създават се порочни кръгове: недостатъчният финансов ресурс в извънболничината помощ води до това групи хора с хронични заболявания да правят по-чести обостряния и да се налага тяхното хоспитализиране. Извънболничната помощ е насочена към повече хоспитализации.
  Личните лекари са драстично ограничени да препращат към специалисти. За препращането в болница обаче те нямат лимит.Всичко това е свързано с промяна в структурата на финансиране, която драстично се измести в посока на финансиране на болничната помощ и лекарствата. Делът за болнична помощ от общите разходи на НЗОК е 58%, а за лекарства - 18%. За извънболничната помощ той е съответно 3%, за дентална - 5%, а за специализирана и първична извънболнична помощ - по 8%.

 3. 3 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Борисов, преди изборите: Аз болници не закривам. Ремонтирал съм ги. Платил съм им дълговете. КупИл съм им апаратура.

  Нанев, тия дни: Повтарям за кой ли път. Не закриваме болници. Налагаме стандарти. Ще преобразуваме болниците в заведения за долекуване.

  Горанов, днес на една маса с Нанев: От ЗАКРИТИТЕ болници ще спестим 150 милиона. Пари за пътеки за долекуване няма.

  Без коментар.

 4. 4 Профил на жоро
  *****
  Неутрално

  Щом са допуснали да се разболеят, значи са се отнасяли безотговорно към здравето си, и ще си плащат, няма да им плаща държавата я!

 5. 5 Профил на аст
  *****
  Неутрално

  а ддс колко е? що си мисля че едни 1 млрд лв отиват в нищото?

 6. 6 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 472 Любопитно

  Абе вие олигофрени ли сте бе?
  Мими Виткова, здравен министър при Жан Виденов, правителство на комунистите, които забавиха и спряха всички реформи, та тая мърла сега ще говори за реформи.
  Ай сиктир, бе!
  Само олигофрен може да й се върже на тая!

 7. 7 Профил на AA
  *****
  Неутрално


  И това е част от планирания геноцид на българския народ, в който съучастници са и българските управляващи. Проклятието на българите няма да отмине тези изроди, но и много невинни българи ще си отидат преди да ги достигне.

 8. 8 Профил на АНОНИМНА
  *****
  Разстроено

  До коментар [#7] от "AA":

  За съжаление,си много прав.Много малко хора ги разбират нещата.Ако повече хора са на ясно, проклятието на народа срещу управляващите ще е много бързо.

 9. 9 Профил на BULЧестNO
  BULЧестNO
  Рейтинг: Неутрално

  ооо,и една стара муцунка дава акъли и извадки...нищо ново у Българско..те пак..те винаги са тук...със съответния контингент неуспял да се изнесе навън-поради глупост или друго!
  а иначе...колкото по-болни са,толкоз повече плащат....! и все повече си плащат и по-болни стават. а който е късметлия да го "оправят" получава на тепсия още "съществуване" в земния рай!

 10. 10 Профил на jolito
  *****
  Неутрално

  Малко стряскаща истина за "здравеопазването":
  http://www.yosif.net/bg/med/index.htm

 11. 11 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 520 Неутрално

  "...организацията в Шумен вече е определила минимални цени на услугите на общопрактикуващите лекари. Прегледът там вече не може да е по-малко от 20 лв."

  Айде, поредния картел под формата на "съсловна организация". Някой няма ли накрая да ги светне, че това е незаконно? Защо тези неща се оставят без последици?

  А глупостите на Виткова няма да ги коментирам даже.

  Damnant quod non intellegunt.
 12. 12 Профил на avitohol
  *****
  Неутрално

  за коментар 11 айде познахмете и тебе от 1 вия път!образовай се тук!!!
  http://nmoatakavarna.com/

 13. 13 Профил на САМ
  *****
  Неутрално

  Не знам тия в това правителство дебили ли са луди ли са или само се правят на такива щото така им отърва.Конституцията много ясно е казала,в държавата всички са равни,само че има едно но,излиза че някои са по равни от другите.Ще ви дам много ама много ясен пример,държавата внася вноските изцяло на децата,на пенсионерите,на учащите се,на социално слабите,и сега внимавайте на държавните служители,като драснем чертата малко над пет милиона общо.Следва да попитам каква е разликата между мен и държавният слежител,та аз трябва да си бъркам в джоба и да си плащам за всичко,а оня да се таи като бълха у гащи и да ми се присмива от топлото си местенце,нима не сме граждани на една държава .СПОДЕЛЯМ ТОВА НЕ ЗА ДРУГО А ЗА ДА ЗНАЕТЕ,НЯМА КАК ДА ГО ПЛАТЯ ТОЯ БАНКЕТ,ПРОСТО ПАРИТЕ НЕ МИ ДОСТИГАТ.

 14. 14 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Нормално, някой все трябва да плаща за мръсната и вредна среда в която живеем. След като няма да е държавата ще са гражданите и, а тия които не могат - е за тях е ясно.

  The biggest risk in life is not taking one.
 15. 15 Профил на ГОСТ
  *****
  Неутрално

  какви пари ще събере здравната каса като в бг. останаха да живеят само социално слаби,държавата трябва да поеме по голямата част от парите за здравеопазването иначе сме пътници за оня свят - ГОСПОД ДА НИ Е НА ПОМОЩ

 16. 16 Профил на goze
  *****
  Весело

  ще има пенсионерска сеч....от нане....

 17. 17 Профил на da ama ne
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Боян Юруков":
  Само че германците плащат на частни фондове и знаят точно колко пари са внесли и какво могат да получат.

 18. 18 Профил на бате гойко
  *****
  Разстроено
 19. 19 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#10] от "jolito":

  Работи на 100% и унищожава раковите клетки напълно без опасност да се появят отново след години. Така описват учените най-обещаващото лекарство против Рак.

  Седмична инжекция от 100 милиардни от грама безобиден глюкопротеин (естествено-образувана молекула от захарен и протеинов компонент) активира имунната защита и лекува рака без да причинява странични ефекти.

  Нормалният Gc протеин (също познат като Витамин-D свързващ протеин) е обилен глюкопротеин, намиращ се в кръвния серум, който се превръща в молекулярния ключ, активиращ макрофагите, когато се преобразува в активната си форма, наречена Gc макрофаг активиращ фактор (Gc-MAF). Gc се активира при преобразуването си в Gc-MAF с помощта на Б и Т клетки (костен мозък и бели кръвни клетки). Според учените, раковите клетки секретират ензим, познат като alpha-N-acetylgalactosaminidase (Nagalase), който блокира преобразуването на Gc протеина в Gc-MAF и предотвратява унищожаването на туморните клетки. Това е причината ракът да не е засичан от имунната система. Резултатът са инфекции, които най-често убиват раково болните.

  Веднъж в седнимцата инжекция (100 нанограма) от Gc-MAF активира макрофагите и имунната защита, и не след дълго болестта е победена подобно на обикновения грип.

  Нобуто Ямамото, директор и молекулярен биолог от института на Терапевтична имунология във Филаделфия, щата Пенсилвания, каза: "това е най-могъщият макрофаг активатор, откриван някога."

  На снимката е дадено как макрофаг изяжда раковата клетка

  Веднъж произведени макрофагите в достатъчно количество, другa Gc-MAF инжекция не е необходима за една седмица напред, защото макрофагите имат полуживот от 6 дена. След 16-22 седмици лечение с Gc-MAF количеството на ензима Nagalase ще е в рамките на нивата при здравите хора, което доказва, че туморите са напълно унищожени. Лечението е абсолютен успех.... проработи 100% и 16 пациенти с диагноза рак на гърдата бяха излекувани за период от 4 години, гласи изданието от 15 Януари (International Journal Cancer).

  В друго свое изследване на д-р Ямамото и колегите му, публикувано през Юли 2008, Gc-MAF терапията на 8 пациенти с рак на дебелото черво, които вече били преминали веднъж през операционната маса, завършила успешно след 32 до 50 седмици (32-50 инжекции). "Всички пациенти се завърнаха обратно в границите на нормалното здраве, след като се повишиха нивата на Nagalase в кръвта им, унищожавайки всяка ракова клетка." Този ефект продължил 7 години без повторна поява на тумори.
  Gc-MAF терапията се развива изклчително бавно, въпреки че е позната още от 1993 година.

  Опитите са потвърдени през 2003 от независими лаборатории в Германия, Япония и САЩ, които успешно демонстрираха активацията на макрофагите след инжекцията на глюкопротеина.

  През 1997 д-р. Ямамото инжектира лекарството в мишки с тумори. Резултатите са същите. 4 инжекции удължили живота на болното животно с 6 пъти в сравнение с други болни мишки, които не са били подложени на лечение.

  Националният институт по ракови заболявания в САЩ обяви през 2004, че 72 милиарда долара са инвестирани в борбата с болестта. Още 55 милиарда са инвестирани в опияти, които не допринасят с нищо. Ако обикновен пациент бъде подложен на GcMAF терапия, то той би заплатил цена за цялото си лечение от около 4500 долара (150 долара на инжекция). За сравнение генната терапия е на цена от 13 000 до 100 000 долара на годиниа, но резултатът е почти нищожен.

  http://www.thenhf.com/articles/articles_792/articles_792.htm


  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 20. 20 Профил на Zoo
  Zoo
  Рейтинг: Неутрално

  бояне, освести се - на минимална работна заплата за 2009 - 260 лева какви 600 лева/300 евро здравни осигуровки те гонят?!? не можеш така да пренасяш нещата автоматично, мисли малко. и в статията при това се говори за средно европейско ниво - все пак германия не е == ЕС
  в крайна сметка си мисля, че глупостта идва от това, че в българия се направи една здравна реформа, но не се завърши адектватно и тя си страда от своите недъзи - и проблемът не е в 8те%, а в това как точно се разходват средствата.

 21. 21 Профил на Zoo
  Zoo
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#3] от "!":
  Един вид - цар дава, пъдар не дава. Така излиза и бате Бойко е сух щото той болница не е закривАл! А че пари няма после се оказва - ех, сега - нали болници не сме закрили.....е***а история!

 22. 22 Профил на Izli
  *****
  Неутрално

  Излишно е задължителното здравно осигуряване,след като и без това здравните услуги се плащат от получателя и касова бележка дори ти дават.

 23. 23 Профил на един
  *****
  Неутрално

  добре де ,всички казвате ,че сте недоволни от лекарите и здравеопазването ,и аз съм недоволен ,защото миналата година съм платил 20000 лв данъци и жена ми я оперираха срещу 5000,а циганите в моята практика дето бачкат в гърция и германия си идват след 5 години гурбет ,стягат луксозна къща ,карат по хубава кола от мен ,дават в системата 70 лева и отиват да се оперират и лекуват безплатно ,защо като сте недоволни не напише всеки един от вас ,колко е внесъл в системата за 5 години ,колко е изхарчил от системата ,колко са внесли децата му ,а баща му и майка му и колко са ползвали и ще се окаже ,че сте внасяли средно от глава на семейство по най много 5 лв месечно което е 30 евро годишно ,срещу 3000 минимална вноска за европа и сте крайно недоволни ,,но не от себе си и вноските си ,щото сте били бедни и сте нямали ама точно за това нямате ,а не за нови коли ,,а от лекарите ,че ви искали рушвет или не щяли да ви лекуват качествено ,ами то качественото става с пари ,аз реших да си купя видеозон 3 д модерен ,хубав апарат,след като счупих друг с 10 години употреба и с поставяне на правилни диагнози на поне 5000 пациента за това време ,разбира се 30000 те хиляди лв са напълно неоправдан разход за мене ,защото пациентите им се вижда много да дават и 10 лв за преглед ,за нещо което касата не плаща ,а и предпочитат да се лекуват в дрогерии и аптеки ,където им е без пари прегледа и се прави от сестри ,санитари аптекари и фелдшери с неясен статут ,но винаги компетентни и знаещи повече от докторите в района и то без да са учили нищо последните20 години -ами това е положението ,отказвам се да инвестирам по нататък ,почвам да уча англииски и се готвя за работа на запад ,тук без това сме подложени на денонощен психически ,а и физически тормоз от пациентите и проверяващи чиновници ,ами живи и здрави да сте ,аз съм последния лекар в една община от 15000 души ,друг с 2 магистратури и с моя опит може да дойде след най малко 12 години ,успех на всички ,особено в районите със закрити здравни заведения дето щяли да стната ДКЦ- нанев тъи ви мята ,че не може да бъде ,ебати държавата в която министъра излиза и казва ,че 120 болници щяли да станат ДКЦ и щели да спестят 120 милиона и няма нито един журналист да го попита ДКЦт ата с какво ще работят ,случайно лекари ще имали вътре,те с направления ли ще работят, кой ще им даде тея направляния като няма и джипита там ,кой ще им отпусне ресурса за тези направления,защото на мен тази година лимита не ми е увеличен ,а намален,тоест, що лъжете бе пичове от герб ,и къде са тъпите журналисти да ги питат това,как така 120 милиона падат ,а тези хора там няма ли да се лекуват другаде ,а за тях няма ли да има пари или само за софиянци и варненци и пловдивчани ще има ,а за хората в рудозем кво ще има -гербаджииски к.... ли ,то не щото досега не им го слагаха депесарите ,ама много идва бе пичове ,нали ще правим промяна .

 24. 24 Профил на ББ
  *****
  Неутрално

  Колкото решим - толкова ще закрием. В София нали има - 62. Какво рИвете. Ще се лекувате в Правителствена и Токуда.

 25. 25 Профил на !
  *****
  Неутрално

  И ще ни возиш до правителствена с хеликоптера. Нали.

 26. 26 Профил на luarkas
  luarkas
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Пример:
  1. Болните от диабед, които са на хапчета, не получават безплатен глюкомер и ленти.
  Резултат: Болните не си контролират кръвната захар
  2. Тези хора преминават на инсулин, който е доста скъп за касата. Получават безплатен глюкомер и ленти, НО недостатъчно.
  Резултат: Започват да боледуват от сърдечно-съдови заболявания.
  3. Касата започва да плаща за лечение още повече, а от друга страна болните умират доста по-рано.
  Това е пример за пълната неефективност и неморалност на здравната каса, на здравното министерство и всички правителства досега.
  Става въпрос за 400 хиляди българи болни от диабед.

 27. 27 Профил на ББ до !
  *****
  Неутрално

  Ще ве извоза всичките, а с хеликоптер, а с нещо друго. Почнах с болниците....

 28. 28 Профил на клъв
  *****
  Неутрално

  ....следователно Здравната Каса харчи пет пъти по-малко....

 29. 29 Профил на ani5
  ani5
  Рейтинг: Неутрално

  На лекарите и на тея от здравна каса им пожелавам да нямат пет лева за санитарка и да лежат в собствената си смрад Гадни печалбари търгуващи със човешкия живот

 30. 30 Профил на лекар
  *****
  Неутрално

  Да бе! Да не забравите да плюете по лекарите, нали все ние сме ви виновни. То затова и не останахме...

 31. 31 Профил на ani5
  ani5
  Рейтинг: Неутрално

  То РИОКОЗ ако направи проверка ще затвори повечето болници. Никакви хигиенни норми не спазват, събличат те в стаи с температура 1-2 градуса, карат те да ходиш бос по мръсен под, Плочките изпочупени, а дизинфектират инструментите със студена вода под чешмата... Козметичните салони имат по-висока хигиена от лекарските кабинети и болниците.

 32. 32 Профил на сам
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "един":Това че осъждам неадекватните реформи в здравеопазванито,не значи че имам какъвто и да е повод за негативизъм към лекарите ни,ТОЧНО ОБРАТНОТО Е.

 33. 33 Профил на Βυλγαροσ
  *****
  Неутрално

  Бог да ни на помощ, само това мога да кажа, тая държава и тоя народ отиват напълно доброволно към собственото си самоунищожение

 34. 34 Профил на РАЗЯСНЕНИЕ
  *****
  Неутрално

  Един Спешен център съществува за сметка на болницата - ползва Рентген, лаборатория, специалисти на повикване за консултации за да си свърши работата -начална диагноза, хоспитализация в съответната болница или транспорт за друга при необходимост. Без тази база зад гърба си как ще се работи. Или като направят прословутите "кабинети за 100лв" ще има обява - "Днес ще има невролог - да идват инсултите, утре ще има хирург ....Изобщо има ли някой да МИСЛИ.

 35. 35 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#21] от "Анонимен":

  Е Сергюнката е излапал всичките пари сеа, това ще каже Боценцето Важното е, че винаги някой друг ще да е виновен. Който го е избирал да ходи да го лекува Боцето, той е всемогъщ все пак

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 36. 36 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#23] от "един":

  Един има резон в писаното, макар и не в целия коментар, но наистина въпросите стоят безмълвни и няма кой да отговори, а вас ви чака секира или по-точно лопата да ви копат както Цветанов копа

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 37. 37 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  Когато става дума за здраве, на мен лично би ми се искало хората да са по-солидарни. Защото... ако имаш късмета да си жив и здрав, това си е направо Божия Благодат и разбира се, че е добре да помогнеш на изпадналите в беда. Дори и да са алкохолици и наркомани. В този смисъл принципа на солидарността е много нужен, дори като индлугенция (сигурно съм много суеверна).

  От друга страна обаче, хората, които управляват тези пари, трябва наистина да се супер отгиоворни и да умеят да мислят управленчески. Т.е. да не се пести при болните от диабет в начална фаза, защото това "пестене" после излиза през носа на всички - имаме повече болни хора, които вместо да допринасят за просперитета на обществото, трябва да олучават скъпо лечение за сметка на останалите данъкоплатци.

  Т.е. нужна ни е повече превенция и по-малко закъсняла интервенция.
  Освен това, трябва да има правила за всички - и за пацианти, и за лекари! И трябва да има обществено съгаслие, че това са правилата, хората са се обединили около тях и ги спазват.
  А не политиците да си измислят едни неприложими на практика правила, да ги налагат - щото така ставаше 45 години, а от другата страна да се правят, че ги няма и да ги заобикалят.

  ТОЗИ МОДЕЛ НЕ РАБОТИ!
  Стана ясно вече.

  Нужно ни е просто да си напънем мозъците и заедно, с цената на компромиси, да се измъкнем от блатото, в което сме затънали.

  После, като изплуваме малко, можем пак да започнем да се джавкаме.
  Но сега ни е нужна СОЛИДАРНОСТ. И доста компромиси от всички страни. А не едбни да се правят на тарикати за сметка на други.

 38. 38 Профил на Все едно
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Боян Юруков":

  Абе Боянчо, на обикновения човек заплатата му е 200 евро, за какви вноски говориш ти?! Колко да внася?
  Живей си в Германия и ако обичаш, не се изказвай неподготвен.

 39. 39 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#37] от "Lili Kostova":

  Думичката солидарност не я е измислил българин, защо ли !?

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 40. 40 Профил на WHO
  *****
  Неутрално

  Ами другарката Виткова какво иска? И нейния ли здравен фонд -перачница да плаща за преглед 15 лева както НЗОК , а разликата до 60 лева да си ги прибират за въстановяване и развитие на социализма в България ? Ако има някой виновен за забавените реформи в здравеопазването то това е имено тя - тази куха съветска лейка

 41. 41 Профил на WHO
  *****
  Неутрално

  До коментар [#38] от "Все едно":

  Коментарът (1) на Боян Юруков е абсолютно адекватен.

  Що щете германско качество като вноските ви не са германски?
  При това положение трябва да си свиете перките и да не мърморите. Болниците били неподдържани и стари , лекарите били неквалифицирани и не владеели възкресяването , лекарствата не били безплатни и чудотворни, за профилактичен преглед ги тормозили, плащали със задна дата (щото тогава се разсеяли), онзи не му издал талон за кефа да пазарува специалисти както в мола, личния лекар не му вдигал телефона щото бил в тоалетната, Бърза Помощ не се отзовала на 3-тата минута , а на 15-тата, били го объркали, не го били изпратили, 2.40 били много за такса...

  Германско заплащане->германско качество
  Африканско заплащане-> закриване на здравеопазването и естествен отбор

 42. 42 Профил на SBK
  *****
  Неутрално

  WHO, естествен отбор казваш? Иска ли ти се или не осъзнаваш какво пишеш? Българите, благодарение на естествения отбор, съчетан със здрава храна и много движение (разбирай: физически труд) са били една от най-здравата нация, но това се отнася до едно друго време. Сега сме много болни, поради липсата на горните две, съчетано с кретащо здравеопазване.
  Според мен зад "реформите" в здравеопазването, освен финансови интереси, стоят и няколко други фактора:
  1. Липса на кадри. лекари и мед. сестри няма, мнозина емигрираха, принудени да търсят адекватно заплащане, за да изхранват семействата и себе си, и със закриването на болници някой си мисли, че ще реши проблема. Да, но отчасти и временно.
  2. Електронна система няма. Би трябвало всеки един осигуряващ се да има карта, електронна, във всеки един кабинет да има четящо устройство, да има и мобилни такива за лекарите, които ходят на адрес, за да има лекаря достъп до личния здравен картон на пациента, за да знае от какво е боледувал, алергии и прочее. Трябва да има лични досиета, всеки пациент да знае какво пише в него, колко пари е платил, колко е ползвал и т.н.
  3. Личните лекари имат ограничени направления за преглед и изследване. Това води до доста грешки и стреляне на сляпо. И до изписване на медикаменти, които може и да не свършат работа.
  4. Сградния фонд, персонала, отношението към пациента няма да коментирам - няма смисъл.
  5. Здравните вноски също няма да коментирам - няма смисъл. Преди две години мой приятел-лекар, който в момента работи във Великоброитания, ми каза: системата е черан дупка, и милиради да наливат в нея, ефект и промяна няма да има.
  Е, това ли са реформите, които ще доведат до промяна. някои хора бълнуват - хеликоптери, линейки. Не може да сравниш един реаномобил с едно спешно отделение в болница, по простата причина, че няма база за сравнение. Само си представете, че в едно градче на 50-80 км от град с болница стане катастрофа с 4-5 ранени със сериозни травми. Помислете колко време ще коства да се стабилизират и транспортират до болницата и колко ще оживеят.

 43. 43 Профил на трезвомислещ
  *****
  Неутрално

  не знам защо всички са се захванали с болниците и само за болници,клинични пътеки и лекарства се говори.За съжаление, здравеопазването не е само болничното лечение, а преди всичко-извънболничните медицински дейности.КАЗВАМ ДЕЙНОСТИ,ЗАЩОТО В ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ ,НАИСТИНА НЕ СЕ ЯСНО КАКВО ТОЧНО Е ИЗВЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ.Личните лекари са в кабинетите си ,в най-добрия случай по 5 часа в денонощието, а в останалото време-за София и градовете/по-големите/-пациентите са в ръцете на някой дежурен общопрактикуващ или МЦ. В селата положението е катастрофално-след четирите присъствени часа на личния лекар, хората са оставени на произвола на съдбата. И тежко и горко ако някой има нужда от спешна или неотложна помощ-животът му е единствено в ръцете на Бога. Не говоря за профилактика, превенция, консултация, наблюдение на диспансеризирани, домашен стационар и какви ли не носталгични спомени от омразния за новите "демократи" социализъм. Но факт е, че точно тогава за всички хора в България, и в най-отдалечените махали и селца имаше постоянна и добра лекарска помощ.Сега това е само спомен.
  В болниците по КП престоят е максимум няколко дни, а после-
  когато е постигната някаква стабилизация на пациента,каква е неговата съдба-има ли кой да го наблюдава, насочва, проконтролира и коригира терапията и режима на живот-разбира се-не.Личните лекари са приходящи-кога дошли,кога-не и то за 4-5 часа,през другото време-самота и обреченост.
  Та, добре е да мислим и говорим за болниците, но нека акцентът да бъде извънболничната помощ в нейната цялост-профилактика, лечение, домашен стационар, диспансеризация, превенция.Всичко това трябва да бъде задължение и дейност на личните лекари,независимо в града или селото, 24 часа в денонощието,а не сегашните 4-5.Да започнат най-после и те да извършват истинска извънболнична лекарска дейност, така както професията и законите. Тогава и въпросът с болничната помощ и прословутите болници няма да стои с такава тежест и отчайваща безизходност. В болниците отиват хората рядко за изследвания само,превантивно, отиват за лечение, когато организмът декомпенсира.А напълно възможно е с една действително адекватна,добре организиран.а и осъществявана ,качествена, извънболнична помощ, да намалеят значително броят на хоспитализациите, тяхната продължителност, разходите за болнично лечение и тогава ефектът от здравеопазните дейности,наистина ще бъде реален...

 44. 44 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Асоциацията на частните здравни фондове во главе с другарката Виткова са червеноглави лешояди тупащи крила и пристъпващи нервно, едвам дочакващи да им дойде реда за мършата...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 45. 45 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#43] от "трезвомислещ":

  Звучиш като някой профсъюзен организатор или назначен в РЦЗ отговорник по културно-масовата работа. Да не имаш личните лекари за някаква танцова или циркова трупа, която трябва да забавлява населението 24 часа иначе ' хората са оставени на произвола на съдбата.' Ти 24 часа ли работиш също или 8 часа прекарваш със спомени от в.'Работническо дело' в някоя чантаджийска институция като РЦЗ,РИОКОЗ,МЗ ? И съм сигурен че последните 10 години също не си отишъл на профилактичен преглед , а чакаш личния лекар с духовата музика да те закичи с пешкир и с метани и хванат под мишка да те заведе по червената пътека до здравната служба под шпалир от комсомоци с цветя, където да ти направи евалата и да ти проведе профилактиката...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 46. 46 Профил на до трезвомислещ
  *****
  Неутрално

  Не съм ОПЛ, но имам представа. Лимитирането на средства за изследвания, консултации със специалисти и др."дейности" води до висока хоспитализация - там няма лимити. Специалист съм и пациенти има в началото на месеца, после - с направление за хоспитализация и се оправяй. Те това е системата. Пари няма и за доболнична и за болнична, абе за нищо. Цените на преглед и КП не са променяни от години. Абе колеги, да наблегнем на езиците, например финландски.

 47. 47 Профил на до разяснение
  *****
  Весело

  Забрави за хеликоптерите. Маршрутни - село ??? - Токуда.

 48. 48 Профил на лесли
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "един":

  Тебе да са те учили да слагаш точки отвреме навреме.С тая граматика не знам какъв лекар си,ако изобщо си лекар,ами се опитваш да будалкаш.

 49. 49 Профил на dok
  *****
  Гневно

  До коментар на трезвомислещ и Дулитъл.
  Младежи, Да ви кажа Дулитъл е прав. А ти Бруте /не/трезвомислещ, си в ужасно заблуждение, по отношениена проблемите в здравеопазването. Вероятно в твоя свят на велик специалист , изпълнен с омраза към мързеливите и богати ОПЛ-та или "Жипита", работещи малко и богатеещи на твой и гърба на пациента ти се виждаш с ореол и жезъл раздаващ справедливи наказания в комсомолската стая. Ядец! ПИЧ, това време отдавна отмина, няма комсомолци и пионери, няма и партия , която да те закриля. Това , че са ти малко направленията и пациентите , които получаваш в края на месеца, говори , колко много си търсен и велик. А може би за пробо ще е добре да поработиш 3-4 месеца с пациенти обзети от желание за здравен туризъм, допълнително надъхани от "велики" специалисти , жадни за още хартийки, за да разбереш как се работи по "4-5" часа дневно. Абе, я се връщай обратно в развития социализъм! Смешко!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK