Прах и сероводород пак отровиха въздуха на Стара Загора

На 27, 28 и 29 януари бяха надхвърлени пределно допустимите норми

Утре старозагорци се събират в читалище "Родина", за да решат какви мерки ще предприемат срещу продължаващите обгазявания

© Петър Марчев

Утре старозагорци се събират в читалище "Родина", за да решат какви мерки ще предприемат срещу продължаващите обгазяванияЖителите на Стара Загора за пореден път трябваше да се крият по домове и офиси, за да се спасят от задушаващата миризма на развалени яйца. Проблемът със замърсяването на въздуха със сероводород ескалира на 28 януари, когато Автоматичната измервателна станция на РИОСВ - Стара Загора, дислоцирана в центъра на областния град е регистрирала трикратно превишение на пределно допустимата концентрация от 0,005 мигрограма на кубичен метър.


Повишеното съдържание на миризливия и токсичен газ се запази и на 29 януари. През същия период са били засечени и наднормени съдържания на фини прахови частици в атмосферния въздух, съобщиха от инициативната група "За чист въздух над Стара Загора", организирала протестите на 18 януари, когато с яйца бяха замеряни министър Младенов и министър Караджова.На 30 януари РИОСВ-Стара Загора информира, че няма превишения на нормите за сероводород в град Стара Загора през последното денонощие.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Заралия
  *****
  Неутрално

  В Стара Загора определено мирише на изгорели гуми, а те съдържат много сяра. Няма да се учудя, ако в циганските махали кюмбетата работят на мах със такова гориво.

 2. 2 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  За да се опази
  от тия обгазявания чести,
  възможността е тази:
  градът да се премести!

  www.berbenkov.hit.bg
 3. 3 Профил на загорец
  *****
  Неутрално

  дневник, вие сте сериозна медиа, не се поддавайте на провокации! http://www.stz.riew.e-gov.bg/details.php?mdl=658
  Четете официалните източници, а не слушайте червените провокатори.

 4. 4 Профил на k
  *****
  Неутрално

  бербенков, премести се ти
  и пачата затвори

 5. 5 Профил на До Загорец
  *****
  Неутрално

  Градски,нещо си се объркал.Тук са данните за замърсяването.
  http://ecomon.city.starazagora.net/param.php?param=%D1%E5%F0%EE%E2%EE%E4%EE%F0%EE%E4

 6. 6 Профил на До "До Загорец"
  *****
  Неутрално

  Ами точно затова става дума градски, четете!" Регионалната инспекция по околната среда и водите прави уточнение, че калибровъчните газове, сервиз и резервни части не позволяват правилната екслоатация на анализатора, измерващ сероводород и за реални се приемат концентрации над 0,015 mg/m3. Този праг се препоръчва от немски специалисти, след работно посещение у нас през 2006 г. и преглед на редица пунктове за контрол на въздуха. Констатациите им, след обстоен анализ на работата на анализаторите на сероводород, показва, че за достоверни трябва да се приемат и публикуват данните за сероводород от автоматичните станции над 0,015 mg/m3, т.е. 3 пъти над пределно–допустимата концентрация."
  Това е РИОСВ, а Дневник кого по-точно цитира? Кой го измери и с какво?

 7. 7 Профил на erhtylp;
  *****
  Гневно

  Герб= тройната коалиция .Ненаядени мръсни боклуци ,спрете да унищожавате боклуците на армиите ,спрете да тровите населението гадове мръсни.Борисов - лицемер долен МНОГО ХОРА ИЗЛЪГА , но и от много високо ще паднеш .Престъпнициииии.

 8. 8 Профил на Българина
  *****
  Неутрално

  Мисля, че основно обгазяванията идват от "Марица Изток", не от военният полигон.

 9. 9 Профил на ЕВН
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "erhtylp;":

  Леле колко си зле. Толкова те е обзела омразата, че те заслепява и задушава.
  Дори комин на ТЕЦ да ти заврат отзад пак ще твърдиш, че обгазяването е от военните полигони. Странни са заралии, хубави хора ама много наивни

 10. 10 Профил на Провокатор
  *****
  Гневно

  От "Марица-изток" е !Изгорелите въглища отделят сероводород,а той мирише на яйца!
  Горещите мръсотии които бълват комините на ТЕЦ-а се качват на стотици метри, където се поемат от въздушните течения и обикновенно се рзсейват на стотици км.,но понякога когата е много студено и при безветрие, изстиват много бързо и се стоварват точно над Стара Загора.

 11. 11 Профил на Дечка
  *****
  Гневно

  До коментар [#10] от "Провокатор":

  Простаци. Марица Изток толкова години работи, сега уж обгазявала...
  Обгазяването е от скапания полиган, неграмотници селски... Набийте го в тъпите си селски тикви. Не хвърляйте кал по Марица Изток. Или може би ви плаща добре, за да защитавате полигона, а да плюете тецовете.
  За шепа жълтици сте готови да продадете майка и баща.
  О, времена, о нрави!

 12. 12 Профил на Провокатор
  *****
  Любопитно

  Но ако заралии през къща се топлят на твърдо гориво,никой не им е виновен.

 13. 13 Профил на Провокатор
  *****
  Гневно

  До коментар [#11] от "Дечка":

  Слушай кво щи кажа ма путко непоръбена.!
  Стара Загора винаги е била обгазявана и номера е не само да се констатира, а да се заловят и затрият всички възможни престъпни замърсители!

 14. 14 Профил на Дечка
  *****
  Гневно

  До коментар [#13] от "Провокатор":

  Млъкни, педераст селски. Едно е да търсиш източника, съвсем друго да клеветиш.
  Седни си на гъза и престани да ръсиш простащини. Заради такива чукундури като теб, държавата е в това положение.

 15. 15 Профил на иван
  *****
  Весело

  До коментар [#14] от "Дечка":

  Остави го, не виждаш ли, че човека не си е пил хапчетата.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Провокатор
  *****
  Весело

  До коментар [#16] от "тони":

  Ок!
  Взимам си поука.
  Слушайте кво ви казвам ма путки поръбени!....

 18. 18 Профил на Провокатор
  *****
  Весело

  До Дечка,иван и тони.
  Не си го изкарвайте на мен, а на областния ви!(той знае всичко)

 19. 19 Профил на Zizi
  *****
  Неутрално

  Серният двуокис идва от тецовете. В момента без сероочистки работят:
  1. 200 МВ-я ТЕЦ "Брикел" на Ковачки (бивш МИ 1), и
  2. 1000 МВ на държавния ТЕЦ-2,
  и когато задуха подходящ вятър дъмът идва в Стара Загора, попада в дробовете на хората, серният двуокис се свързва с влагата в дробовете и се превръща в сярна киселина, която разяжда, малко по малко.

  Азотният двуокис идва от битово отопление, транспорт и газификация.

  Ако полигонът в Змейово замърсява, ще да е с нещо толкова екзотично, че едвали станциите ще го хванат. А не ми се вярва военните да са толкова глупави да емитират замърсители, точно когато духа към Стара Загора. Могат да си пуснат инсталациите когато искат, а не през зимата при безветрие.
  Виж при ТЕЦ-овете нещата не стоят така, те не могат да си избират кога да работят. НЕК задава заявките - "Увеличавай производството веднага - навън е -10 градуса - цяла Стара Загора се отоплява на ток, хората мръзнат!" и Тецовете увеличават производството, и с това и дима, и сярата.
  Затворен кръг - Само дето не разбрах как за 20 години Правителството не можа да изгради сероочистки на ТЕЦ-2. Италианците ги построиха за 2 години (въпреки Гълабовския дерибей Тонев), а правителството не можа...

 20. 20 Профил на Провокатор
  *****
  Любопитно

  До коментар [#19] от "Zizi":

  Прав си приятелю,успешно демонстрираш познания по тематиката и владеене на нервите.

 21. 21 Профил на социалист
  *****
  Неутрално

  Бандитския преход от социализъм- комунизъм към ЯВЕН НАГЪЛ КОМУНИСТИЧЕСКИ КАПИТАЛИЗЪМ (или КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ КОМУНИЗЪМ)доведе до това унизително състояние на българското население. А това „............с яйца бяха замеряни министър Младенов и министър Караджова......“ е доказателсво ,че гражданското общество се е превърнало в лесно манипулируема тълпа. А трябва да се насочи цялата енергия ,гняв и възмущение към истинските виновници . Когато преди години се поиска от Гражданско сдружение мораториум само за кратко време да се спрат взривяванията на полигона ,с цел да се локализира по лесно и беше помолен президента на репуликата г-н Първанов за съдействие . Какво се получи. Американската марионетка агент Гоце скочи като опарен и по радиото заяви категоричното си мнение и се обяви против този мораториум.Това поведение е характерно само за великите демагози и корумпирани манипулатори от БСП -наследници на терористичната организация БКП.За сведение полигона в Змейово се намира на окло 3-4 км по въздух от Стара Загора -точно в центъра на страната далеч от границите на съседни нам държави за да няма проблеми и отравя само живеещите около района. А това като: „Уникална техника ще прогнозира обгазяванията в Стара Загора“,“Сайт ще дава информация за дейностите на полигона "Змейово",
  '“Прогностичен модел ще пази Стара Загора от обгазяванията“ и ред подобни изявления са поредната демагогия и манипулация и направо си е жива '“гавра“ и провеждане на геноцид насочен срещу собствения си народ. Сякаш това всичко не е в ръцете на държавата .А държавата се управлява пак от поредните марионетки.Нека това общество докаже ,че не е тълпа и поиска забрана на БСП и след това насочи гнева си в правилна посока.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK