Рекламни агенции вече могат да си купят телевизии

Рекламни агенции вече могат да си купят телевизии

© Цветелина Ангелова
Депутатите отмениха закон на правителството "Станишев", но запазиха ключови текстове от него


Отпадна ограничението собственици на рекламни фирми да притежават електронни медии

Ремонтът на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), който започна преди повече от година и половина, приключи вчера, след като в пленарна зала поправките бяха гласувани на второ четене. Резултатът от промените е, че медийният закон се "хармонизира" с Европейската директива за медийни услуги, но прави и някои корекции, за които лобираха местните участници на пазара. Отменя се един много спорен закон (Законът за публичното радиоразпръскване - ЗРП), приет от предишното правителство, но всъщност ключови текстове от него се запазват, защото сегашните управляващи ги прехвърля в ЗРТ и в Закона за електронните съобщения.


Така се разширява броят на тв програмите, които задължително трябва да се качат на мултиплексите при цифровизацията, дава се мандат на КРС да подготви конкурс за изграждане на мултиплекс, който да разпространява програмите на обществените оператори (БНТ и БНР).
Приемането на медийния закон мина със със слабо присъствие в залата и почти без дебати. Поправката, която вчера предизвика силен интерес беше отпадането на едно от ограниченията кой има право да притежава електронни медии. Собствениците на рекламни агенции вече ще могат да придобиват радио и тв оператори или дялове в тях. Това изискване беше част от ЗРТ още от самото му приемане преди 13 години и целта му беше да ограничи възможностите за монополизиране и влияние на едни и същи играчи на целия пазар.


Сега то отпада с различни обяснения на депутатите, че всъщност е пречело на чистите играчи и в същото време не е проработило, защото е било заобикаляно лесно. Забраната беше популярна като поправката "Гергов", защото на пазара - рекламна и медийна собственост концентрира Красимир Гергов. Въпреки, че името му фигурира официално в малко фирми с медийна дейност, както и с рекламна, неофициално той се смята за човека с най-сериозни позиции на рекламния пазар.


Източници запознати с ремонта на медийния закон обаче коментираха, че поправката била прокарана и заради интересите на чуждите компании, които имат собственост в български тв канали. Те планирали да създадат обща рекламна къща, която да предлага в пакети тв реклама и да улеснят управлението на рекламните си продажби и въпросното ограничение щяло да им попречи. Информацията засета не е официално потвърдена.


Самият Гергов неведнъж е атакувал медийния закон с твърденията, че този текст е бил написан заради него. Вчера той коментира пред "Дневник": "Този текст беше приет заради мен. Имах най-сериозните медийни позиции на пазара и тогавашното правителство (на Иван Костов - бел.ред.) се уплаши и вкара този текст в закона...Не знам дали сега бих се възползвал от промяната. Аз съм се оправил. Тогава им пречеше 1 човек да има собственост. И аз трябваше да се крия от закон, който е незаконен. ".


На въпрос дали през тези почти 13 години е имал скрита собственост в електронни медии и каква, Гергов беше лаконичен "имал съм икономически интереси". И добави "В България всъщност е комфортно, да не си реален собственик на медии. Много по-лесно е."  Той уточни, че в момента консултира "Нюз корп." и Central European Media Enterprises (СМЕ). Гергов обаче отказа да потвърди дали сделката за покупка на БиТиВи (българската телевизия на "Нюз корп.") от СМЕ е пред финализиране. Ройтерс съобщи в сряда вечер, че продажбата ще бъде обявена след 1 февруари, но досега няма официални коментари от двете компании. Гергов каза, че се водят преговори, но според него не са на финалната права, че това се твърди отдавна и след два месеца ще може да се каже същото.


"Не вярвам, че ще има агенции, които ще влезнат на пазара на електронните медии. В момента те едва свързват двата края. Освен това една агенция трудно би доказала, че има балансирано отношение към медиа планирането, ако има дялове в медии. Няма глупави агенции и няма глупави клиенти", коментира Гергов дали очаква сделки, след отпадането на ограничението.


Предложението за тази промяна е било внесено от депутатката от ГЕРБ Даниела Петрова, която е и председател на парламентарната медийна комисия. Тя  обясни, че целта е да не се затрудняват големите мултинационални компании. "Трябва да се даде възможност да не се ограничават тези играчи при старта на цифровизацията, защото очакваме имено те да са основните участници в този процес", обясни Петрова пред "Дневник".


Тя каза, че текстът е бил лесен за заобикаляне, досега е пречел на "добросъвестните играчи" и че поправката не се прави в услуга на една компания.  Колегата й от "Атака" Стоян Иванов, който също е член на медийната комисия, не подкрепи промяната с обяснението, че "тихомълком в залата мина текст, който в медийните среди наричат поправката "Гергов". 


Повечето депутати се оказаха незапознати с промяната. Единствено от "Атака", които гласуваха "против" и "въздържали се", обърнаха внимание на приетия без дебати текст. Отпадането на забраната е подкрепено от 73 депутати, 4 са гласували "против", 15 с "въздържал се", показа разпечатка от гласуването вчера. "За" са били всички присъстващи 64 депутати от ГЕРБ, бившият премиерски съветник по икономическата политика Драгомир Стойнев и бившият културен министър Стефан Данаилов от БСП, Ариф Агуш, Неджми Али и Четин Казак от ДПС, Мариана Даракчиева от "Синята коалиция". Трима депутати от "Атака" са гласували "за" - Димитър Карбов, Павел Шопов и Цвета Георгиев, а четирима "против" - Венцислав Лаков, Калина Крумова, Станислав Станилов и Стоян Иванов. Двама от ДПС и 13 от левицата са гласували с "въздържал се".


"Не сме разбрали, че отпада забранителният текст, което е наш непростим пропуск", така обясни поведението на "Синята коалиция" източник от там. Според него отсъствието им от залата било случайно съвпадение с гласуването на скандалната промяна.


Социалисти също коментираха пред "Дневник", че "поправката е лобистка и обслужва рекламния бос Красимир Гергов".


Други промени в ЗРТ:
- БНТ ще има право на продуктово позициониране само във филми и сериали, но не и в собствените си предавания - това й се забранява в закона. Управляващите не приеха настояването на БНТ да има права като на частните телевизии и не гласуваха и другото искане да се увеличи рекламното й време, особено в праймтайма.


- Увеличи се квотата за продукцията на независимите продуценти от 10 на 12 %, без този праг да включва повторенията.


- Европейската продукция в програмното време на медиите трябва да е 50 %, с изричното уточнение, което се запази от комисията - когато това е практически възможно.


- Кабелните оператори на всеки шест месеца ще трябва да предоставят на СЕМ документи за авторските права на излъчваните от телевизиите програми, които те разпространяват.


Всички тези малки и по-големи промени се оказаха приоритетни за парламента сега, но всъщност стана ясно, че правителството готви изцяло нов медиен закон. Според Даниела Петрова по него ще започне да се работи през март и ще е приет към края на годината, затова с тези промени се бързало. Според нея бъдещият нов закон ще въведе нови изисквания за собствеността на медиите.Депутатите отмениха закон на правителството "Станишев", но запазиха ключови текстове от него


Отпадна ограничението собственици на рекламни фирми да притежават електронни медии

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Помиярската бТВ
  *****
  Неутрално

  Разбра се поне защо от месец насам бТВ засили слугинското си обслужване на Борисов.

 2. 2 Профил на ОЛЕ
  *****
  Неутрално

  КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ! В УЩЪРБ НА... ПОТРЕБИТЕЛЯ!
  ИМА ли изненадани?

 3. 3 Профил на ТЕ ТОВА
  *****
  Неутрално

  ТЕ ТОВА Е ИСТИНАТА!
  А залъгваме хората, като уж хващаме некви си нагли...
  И не ни интерсуват хората! Ама въобще! Само си ги залъгваме с шумни медиийни изяви, а тихо-мълком, по полека бавно, но сигурно продаваме интересите на хората на олигарси/медийни, рекламни/ и на МОНОПОЛИСТИ ВСЯКАКВИ!

 4. 4 Профил на Защо?
  *****
  Неутрално

  Кр. Гергов беше във ВПС или ИБ на БСП.
  Защо тогава ГЕРБ и Атака гласуват за неговите интереси?
  КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БСП от една страна и
  Герб и Атака от друга? САмо във фразеологията ли?
  Защото днешното гласуване по
  КЛЮЧОВ ЗА СВОБОДАТА НА МЕДИИТЕ въпрос показва, че
  БСП, ГЕРБ,Атака СЛУЖАТ на едни и същи ОЛИГАРХИЧНИ интереси!

 5. 5 Профил на Наглите
  *****
  Неутрално

  Те ме хващат, те ме пускат, а вие псувайте пред телевизора...рекламите де

 6. 6 Профил на Шукри Замфиров
  Шукри Замфиров
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не мога да ви се начудя - кат искате свястна телевизия гледайте ВВС. Там показват по-интересни неща за България, от колкото по всички наши телевизии. А иначе, дал ша гледаш БТв или Канал 1 или Планета или Спайс - разликата е в количеството дрехи върху участниците...

  аз съм селянин, батко, и търсим отмъщение сладко...
 7. 7 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  До 4
  И това те учудва.
  Впрочем мисля, че предишните условия бяха по- изгодни за Гергов, защото сега могат и чужди играчи да се появат на пазара. Докато преди всичко беше на ръба на закона и за белите страни не е много приемливо. Най- малкото сериозни турски фирми сега могат легално да се появат на пазара. Гергов доста пари направи още с безумния договор с БНТ, после с прословутите лицензи, но при напълно конкурентен пазар прословутите му политически връзки, не знам колко ще му помогнат.

 8. 8 Профил на хе-хе
  *****
  Неутрално

  Оооооо, ма не е само Красито Гергов, бе.....

 9. 9 Профил на ЛАМБО
  *****
  Неутрално

  Ето кой е Гергов и ...

  "колегите" МУ собственици на медии !!!


  http://lambo.blog.bg/politika/2009/08/04/media-do-media-chenge-do-chenge.374131

 10. 11 Профил на Дали?
  *****
  Любопитно

  Ей, МОЖЕ и така да 'ВРЪТНАТ' Гергов бе! Мърдок човека, ще си прибере парите, а после балтия за новия 'наивник' дето и без това се прецака веднъж , договаряйки се с тоя Гергов. Сега нищо чудно на 2.2.10г. (след сделката на 1.2.) да се окаже, че нещо ОПААА, ДАВА НАЗАД. Защото е много съмнително това единодушие и мълчание на всички десни?! Хммм

 11. 12 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 935 Неутрално

  че той Гергов от кога си купи телевизия....Сетила се Мара да яде попара!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 12. 13 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  явно кой е истинския купувач на БТВ - Гергов! много навременно при положение че се водят преговори за продажбата й в момента. не че досега не беше собственик. голяма "борба" с корупцията на ГЕРБ - поправка в медииния закон в полза на Гергов, поправка в закона за хазарта в полза на Божков. за няколко месеца на власт и силните на деня вече се ориентираха в новата власт - къде, на кой и колко се плаща.

  Истината ни прави свободни.
 13. 14 Профил на аз не съм
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "ForrestGump":

  Много ясно ! Важното е да няма приемственост защото всичко е канализирано и тези които му отварят очите също ще лапкатат!

 14. 15 Профил на все този онзи
  *****
  Неутрално

  Моето мнение е малко по-различно от това на останалите. Мисля, че всъщност Краси Гергов е прецакан, а не облагодетелстван. На практика той беше скрит собственик на БТВ и същевременно продаваше рекламното време на всички медии в България. По този начин оказваше натиск на по-малките медии - казва им, че ако не се ровят много-много където не трябва и ако не закачат негови политически и икономически приятели, ще им уреди реклама.
  Защо Нова тв например да няма собствена рекламна агенция, след като БТВ си има чрез Краси Гергов? Досегашният закон уреждаше монопола на Гергов и ощетяваше чуждите инвеститори в медиите. Гергов прибира 30% от всяка реклама чрез Пиеро и другите си рекламни агенции. Значи се получава така, че Нова тв субсидира конкурента си. Съгласете се, че е тъпо.
  Този закон е направен срещу Краси Гергов и е лобистки, което само по себе си е неправилно, но пък поне урежда една дългогодишна несправедливост.

 15. 16 Профил на BIG AL ::)))))
  *****
  Весело

  БРАВО на стринките в ГЕРБ..)за Закона за медиите ...)))
  Не може едно наше момче-Красимир гергов, завършило ВИФ, постови "офицер' от УБО, Ентелект отвсякъде ,с татко мутант- в МВР, дядо- активен , да НЕ БЪДЕ мултимионерче, да бъде ОГРАНИЧАВАН в трупането на пари и власт в 'медиите"..Не може..
  ВСЕ пак наследствени шумкари и крадци на мандри сме , ..)
  ЗА КАКВО раздавахме КУФАРЧЕТАТА ???
  Да бъдат ограничавани нашите червени копелета ??
  Не може така...))
  И реклама , и собственост на медии, и ..комуно-запъртъци- НАВСЯКЪДЕ трябва да има, другарииии...))))

 16. 17 Профил на BIG AL ::)))))
  *****
  Весело

  Твърденията на стринките от ГЕРБ , че даден закон - не действал!??, бил заобикалян и прочие са ..ЖАЛКИ..)) и смешни..
  Т.е. , в България сме и ТАКА "действат" нашите закони , сиреч , НЕ можем ,НЕ искаме и НЕ желаем да КОНТРОЛИРАМЕ нашата си МАФИЯ ...
  Познато, нали ??:))

 17. 18 Профил на ОЛЕ
  *****
  Неутрално

  Прости, ясни и честни правила-да или не?
  В случая правилата НЕ са ЧЕСТНИ, защото допускат
  КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ!
  А ако до сега се е допускало заобикаляне на закона, да въведат строги регламенти!

 18. 19 Профил на заспала
  *****
  Неутрално

  Сините са супер неадекватни, що за смехотворно оправдание, че не били разбрали за гласуването?? Ми нали имате депутати в комисията, където се гледа законопроекта, ми нали имате дневен ред, ми нали уж имате някаква програма и приоритети..Егати мюретата. Крякат нещо преди избори и залъгват хората, че са представители на демократична политическа сила. Пак така "проспаха" закона за митингите, за ГМО... реагират и обсъждат (С НПО например) след свършен факт!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK