Бойко Борисов отново ще посети БАН

Бойко Борисов отново ще посети БАН

© Красимир ЮскеселиевПремиерът Бойко Борисов отново ще посети Българската академия на науките (БАН). Той ще открие нов комплекс към Централната лаборатория по обща екология. Тя е спечелила над 930 хил. евро от Седмата рамкова програма за научни изследвания на ЕС.


С парите са били обновени апаратурата и е развита на лабораторната база, съобщават от академията.


Междувременно вчера общото събрание на академията одобри проекта за реформа. Според него  учените ще работят по 9 научни направления, а институтите от 69 стават 42.  Освен това към БАН ще бъде създаден изследователски университет. При представянето на идеите за промяна учените се оплакаха, че реформирането им струвало повече, отколкото да спестявало.
Председателят на БАН Никола Съботинов заяви вчера, че ще плащат разходите си за електроенергия, парно и вода до края на февруари от собствени икономии.


Това според него е така, защото в бюджетната субсидия на академията от 74 млн. лв. са предвидени средства само за заплати. "След март ще се молим за целева субсидия за плащането на режийните разноски на институтите, за да могат да продължат да функционират", каза акад. Съботинов.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Весело

  Поредният трик.
  Скоро Бат Гойко -
  академик!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Това ми напомня за посещенията на Петър Стоянов в БАН, когато той раздаваше на поразия медали на разни нескопосаници. Правителството на Иван Костов НЕ СИ МРЪДНА ПРЪСТА ЗА РАЗФОРМИРОВАНЕТО НА ТОЗИ ПОСЛЕДЕН БАСТИОН НА КОМУНИЗМА - БАН. Бастионът трябва да се събори, но телохранителят на Тодор Живков е също толкова "подходящо" лице за тази цел, колкото беше писачът в "Работническо дело" и хвалител на съветската икономика в дисертацията си. Когато казвам, че БАН трябва да се събори, имам предвид, че на базата на поголовна и точна атестация трябва да бъдат отстранени стотиците комунонекадърници от него, да бъде закрита цялата БАН, а след това отворена отново само с истински учени. Това нещо беше направено в бившата ГДР се един замах през 1991 г.

 3. 3 Профил на Един
  *****
  Неутрално

  Този човек така ли си представя работата като премиер? Всеки дени да ходи да открива нови неща? Особено в криза?

 4. 4 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  И кат няма пари кой млад човек ша иде да работи там за 300 лв?

 5. 5 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  БАН веднъж са посрещали един интелектуал - Илия Павлов - с червен килим, проснат на тротоара пред сградата, така че опит има.
  Няма срам - главното е да се получат милионите.

  А за наука, за съжаление, въобще не става дума. И не може да става.
  Питайте Ръководството на БАН за пенсионираните академици, които си извоюваха в предишното правителство доживотна субсидия при пенсиониране равна на 2 000 лева + пенсията (разбира се)...
  И още въпроси:

  2.Кога ще напишете точния брой на хората, които са на щат в БАН, а не само сътрудниците, а и администрацията, както и техните заплати? Точно!

  3. Колко души работят в Централно управление и на какви заплати са?!

  4. Има ли институт по света,освен такива в БАН, където да се прави наука без да се ходи на работа?!

  5. Има ли институт,освен в БАН, в който парите за библиотеката са 2000 (две хиляди) лева, а за GSM-те на чиновничките - 30000 (тридесет хиляди) лева?

  6. Има ли по света институт, освен в БАН, в който средствата за заплати да са повече от тези за изследователска работа?

  7. Може ли БАН да напише точно и поименно броя на командировките на ръководните си кадри?!

  8. Колко са служебните коли + шофьорите в системата на БАН и колко струва издръжката им?!

  9. Все още ли е на щат журналистка (от в. "Дума", назначена като летописец на Академията.

  10. Кога ще бъде публикуван списък на имотите на БАН и на всички дарения, които институцията е получавала от частни лица. И кой се е разпореждал с тези дарения?

  12. Кога ще се публикуват завещанията на родолюбиви българи, обогатили БАН с значителен брой недвижими имоти. Пристъпвана ли е волята да дарителите и от кого?! Точно по списък!

  13. Кой е гласувал да бъде извършена сделка, (или замяна или каквото и да е там) с дома на проф. Елисавета Карамихайлова, където сега е Дома на архитекта?

  The best way out is always through Robert Frost
 6. 6 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Показност...показност и пак показност.Това явно е антикризисната програма на Б.Б..Жалко.

  Orda
 7. 7 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Малка корекция. Когато по-горе говоря за бившата Източна Германия, имам предвид не това, което с тяхната академия (тя на практика беше закрита), а, че веднага след Обединението в бившата ГДР беше направена поголовна точна атестация на всички работещи в академичната област и всички некадърници и комуно-ченгесарски кадри, а именно ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ ВСИЧКИ РАБОТИЛИ ДОТОГАВА В АКАДЕМИЧНАТА ОБЛАСТ, БЯХА УВОЛНЕНИ. ЗАРАДИ НЕКАДЪРНОСТ - СЪЧИНЕНИЯ, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С НАУКАТА, А СА ПИСАНИ В ПОДКРЕПА НА ДИВАШКИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ. Ето конкретните факти: "“The evaluation process. Especially in the humanities and social sciences East German universities had been corrupted by the Socialist regime because it used them for the legitimization of the existing suppressive political order. Therefore not only the departments of Marxism-Leninism had to be closed. Also the professors and lecturers in (Socialist) Law, (Socialist) Economy, History of the Working Class, and Philosophy had to leave the universities. Their disciplines had to be shut down as well. Instead, new institutes had to be created. The necessary staff was imported from West Germany. But also in other disciplines like languages or History of Art the testers found a great number of poorly qualifled scientists. Others were regarded as personally inacceptable because of their hidden contacts to the secret police […] Results. According to Hermann Glaser, by the evaluation process nearly 20000 out of 38900 staff and faculty members in East Germany lost their jobs[18]. Several turned to protest, some even became politicians. But they could not stop the necessary opening of East German universities to western knowledge.
  Цитатът е от Juergen Ploehn. The Reform of University Education and Science in the German New Laender since 1990."
  http://www.pueron.org/pueron/publikacii/hramat/jurgen.htm

 8. 8 Профил на реформи в бан
  *****
  Неутрално

  "....вчера общото събрание на академията одобри проекта за реформа. Според него учените ще работят по 9 научни направления, а институтите от 69 стават 42."

  А къде отиват служителите на институтите с най-слаби оценки от международния одит? Или става така, че може и нищо да не работиш 5-10 години, но мястото ти се пази. Това не е реформа а мимикрия. И колко са наистина пенсионираните учени в БАН? Този въпрос трябва да се зададе от ББ.

 9. 9 Профил на телезрител
  *****
  Разстроено  Днес Съботинов каза по bTV, че от сродни институти щели да се създадат още по-големи и по-мощни институти и т.н. За институт, който останал без критична маса и не можел да си направи научен съвет, бе споменат поименно Центърът по Тракология. Съботинов не каза обаче нито дума за "критичната маса" от 6 ст. н. с., от които 1 директорка на 68 години (!!!!!) и научния съвет на Кирилометодиевския научен център. Независимо от всички решения, довели до консенсус хуманитарната колегия, независимо от всичко принципи и логики, които се лансират в публичното пространство и на които този център не отговаря - накой непрекъснато го налага като самостоятелно звено в БАН

 10. 10 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#9] от "телезрител":
  Наистина, този институт поставя под съмнение реформата!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 11. 11 Профил на знаещ
  *****
  Неутрално

  Кирило-Методиевският център е един голям балон, с много приказки за водеща роля и свършена работа, но реално с все по-затихващи научни функции. Но се крепи само благодарение на директорката, която чрез натиск, нахалство, подмазване и др. спасява звеното, защоот иначе отива в пенсия. Типична илюстрация на това, как рекламата може да направи в очите на хората гигант едно джудже.

 12. 12 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Абе, алоооу! Я стига с тая ОПАШАТА ГРАНДИОЗНА ЛЪЖА за така наречения одит, който, видите ли, бил и "външен" "независим"! Всички друго е, но не е външен и независим! Правен е от организация, в която самата БАН участва:
  http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/4079
  Комунистическите диваци в БАН са ЛЪЖЦИ, МОШЕНИЦИ И КРИМИНАЛИ! ДА СЕ САМОСЕЗИРАТ ПРОКУРАТУРАТА ЗА ТОВА, КОЛКО ПАРИ ОТ ДЖОБА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА СА ПОХАРЧЕНИ ЗА ТАЯ ФАЛШИВА ОЦЕНКА, И СЪОТВЕТНАТА КОМИСИЯ ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ! ВЪВ ФАЛШИВАТА, НЕВЯРНА "ОЦЕНКА" УЧАСТВАТ ХОРА, КОИТО МНОГО ПЪТИ СА ЯЛИ И ПИЛИ ЗА СМЕТКА НА БАН И БЪЛГАРСКИЯ БЮДЖЕТ!

 13. 13 Профил на зрител
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "знаещ": Не на директорката а на зам. директорката се крепи КМНЦ. За незнаещите тази особеност тя е и лицето провеждащо от позицията на научното си секретарство по ресор реформите в хуманитарните институти. Това мисля отговаря на много въпроси ....

 14. 14 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#11] от "знаещ": Този институт се крепи само благодарение на Република Македония! Това е своево рода пропагандна структура, без никаква научна дейност!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK