Поредно замърсяване на въздуха в Стара Загора

Недоволните жители на Стара Загора ще обсъждат утре какви нови мерки да вземат в знак на протест срещу обгазяванията на града.<br />

© Петър Марчев

Недоволните жители на Стара Загора ще обсъждат утре какви нови мерки да вземат в знак на протест срещу обгазяванията на града.Жителите на Стара Загора за пореден път трябваше да се крият по домове и офиси, за да се спасят от задушаващата миризма на развалени яйца.


Проблемът със замърсяването на въздуха със сероводород ескалира на 28 януари, когато автоматичната измервателна станция на РИОСВ - Стара Загора, дислоцирана в центъра на града, е регистрирала трикратно превишение на пределно допустимата концентрация от 0.005 микрограма на кубичен метър. Повишеното съдържание на миризливия и токсичен газ се запази и през днешния ден.


През същия период са били засечени и наднормени съдържания на фини прахови цастици в атмосферата.


Утре старозагорци се събират в читалище "Родина", за да решат какви мерки да предприемат срещу продължаващите обгазявания. Това съобщиха представители на инициативната група "За чист въздух на Стара Загора", които организираха протестите на 18 януари, когато с яйца бяха замеряни министрите Николай Младенов и Нона Карджова.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Обгазяването продължава и в момента, но няма кой да бие тревога!

  http://ecomon.city.starazagora.net/param.php?param=%D1%E5%F0%EE%E2%EE%E4%EE%F0%EE%E4

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 2. 2 Профил на сеирджия
  *****
  Неутрално

  гърците показаха как се прави! през Стара Загора минават доста главни пътища ....

 3. 3 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1712 Весело

  А едно време са казвали за Ст.Загора:
  Ако отворят всички бъчви - ще залее Одрин с вино!
  Явно нямат вино сега.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 4. 4 Профил на stz
  *****
  Гневно

  Премиерът, като се връща от феската република да дойде да подиша малко чист въздух и да си каже компететното си мнение!

 5. 5 Профил на ХМ
  *****
  Неутрално

  Всичко идва от тецовете. Филтрите са скъпи и ги икономисват, а пък народа да мре!

 6. 6 Профил на до 3
  *****
  Неутрално

  Нямат вино, но пък си имат американски ТЕЦ.

 7. 7 Профил на Ivan
  *****
  Неутрално

  БАН на две магарета ги мързи да разделят сеното... Нито ТЕЦ-овете, нито полигона, нито автомобилния трафик или печките. Жокер - по на юг от полигона и по на изток от центъра на Стара Загора е замърсителя. Кой си играе с пероксиди и въглеводороди?

 8. 8 Профил на Nelson
  *****
  Неутрално

  На никого ли не му дойде на ум да разрови Нелсон чистота - Казанлък за сделките им с германски контрагенти по унищожаване на опасни отпадъци, които постъпват периодично, унищожават се на полигона в Змеево или в близост до него и се правят на невенни.Днес вече няма да им мине номера. Разследване до дупка и край с обгазяването.

 9. 9 Профил на Боби
  *****
  Разстроено

  А знаете ли, че всеки ден щом се стъмни и от един от комините на Кремиковци започва да излиза една оранжево-червена смрад в огромни количества. Това продължава през цялата нощ и спира сутрин при зазоряване. Може да се види всяка сутрин при безветрие един огромен облак над Софийското поле, като в зависимост от вятъра е или над Елин Пелин и Нови хан, или отива към Гниляне и Курило. Това е сам на 15 км от центъра на столицата и ако някой каже, че този факт не се знае, нищо друго не ми идва освен , че това е наглост. И сега в момента докато пиша пак пуши. Как да го спрем. Не ми е ясно. Явно това са много пари и сериозни интереси. Солидарен съм с Вас, хората на Стара Загора. Дано успеете.

 10. 10 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1712 Весело

  До коментар [#5] от "ХМ":
  Филтрите бяха скъпи за Циментов завод "Златна Панега" . Пък като "Хайелбергер цимент" купи завода станаха задължителни? Как става тази работа?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 11. 11 Профил на @Nelson
  *****
  Неутрално

  Нелсон, подай малко повече информация ако имаш. За това нищо не знаех. Кои са тези фирми? За какви отпадъци става въпрос?

 12. 12 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1712 Весело

  До коментар [#10] от "skara":
  Едно време бензиностанциите бяха тъмни и неугледни - не дай Боже да ти се припикае.
  После дойде Шел и станаха осветени, широки и пикаеш на воля
  Е как стават тези работи? Нали едно и също нещо продават?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 13. 13 Профил на SS
  *****
  Неутрално

  Интересно,че в статията не се казвак кое е обгазителя. Очевидно е кой, но не казват. Дневник засрамете се! Човек може да си направи някои изводи за вас!

 14. 14 Профил на аст
  *****
  Неутрално

  изобщо не е очевидно. затова мнението на нелсън е толкова интересно. и на мен ще ми е интересно дано напише още някой ред.

 15. 15 Профил на meteor
  meteor
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Дали са TEЦ-вете или полигона в Змеево? Най-вероятно и от двете места периодично се обгазява града. не може да е само от ТЕЦ–овете, защото има дни в които хората в селата от към Казанлък близо до полигона-Кънчево, Розово, Ръжена и Бузовград също се оплакват от разни миризми и пушеци но тъй като там няма измервателни станции на кой му пука тогаз.
  Та от където и да е замърсяването просто трябва да бъде прекратено, ТЕЦ-вете да се задължат да си купуват филтри или там каквото е необходимо за пречиствателите на отпадъчните емисии. Ако не да им наложат по няколко милиона лева глоба на месец и да видим дали няма да се оправят. Ама вярва ли някой, при тази енергийна мафия от където идва същинския проблем всъщност.
  А за полигона, да се проверят разни скретни или не толкова договори за унищожение на боеприси не само български а и на НАТО и тези които са рискови за здравето на живеещите наоколо просто да отпаднат с риск Министерството на отбраната да плаща неустойки. Да плаща.

 16. 16 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  От личен опит!
  Пътуваш за Бургас - до Пловдив (даже Чирпан) мъгла и нищо се не види. Стара Загора - слънце и "Пей сърце". (На майтап - слънцето започва от селото на Кълвача )
  А проблема със Стара Загора много намирисва на Русе - никой не знае защо! А съсипват един 100-хиляден град!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 17. 17 Профил на grigor
  *****
  Неутрално

  Леко скъпи са, но ако достатъчно хора в района се снабдят с такива, може и да доведе до някои открития.

  http://www.professionalequipment.com/hydrogen-sulfide/

 18. 18 Профил на така е!
  *****
  Неутрално

  със листченца и папчици ,с молитви до наши-ваши Уууууправници(човеченца-чиновничета!)нема да стане !!!
  Цял живот няма ви уврат главите как се прави!
  Ама съсипан български ген-няма и частица от юнашките сърца на прадедите!! Толкоз ви пука не само за вас,толкоз ви пука и за децата ви тамооо!! Къде е това тамо..Стара Загора? в България е! Това отговаря на всичко!
  БГ търпеливци малодушни...

 19. 19 Профил на ТЕЦ
  *****
  Гневно

  крайно време е старозагорци нещо да направят

 20. 20 Профил на друг път
  *****
  Неутрално

  или ще си правите както винаги,по старому нещица и нещичко или...НАИСТИНА НЕЩО ще направите????
  Първото ще направите т.е.НИЩО няма да направите!!
  Годинки наред ще си карате и лапате мръсотията отровна-както беше и в Русе !!! Комитети-момитети и...ни един юнак самостоятелен! Всекой други чака,с други да тръгне и от други оправия да дойде! Немаааа,не ставааа...

 21. 21 Профил на igb
  igb
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Ох - много е просто - къде е най високият комин на Балканите. Дори и Google Earth да се погледне се вижда от къде идват газовете и замърсяванията. Но наистина е по лесто да пратиш 100 лева за поръчкови публикации, вместо 1 млрд. за пречиствателни съоръжения.
  А откакто Нобел е измислил динамита военните полигони отделят азотни, а не серни газове

 22. 22 Профил на Инициативните !
  *****
  Неутрално

  За обгазяването, отдека иде, първо питайте бившео кмет на Стара Загора и бившата градоначалничка, они знаят, тех първи ги гърмеха.

 23. 23 Профил на savestina
  *****
  Неутрално

  Точно така е не викаме по когото трябва не само да викаме а да крещим -Е.Ж. и М.Н. ,това са истинските виновници ,точно с неговия подпис се уреди град СТ.Загора с азотни окиси.Желев и Нейкова ,това са виновните.Тука трябва да споменем и г-жа Нона ,тя ни смята за бавноразвиващи.

 24. 24 Профил на Казанлъчанин
  *****
  Неутрално

  Стара Загора в клопка между Змейово и “Марица-Изток”
  В-к Монитор, 22 юли 2005

  "...След обгазяването на Стара Загора през юни 2004 г., германски учени от института УНВЕЛТ в Щутгарт изследваха почвата, водите и някои растения и зеленчуци в Старозагорско. Те препоръчаха просто решение ­ по фронта между града и полигона да се поставят 15-ина стъкленици, в които да се събират проби от въздуха. Още 15 да се сложат по фронта между града и "Марица-Изток". Пробите да се събират всеки ден и запечатани се пращат в института. Така веднага ще се види кой е по опасен за старозагорци ­ въздухът, идващ от Змейово или този от ТЕЦ-овете. За тези препоръки на германците местните власти и организации и досега спорят.
  Досега германският проект не е реализиран, макар да не е толкова скъп, казват обществениците."

 25. 25 Профил на ха ха
  *****
  Неутрално

  преди 100 и толкоз години турците го изгориха тоа ми ти град,след 100 и толкова години, българите си го обгазяват...не му върви,ама няма кой целия да го взриви та бандите в мин.съвета да успокои

 26. 26 Профил на социалист
  *****
  Неутрално

  Бандитския преход от социализъм- комунизъм към ЯВЕН НАГЪЛ КОМУНИСТИЧЕСКИ КАПИТАЛИЗЪМ (или КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ КОМУНИЗЪМ)доведе до това унизително състояние на българското население. А това „............с яйца бяха замеряни министър Младенов и министър Караджова......“ е доказателсво ,че гражданското общество се е превърнало в лесно манипулируема тълпа. А трябва да се насочи цялата енергия ,гняв и възмущение към истинските виновници . Когато преди години се поиска от Гражданско сдружение мораториум само за кратко време да се спрат взривяванията на полигона ,с цел да се локализира по лесно и беше помолен президента на репуликата г-н Първанов за съдействие . Какво се получи. Американската марионетка агент Гоце скочи като опарен и по радиото заяви категоричното си мнение и се обяви против този мораториум.Това поведение е характерно само за великите демагози и корумпирани манипулатори от БСП -наследници на терористичната организация БКП.За сведение полигона в Змейово се намира на окло 3-4 км по въздух от Стара Загора -точно в центъра на страната далеч от границите на съседни нам държави за да няма проблеми и отравя само живеещите около района. А това като: „Уникална техника ще прогнозира обгазяванията в Стара Загора“,“Сайт ще дава информация за дейностите на полигона "Змейово",
  '“Прогностичен модел ще пази Стара Загора от обгазяванията“ и ред подобни изявления са поредната демагогия и манипулация и направо си е жива '“гавра“ и провеждане на геноцид насочен срещу собствения си народ. Сякаш това всичко не е в ръцете на държавата .А държавата се управлява пак от поредните марионетки.Нека това общество докаже ,че не е тълпа и поиска забрана на БСП и след това насочи гнева си в правилна посока.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK