Лъчезар Иванов: В управлението на БСП здравеопазването е било пълно фиаско

Лъчезар Иванов: В управлението на БСП здравеопазването е било пълно фиаско

© ДневникНие заварихме здравеопазването, и по-точно болничния сектор в изключително тежко състояние. В последните 10 години абсолютно никой не направи нищо, за да може да бъде реформирано. Това каза Лъчезар Иванов, председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, пред "Нова телевизия".


Той допълни, че в държавните болници натрупаните дългове са 262 милиона, в държавните и общинските - 318 милиона и само за общинските - 56 милиона лева. "Това е наследството, което са получили ГЕРБ от страна на здравеопазването. Управлението на БСП в това отношение е било пълно фиаско", поясни Иванов.


"Имаше двама министри на здравеопазването, които за четири години нарушиха закона и не направиха нито един доклад на нацията", каза още председателят на Комисията по здравеопазване.

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Е ще видим и вашето, само че то да не се окаже по-голямо фияско.

  Orda
 2. 2 Профил на Чичо Доктор
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Във Франция болниците са 90 на брой, а у нас - 400. Очевидно се разпръскват кадрите (и без това в по-голямата си част - некачествени!), средствата и оборудването. Многото на брой администрации поглъщат средства, които не отиват пряко за лечение. Болниците са за АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ, а не за доизлекуване. Наличието на разнообразни специалисти и оборудване позволява всеобхватно да се погледне на заболяването и бързо да се излекува.
  В малките забутани "болници" лекарите лекуват с аспирин, когато те боли от кръста нагоре и с клизма - при проблеми от кръста надолу.
  Със затварянето на някои малки болници все по-малко хора ще умират с лекарска помощ!

 4. 4 Профил на lz2
  *****
  Неутрално

  Всичко в управлението на БСП-ДПС,беше фияско! Постоянно,привържениците им дрънкат,колко бил некомпетентен Б.Борисов!А забравят,колко много,ама много,беше некомпетентен Станишев!!!Ха,отречете,че е специалист по Руски военни униформи! Което,според вас има много общо с Българската икономика!!!Да оставим това,че е и слабохарактерен,и го командореха кой-както свари!


 5. 5 Профил на важно
  *****
  Неутрално

  Здравеопазването трябва да бъде най-големия преоритет на правителството.

 6. 6 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Тея що не престанат да ни занимават с това колко били лоши предишните?!

  Ми ние това си го знаеме, нали затова ги сменихме!!!

  Хайде стига сте ни казвали очевидното, ами вземете осъдете тея разхитители, та да видят собствените ви кадри какво ги чака ако почнат и те да лапкат.

  Иначе с нищо, ама с нищо не сте по-добри!

 7. 7 Профил на Коректор
  *****
  Весело

  Лъчезар Иванов: В хаоса на ГЕРБ здравеопазването ще е пълно фиаско...

 8. 8 Профил на lz2
  *****
  Неутрално

  Крайно време е малките болници да бъдат закрити!На времето,в такава болница,умориха баща ми,поради липса на кръв!!!
  Само прахосват парите ни! Специалисти ходят там един път в седмицата.Топлят се етажи с отделения,в които има 20 тина болни,които лекуват по премитивен начин-с хапчета.
  В тях не се лекуват и тези,които сега протестират.
  Ако се организира Бързата помощ,на Европейско ниво,то здравеопазването ще се подобри значително!!!

 9. 9 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До №5: То е един от приоритетите на герб!?!? Затова в бюджет 2010 за здравеопазване са предвидени 40/четиридесет!/ процента по-малко средства!!!!! Оттам идват неистовите напъни за ликвидиране на болници.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 10. 10 Профил на медик
  *****
  Неутрално

  Егоизмът и цинизмът са характерни за БСП, те превърнаха здравеопазването в средство за запълване на партийните си каси, бяхме свидетели на какви ли не безнаказани лекарски грешки, закриляни от лекарската мафия. Отношението към пациента, нещастният човек, имал злата участ да опре до тях, е всеизвестно. Страшното е, че това няма да се премахне с магическа пръчка, това е изграден стил, начин на мислене - презрението към пациента, нехайство за живота и психическото му състояние. Преди време един лекар, известен специалист, и то много добър, ми каза: ние вече не крием нищо от пациента, казваме му направо, за да има време да подготви завещанието си, и да каже къде е скрил "ключа от квартирата, дето си държи парите". Не мога да се примиря с това, за мен е цинизъм, защото надеждата крепи човека, иначе се живее изключително трудно! Дали ще напишеш завещанието си е твоя лична работа. Ужасявам се от съобщенията как загинал човек е разфасован и органите му спасили незнам колко си живота. Трансплантацията е нещо изключително трудно и дори в развитата медицина, каквато е американската например, 100% гаранция няма. А колкото до даряването, това е дискретна работа, съобщава се само на близките.

 11. 11 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Весело

  Попитали радио Ереван: Може ли някой да мисли с гръбначния си мозък?
  Радиото отговорило веднага: Не може. Но има един ,викат му мМозъка, който мисли с костния си мозък.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 12. 12 Профил на !
  *****
  Неутрално

  След две три години ще видим каква е била целта на реформата. Ако "излишните" болници, фалирани целенасочено от последните правителства и сегашното на Борисов, но редовно ремонтирани и чат пат преоборудвани, утре отворят като частни със собственици от ГЕРБ и компания и започнат да източват пари от задължителни здравни вноски в частните фондове, които по случайност се държат от същите собственици, какво ще обясняваме на електората.

 13. 13 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Лъчо Мозъкът бил заварил болничния сектор в изключително тежко състояние. И се захванал с ефтаназията му. С активната помощ на бившия председател на фамозната организация, наречена Лекарски съюз. Днес го играе министър. И се юрнали да закриват болници. С активното съдействие на други "колеги" от гилдията... Тя пък и една гилдия...
  Дълговете на болниците били 318 милиона. Виж ти. Сериозна сума на пръв поглед. Много сериозна.
  Упссс... Присетих се за резерва на Здравната каса. Онзи, за който министърът пищеше, че му бил виртуален, щото не можел да го пипа.
  И слава богу, че министърът и Лъчо не могат да пипат в НЗОК. Щеше да стане като с финансите на Лекарския. Злите езици твърдят, че Нанев си изтеглил кредит, койдо гарантирал с членския внос на ....лекарите. Може и да лъжат, ама...
  Докато не се произнесе прокуратурата и Цветанов, ще считаме Нанев за невинен. Нали може? Съдът хич няма да го питаме по въпроса..
  Нещо се отплеснах.
  Резервът би трябвало да е 680 милиона, а цялата философия на разходопокривната система, каквато е в случая нашата, предполага услугите да бъдат заплащани от текущите приходи и от резерва, ако потрябва.
  Чл. 26. (1) (Изм. - ДВ, бр. 101 от 2009 г., в сила от 18.12.2009 г.) Резервът на НЗОК по чл. 25 се определя в размер на сумата от:
  1. (изм. - ДВ, бр. 107 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) пет на сто от събраните приходи от здравноосигурителни вноски и трансферите за здравноосигурителни вноски от други бюджети;
  2. други приходи.
  (2) Със средствата от резерва се плащат разходи в случай на значителни отклонения от равномерното разходване на средствата или на териториален дисбаланс в потреблението на медицинска помощ.

  Това, че Мозъкът не познава законите е нормално. Иначе нямаше да е с този прякор. Това, че законите са забранили на министър и на шеф на парламентарна комисия да ни пипат парите - също. Не може да им се има доверие и според мен.
  Препоръка към мозъци и други непрактикуващи професията. Към касата, със строева крачка и молба да вадят парите онези назначените от тях и да плащат дълговете. Ако от болниците са лекували мъртъвци(случва се от време не време, щото и там са дебилни) - глоби и уволнения.. И отнемане на права, щото още не знам такъв случай за крадлив лекар...

  Ecrasez l’infâme
 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Разбира се ,че комунягите са най-виновни, като се почне от другарката Виткова от 1995г та се стигне и до днес. Обаче Лъчо Тъпото не се различава много от тях. Да не забравяме как влезе в политиката и откъде дойде-от средите на НДСВ и тройната коалиция. Това ,че се дистанцира от тях в парламента навремето само показва добрия инстинкт да надушиш новата златна мина... Идеите, които дава на ББ са от глупави по-глупави. Aко управляващите бяха по-интелигентни щяха да кажат: “Сключвайте договори с НЗОК, но няма да ви покриваме задълженията в края на годината.” Това освен че щеше да бъде по-честно, процесът на фалити на болници щеше да бъде по естествен, а който оцелее –оцелее, вместо командно-административния подход характерен за червените партийни секретари.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 15. 15 Профил на Болния
  *****
  Неутрално

  Доживях. Бях се затъжил за някой по-изявен шут из редиците на народните избраници. В минали времена имаше един Гошо с партизанско име "Тъпото", и един мастит "нубиец". Е, сега си имаме един Лъчо. Явно е много умен. Дойде ми в повече. Да кажеш, че здравеопазването не чини, поради грешки в последните десет години. Ами, че такива "умни" като теб, го рутят от 20 години, бре Лъчо. Пекинез, с пекинез! Хората все още имат памет.

 16. 16 Профил на Ashkovoto
  Ashkovoto
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Напротив,точно това трябва да се прави и по този начин:с числа и факти.А не с празни приказки.Защото професионалните оплаквачи са завайкаха как народът щял бил да остане неизлекуван и недолекуван и как стотици болници щели да бъдат затворени.А до миналата година тихомълком плащаха загубите на болниците от излишъка и не си мърдаха пръста да решат проблема цялостно.Сега вият на умряло.А "матряла" с неговите гънки се поддава.Оплаквачите не казват какво и как да се направи,те само насъскват плебса,щото това им отърва.Ако имат идеи,да ги споделят.Може би това,което прави Нанев не е най-доброто,но е начало на реформа,която трябваше да се случи отдавна,и ако не друго,е проява на политическа смелост,за което заслужава уважение.Да,ще има лекари и медицински персонал,които сигурно поне временно ще останат на улицата.А нима няма вече 10% безработни?И ще има още.Но ако сега не се направи нищо,всяка година ще става по-зле.Като с тютюнопроизводителите:целнасочено не направиха нищо за тях,освен да наливат субсидии,а когато един ден субсидиите секнат/то почти стана/,сега завиха на умряло:стотици хиляди остават без препитание.Ама това се знаеше,че ще се случи от години?

  Това е най-нормалното и елементарното,и мисля,че е положително,което може да се допусне и да се констатира.С.Сакскобургготски
 17. 17 Профил на Maрия Антоанета
  *****
  Неутрално

  Важното е, че в София има нови гробища

 18. 18 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  При БСП вноските бяха средно 8 лв., сега са 16,50, за безработни, за селскостопански производители и самоосигуряващи се спряма първата година на БСП са 3 пъти повече, а спрямо последната 2 пъти по-високи. Само разликата трябва да донесе 600 млн. лв. на година повече и то при положение, че милион и нещо продължат да не плащат. Ако половината започнат това ще са още 300-400 млн/ с 33 вноско назад/. В същото време бюджета е намален с 400 млн. лв. или се губят 1 милиард .

  - Кой открадна 1 млрд. г-н Борисов?

  На всяка критика Фидел Кастро отговарял типово - Всеки който е портив нас и против болниците и училищата!

  Защо ли нещо от пропогандата на ГЕРБ ми напомня за този прочут диктатор?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 19. 19 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ех, Лъчо, Лъчо...
  Добър си на къчо!

  www.berbenkov.hit.bg
 20. 20 Профил на 6матка
  *****
  Неутрално

  Омръзна ми да слушам оправдания. Вече повече от половин година. Не е ли време вече да има конкретни цели и действия за реализация на съответни цели?!?

 21. 21 Профил на 1-1
  *****
  Неутрално

  Тоя калпав маркуч да си завре главата между краката и носа някъде и да не се обажда никога. И той на гърба на Царя стана "личност" - кой ли беше чувал за него.
  Той е първия номад, папкаше от НДСВ, а после като плазмодий се усука и стана велик гербер. Аман от политичекски проститутки.
  Сашо Диков те очаква, ако имаш дупе, отиди в студиото му. Чакам те там!

 22. 22 Профил на някой
  *****
  Неутрално

  лъчо мозъка ,ба си мамата , да би трябвало да се се съкратят много болници , но като гледам се съкращават само в България не и в държавата София , според мене София да се отдели от България , боко кратуната да си управлява там и да му слушат бисерите там , а ние останалите за да не измрем от глад , болести, лошо, образование и т.н.т да вземем да се отделим , щото като ни закарат с хиликоптера да софия с какво ще се въртем , шегата на страна , но когато гласувахте да бяхте мислили, щото 20 години всички ревът и вият против ченгетата и ДС и накрая ги избрахте да ви управляват и това ако не е весша форма на мазохизъм здраве му кажи

 23. 23 Профил на Док
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "Минувач":

  Стига сте сравнявали с Франция? Колкото болниците са по-малко, толкова здравеопазването е по-добро. Значи болните са по-малко. Както е известно Франция е с най-малко болни от сърдечно-съдови заболявания. Все едно да поставите план на гробарите. Какво означава думата "здравеопазване". Нека порасъждаваме. Думата идва от опзване на нещо, което го имаш т.е. здравето. Иначе трябваше да се нарича "болнолечение". Да си представим че в един район превенцията на заболяванията е толкова добра, че просто болни няма. Леглата в болницата са празни. Е, тогава при трайно запазване на тази тенденция, леглата може да са толкова малко че да поемат евентуално само случаи като катастрофи и други. При положение обаче, че у нас инфаркти и инсулти поразяват и млади хора и че тези заболявания трябва просто за часове да се третират адекватно от специалист просто е престъпно да се лишават от лечение. Гледате ли австрийския филм "Медикоптер"? когато нашата здравна система се сдобие с такива средства за транспорт, тогава може да се говори за оптимизация на болниците. Закриването на болниците води до понататъшно обезлюдяване на цели райони.Болницата в Трън съществува павече от 100 години. Знаете кой е работил там.доктора откривател на лактобациликус булгарикус. Доктора-патриот е напуснал Женева за да работи и живее в затънтения край. Къде ги днес тези лекари? Няма ги.

 24. 24 Профил на !!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "!":

  Коментарът е точен, ясен и изчерпателен!

 25. 25 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#3] от "Минувач":
  Ъхъ... Ама само в Париж. Само държавните болници, членуващи тук: Assistance publique - Hôpitaux de Paris са 44. Като добавиш частните и на църквата и ще ги докараш до там някъде...
  Иначе, в системата, държавната парижка са заети 90 000 хиляди души...
  Тъй де... Тъпи франсета. Не си земат Лъчо и Дянков...


  Ecrasez l’infâme
 26. 26 Профил на Пейчо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "Ashkovoto":

  Пожелавам Ви да живеете ивайловградско да получите инсулт и да чакате един ден да получите адекватна помощ.

 27. 27 Профил на ???
  *****
  Разстроено

  tova veche go znaem!!!!!!!!!!!!!!!!! zatova vie ste na vlast

  kaji vie kakvo napravihte!
  stiga opravdaniq.......toi naroda glupav glupav ama kato nqma hleb e opasen

 28. 28 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Упссс.... Онова "90 000 хиляди души..." да се чете 90 000(деветдесет хиляди) души..
  Сори.

  Ecrasez l’infâme
 29. 29 Профил на Цеци
  *****
  Неутрално

  Този шут Лъчезар Иванов докога ще е лице на Герб. Ами той е един от многото, които обикновено хората наричат мишоци и лакеи. какъв специалист е този?

 30. 30 Профил на Seemann
  Seemann
  Рейтинг: 8 Неутрално

  на 30 г. съм и откакто се помня е така здравеопазването

 31. 31 Профил на Кольо Парамов
  *****
  Неутрално

  Финансистът разкри, че Костов бил гласен за премиер още преди заминаването му в САЩ
  Подалият оставка съветник на премиера Кольо Парамов хвърли стрели по сините, като превърна в основна мишена Иван Костов. Финансистът предвеща сценарий за дестабилизиране на властта от Синята коалиция през пролетта. Ако не се вземат мерки за тежкото положение в момента, през април-май ще попаднем в капана на втора криза, смята икономистът.

  В понеделник Парамов подаде оставка след седмица работа под сериозния натиск на сините, които го обявиха за абсолютно неподходящ за съветник на премиера заради левите си убеждения и досието си.
  Аз съм от малкото хора, карали школа в Украйна, както Иван Костов по времето на комунизма, отвърна на удара пред БНТ Парамов.

  След като лидерът на СДС Мартин Димитров го нарече специалист по хиперинфлация, Парамов заяви:”СДС и ДСБ ме обвиняват, че съм перфектния специалист по хиперинфлация, но аз съм човекът, който подготви разработката за Иван Костов, с която той замина за Америка и се разбра, че ще е подготвения дубъл на следващия министър-председател”. Не може да се проявява двоен стандарт, направи извод той. Крайно време е да кажем абсолютно всичко за Иван Костов и да разтворим книгата на българската политика за последните 20 години, реши да задълбае Парамов.

  Той обясни, че всичките му анализи са в защита на валутния борд. По негова преценка страната е в тежко положение, БВП като матрица не е изчислен точно и статистиката не работи. Единственият български експерт, който разбира от статистика е Величка Рангелова, която е пенсионер и правителството не я използва, посочи Парамов. Финансистът посочи, че оборотните пари са намалени с 11% и това е основа за депресия. Всички тези и основни агрегати на финансовите взаимоотношения в страната са в много тежка циклична форма, каза икономистът.

  По повод обещанието на Борисов, че въпреки оставката му пак ще ползва съветите му, Парамов заяви, че е имал намерение да бъде сериозен с тезите си за възможностите на държавата. Стана ясно, че и той има намерение да продължи работата си с премиера. На въпрос как е започнал работа с премиера Борисов Парамов отговори, че хора, които са работили в службите се разбират - „дали с поглед, дали с информация, дали с база данни”.
  Парамов подаде оставка в понеделник, обясни че е под натиска на СДС, ДСБ и кръга “Капитал”

  Едноседмичният съветник на премиера подаде оставка, като обясни, че “при създалата се твърде тежка и негативна ситуация е най-добре в момента да отстъпи крачка назад. „Не искам заради мен Бойко Борисов да бъде превърнат в заложник на междупартийни боричкания. Твърде много уважавам министър-председателя”, заяви финансистът.
  Бившият главен ревизор на БНБ обясни пред “Всеки ден”, че СДС, ДСБ и кръгът “Капитал” са изкривили представата за това, което той е искал да направи. Той каза, че е срещу създаването на нови банки у нас, защото това би заплашило сигурността на борда. Аз се обявих срещу недопускане създаването на нови български банки, а Иво Прокопиев иска да създава нова банка, коментира Парамов.Пред БНТ обаче той заяви, че е подал оставка под натиска на Синята коалиция.

  Най-доволни от оставката му бяха СДС. ДС пое цялата политическа отговорност за оставката на съветника Кольо Парамов. Много се радвам, че си е подал оставката. Такъв специалист по хиперинфлация няма място в правителството, отсече Димитров и изрази надежда премиерът да потърси за съветници десни икономисти. Леви икономисти нямат работа нито като съветници на премиера, нито като съветници на правителството, категоричен е лидерът на сините.

  “Всеки, който ни е подкрепил в махането на Кольо Парамов, заслужава да му благодарим. Да се надяваме, че и други хора са ни подкрепили. Не знаехме за тази подкрепа”, отговори синият лидер на информация на “Всеки ден”, че самият финансист смята, че е махнат заради Иво Прокопиев. Димитров също като Иван Иванов от ДСБ припомни за присъствието на Парамов в БНБ по време на най-тежката хиперинфлация, фалити на банки и раздаване на лоши кредити. Сега е от знаковите леви икономисти, които искат девалвиране на лева да не бъде 1:2, а 1:4 спрямо еврото. Това е възможно най-опасната политика за България в момента, отсече Димитров.

  Кольо Парамов е една от мрачните фигури в българския банков сектор – така го определиха ДСБ. Зам.-председателят на ДСБ Иван Иванов се аргументира с това, че в финансистът е бил в ръководството на БНБ по времето, когато българската банкова система е катастрофирала. “Парамов реално е бил резидент на Държавна сигурност и това е причината ние да заявим, че този човек е абсолютно недопустимо да бъде съветник на българския премиер”, заяви Иванов. От ДСБ изразиха съжаление, че политическият кабинет на правителството не е намерил необходимите аргументи, които да представи на премиера, за да “не се стига изобщо до споменаване на името на Парамов” в публичното пространство като евентуален съветник на Борисов. Премиeрът заяви, че Парамов е бил назначен на половин щат и допълни, че не е предполагал, че това назначение ще накара лидери на партии да го коментират. Според него е глупаво е да си избираш съветници единомишленици, защото те могат да те посъветват само това, което вече знаеш. По думите му трябва да чуеш максимално много мнения, за да вземеш правилно решение.

  “Когато държиш под око подобен тип финансисти и чуваш различни мнения, те са много по-ценни, защото аз противопоставям на моя екип различни мнения и когато слушам коментарите в моя кабинет аз мога да взема по-доброто решение”, аргументира се премиерът и заяви категорично, че ще продължи да ползва съветите на Парамов и без да му е съветник.

  вторник, 2 февруари 2010


 32. 32 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#18] от "др. Иванов":

  Какви увеличения сънуваш ве другарю! Вноската е 8% и е от Станишево време! Какви 8 лева, ти наред ли си?! Вноската беше 10,40 за неработещи и самоусигуряващи се!
  А пък кръчмарските ти сметки от бай Тошево време пък са направо отчайващи... Липсващи милиарди, световни заговори срещу здравната каса... намали филмите и си лекувай комунизма, макар да е нелечим!

 33. 33 Профил на Маргинал
  *****
  Неутрално

  Не сте ли го разбрали, че след всяка реформа в последните 20 години трева не никне...

 34. 34 Профил на Фалконе
  *****
  Неутрално

  Глобализацията цели натикването на повече хора на по-малко населени места.Справка селското стопанство и съсипването му,справка-здравеопазването,справка липсата на работа в малките населени места от години вече.Натикват хората в няколко големи места в България ,бой с пръчката и стадото готово накъдето го подпукаш с гьостерицата,натам отива.И накрая му правят едни избори,за парлама и пак комунистите на власт докрая на света и на всеки километър.

 35. 35 Профил на Лумпен
  *****
  Гневно

  Някой да ми припомни кога управлението на БСП не е било фиаско!
  Дори по-лошо!!! Следствие на всяко управление на комунистите, сега преименували се на социалисти, настъпва пълна разруха!!!!

 36. 36 Профил на contacol
  contacol
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо са тези пререкания и различни мнения? Защо никой от преди пишещите не се опита да намери истинската причина за лошото здравеопазване в Бг? А тя е, че "строителите на съвременна България" решиха и здравеопазването да го направят на пазарен принцип т.е. по капиталистически модел. А законите на капитализма/пардон, на пазарната икономика/ са неумолими:няма ли ПЕЧАЛБА - махай го,продавай го и т.н. Не може с един и същи аршин да се мери и да се решава за всички области на икономиката.Има области където пазарните принципи са си точно на мястото, но има области като здравеопазването, образованието, грижите за подрастващото поколение, общественият транспорт и др. които не бива да се поставят на пазарен принцип, защото те са СОЦИАЛНА ПРИДОБИВКА НА ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО! Тук не бива да се търси ПЕЧАЛБА, а все по-пълно и по-пълно задоволяване нуждите на ЦЯЛОТО население! Седнал Лъчко да се оправдава с предишното правителство! Като оня във вица за трите писма:Един току що станал нов директор и отишъл да се сбогува със стария.Какво ще ме посъветваш? - попитал го. Старият директор му дал три писма запечатани в три плика и му казал като види голям зор, големи проблеми да отваря първо първото писмо, после второто и най-накрая третото. И новият директор като видял зор отворил първото, а там пишело:"Хвърляй всичката вина и се оправдавай с предишния директор!". След време отново срещнал големи трудности и отворил второто, а там пишело:"Обещавай всичко и говори в бъдеще време!" Най накрая като станало много тежко положението и той отворил и третото писмо, а там пишело:"Вземи три плика и напиши три писма!" Та наш Лъчко сега е отворил първото писмо и се оправдава с предишното правителство. Може и да е за добро да се намали броят на болниците ама ти драги направи ли преценка колко лоши са комуникациите в България и колко е беден народът? Ще има ли пари той да пътува до отдалечената болница по разбитите пътища за да се лекува? Ами ако бере душа и малко му остава, тогава ти ще имаш ли хеликоптери за да го превозиш? Най-лесното нещо е да закриеш болниците, но готов ли си за това? Подготвил ли си условията така, че дори баба Гина от най-отдалеченото село да може да пристигне в болницата ти и да я излекуваш? Силно се съмнявам! Антисоциално е и поражда напрежение.Тези неща се натрупват инакрая да не стане така, че да отваряш третото писмо!!!

  Не трупайте пари! Те са средство за живот. Ползувайте ги всеки ден!(Ванга)
 37. 37 Профил на Стягащ багажа.
  *****
  Разстроено

  Ей, комунистите не можаха да ме изгонят от държавата ми, ама герберите го постигнаха!!!!

 38. 38 Профил на Фалконе
  *****
  Неутрално

  Бараката Обамчо тези дни се изцепи,че щели да правят безплатно здравеопазването в Америка,за да можело бедните американци да се лекуват и те.Никой не го коментира по медиите в България.Не им отърва.Не че някой ще му даде пари на Обамчо да лекува бедни.По-скоро биха го самоубили...

 39. 39 Профил на Мозъка
  *****
  Неутрално

  Тия в началото на този форум дето не знаят как се пише "фиаско" не са по далеч по умствен багаж от Лъчо Мозъка.тежко и горко на тази система ,която чака хора като Лъчезар Иванов да я реформират.Има недостатъци в здравната ни система,но вероятно повечето от вас знаят,че ако един лекар в провинцията иска 50-100 лева,то в София искат по 1000.Тази реформа ще е добре дошла за лекарите в големите градове защото всичките рушвети ще се събират от тях.Най голямата болка на българина в здравеопазването е рушветчийството.Как да се преборим с това явление при ниските заплати на медицинския персонал.Но това се отнася до всички сфери.На ого не му е малка заплатата.Онзи ден четох интервюто на големия артист Георги Русев.Чай Георги ,който е с огромни заслуги към българския театър не може да си позволи да отоплява целия си апартамент защото не му стигат парите.
  "Пари нема,дйствайте".Това е истината.

 40. 40 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#35] от "Лумпен":
  Сами ли си избирате никовете или ви ги раздават с конкурс от ГЕРБ?
  А Мозъка в процедурата участва ли, или с начинанието се е наел вътрешния министър?

  Ecrasez l’infâme
 41. 41 Профил на Фалконе
  *****
  Неутрално

  До коментар [#37] от "Стягащ багажа.":
  Дай в Румъния че е най-близо.Пък и явно не ни мразят толкова щом дават заплати по 1 000 евро на българи.
  Да са живи и здрави.Да отиваме там като че ли...

 42. 42 Профил на Шумкаров
  *****
  Неутрално

  Да, така е, при Тройната коалиция здравеопазването бе пълно фиаско.
  Но това не може да е извинение за продължаването му.
  Както и все още няма логично обяснение за отклоняването на близо 900 млн лв от вноските по З.О. осигуряване в резерва на БНБ, или във фискалния резерв, което е едно и също!

 43. 43 Профил на Ashkovoto
  Ashkovoto
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До Пейчо:
  сърдечно благодаря за пожеланията!Ще направя каквото мога и ще ви държа в течение.Има опасност,обаче,да се случи следното:при запазени всички съществуващи болници,дори при увеличено финансиране,което пък веднага ще доведе до увеличено крадене,защото не е тайна,че на всички равнища се фабрикуват болни и пътеки и се усвояват милиони,да,ще ме приемат в спасената от злите сили ивайловградската болница,ще ми дадат аспиринче,защото няма да имат пари за друго,а състрадателната санитарка ще ми държи ръката,докато умирам,защото лекарите ще са се изнесли къмто Европа поради липса на средства за заплати.

  Това е най-нормалното и елементарното,и мисля,че е положително,което може да се допусне и да се констатира.С.Сакскобургготски
 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  contacol ей го и тоя, капитализма му бил виновен. Обясни ми тогава, защо всички "капиталистически" страни, без изключение имат много по-развито здравеопазване от нас?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на мими
  *****
  Неутрално

  Този нискочел и мазен доктор така ме подразни тази сутрин че ми идваше да строша телевизора. То бива нахалство но като тези гладни въшки, готови да оплюят всичко и само да се изтъкват не се е виждало.
  Ами онези хитряги десноцентриски настроени, считайки со ще се сгромоляса, а те това и чакате за единствени еропейци в България считам че все някога щмного много скр, от образование, от здравеопазване и от всичко. ББ ако ги слуша

 46. 46 Профил на до Мозъка 39
  *****
  Неутрално

  "Чай Георги ,който е с огромни заслуги към българския театър не може да си позволи да отоплява целия си апартамент защото не му стигат парите"
  Аз откакто се помня, в 4-и стайния си апартамента никога не съ отоплявал всичките си стаи, и никога не съм се оплаквал.
  За разлика от шоплъка, които не могат да забравят времето, когато при минусови температури отваряха прозорците, и не плащаха, а сега им искат парите!

 47. 47 Профил на Ох-боли
  *****
  Разстроено

  Да освободят хората от данъци или събраните от данъци пари да бъдат харчени за здравеопазване !

 48. 48 Профил на Фалконе
  *****
  Неутрално

  И аз отоплявам една стая,където расте малкия.Повече няма как просто.Върнаха хората 150 години назад да цепят дърва пред панелните блокове--излагация пълна братя.А изродите тънат в луксове.

 49. 49 Профил на france ne pishi gluposti
  *****
  Неутрално

  е а лекарствата плащаш ли ги, има ли пътеки ? магнитният ресонанс как се прави, в БГ пилеят пари за резонанс без контраст в 90 процента от т,нар процеси при които е задължително да се ползва контраст , всяка година ли има нов списък на лекарства, доколкото знам лекарствата не се договарят и не е необходимо да ходиш като луд по каси, "специалисти" и др. плащаш ли осигуровки, които не покриват нищо, осигуровката влиза в сила в момента в които си платиш от опит знам поне за лекарства и прегледи както и за зъболекари, не пиши глупости по форумите

 50. 50 Профил на До наивниците
  *****
  Неутрално

  Господа форумци, нали ви е ясно, че комунистическата мафия, която години наред е унищожавала българския народ, никога не е имала интерес да се грижи за неговото здраве. Тя просто е използувала всички системи на държавата да държи в подчинение и страх хората с цел запазването на привилегированото си положение, неограничената си власт на независимо каква цена. Та най-малко здравето на българина е бил неин приоритет. А който тази проста истина не е разбрал, няма да разбере защо всеки, който е можал е напуснал поробената си родина. Всеки също знае, че никой не е емигрирал в Русия, където унищожаването на хората също е приоритет на властвуващите, а е поемал пътя към цивилизованите страни, където човешкия живот е върховно благо и ценност. Така че не се чудете на изказването на министъра - то нито е откритие, нито е тайна. Ама вие си го знаете, не сте чак толкова ограничени.

 51. 51 Профил на #39 До Мозъка
  *****
  Неутрално

  Рушвети плащат тези, които не плащат реалната цена на услугите. Това е т.нар. "безплатно", което ни излиза винаги солено.
  Интересно, защо когато ползвам услугите на доброволното здравно /вноските по държавното задължително изтичат някъде - неизвестно за какво и къде/, никой никъде не ми е искал рушвет, винаги знам с каква /лично за мен/ сума разполагам за съответната година, за какви места и какви услуги?

 52. 52 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#44] от "Тони!":
  Щото в "капиталистическите" страни(махам САЩ) модел, са по-умни от посткомунистическите образи реализирани тук от светилата на здравния мениджмънт Виткова, Игнатов, Кацаров, Мозъци и сие. Затова.
  http://mobi.capital.bg/show.php?storyid=221141

  Ecrasez l’infâme
 53. 53 Профил на emigranta
  *****
  Неутрално

  едно време в България имаше силово застраховане , а днес управниците искат да въведат силово здравно исгуряване , ако не си си платил ( без зна4ение къде живееш и дали си осигурен зад граница) не те пускат в странско

 54. 54 Профил на Империалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#36] от "contacol":

  "Доктор здраве да ти дава!"

 55. 55 Профил на Петърчо
  *****
  Неутрално

  Каква ни е системата:
  Безброй болници непрестанно (уж) ремонтирани, непрекъснато (уж) дооборудвани - чрез обществени поръчки, които пълнят нечии каси за харчене при бъдещи избори (и за сладък живот, разбира се).
  Общо практикуващи лекари, които не вършат нищо и препращат пациенти в тези (уж) болници. Там пък някои от тях се подвизават и като "специалисти" на половин длъжност. Приемат изпратеният от тях пациент срещу "нещо" и не му помагат с нищо.
  Работещият вариант:
  Амбулаторно-поликлинична помощ с възможност за качествени изследвания и кратка хоспитализация (ДКЦ с 10, ако трябва и с 20 легла) и ефективна неотложна помощ, извършвана от отговорни и можещи специалисти. Който има здрави гащи да се включва в системата и да не налива вода в червената воденица!

 56. 56 Профил на emigranta
  *****
  Неутрално

  # 55 го е казал много правилно , проблема е 4е здравната каса е пробита , колкот и вода да долееш в гърнето то все ще е празно , Далаверите които се въртят в тези болници не знам някъде в друго министерство има ли го .....
  тези лекари затова се вайкат вмомента , за далаверите не за болните , кой се интересува от болния

 57. 57 Профил на Българина
  *****
  Неутрално

  А бе едно нещо не мога да разбера как изостаналата икономически соц.система можеше да издържа мрежата от болнични заведения и поликлиники, огромната за нашите възможности 100 х.армия, училищната система и мрежата от детски градини, а днес развитата съвременна пазарна икономика не може да издържа ни образователна система, ни армия, ни театри, ни болници.Изобщо тая пазарна икономика в България май е по-слабо развита от соц. икономиката и то от нивото 89 г!, баси парадокса.В България нищо не работи както трябва и проблема май не е в политическото устройство на държавата , а у нас самите

 58. 58 Профил на emigranta
  *****
  Неутрално

  баща ми миналата година беше се разболял макар 4е е осигурен най нормално - освен разноските по ле4ението му ни поискаха пари в Брой , после ни доуто4ниха 4е това е дарение , егати дарението - силово (както знам би трябвало да е доброволно ), после някои наши управници се вайкат защо живеещите зад граница не си плащат исгуровки ,

 59. 59 Профил на emigranta
  *****
  Неутрално

  до # 57 ...
  Правилно - тогава работеше вси4ко понеже държавата отпускаше 100 лева и тези 100 лева си отиваха на място и вси4ко беше ОК , а сега Държавата отпуска за ремонт не влакове в БДЖ , влака се ремонтира ама само по документи , отпускат се пари за операции да кажем 100 операции -реално лекарите оперират половината от тях другата половина е на хартия само , та даже и твърдят 4е са оперирали 150 и исикат още пове4е да я изто4ват тази каса

 60. 60 Профил на emigranta
  *****
  Неутрално

  И Ми излиза някой министър и твърди 4е Българите зад граница изто4ват Здравната ни каса , Българите зад граница подпомагат Здравната каса а не изтои4ват( в слу4ая лекарите рушвет4ии) ...
  Здравната ни каса е изто4вана от лекарите и Армията хрантулници които се подвизават по Здравната ни система

 61. 61 Профил на hhh
  *****
  Неутрално

  нали тази декларация за започване на плащане на здравни вноски и глобите не важат за лица с прекъснати здравни права които не могат и не искат да ги изплатят защото излиза че искат да глобяват и изключените от здравната каса

 62. 62 Профил на emigranta
  *****
  Неутрално

  Изхода е във всяка Болница -по един агент на Българското разузнаване , да разузнават как се изто4ва , колко , кой , по каква схема ...защото това е от национално зна4ение , не някоя друга нация а Здравната ни Система ще унищожат Българската нация , затова във всяка Болница агент на Държавното разузнаване

 63. 63 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Нещо сте се объркали. Точно, защото икономиката от преди 89та НЕ можеше да издържа всичко това сега има да си плащаме още години напред. Онази икономика не можеше да направи работещ модел, и същевременно нямаше средства да издържа стария. Като си поддържал нещо само на заеми, незаконен износ накалашници и не си го развивал, няма как да не последва срив.

  Друг е въпроса, че сегашната икономика по никакъв начин не се опитва да лекува грешките на старата, напротив.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 64. 64 Профил на emigranta
  *****
  Неутрално

  да се доуто4ня - по един агент от БЪлгарските тайни служби срещу няк големия враг и най голямата опасност за Българската Нация - Лошата ни Здравна система

 65. 65 Профил на до Achovoto
  *****
  Неутрално

  Покриваха се дълговете на т.н. Държавни болници - универсисетски /в София са няма 10/, специализирани, окръжни. На общинските болници, дето не били държавни никой нищо не е покривал. За горните се закупуваше апаратура от държавата, за общинските - нищо. Те бяха оставени на доизживяване съвсем целенасочено - да няма апаратура, да избягат лекарите и готово. Сега ще ги засриваме защото били "некачествени", т.е.няма лекари и апарати. Между дрегото, същите болници лекуват около 50% от населението с около 20% от парите за болници. Тяхната работа е да лекуват в определени граници, за тежки и сложни случай - да стабилизират болния до "висококетнологична"болница. Техните специалисти се използват от Спешните центрове, защото без тях са като таксита - само вози.

 66. 66 Профил на Призрак
  *****
  Неутрално

  Реформите в земеделието и промишлеността доведоха до емигриране на милиони българи. Децата в България намаляха. Закриват се училища. Останаха само възрастните. Закриват болници. Следва обезлюдяване на съответните населени. Емигрантите ще престанат да пращат пари на своите близки, поради простата причина, че такива те вече няма да имат. Последният да дръпне шалтера. Но в природата и оществото празни пространства няма. Ще завладеят това пространство други етноси и народи. Това е светлината в тунела в който ни вкараха взелите властта по "мирен" и насилствен начин през последните 20 години.

 67. 67 Профил на Чимиджимичамиджоми
  Чимиджимичамиджоми
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  А, Лъчко Мозъка се засили? Ако този човек ще управлява здравеопазването, спукана ни е работата - по един бял чаршаф и към гробищата...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 68. 68 Профил на emigranta
  *****
  Неутрално

  # 63 прав си ...
  Но преди 89 та имаше едно свръх производство а сега какво има ...
  когато си идвам до родното място , преминавам пътя от Летище София до моя малък провинциален град и сърцето ми се раздира от гледката .....виждам като призраци едни порутени сгради , и си казвам едно време това е било еди какво си предприятие и еди колко си хора са работели тук , и за еди коя си държава сме изнасяли продукция .Ако погледнем земеделието - разбито , едно време нашето грозде, ябълки , и вишни стигаха 4ак до казахстан

 69. 69 Профил на Стефан Станчев
  Стефан Станчев
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Очертаха се големите издънки на герберите. Заради тях правителството може да катастрофира предсрочни и този път Стнишев няма да им е оправдание.За съжаление след тях пак ще цъфнат гадните комуняги и пак кошмар.
  Ето и камъчетата:
  1. Здравеопазване - стотици хиляди остават без здравно осигуряване, защото в последните 3 години са имали нещастието повече от 3 месеца да не могат да си намерят веднага работа след като са били съкратени поради кризата. Сред тях има със сигурност и такива, които са работили, но не са внасяли вноски, защото парите са крайно недостатъчно. В същата графа попадат армиите лентия и роми, които имат една единствена работа - да правят чавета. Да не говорим за липсата на лекарства а онкоболни и т.н.
  2. Образование - БАН трябва да се реорганизира, а не закрива. Още не съм чул ясна идея за реформа, само за рязане на пари там. Господа управляващи, инвестирайте в технологии и наука, парите си заслужават. Но махнете туморите без да умре организма.
  3. Безработица - нищо не се прави и по този въпрос. Тя расте, а не се търси начин да се ограничи, дори напротив - безработните попадат под ударите на точка 1. Здравеопазване. И така държавата ще смачка най-неоправданите. Това е антисоциална политика, госпиода управляващи. Нищо, че не сте леви, не е нужно да унищожавате хората.

 70. 70 Профил на кофти
  *****
  Неутрално

  лъчо мозъка ха ха тоя няма една гънка в главата

 71. 71 Профил на emigranta
  *****
  Неутрално

  нашата демокрация закри - предприятията , ТКЗС то ( можеше да се закрие но поедин цивилизован на4ин , ТКЗС то беше разбито със това и земеделието ни ) ...
  а откри Дискотеките .... за да се упоява народа в 4алга и да е в екстаз

 72. 72 Профил на др. Иванов
  *****
  Неутрално

  Понеже клакьорите на ГЕРБ пак лъжат ще посоча, че вноските бяха 10,40 последните месеци на Станишев, а преди 5 г. бяха 6 лв и стотинки, а за работещите бяха 6%. Сега са 16,50 за безработните, а за свободните и селяните двойно повече от преди, защото се вдигна базата. За останалите работещи са вдигнати от 6 на 8%.

  Крадци жалки, къде са 1 млрд лева?

  Който се учи да краде се учи на въже да виси!

 73. 73 Профил на Радио "Ереван"
  *****
  Весело


  Питали Радио "Ереван":
  - Какво е общото между Българските съдебната система и системата за здравеопазване по времето на БСП?
  Радиото веднга отговорило:
  - Съдебната система се бореше с корупцията и престъпността така както здравеопазването с високата смъртност - чрез "частна" помощ и "дарения" от близките.

 74. 74 Профил на emigranta
  *****
  Неутрално

  Декемвриеца е прав като гледам управниците са хукнали към Предсро4ните , а пък за такива мерки " ако не си плащаш здравни няма излизане от страната " направо са ми траги - коми4ни

 75. 75 Профил на социалист
  *****
  Неутрално

  УВАЖАЕМИ ОТ ГЕРБ, СТИГА С ТОЯ ТЕАТЪР ГЛЕДАЛИ СМЕ ГО ВЕЧЕ 20 ГОДИНИ! ЗАЩОТО
  Отровното жило на комунизма инфектира следните болести в душата на българското население БСП,СДС,ДСБ,НДСВ,ДПС,ГЕРБ,АТАКА, ЛИДЕР,......и др.,които един ден може да се рзвият прогресивно .Те всички са от една патология, страдат от едни и същи патологични признаци и симптоми. Играят вредно влияние срещу българския народ и нация. Оформила се е и следната картина велики българи,оглавили управлението на един народ от вече оформящи се зомбирани лумпени и олигофрени.Нека се гордеем със следните Велики българи: :
  1.Президент- доносник
  2.Патриарх – ченге
  3.Премиер министър – мутра
  4.Гл. Прокурор – мафиот(всичките му изказвания са “знакови”)
  Това се знае от по –голямата част от обществото ,но никой не прави опити да извади отровното жило БСП и от там ,ще се премахнат и разсейките на болеста . Започва се лечение без да се търси причината .Така е защото се предполага ,че заразата е проникнала толкова дълбоко и се е разпространила по цялото тяло на България ,че просто се губи смисъл да се лекува и всичко е оставено на случайноста и призвола на съдбата . Всичко това води до гибел.И тогава се очаква някакво чудо .Ще дойде ли!

 76. 76 Профил на СЕЛО
  *****
  Гневно

  До коментар [#63] от "Тони!":

  Тъпчо ,Америка не е ли ползвала заеми и кредити? Ми що е тая криза бе умник? Аман от хора дето са неграмотни пък дават акъл. Целият проблем е че лакомията е безгранична и вместо да модернизира икономиката я разграби. За да откраднете 1000 тухли, съсипахте предприятията и откъде да ви дойдат парите.

 77. 77 Профил на 911
  *****
  Весело

  Момчета и момичета, смешките тепърва започват. Дупе да му е яко на тоя, който обаче ще трябва да се смее в ролята на болен...

 78. 78 Профил на някой си пациент
  *****
  Неутрално

  При вас ще вземе да цъфне това здравеопазване, да не вярваш!

 79. 79 Профил на От наивниците:
  *****
  Неутрално

  До # 50:
  Монго си прав. Особено за причините до август 2009. След това положението се промени. Констатира се, прекомерно голям цъфтеж на водорасли в Японско море и на други места, а също така обилно и нечленоразделно слюнкоотделяне от някои разбирачи

 80. 80 Профил на 60
  *****
  Неутрално

  Е, и аз да се изкажа по въпроса.

  (то пък се получи едно изказване... да не ти е майка работа.) По въпроса за здравеопазването до 89 - знаете ли ( а за по-възрастните - помните ли) колко е било населението на България в средата на 50-те години? Около 6 милиона. А към края на 80-те? Около 9 милиона. Тъй че по-полека с "констатациите" за затрития български народ. По въпроса за комунистите, дето изсмукали силиците на народа български. Знаете ли ( а за по-възрастните - помните ли) колко са били членовете на БКП в 1989? Около 1 000 000. Ще рече, че 1 000 000 милион семейства са... как да се изразя по-образно и в унисон с някои мнения... зобили? от яслата парийна. Ами това са около 4 милона души. Е, нека не са 4, нека са 3 милиона, нека са 2.5 милиона. От 8-9 милионна България. И това е бройката на директно "зобилите". Ами ако (както ми се струва правилно) се добавят най-бликите роднини? Ще се получи комай половин, че и повече България. Е, не си струва да се "плюе" по половината ти народ. Щото ако толкоз са много "ГРЕшНИТЕ", ТО ПОРАДИ КАКВА ПРИчИНА ПО ДЯВОЛИТЕ ОСТАНАЛАТА ПОЛОВИНА щЕ СА "БЕЗГРЕшНИ", А?

 81. 81 Профил на Провинциалист
  *****
  Неутрално

  До №8 Да не би да живееш случайно в софия?!

 82. 82 Профил на medic
  *****
  Неутрално

  Ей Боже,това министерство е битото куче на всички правителства.Който не е дошъл да го управлява то не го е нае....л.
  Извинете ме за изблика но преди 16 години един министър публично призна че Министерството на Здравето е пълен батак и 20 години нямя да са достатъчни да се оправи.И всеко правителство пристига с голяма кошница в която има само реторика и празни обещания и ако можем да си оправим часния бизнес.Не намирам за нужно да цитирам един по един изредилите се министри,много писане ще падне.Вижте и сега кой е в екипа на Нанев ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK