Димитровград е българският строеж на ХХ век

Димитровград е българският строеж на ХХ век

© БНТПострояването на Димитровград беше избрано от зрителите на БНТ за най-мащабния строеж в България през ХХ век. Това стана по време на поредното предаване от кампанията "Българските събития на ХХ век", излъчено тази вечер по БНТ1 и БНТ Сат.


Димитровград събра 60,69% от гласовете на зрителите. На второ място беше класирано построяването на АЕЦ "Козлодуй" с 7,98%, а на трета позиция остана Софийският университет с 5,50%.


В категорията "Строежи" бяха включени още НДК, виадуктите на магистрала "Хемус", язовир "Кърджали", катедралата "Св. Александър Невски", мостът над Дунав, мавзолеят на Георги Димитров и рилският водопровод.
Димитровград е от най-ярките символи на строително-архитектурното преобразяване на страната през социализма. Той е утопичният град на бригадирите, изникнал около новостроящите се заводи край р.Марица и копира съветските образци в тази посока. Кръстен е на вожда Георги Димитров.


Досега зрителите на БНТ избраха Дойранската епопея за най-значим военен успех на България през ХХ век, шестият сърдечен тон беше посочен за най-важното научно откритие, оперните успехи стана културно достижение на отминалия век. За най-съществено битово нововъведение беше избран чушкопекът, а Девети септември стана политическото събитие на България през ХХ век. Покоряването на връх Еверест от Христо Проданов беше посочено от зрителите за най-значимо спортно постижение на България. Любовта между Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова пък беше избрана за най-вълнуващата от отминалото столетие.


По регламент всяка седмица зрителите на БНТ определят най-значимото събитие в съответната категория, като гласуват с телефонно обаждане, изпращане на съобщение или писмо по пощата. Финалният вот за всяка категория се провежда в четвъртък по време на живите предавания по БНТ. Българското събитие на ХХ век ще бъде избрано от десетте най-значими във всяка категория. То ще бъде обявено на 4 март, когато е финалът на кампанията. На 4 февруари зрителите на БНТ трябва да посочат атентатът, оставил най-голям ефект върху историята на страната през ХХ век.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK