Директори на големи болници подкрепиха здравната реформа на управляващите

Директори на големи болници подкрепиха здравната реформа на управляващите

© Асен ТоневДиректори на големи болници от София и страната подкрепиха на специална пресконференция днес започналото преструктуриране на болничната помощ. Според тях закриването на малките болници, които не отговарят на критериите за финансиране от здравната каса, няма да затрудни достъпа до лечение на хората, а ще повиши качеството на услугата. Според лекарите обаче решенията за затварянето на болниците трябва да се вземат заедно с пациентските и гражданските организации от региона.


Паралелно със закриването на лечебни заведения обаче трябвало да се осигурят пари за функционирането на 28-те спешни центъра в страната. Директорите на болниците настояват да се увеличат и цените на клиничните пътеки, за да покриват използването на нова апаратура, медикаменти и методи на лечение.


"Преструктурирането на болничната помощ закъсня, но трябва да се проведе. В последните години се говори за него, но не достигна политическа воля и смелост да се направи", каза директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Според колегата му от болница "Царица Йоана" доц. Бойко Коруков целта на реформата е да се осигури по-високо качество на лечението. "Съществуването на болници, които нямат достатъчно апаратура и кадри, тежи не само финансово, но ги прави и опасни за здравето на хората", каза Начев.
Директорът на "Пирогов" д-р Димитър Раденовски заяви, че не е нужно закриването на нерентабилните болници да става наведнъж. "Трябва да се оставят лечебни заведения за хронично болни там, където има концентрация на такива пациенти", смята Раденовски.


"В страната са необходими 120 многопрофилни болници за активно лечение с минимум 120 легла", каза директорът на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев. В момента лечебните заведения са над 300. Тонев добави, че са нужни 300 млн. лв. за модернизирането и доизграждането на спешната помощ. Предложението за отпускане на средствата щяло да се разгледа от правителството и парите да бъдат осигурени.


Тонев каза още, че вече е предложил на министъра на здравеопазването Божидар Нанев да се увеличат цените на клиничните пътеки с 40 до 80%. "От всичките около 300 клинични пътеки има само четири", каза Тонев. Той добави, че в момента парите по пътеките покриват едва 30-40% от реалната стойност на услугите. Директорите на големите болници очакват новите стойности на клиничните пътеки да са готови до края на февруари.В Рудозем ще протестират срещу закриването на болницата


Жителите на община Рудозем започват протести заради закриването на общинската болница, която е една от първите 21 клиники, които ще затворят врати от 1 февруари. Това съобщиха от общината, цитирани от агенция "Фокус". Хората ще се съберат на митинг в петък. Продължава и събирането на подписка против закриването на лечебното заведение. В нея вече са се подписали над 2 хил. души. След закриването на болницата хората от общината ще могат да получават медицинска помощ само от общопрактикуващите лекари и филиала на спешна помощ.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НЕКОЙ
  *****
  Неутрално

  който не подкрепя ББ нема де е директор повече ,а за цените на кл.пътеки ще почакат ощегодина две,пари нема действайте

 2. 2 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Подкрепям!

  Като чух болниците в кои градове се закриват, някои от тях дори не ги бях чувал (сигурно съм страшно глупав). В Западна Европа (на която се стремим да приличаме) няма болница във всеки малък град или село.

 3. 3 Профил на Рачо Стоев, д-р, н.с.
  *****
  Неутрално

  Е как няма да я подкрепят - нали тя е в тяхна полза /финансова/ , па макар и в ущърб на пациентите! Но тях кой ли ги счита за хора - важи гръцката поговорка "Да са добре овцете /че да ги стрижем и доим/!"

 4. 4 Профил на Киро
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "ха!":
  Е ти пък си я обиколил(а) цялата западна Европа та да знеш (Винаги казваме колко е яко в западна европа и как у нас всичко е супер смотано, което в повечето случаи не е вярно. Ние просто така сме си свикнали да си мрънкаме и да си търсим някой друг виновен).
  Аз не съм За или Против, не съм компетентен, но не може стари хора в малки населиени места да се оставят без медицинска помощ независимо какво решение се вземе.

 5. 5 Профил на Засега здрав
  *****
  Неутрално

  Директори на големи болници от София подкрепиха Здравната реформа, която е направена за тях, ама освен повече пациенти ни дайте и повече пари. То с малко пари можеха само общинските болници. Който стигне жив до нас и плати я за екип, а за ред - ще се лекува. От догодина да останат само болниците в които правят чернодробни трасплантации - другите под ножа!

 6. 6 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Пичове, преди да коментирате поне се научете да правите разлика между 1. Болница 2. ДКЦ 3. Спешна помощ 4. Хоспис

 7. 7 Профил на Здравната реформа
  *****
  Неутрално

  Реформата ще се развие по подобие на тази в образованието - няколко месеца имаше неистов вой, как учители остават на улицата, как децата биват лишавани от правото си на образование и т.н. Не се даваше сметка, че в закритите "училища" учеха по около 50-на деца, за които се "грижеше" подобен брой персонал и всичко това за сметка на данъкоплатеца. И в момента ситуацията е подобна - каква болница може да бъде някакъв соц. коптор с 2-3 ма специалиста и необезпечен с техника и оборудване? Редно ли е в такива само да се наливат парите на трудещите се?

 8. 8 Профил на Здрав
  *****
  Весело

  Да живеят всички Здравни рИформи, щото ние изгинахме.

 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Цитат : 'Директори на големи болници подкрепиха здравната реформа на управляващите

  Ами естествено: 3ма души ловящи риба с гемии са доволни ,че горския изгонил ловящите риба с въдица по брега...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 10. 10 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Така , така - тая година ще затворим малките, после средните, докато остане само правителствената . Други да си е..т майката.!
  Ами като нямат апаратура и специалисти, но са необходими ,защото наоколо живеят българи, набави им апаратура , вдигни заплатите на специалистите. Това е социална дейност. Болниците не са само спирка преди гробищата, където да натикат неданъкоплатците. Да останат само здравите, дето пълнят хазната.!


 11. 11 Профил на СЕЛО
  *****
  Неутрално

  Язе предлагам: 1.Да останат само болниците в СОФИЯ, ПЛОВДИВ и ВАРНА.2.Всички селени да пътуват до там коги са нефелни. 3.Като немат пари да носят спонсорство като агънца, пуйки или кокошки.

 12. 12 Профил на Demokrat
  *****
  Любопитно


  Абсолютни правилно е решението за спиране на финансирането ( не закриване - ако искат да си намерят друг да ги издържа) на ония заведения, които не отговарят на стандартите в здравеопазването.
  НДСВ въведе безумното правило НЗОК да сключва договор с всеки пожелал - ама колко лекари работят там, колко болни има, кога се приемат болни - няма значение.
  Не може нещо да се нарича болница и да има по 1 специалист от 3-4 специалности, да приема болни от 8 до 18 ч. и да отпраща други "понеже няма специалисти".
  Съвременното лечение изисква екипи от различни специалисти и модерна техника - която Е НЕВУЗМОЖНО да бъде навсякъде.
  Всечки знаем, че при сериозни проблеми, операция, раждане не отиваме просто в първата най-близка болница. Всеки търси препоръки, второ мнение. Идиотско е да се твърди, че ще някой ще отиде в коя да е болниця с 10-12 лекарi от различни специалности "понеже е близко".
  До сега здравеопазването не работи защото НЗОК е натоварена с издръжката на стотици измислени "болници" и реалните болници са НЕДОФИНАНСИРАНИ.
  НАСТОЯЩАТА РЕФОРМА Е НЕИЗБЕЖНА!

 13. 13 Профил на СЕЛО
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "Demokrat":
  Голям демократ си. А аз да плащам само осигуровки и транспорт до болницата. Болницата да е до вратата ти ли.Като си толкова добър що не препоръчаш да ги преместят в провинцията пък ти да пътуваш до там? Ега ти егоиста.

 14. 14 Профил на до демократа
  *****
  Неутрално

  Господин демократ, никоя общинска болница няма претенции да прави чернодробни трансплантации ама не може за една бъбречна криза или за един апендисит да тичаме до София. Нали си дИмократ, оставете ни да избираме, не ни налагайте да пътуваме за да угодим на рИформаторите. И сега имаме избор. Искаме си правото на избор. И ние плащаме осигуровки.

 15. 15 Профил на един
  *****
  Неутрално

  няма нищо лошо да се закрият болници в малки паланки и нерентабилни такива -разбирай с неграмотни лекари.Ако наистина се спестят 120 милиона също добре ,но никой нищо не казва като се открият на техно место ДКЦ МЦ и хосписи ,кой ще плаща ,защото при ОПЛ броя на направления и изследвания по никакъв начин не е увеличен ,така ,че хората веднъж в тези райони остават без достъп до болница ,втори път остават без достъп до специалист и изследвания ,защото е ясно ,че няма направления ,а специалист само на частно е фалирал на 3 ти я месец,трето имат достъп до висоокехнологичната болница но само 1.Ако е спешен и се кара с линейка -тоест от рудозем до смолян 110 км и обратно 1 линейка отива за 4 часа ,а през зимата не се зае за колко ,в този промеждутък друга линейка няма ,а и друг екип едва ли ,какво правят хората -не знам дали Нанев днес е обяснил.2.ако пациента не е спешен той се кара със собствен транспорт до болницата ,където едва ли има места ,липсва специалист който да го прегледа навреме ,чака се часове ,отива се и се връща няколко пъти ,което е около 100 лв минимум без хонорара за лекаря3.пациента е болен ,но няма направление за специалист ,човека няма и пари ,не е спешен линейката не го качва ,кърви ,защото е разкъсан съд ,но в рудозем няма хирург ,а линейката е на 110 км -какво правим г-н министър .Общо взето това са вариантите за лечение на хората от отдалечените места ,не вярвам ,че спешна помощ ще почне да шие разкъсни рани ,да лекува инсулти или да им проработят кардиографите ,а и какво ли ще прави фелдшера ,дори и да има кардиограф ,точно кой ще го консултира ,след като свърши смяната на местното джипи в спешната помощ ,а кой ще консултира или обслужи 2 рия пациент ,ако първия още не е обработен ,а какво ще стане с пациента изписан от болница и нуждаещ се от палиативни грижи ,точно къде ще се лекува ,ако му трябва сестра 6 пъти дневно ,точно колко ще заплати за това ,защото при 3 ма такива сесрата категорично отказва да ги обслужва ,защото просто никой не и плаща -пациента е разбира се придвидливо освободен дори от потребителка такса и сестрата ми е длъжна от сутринта в 5 до вечерта в 10 да обикаля пеша на 10 км радиус от пациент на пациент,защото наоколо няма стационар ,пациента е тежко болен ,но това е безплатно -точно как ще стане това ,моля да излезе министъра и да обясни на местното население ,не е лошо и да дойде и финансовия министър също да каже колко струват тези услуги ,на кого са заплатени и с колко от НЗОК,защото те сега не са заплатени по никакъв начин нито на джипитата ,нито на специалистите ,а за същата работа болниците вземаха поне по 500-1000лв досега ,но вече няма болница и пари няма -те са спестени и отиват във високотехнологичната болница ,а човека дето са го оперирали супер със супер техника от супер специалисти и са го върнали да се долекува в дома и се предполага ,че джипито е задължено през час да му сменя системата ,памперса ,да го храни и пои
  ,да го обслужва и то безплатно ,ха познайте от раз след месец колко джипита остават в Рудозем на работа .

 16. 16 Профил на 7
  *****
  Разстроено

  Очевидно съхраняването на тази архаично-социалистическа система е в интерес на големите играчи-фармацевтични компании , вериги аптеки и медицинска бюрокрация на всички нива.
  http://yphalachev.blogspot.com/2010/01/blog-post_3551.html

 17. 17 Профил на Фаетон
  *****
  Неутрално

  Винаги съм твърдял,че това е първото истински дясно правителство на България!
  Ако устискат един мандат без да се поддават на левичарство,ще имат още мандати!

 18. 18 Профил на Kоки
  *****
  Гневно

  Е КАК НЯМА ДА ПОДКРЕПЯТ? НАЛИ ТЕ Я ИЗМИСЛИХА- ЯВНО ЗАПЛАТИТЕ ИМ ПО 70 000лв/месец ИМ УМАЛЯХА (апетита идва с яденето). А НАРОДА ЩЕ ГО ЛЕКУВАТ ФЕЛДШЕРИТЕ от "бърза" "помощ". Ама не се ядосвайте, важното е да се случват нови неща...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK