Здравната каса няма да плаща лекарствата на неосигурените

Огромни опашки от съвестни граждани, желаещи да платят дължимите здравни осигуровки, се извикаха пред гишето на обслужващата банка на НАП - Варна

Огромни опашки от съвестни граждани, желаещи да платят дължимите здравни осигуровки, се извикаха пред гишето на обслужващата банка на НАП - ВарнаНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) припомни, че няма да плаща лекарствата и прегледите на неосигурените граждани. Затова от днес лекарите и аптекарите ще проверяват здравния статус на пациентите, когато искат да ползват платени от институцията услуги.


От касата обясниха, че гражданите вече губят здравноосигурителните си права, ако не са плащали три здравни вноски за период от 36 месеца назад, а не както досега - само за 12 месеца назад. Правата се възстановяват, при условие че самоосигуряващите се заплатят всички дължими вноски за последните три години.


Ако при потърсване на медицинска или на дентална помощ се установи, че гражданинът е с прекъснат здравноосигурителен статус, той трябва да представи документ, с който да удостовери, че е внесъл дължимите здравни вноски и здравноосигурителните му права са възстановени, подчертават от институцията. Това важи и за получаване на лекарства от аптеките или с протоколи.


В противен случай болните ще трябва да си платят от джоба както оказаната медицинска помощ, така и предписаните лекарства. Платените суми не се връщат, след като гражданинът възстанови здравноосигурителните си права, заявиха от НЗОК.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Да кажем здравей на най-голямият рекетьор в България - НЗКО.Тя касата може да неси плаща с месеци към болници, лекари и аптеки но за нея санкции няма, тя е над закона, тя е над всички плащащи и неплащащи твари, тя е господ.

  Orda
 2. 2 Профил на Milva
  *****
  Неутрално

  А искам да питам какво ще се случи когато някой припадне на улицата или го блъсне кола. Дали ще му се окаже първа помощ или ще гледаме онлайн дали си е платил вноските за 36 месеца назад.

 3. 3 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#2] от "Milva":

  Ще го остават да си умре разбира се нямаш пари няма да живееш.

  Orda
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Проблема е че НЗОК е разграбена и е фалирала.

  The biggest risk in life is not taking one.
 5. 5 Профил на Koки
  *****
  Гневно

  Ха - плашат циганин с баничка 1. НЗОК НЕ ПЛАЩА ЛЕКАРСТВАТА НА ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ! 2. НЗОК НЕ ПЛАЩА ДЕНТАЛНАТА ПОМОЩ НА ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ. 3. НЗОК НЕ ПЛАЩА ДОРИ ПРЕГЛЕДИТЕ ПРИ СПЕЦИАЛИСТ НА ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ.4. НЗОК НЕ ПЛАЩА НУЖНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ. 5 НЗОК ЕДИНСТВЕНО ОГРАНИЧАВА, ЛИМИТИРА, ОРЯЗВА И ЛЪЖЕ ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ! ОБАЧЕ: неосигурените получават талони на името на здравноосигурени за прегледи и изследвания, заплащани от същата НЗОК! А ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ ПЛАЩАТ НАРЪКА, ЗА ДА ПОЛУЧАТ ТОВА ЗА КОЕТО СЕ "ОСИГУРЯВАТ"!!! Е ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!

 6. 6 Профил на IMRO
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "Milva":

  Ще направят както в нормалните страни - ще го излекуват и ако след това се окаже, че не е здравноосигурен, ще му връчат сметката.

  А ако не си я плати - ще му вземат я телевизора, я колата, я къщата.

  На вашата слободия край няма

 7. 7 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#1] от "Orda":
  С главна буква се пише.
  Но не е хубаво да се споменава напразно името Господне.

 8. 8 Профил на IMRO
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "Orda":

  Интересно ми е, ти като ходиш в магазина да си купиш сирене, плащаш ли си или ти го дават без пари? Ако го дават без пари, кой магазин е това?

  Откъде накъде ние, които си плащаме, трябва да плащаме и за теб, който не си плащаш? Над закона ли смяташ, че си?

 9. 9 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 758 Весело

  До коментар [#8] от "IMRO":
  Колкото и да е смешно, тук не става въпрос за сирене и търговия, а за чл. 52 от Конституцията
  Чл. 52.
  (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
  (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.
  (3) Държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма.
  Туй, че не е добра Конституцията, е вярно, но е друг въпрос. Интересно е защо в БГ има закони, който я нарушават.
  Иначе за нарушение на Конституцията няма наказание, но за неспазване на Закон - има

 10. 10 Профил на IMRO
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "outside":

  Имат право - ако си плащат.

  Като искаш комунизъм, отиди в Северна Корея, там здравеопазването е безплатно.

 11. 11 Профил на Сиганин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "IMRO": За него може, важното е за нас кой ке плаща?

 12. 12 Профил на IMRO
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Сиганин":

  Вие циганите изобщо не ме интересуват. Беж в Испания и Италия, там ви чакат.

 13. 13 Профил на IMRO
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "outside":

  Не ми се крий зад членове на конституцията (които могат да бъдат тълкувани по един или друг начин), кажи ми човек следва ли да плаща за продукт или услуга, която получава/ползва?

  Ти комунист ли си или да?

 14. 14 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#8] от "IMRO":

  Слова Богу несъм стигнал до там някои да ми плаща какво и да било, пък и нямам спомен да си ми плащал нещо. А колкото до въпроса с касата там нещата са пределно ясни, здраве опазването е недофинансирано(Факт) но касата е свръх финансирана(погледни и сградите и автопарка и ще разбереш за какво иде реч) и ако си направиш труда да прегледаш счетоводния баланс на НЗОК ще забележиш , че най-големите и разходи са за други услуги които е платила т.е. не са по основната им дейност. Накратко непрекъснато се източва.С поздрави

  Orda
 15. 15 Профил на IMRO
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "Orda":

  Че в касата, както във повечето институции в България има корупция (защото българите са доста мързеливи и корумпирани по принцип) спор няма.

  Само че не в това е въпросът. Въпросът е редно ли е тези, които си плащат редовно здравните вноски да продължават да издържат тези, които не ги плащат?

  Според мен не е редно и всеки, който иска да "цуца" без дава никакъв принос е или комунист или циганин.

 16. 16 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#13] от "IMRO":
  Пак комунисти, абе ти с тези приказки закусваш или обядваш.
  Просто ти пуснах част от Конституцията.
  Разбира се, че трябва да се плаща за услуга.
  Но давам ти друг пример: в България (и в нормалните държави, които ти явно ненавиждаш) има едно нещо, което се нарича социална дейност. Това е например т.нар. социална пенсия. Т.е. пенсия, която се дава на човек, който дори една вноска за пенсия не си е дал.
  А на тема комунизъм - нали знаеш, че в БГ системата е солидарна. Т.е. дали ще платиш 18 или 160 лв на месец това няма значение - получаваш една и съща услуга. Става въпрос за здравни вноски.

 17. 17 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#15] от "IMRO":
  "защото българите са доста мързеливи и корумпирани по принцип" Хубаво е, че сам с признаваш, че си мързел и то корумпиран , но моля не обобщавай, че всички в БГ сме мързеливи като теб и точно толкова корумпирани.
  Като не ти харесват българите - вземи си шапката и се махни в държава дето не позволява двойно гражданство.

 18. 18 Профил на IMRO
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "outside":

  Точно ти се правиш на голям демократ и много десен, а от повечето ти коментари струи духът на априлския пленум. Така че коментарите ми са точно в целта.

  "Социалните дейности" в България са се превърнали в чист андрешковизъм и авантаджийство - "как може да не платя нищо, а да взема максимално много на аванта".

  По отношение на солидарността на здравната система - ами има над един милион души, които не искат и минимална вноска да внесат (май беше около 6 лв.). Щом са толкова над нещата и не искат да участват в солидарната система, то тогава откъде накъде солидарната система ще покрива техните здравни разходи?

  Всяко решение си има последствия и всеки човек е отговорен сам за себе си.

 19. 19 Профил на IMRO
  *****
  Весело

  До коментар [#17] от "outside":

  От костокомунист-емигрант съвети не искам.

  Българите трябва да си сменят манталитета. Ти си прекрасен пример за това, че ако и на луната да идеш, като имаш цигански манталитет, ще освиниш всичко наоколо.

 20. 20 Профил на За справедливото
  *****
  Неутрално

  Тази мярка е сериозна и следва да се отнася за тарикатите. Колкото до социално слабите, за тях следва да се помисли чрез службите за социално подпомагане за да се отреже пътечката за накои тарикати. Плащаме солидарно според възможностите и ползване според нуждите, но всички. Без тарикати. Не е ли справедливо?

 21. 21 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Веднага ти давам пример че:
  1. ти не си плащаш здравните, някой друг ти ги плаща. ако си беше внесъл поне една вноска в НЗОК, щеше да видиш, че тя е 16,8 лв за безработни от тази година и 33,60 минимум за самоосигуряващи се.
  2. Винаги има спешна медицинска помощ. Тя е следната:
  ---
  Чл. 1. (1) Тази наредба регламентира обхвата, реда и условията за оказване на спешна медицинска помощ от лечебните заведения.

  (2) Спешна медицинска помощ се оказва от всички лечебни заведения, регистрирани по реда и условията, посочени в Закона за лечебните заведения.

  Чл. 2. Спешната медицинска помощ включва всички медицински дейности, насочени към възстановяване на остро настъпили животозастрашаващи нарушения и поддържане виталните функции на организма.

  Чл. 3. Всички лечебни заведения оказват необходимия обем от спешна медицинска помощ на всяко лице, нуждаещо се от такава, независимо от неговото гражданство, местожителство и лечебно-осигурителен статут.
  ---
  независимо от статуса.

 22. 22 Профил на bolnaw
  *****
  Неутрално

  Здравната каса плаща солидарно на здравноусигуряващите се , а за над 1.400.000 пълнолетни неусигурили се в здравната система , но потърсили помощ от нея кой ще плати ? Може би ти "орда" , или челият неработещата конституцията "outside" ? Kaто го излекуват голият мангал какво ще му вземат - децата ли ? Ами той отдавна ги е подхвърлил като кукувица в държавните сиропиталища и ние плащаме не само за здравето на манго , но и за отглеждането на брикетчетата му ! Колкото до конституцията , нали ако я прилагаха 1 към 1 здравната ни система отдавна щеше да е фалирала ?

 23. 23 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#22] от "bolnaw":
  вървите сучите и пак до мангалите опирате.
  В България няма 1 300 000 цигани. има няма да са 500 000 с децата и възрастните, т.е. най-много да са 300 000 проблемните. Останалите 1 000 000 са си българи и в по-голямата си част са безработни и нямат пари за здравна вноска. Едва ли са 1 000 000 "тарикати".
  Поне аз така смятам. Може би трябва да има болници за бедни или социално слаби, ама не може 1 000 000 българи да нямат достъп до здравни услуги, защото са бедни.

 24. 24 Профил на #20
  *****
  Неутрално

  IMRO е прав. Прав и още как!!!
  Един въпрос кък аудиторията, ако позволите.
  Какво е "социално слаб"???
  Защото аз никъде, ама никъде не открих дефиниция, дори и в документите на ресорното министерство. Не се ли спекулира твърде много с този статус в БГ??? И не носят ли прекалено много болни-здрави на гърба си???
  Не може човек, притежаващ жилище далеч над стандартното или автомобил, разполагаш с интернет и други неща да ми се афишира като социално слаб. И този брой хора изобщо не са малко.
  Прав е ИМРО - това наистина е страната на андрешковците, които вечно търсят да прецакат Държавата. Само дето държавата, в смисъла на ресурсите, които получават като не спазват правилата, са самите те, т.е. българи прецакват сами себе си!! Мнооого кофти манталитет..
  Самият факт, че всеки реве за социални придобивки, а не се старае да промени себе си или обстоятелствата около себе си, чака наготово и/или все друг му е виновен /спр.сегашния премиер/ обяснява и безнадежността на ситуацията.

 25. 25 Профил на outside
  outside
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#24] от "#20":
  Ти пък ще ми дадеш пример за "стандартен апартамент".
  И стига сте приказвали, че "кофти манталитет", "страна на анфрешковците", "не се старае да промени", "авантаджий"...
  То и аз подкрепям Симеон за думите "за чипа", ама толкова силна подкрепа не очаквах
  Ако вие сте такива и само се оприличавате с таквиз действия - моля
  Българите сме трудолюбиви и колкото можем се издължаваме на държавата. Да не забравяме, че тя е мащеха и с нея малко повечко съмнение трябва да се отнасяме.

 26. 26 Профил на bodil
  *****
  Неутрално

  А бе хора,не знаете ли,че здравната каса е най-голямата пирамида в България. Не става дума за плащане и не плащане на сметки,а за редовни източвания и то от самите държавни чиновници на всички правителства до сега. Цял живот моите родители,а и следващото поколение си е плащало редовно и къде са парите им? В джобовете на българските политици

 27. 27 Профил на bodil
  *****
  Неутрално

  А бе хора,не знаете ли,че здравната каса е най-голямата пирамида в България. Не става дума за плащане и не плащане на сметки,а за редовни източвания и то от самите държавни чиновници на всички правителства до сега. Цял живот моите родители,а и следващото поколение си е плащало редовно и къде са парите им? В джобовете на българските политици

 28. 28 Профил на bodil
  *****
  Неутрално

  А бе хора,не знаете ли,че здравната каса е най-голямата пирамида в България. Не става дума за плащане и не плащане на сметки,а за редовни източвания и то от самите държавни чиновници на всички правителства до сега. Цял живот моите родители,а и следващото поколение си е плащало редовно и къде са парите им? В джобовете на българските политици

 29. 29 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Гневно

  От друг форум:
  Виж: Варна, 0306212022 -СБАЛК ПО КАРДИОЛОГИЯ ЕАД частна болница - финансиране от касата през 2009г. - 910 158 лв. Обаче, проект за 2010г. - 5 032 700 лв. завишение = на 552, 95%; Пловдив, 1622211036 - МБАЛ Тримонциум ООД - частна болница - финансиране от касата през 2009г. - 728 743 лв. Обаче, проект за 2010г. - 1 529 000 лв. - завишение = на 209, 81%; Пловдив, 1622211037 - МБАЛ Здраве ООД - медицинска структура Пълмед Пловдив - частна болница - финансиране от касата през 2009г. - 3 908 145 лв. Обаче, проект за 2010г. - 6 901 400 лв. - завишение = на 176, 59%; Пловдив, 1622212032 - СХБАЛ "Медлайн Клиник" ООД частна болница -финансиране от касата през 2009г. - 991 416 лв. Обаче, проект за 2010г. - 4 508 500 лв. - завишение = на 454, 75%; Пловдив, 1622212035 -СБАЛ Св.Св. Козма и Дамян ООД - частна болница -финансиране от касата през 2009г. - 60 236 лв. Обаче, проект за 2010г. - 406 800 лв. - завишение = на 675, 34% има още много такива. От друга страна - в общинските болници при същите (неизвестни за сега критерии) Търговище 2522211003 - МБАЛ Д-р П.Томов ЕООД, гр. Омуртаг - общинска болница - финансиране от касата през 2009г. -2 052 461 лв. Над 6000 преминали пациенти. Обаче, проект за 2010г. - 141 400 лв., което прави 6, 89% от бюджета за 2009г. Болницата е в добро финансово състояние, засега. Има още десетки такива проектобюджети на касата за повечето общински болници. 30. 30 Профил на emigranta
  *****
  Неутрално

  Касата нямало да плаща лекарствата на неосигурените - ДОСЕГА ПЛАщАЛА ЛИ Е

 31. 31 Профил на Лошо
  *****
  Весело

  Ами добре, да разваляме договора. Аз няма да плащам повече осигуровки, те няма да ми плащат нищо !!!

 32. 32 Профил на Много си вътре #23outside
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "outside":

  Moй човек аз ще ти кажа едни други цифри.
  Питай, който си искаш лекар. Той ще ти каже на 10 раждания, колко са от тия дето ги броиш.
  Да вземем дори 5 да са (силно занижена цифра!)
  При 70 хиляди новородени годишно - 35 000.
  сиреч последните 10 години са се пръкнали 350 000. Прибави още толкова бащи. Прибави още толкова майки. (бабите и дядовците не ги броим, поради естествен процес)
  Или искаш да ми кажеш, че 300 000-на!!(според теб) популация е отговорна за толкова голям процент новородени в Б-я.
  Те да не раждат по 3 пъти в годината?

 33. 33 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  Лошо каза:

  "Ами добре, да разваляме договора. Аз няма да плащам повече осигуровки, те няма да ми плащат нищо !!!"

  И аз искам така, ама не дават. Вноски се дължат "задължително". А услугите са на принципа "ще видим". И по тази причина над един милион българи не си плащат вноските. И те не са "тарикатите", по простата причина, че не ползват услугите на касата. Тарикатите са чиновниците, които източват касата, и самата каса.

 34. 34 Профил на Nedodvolna
  *****
  Неутрално

  Има нещо сбъркано в цялата система. Аз плащам 10 години. Самоосигурявам се и винаги съм плащала над минималната осигуровка. Обаче нито веднъж за тези 10 години не съм съм ползвала услугите на здравеопазването. И какво ще стане хипотетично ако по някаква причина не мога да внеса вноските си за три месеца - изпадам от системата. Питам се, след като съм била акуратна при наливането на пари в Здравната каса, защо трябва да изпадам от системата. Нима парите, който съм внесла изведнъж се изпаряват.
  Аз например си мисля, че е редно от парите, който внасяме за здравно осигуряване, част да отиват за общо здравно осигуряване и друга част, да са на персонална сметка на всеки осигуряващ се.

 35. 35 Профил на emigranta
  *****
  Неутрално

  # 34 , Много добре си го казала , права си ама къде да намериш токова интелигентни и компетентни управници по нашите земи ....те ми искат глоби и пари за това 4е не съм се осигурявал , е как да се осигурявам като не съм бил в страната от 9 години и не съм ходил налекар нито веднъж...та даже и искат да не ме пускат зад граница , егати управниците

 36. 36 Профил на emigranta
  *****
  Неутрално

  Българите зад граница сме били изто4вали касата , това го каза последният министър , аз живея зад граница от години и знам 4е касата е изто4вана от некадърни и "кадърни" 4иновници ...не знам този министър къде живее, да дойде зад граница ако не знае да го разбере

 37. 37 Профил на emigranta
  *****
  Неутрално

  баща ми който цял живот се е осигурявал когато се разболя освен разноските по ле4ението му поискаха и пари в брой ( Софийската неврохирургия) ....били са 'Дарение " , дарение ама насила ......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK