Лошите дългове прескочиха 1 млрд. лв.

Частните изпълнители са залети от дела, но длъжниците нямат пари, а за имотите няма купувачи

Лошите дългове прескочиха 1 млрд. лв.

© Дневник
Частните изпълнители са залети от дела, но длъжниците нямат пари, а за имотите няма купувачи

Лошите дългове, които стигат до принудително събиране, през 2009 г. са вече 1 млрд. лв., отчитат от Камарата на частните съдебни изпълнители. Все повече хора и фирми не успяват да плащат и делата се множат. Статистиката показва, че миналата година случаите на длъжници, които не могат да покриват задълженията си или отказват да го направят доброволно, са се увеличили с близо 60%. За принудително събиране са дадени 110 хил. дългове за над милиард лева, съобщи шефът на камарата Георги Дичев.


В същото време частните изпълнители, които за четирите години откакто действат "чупеха" рекорди по събираемост, за първи път отчетоха спад в парите, които са успели да върнат на кредиторите. Въпреки че делата им никога не са били повече, миналата година те са събрали 320 млн. лв., което е с 80 млн. лв. по-малко в сравнение с 2008 г. Причината е, че длъжниците нямат пари, а за имотите им няма купувачи.
"От 110-те хил. дела сме приключили 27 хил., все пак това не означава, че парите по останалите 83 хил. дела са несъбираеми, по доста от тях има частични плащания, но не е изплатена цялата сума", каза Георги Дичев. "Кризата се развихри в България през 2009 г.", твърди той. Дичев отчита, че новата кризисна тенденция на повече дългове и по-ниска събираемост е започнала още от самото начало на миналата година.


"Тя върви с равномерно темпо през цялата 2009 г., но е силна", отбеляза шефът на камарата. Според него в изпълнителните дела реално се вижда ефектът от съкращенията на работници, намалените заплати и голямата задлъжнялост на домакинствата. "В масовия случай е достатъчно в семейството да има един човек с намален доход или без работа и на преден план излиза прехраната, а не плащането на кредита", твърди съдебният изпълнител.


"Около половината ни дела са на банките, но от тях тези за ипотеки са много малък процент, повечето са за потребителски кредити", обобщи Дичев. Вече 13.64% от кредитите са просрочени показват данните на БНБ. Дичев обясни, че една от причините за това е, че банките нямат интерес сега да продават ипотекираните имоти заради спада на цените.


Така това, което ще вземат от публичната продан, няма да покрие сумата, която са отпуснали по кредита. Често се стига до ситуация, при която кредитната институция настоява търгът за имота да започне с цена, равна на сумата по кредита. "Тези цени сега не са актуални, а никой не би платил за нещо повече, отколкото струва в момента", казва Дичев.


Според него обаче банките нямат за цел да продават имоти и държат умерена политика. Частният изпълнител цитира случай от практиката си, при който имот за 500 хил. лв. е имал двама кандидат-купувачи, но банката го е изтеглила от публичния търг, тъй като длъжникът й е направил частично плащане.


Заради дългове изпълнители продават 20 предприятия и хотели за общо 35 млн. лв., показва публичният регистър на камарата. Според Дичев за тях за момента няма инвеститори. Има кандидати за евтини апартаменти между 50 хил. лв. и 70 хил. лв.


От октомври камарата ще има електронен регистър на длъжниците. В него частните съдебни изпълнители ще вписват всички хора и фирми, които дължат пари по техни дела. "Тази информация ще е достъпна само за колегите заради защитата на личните данни", обясни Дичев. Всеки обаче ще може да поиска от частен изпълнител да му издаде удостоверение дали има лош кредит. Тази услуга ще се плаща, като камарата не е решила каква да е таксата, но оттам обещават ще е разходоориентирана. Удостоверението може да е условие за получаване на кредит, твърди Дичев.Частните изпълнители са залети от дела, но длъжниците нямат пари, а за имотите няма купувачи

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK