БАН поиска оставката на образователния министър

БАН поиска оставката на образователния министър

© Анелия НиколоваБългарската академия на науките (БАН) поиска оставката на образователния министър Сергей Игнатов, защото "дезинформирал  и подвел българската  общественост". Това се казва в писмо на общото събрание на академията. Искането за оставка става само няколко часа след като премиерът Бойко Борисов и Сергей Игнатов посетиха централната лаборатория по обща екология. Там Борисов отново изрази подкрепа за БАН.


В становището си учените цитират министър Игнатов, който в интервю за в. "Труд" от 29 януари е казал: "Институтите (на БАН) трябва да станат част от университетското пространство! Това е пътят и той бе очертан на срещата в Цюрих, където се обсъдиха плановете за наука и образование в ЕС. Всъщност там промених позицията си. Казано бе в прав текст, че академии в този вид няма да има в Централна и Източна Европа. Защото изследователските звена ще са част от вузовете. Това е европейската политика."


Това изказване, "обезсмислящо какъвто и да било дебат по този въпрос", според учените е породило съмнение. "Защото в честите контакти на БАН с представители на институциите, които формират и управляват европейската политика в областта на научните изследвания, никога не са изказвани подобни тези", пише още в становището.
Затова от академията са попитали Асоциацията на ръководители на европейски научни съвети (EUROHORCs), които са организирали срещата на 16-17 януари 2010 г. в Цюрих  дали изказването на Игнатов наистина отразява позицията на форума.


"Ролята на академиите не е била главен въпрос за разглеждане на работната среща на високо равнище в Цюрих, но е имало достатъчно време за дискусии, по времето на които този проблем може и да е бил засегнат. Като се има пред вид характерът на работната среща, не са били водени протоколи и няма да бъдат подготвяни официални документи." Това е бил отговорът на президента на организацията, получен днес.


Затова от БАН смятат, че Игнатов е дезинформирал българската общественост със становище "в ущърб на БАН, внушавайки, че значими европейски институции провеждат целенасочена политика на закриване на академиите от този вид".


Така според учените Игнатов иска да вдигне отговорността от себе си за последователната си политика против БАН, "вместо да осигури нормална среда и подкрепа за предприетите тежки реформи". Академията смята, че това е неприемливо поведение на един министър, отговарящ за развитието на научните изследвания в България.Сергей Игнатов: Сливането на институти може да доведе до конфликти
Българската академия на науките (БАН) не трябва да се закрива, но механичното сливане на институти няма да доведе до създаване на нови, по-добри условия за научна дейност. Това се посочва в изявление от министъра на образованието Сергей Игнатов, изпратено в БТА. Според Игнатов може да се получи така, че да се съберат несъвместими колективи, което ще доведе до конфликти. Министъра  допълва, че неговото предложение е било институтите на академията да сключат истински рамкови договори с университетите по собствен избор. Това означава да се създадат общи научни съвети, да се синхронизират изследователските планове, институтите да отворят своята база за обучение на студенти и самите учени да участват в процеса на обучение, заявява министърът на образованието. 

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Кое е най-грандиозното престъпление в БАН? НАЙ-ГРАНДИОЗНОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В БАН Е ОТСЪСТВИЕТО НА КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ! Ако в тази така наречена държава правиш банички, или вино, или строиш и т.н., си има закони и подзаконови нормативни актове за това, какво трябва да има, респ. какво трябва да няма, в една баничка, в бутилка вино, в една сграда и прочие - и как, по какъв ред, те да бъдат създавани. Когато обаче става дума за производство на наука, КРИТЕРИИ И РЕД .... НЯМА! Липсват (съответно за цялата държава и за БАН) двата най-важни нормативни акта, а именно: (1) ПРАВИЛНИК ЗА РЕДА И НАЧИНА НА АТЕСТИРАНЕТО ПО ЧЛ. 42, АЛ. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА НАУЧНИТЕ СТЕПЕНИ И ЗВАНИЯ. (2) КРИТЕРИИ И МЕТОДИКА ЗА АТЕСТИРАНЕ (ДАВАНЕ ОЦЕНКА НА) УЧЕНИТЕ В БАН ПО ЧЛ. 58 ОТ УСТАВА НА БАН! Коментар? Благодаря предарително!

 2. 2 Профил на Bear Force One
  Bear Force One
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  Освен ние да поискаме оставката на БАН...

 3. 3 Профил на един гражданин
  един гражданин
  Рейтинг: Неутрално

  На каквото си постелеш, на това и ще легнеш. Ако ставаше въпрос за затварянето на ТУ, ВИАС, Математическата гимназия, Първа английска, СУ, Медицинска Академия, Алескандровска Болница....Тогава на площада щяха да излезнат 50 хиляди души, които с жива верига да предотвратят такава развръзка. Но понеже БАН не трябва на никого, се налага оставката на министъра да се иска от...някоя канцелария в БАН

 4. 4 Профил на !!!
  !!!
  Рейтинг: Неутрално

  Коклко хиляди учени в пенсионна възраст (над 65 години) имаше на щат в БАН?

 5. 5 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 886 Неутрално

  ОТМЕНЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ ОНОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ! Проверете законосъобразността - а също така и "морала" - на постановлението, с което МС даде депутатски заплати на така наричащите се академици и член-кореспонденти, които в мнозинството си не са учени, а са представители на тлъстата комунистическа номенклатура! По инициатива на Станишев бяха отпуснати доживотни депутатски заплати (1900 лв.) на така наречените академици, член-кореспондентите трябва да вземат 30% от заплатите за академиците. Невероятно гнусно и нагло безобразие на некадърната крадлива пасмина, наречена тройна коалиция, осъществено за сметка на Данъкоплатеца!
  Чрез титлите академик и член-кореспондент абсолютно безспорно се предоставят привилегии! Те са противоконституционни! Чрез тях грубо се нарушава една от фундаменталните разпоредби в Конституцията, а именно член 6, който гласи: "(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние." Сред академичната общност е известно, че автентичните учени сред гореупоменатите две групи са около 20%. Другите са номенклатурчици и техни асоциати. Постановлението, освен всичко останало, е епохално по своята ЦИНИЧНОСТ И НАГЛОСТ, като се има предвид положението на пенсионерите и бедните! ОТМЕНЕТЕ ТОВА ПОСТАНОВЛЕНИЕ!

 6. 6 Профил на ааа
  ааа
  Рейтинг: Гневно

  Този комплексар да ни освободи най-после от присъствието си. Да го правят там академик и да си ходи вкъщи. Стига е рушил с невежеството си неща които са градени с векове.

 7. 7 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 886 Неутрално

  НЕОБХОДИМА Е ЛУСТРАЦИЯ! Като в Германия! Веднага след Обединението в бившата ГДР беше направена поголовна точна атестация на всички работещи в академичната област. Всички некадърници и комуно-ченгесарски кадри, а именно ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ ВСИЧКИ РАБОТИЛИ ДОТОГАВА В АКАДЕМИЧНАТА ОБЛАСТ, БЯХА УВОЛНЕНИ. ЗАРАДИ НЕКАДЪРНОСТ - СЪЧИНЕНИЯ, КОИТО НЯМАТ НИЩО ОБЩО С НАУКАТА, А СА ПИСАНИ В ПОДКРЕПА НА ДИВАШКИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ. Ето конкретните факти: "“The evaluation process. Especially in the humanities and social sciences East German universities had been corrupted by the Socialist regime because it used them for the legitimization of the existing suppressive political order. Therefore not only the departments of Marxism-Leninism had to be closed. Also the professors and lecturers in (Socialist) Law, (Socialist) Economy, History of the Working Class, and Philosophy had to leave the universities. Their disciplines had to be shut down as well. Instead, new institutes had to be created. The necessary staff was imported from West Germany. But also in other disciplines like languages or History of Art the testers found a great number of poorly qualifled scientists. Others were regarded as personally inacceptable because of their hidden contacts to the secret police […] Results. According to Hermann Glaser, by the evaluation process nearly 20000 out of 38900 staff and faculty members in East Germany lost their jobs[18]. Several turned to protest, some even became politicians. But they could not stop the necessary opening of East German universities to western knowledge. Цитатът е от Juergen Ploehn. The Reform of University Education and Science in the German New Laender since 1990." http://www.pueron.org/pueron/publikacii/hramat/jurgen.htm

 8. 8 Профил на Случаен
  Случаен
  Рейтинг: Неутрално

  Когато става въпрос дали да се закрие или не БАН трябва да се има в предвид че там основно са се барикадирали много номенклатурчици и те няма да му простят на Игнатов че иска да ги измете от топлите им места!

 9. 9 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#6] от "ааа":

  А колега недей така, ние 20 години се мъчим да се оптървем от тия неща вие искате векове да ги пазим

 10. 10 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  Нечувана подигравка:
  БАН иска
  министерска оставка!

  www.berbenkov.hit.bg
 11. 11 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Моя статия във вестник "Про и анти", брой 50 (933) 18 - 23 декември, 2009 г., озаглавена "Новият институт За нуждата от лустрация и радикална промяна в БАН, особено в т.н. хуманитарни институти": http://kkabakciev.blog.bg/technology/2010/01/20/za-lustraciia-i-radikalna-promiana-v-ban.476489 Цитат: "Мнозинството от така наричащите се учени в този така наричащ се институт [за български език] мисли, че българският език е “уникален феномен”. И те, и само те, “учените-българисти”, могат да го изследват. Защото са българи и защото институтът е в България! Този начин на мислене издава повече от невероятен профанизъм! Българският език е също толкова ценен и уникален, колкото е ценен руският, английският или циганският, и всеки друг изследван или неизследван език на планетата, включително на племената в джунглите на Африка! При положение че мнозинството така наречени учени от обсъждания институт нямат дори и бегла представа от постиженията на модерното общо езикознание (мое наблюдение), да се мисли, че Институтът за български език е уникален, защото изследва българския език, е същото, каквото би било да се мисли за един въображаем Институт за пингвинистика в Пингвинландия. В този “институт” изследват само и единствено “уникалната птица пингвин”. А иначе не познават таксономията на видовете! И дори не признават теорията на Дарвин!"

 12. 12 Профил на Anome
  Anome
  Рейтинг: Неутрално

  Браво на Игнатов! Намери се най-сетне някой да хвърли камък в блатото- наречено БАН.
  Разбира се, че трябва тази мухлясала отживяла времето си структура да се реформира. Нека има наука, но в университетите- и нека млади хора да я правят... Макар че те гледат навън /по понятни причини/ Соцнастледството ще ни тежи още много, но дано да са повече белите врани сред имащите възможност и право да разбият старата схема на т.нар научен потенциал...

 13. 13 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: Неутрално

  Не ми е ясно как точно господата учени от БАН достигнаха до заключението че министърът дезинформирал. Ами те не могат да интерпретират едно просто изказване и едно ясно писмо. Тенденцията в цял свят е науката, преподаването и прекия принос към индустрията/ обществото да вървят заедно. В някои университети дори седмицата на учените е разделена по равни части за тези три дейности....

 14. 14 Профил на до игнатов
  до игнатов
  Рейтинг: Неутрално

  др.министър,що не си дадеш оставката и да те назначи бенито за председател на бан - направи реформата,която предлагаш и 2-3 г.след това постой да я зазздравиш и тогава ще те направим министър на висшето образование - имаше такова при тато.

 15. 15 Профил на НЮТОН
  НЮТОН
  Рейтинг: Неутрално

  Абе тия дедовци още ли не са излезли в пенсия!?
  Тая държава е еднин гигантски геронтофилски резерват ...
  Ех, старчета какво открихте за толкоз десетилетия ... Нищо поне командировки имаше ...

 16. 16 Профил на 888
  888
  Рейтинг: Неутрално

  В момента и науката и образованието се крепят на голия ентусиазъм на шепа хора които работят практически за безпари. В университетите преподавателите също клонят към преклонна възраст, това не е само проблем на БАН. Проблема е, че не се дават достатъчно пари за заплати, с една дума калкото ни плаща за толкова и работим!!!

 17. 17 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Моя статия от в. “Стандарт” от 4 септември 1998 г. - която е АБСОЛЮТНО АКТУАЛНА И ДНЕС. Заглавие: "БАН СИ ОСТАВА БАСТИОН НА НОМЕНКЛАТУРАТА". Други мои публикации за БАН:
  "Как Партията бдеше над науката":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/kak-partiiata-bdeshe-nad-naukata.419072
  "По повод на една дребна случка - за двата най-едри проблема на БАН":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/22/po-povod-na-edna-drebna-sluchka-za-dvata-nai-edri-problema-n.420424
  "Банбаши и Туркменбаши":
  http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/2395
  "Кой уронва престижа на БАН в епохата на чалгата"?
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/22/koi-uronva-prestija-na-ban-v-epohata-na-chalgata.420429
  "Такова беше, и е, времето - лингвистиката като инструмент за политическа пропаганда":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/takova-beshe-i-e-vremeto.419066
  "Речниците - капризи или идеологически потребности?":
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/22/rechnicite-kaprizi-ili-ideologicheski-potrebnosti.420427

 18. 18 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Други мои публикации за нещото БАН: "Блогът на Красимир Кабакчиев за политически дискусии": http://kkabakciev.blog.bg/
  Моят професионален блог: http://krasimirkabakciev.blogspot.com/ Блог на Красимир Кабакчиев за съдебната система: http://kkabakciev.blogspot.com/ ОСОБЕНО ПРЕПОРЪЧВАМ ДА ВИДИТЕ ГРАНДИОЗНАТА ЛЪЖА НА БАНСКИТЕ КОМУНОФЕОДАЛИ, КАК, ВИДИТЕ ЛИ, ОЦЕНКАТА НА БАН БИЛА ВЪНШНА И НЕЗАВИСИМА! ЛЪЖЦИ! МОШЕНИЦИ!
  http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/4079 http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/4073

 19. 19 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: Весело

  Докторска степен и 550 лв заплата, това получавам, кой от вас многознайковци ще дойде да работи с мен!!

 20. 20 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Идете да видите едно интервю в "Гласове" с една блондинка, на която не достига определен тип капацитет, за да разбере, че БАН Е ЕДНО ФЕОДАЛНО ИМЕНИЕ НА КОМУНОНОМЕНКЛАТУРАТА, КЪДЕТО СЕ ПОГАЗВА ЗАКОНЪТ ВСЕКИ ДЕН И ВСЕКИ ЧАС: http://www.glasove.com/article.php?aid=6827&page=2 (Вижте по-горе - В БАН НЯМА КРИТЕРИИ ЗА НАУКА!) На тая така наречена психоложка трябва да й се разяснява реалността - нещо, за която тя твърди, че Дянков не бил разбирал. НО НЕКА ДА СЕ РАЗБЕРЕ ВАЖНОТО! ТОВА ИНТЕРНЮ НЕ Е ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО, А Е ЗА БАН! ИНТЕРВЮТО ПРЕДСТАВЛЯВА ПОДРИВНА ДЕЙНОСТ В ПОЛЗА НА БАН. Блондинката, подвизаваща се като PR на БАН, прави внушения, че, видите ли, Борисов искал да се освободи като Дянков. Ха-ха-ха! Майтап!

 21. 21 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 886 Неутрално

  ЕТО КАКВИ И КАК ПРЕПОДАВАТ! Изгледах интервю на госпожата PR на БАН, тук: http://novinitepro.bg/bulgaria/v-ban-vzmuteni-ot-dyankov-i-negovite-zfeodalni-starcheta.html. На блондинката не достига езикова култура! Тя СИСТЕМАТИЧНО "мека"! Чуйте я - чрез линка - сами: "Ние не можемЕ да бъдемЕ оценявани", "говоримЕ само за БАН", "дефекта сега няма да го кажемЕ", "ние знаемЕ". И дори епизодично има просторечен изказ: "трябва да бъдемЕ оценявани ОТВЪНКА". Тази дама, както е записано в биографията й - http://targetamg.com/cv.htm - е "магистър по психология" от Софийския университет и, забележете, дори Е ПРЕПОДАВАЛА в СУ!? Мекайки на студентите, им е осъществявала "социалнопсихологичен тренинг"! Защото е ясно, че ако по телевизията систематично мекаш, не може да не мекаш и в университета!

 22. 22 Профил на Стоян
  Стоян
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#12] от "Anome":

  На 42 съм и не се смятам за стар, но тъй наречените млади които идват от университетите са толкова неграмотни, че незнам да се смея ли, да плача ли.

 23. 23 Профил на ДО ИГНАТОВ
  ДО ИГНАТОВ
  Рейтинг: Неутрално

  ВЪРНЕТЕ СТАТУТА НА БАН КАТО ПО ВРЕМЕТО НА ЦАР БОРИС ІІІ И КОГАТО ДИРЕКТОР НА БАН БЕШЕ ВЕЛИКОЛЕПНИЯ ПРОФЕСОР ПО АРХЕОЛОГИЯ И ПОСЛЕШЕН ПРЕМИЕИР МИНИСТЪР ЗВЕРСКИ УБИТ ОТ КОМУНЕТА КАТО ТОДОР ПАВЛОВЦИ -ПРОФ.Д-Р БОГДАН ФИЛОВ!

 24. 24 Профил на банаджия
  банаджия
  Рейтинг: Неутрално

  Не БАН поиска оставката на министър Игнатов, а ръководството на БАН! Има голяма разлика в двете... Старците в момента така са се оплели в собствените си игри и в стремежа да запазят властта си, че настроиха немалка част от институтите срещу себе си! Те са наясно, че нямат подкрепата на целия състав! Но, горките, вече нямат полезен ход, освен да се бият с министъра! Крайно време е това ръководство да си ходи! Амян от старци и апаратчици, които отдвана са с еоткъснали от науката и търкат столовете в ЦУ! Не ги искаме!

 25. 25 Профил на До № 12
  До № 12
  Рейтинг: Неутрално

  Какво сте заповтаряли - млади хора да правят науката, та млади хора. Нека дойде един току-що завършил млад химик в моята лаборатория и да почне да прави сам наука. Не говоря за това доколко познава методите, апаратите, литературата и т.н. Ами той няма да знае какви въпроси да си поставя, за да използва апаратурата та да получи отговорите. Не може да изгониш всички над 40 години и тогава да смяташ, че нещата ще процъфтят. Не въпросът е във възрастта, а в моженето или неможенето, това трябва да се оценява и разграничава, но досега това не става. Но няма да стане, като се закрие БАН. Непочтено е да се слагат в един кюп всички работещи в БАН и да се наричат дъртаци, некадърници и мързеливци. В моята група от 4 човека има трима под 35 години, двама от тях доктори и единият е готов за хабилитация. Те ли са дъртаци и мързеливци, дето работят по 10 часа на ден, че и в къщи? Ако знаете колко за гадни и обидни за тях тия приказки.

 26. 26 Профил на независим
  независим
  Рейтинг: Неутрално

  Най-добре и за Игнатов ще е да си подаде оставката. Няма да може да се справи и ще набърка големи каши. И със закона за академичния състав нещата не отиват на добре. Там се задават нови пожари. Лошо време улучи да министерства.

 27. 27 Профил на Учен
  Учен
  Рейтинг: Гневно

  Крайно време беше. Стига БАН е правил мили очички на простотията и безхаберието на правителството. Лошото е че те сега ще им разкажат играта ченгетата.

 28. 28 Профил на Владко
  Владко
  Рейтинг: Неутрално

  Тези от БАН имат много къса памет. Забравиха че акад. Л. Илиев създаде Единни центрове за наука и образование като интегрира институти на БАН със съответните факултети на Университетите. Щом не помнят това, по-добре за ги закрият.

 29. 29 Профил на ...
  ...
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#27] от "Учен":

  Най-много да ни закрият, което пък може да е за наше добро, да си намерим работа за повече пари.

 30. 30 Профил на До номер 22
  До номер 22
  Рейтинг: Неутрално

  Имате три разнородни грешки в едното си изречение.

 31. 31 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: Неутрално

  Аз искам оставката на БАН!

 32. 32 Профил на Бананов
  Бананов
  Рейтинг: Неутрално

  ЕДИНСТВЕНО, чрез постепенното бързичко редуциране и премахване на бан, БГ ще има шанса да създаде модерно университетско обрАЗОВАНИЕ и национален напредък. За сега феодалното бан-статукво ще създава само въжеиграчески псевдонаучно-илюзиорни спектакли с ОБЩОЕКОЛОГИЧНа привидна значимост.

 33. 33 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: Любопитно

  До коментар [#7] от "Красимир Кабакчиев":

  Забелязахте ли как ви насвяткаха минусите. Седят на пусия, като президенти на лов, да не би някой да напише грозната истина, че много верни "другари" са намерили тих пристан в БАН.
  А ако кажем, че Айнщайн е бил най-съзидателен в младите си години, а не на 65г., то значи сме "невежи лумпени желаещи да унищожат науката".
  Но защо никой не обясни, че отделянето на науката от университетите е Сталинска повеля - за да бъдат учените изолирани, за да нямат студентите свободен достъп до науката ( нежензурирани знания), защото "най-важното" призвание на "науката" е да спомага за развитието на нови "оръжия за борба с империализма" и "оформянето на превилен социалистически мироглед".
  Аз нямам рецептата за реформата в БАН. Но някой рефлекси и схващания за наука ми изглеждат категорично изостанали от съвременността.

 34. 34 Профил на Радио "Ереван"
  Радио "Ереван"
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#29] от "...":

  Питали Радио Ереван:
  - Кой е най-краткия виц за БАН?
  Радиото отговорило през смях:
  - "Като ги закрият може да си намерят работа за повече пари. "

 35. 35 Профил на урод
  урод
  Рейтинг: Неутрално

  Точно на 2 февруари - педерасткия празник, БАНаджии искат мъж. Не става, братя!

 36. 36 Профил на кенеф
  кенеф
  Рейтинг: Неутрално

  Айде стига с теа ТЪПИ СКУНКСОВЕ БАНски, бе!? Не ви ли омръзна да праскотите тъпотии из форумите? БАН просто ще бъде затворен след като на 17.01.2012 г. агент Гоце вече не е президент.ТОВА Е!

 37. 37 Профил на кккккк
  кккккк
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#22] от "Стоян":
  Ти тези запетаи за нищо ги нямаш! Освен това има и стилистична грешка!

 38. 38 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1460 Весело

  до 36 -Кенеф
  Ама наистина си кенеф!

 39. 39 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Никакви рамкови договори докато не се направи пълен одит на университетите и БАН по една и съща методика от една и съща организация!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 40. 40 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Колко публикации и разработки имат тези шампиони на научната мисъл?:
  http://phys.tu-sofia.bg/

  "Департаментът разполага с 10 учебни и 3 научно- изследователски лаборатории, като в последните се провеждат задълбочени изследвания в областта на квантовата оптика, физиката на кондензираното състояние на веществото и мьосбауеровата спектроскопия.
  Колективът от преподаватели обхваща 8 хабилитирани лица, доктори по физика, 15 главни асистенти, от които 9 притежаващи научна степен и 5 асистенти и старши асистенти. Помощно- техническият персонал включва физик, инженер, секретар, завеждащ административното обслужване на студентите и 2 техници. "

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 41. 41 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 585 Неутрално

  A tezi?
  http://tu-sofia.bg/faculties/fpmi/fpmi_css/index.php

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 42. 42 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#21] от "Красимир Кабакчиев": Ами нали вече е преподавала в СУ?! Тогава не е "мекала", така ли?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 43. 43 Профил на BANcho
  BANcho
  Рейтинг: Неутрално

  Абсолютно правилно, #39 ВВС. В университетите има не малко хора които не отговарят на нито един критерий за заеманата от тях длъжност.

 44. 44 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#42] от "BBC".
  Със сигурност е мекала, когато е преподавала в СУ. Трудно е да се приеме, че някой може да има добра езикова култура, а след това да я изгуби. По-скоро обратното - може да нямаш първоначално (говоря по принцип, не за блондинката) поради пропуски в семейството и училището, а после сам да се ограмотиш и усъвършенстваш. Не мога да допусна, че някой с диплома по "психология" от СУ първоначално не мека, а после започва да мека. Психологията е хуманитарна научна област и е абсолютно недопустимо лице с такава диплома да няма добра езикова култура. Какво остава да няма, а да преподава психология на университетско равнище. Тук потресаващото е, че лицето е и PR на БАН!

 45. 45 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#33] от "Demokrat":

  Благодаря за наблюдението. Фактът е, че в този момент имам одобрение -6 от 20 гласа към първото съобщение, което се отнася до разкриването от моя страна на факта, че е В БАН ЛИПСВАТ КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ НА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ! С други думи - повечето "оценители" не одобряват, че КАЗВАМ ЕДНА ВСЕИЗВЕСТНА ИСТИНА. А именно, че В БАН СЕ ИЗВЪРШВАТ БЕЗОБРАЗИЯ, БЕЗЗАКОНИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ! Рецептата за БАН според мен е проста. ГЕРМАНСКА ЛУСТРАЦИЯ: ОТСТРАНЯВАНЕ НА ВСИЧКИ КОМУНИСТИЧЕСКИ НЕКАДЪРНИЦИ И ЗАКРИВАНЕ НА БАН. След това да се открие една малка академия само с автентични учени.

 46. 46 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#44] от "Красимир Кабакчиев": Потресаващото е, че реформата е да бият едни некадърници, за сметка на други! Реформата трябва да постави звената равнопоставени и тогава да се избират работещите и по-добрите! А сега бият БАН, а още по-голяма некадърност на места във ВУЗ-овете закрилят.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 47. 47 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#46] от "BBC":

  Като във всяка революция. Гори сухо покрай сурово.

  А не трябваше да е революция. Трябваше да е научнообосновано, административно и юридически коректно. В Германия беше направено по германски, с един замах. Там вече е история. Преподавал си комунизъм - ВЪН! Точка.

  Тук обаче няма германци. Тук са българи. Това е жалката истина.

 48. 48 Профил на Наука vs. България
  Наука vs. България
  Рейтинг: Неутрално

  "академии в този вид няма да има в Централна и Източна Европа. Защото изследователските звена ще са част от вузовете. Това е европейската политика."

  Сергей Игнатов и последователите му тук се изказват неподготвени или просто са манипулатори. Какво ще кажат те за European Commission Joint Research Centre?

  http://ec.europa.eu/dgs/jrc/index.cfm?id=1440

  ЧThe Directorate-General is located in Brussels.

  The seven JRC institutes are located on five separate sites in Belgium, Germany, Italy, the Netherlands and Spain. The Institutes are:

  The Institute for Reference Materials and Measurements (IRMM)
  The Institute for Transuranium Elements (ITU)
  The Institute for Energy (IE)
  The Institute for the Protection and Security of the Citizen (IPSC)
  The Institute for Environment and Sustainability (IES)
  The Institute for Health and Consumer Protection (IHCP)
  The Institute for Prospective Technological Studies (IPTS) "

  А ако се задълбае в конкретните европейски страни-членки и техните научни институти, необвързани с университети, ще стане мазало за Игнатов и компания.

  Друг е въпросът как наистина БАН да се реформира, за да стане по-ефективна? Но и как обществото и цялото стопанство да се реформират, за да станат ефективни възложители и потребители на научни продукти. Защото в момента невежеството и простащината се разрастват и завземат все повече официални властови позиции. К'ва наука, к'ви пет лева в такива условия? То така и университетите ще станат излишни.

 49. 49 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Стига с този Живков "реформизъм", само се открива и закрива, демек преливане от пусто в празно. Наука не се прави от институции, а от хора и развойни бази и най-вече цел! Няма значение дали е БАН или университетите! За да има ефект трябва да се поставят задачи тематично, да са добре финансирани и да има екип. Сега няма цели, няма финансиране, а атестация никаква нито в БАн, нито в университетите! Какво?! Като закрият БАН и в университетите ще се юрнат да правят наука?! Ще си вземат по-високите бюджети, ще си гушнат зашлати от по 2000 и резултати ...В Англия няма Макс-Планк, но нито науката е по-силна, нито по-изостанала от Германия! А в Полша с Академия има по-силна и по-престижна наука от тази на Испания, която няма академия, при еднакво население! Ситуацията Чехия и Унгария спрямо Гърция и Португалия е същото! Целта трябва да бъде бърза максимална реформа с минимални размествания и бързо въстановяване на работа с ясни и модерни критерии!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 50. 50 Профил на flop
  flop
  Рейтинг: Неутрално

  Старчетата се прегрупираха и вече са в атака.Тотална реформа в БАН е необходима.

 51. 51 Профил на Лошо
  Лошо
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#19] от "...":

  ПиЧ,
  Аз съм с две висшета и имам фирма. Ако чакаш да направиш пари в някой институт или университет си загубен.
  Ползвам частни лаборатории за опити, а естествено за резултати и сертифицирани.
  Клиента накрая плаща всичко, вложен интелект+разходи+платимата пазарна цена за услугата или продукта.
  Мързели на заплата, това са псевдо-учените в БАН и цялата унивесритетска пасмина !

 52. 52 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#49] от "BBC":
  възстановяване, не въстановяване! Печатна грешка!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 53. 53 Профил на до г-н Кабакчиев
  до г-н Кабакчиев
  Рейтинг: Неутрално

  Когато пишете за БАН, винаги следя с интерес всичко и смятам, че е несправедливо да Ви се поставят минуси от хора, които не са си направили труда да прочетат написаното от Вас или, ако са го прочели, не са в състояние да го осмислят. Съгласна съм с Вас, че реформа е необходима. Имам впечатления за възрастовия проблем на "научните работници" (любим израз на един правешки дебил), но за съжаление по-тревожното е, че и много от по-младите кадри, за да се нагодят към управляващите ги ( а не обучаващите ги) по-възрастни и срастнали се със столовите си "учени", са се обезличили. Същите те сега се опитват да кадруват и да подливат вода на по-младите, за да ги откажат от желанието да се развиват в науката. А, вярвам ще се съгласите с мен, за истинския учен, за човека, носещ науката в себе си, не ниската заплата може да го отблъсне от БАН, а калните номера (моля за извинение за израза) на колеги, които по комсомолски, по бесепарски или кадесарски признак са се издигнали. Лошото е, че последните ВИНАГИ ОЦЕЛЯВАТ. На първо място трябва да има КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА. Но и да имаше, кой ще оценява? Кой? Може ли да се очаква от един министър, завършил в СССР да има ясна преценка? Може ли да се очаква нещо умно от един пожарникарободигард? Струва ми се, че цялата пушилка е не заради самата наука, а СЪЗДАВАНЕ НА ОЩЕ ЕДИН ФРОНТ НА РАЗДЕЛЕНИЕ МЕЖДУ ХОРАТА, докато си крадат безнаказано. Няма по-лесно средство, освен да насъскаш простака срещу учения или бедния срещу богатия.

 54. 54 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#53] от "до г-н Кабакчиев".
  Почти напълно съгласен с всичко - с някои нюанси. Първо, към издигналите се бих прибавил и седесарски издигналите се. Такъв е например г-н Методиев, който преди броени дни заяви, че досега академичната област е била под съветска власт, а сега Игнатов бил коригирал това положение. Работата е крайно празрачна. Явно Методиев има интерес да работи в НБУ, където са го обявили за професор (по техния начин). Но ОСОБЕНО ЦИНИЧНОТО е, че едва днес се сеща, че сме под съветска власт. Къде беше този индивид, когато се подвизаваше като министър на образованието и науката. Или е толкова умен, че са му трябвали десет години да се сети, че още сме под съветска власт. Защо не внесе законопроект тогава? Вероятно защото писачът в "Работническо дело" не му е разпоредил.

 55. 55 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Второ, съгласен съм, че днешните управляващи нямат необходимия интелектуален капацитет за осъществяване на решителна реформа. Но не бива и да се отрече, че показват желание да направят нещо. Дали това, което ще направят (ако направят), няма да е по-лошо от досегашното? Не знам. Но съм склонен да мисля, че трябва да се направи нещо, защото положението е станало абсолютно нетърпимо.
  Трето, най не съм в синхрон с тезата в края. "Фронт на разделение" се създава тогава, когато са налице опитни манипулатори и една тъпа маса, податлива на внушения и инструкции. В академичната общност може и такива да преобладават, но не би следвало да е така. А управляващите не са опитни манипулатори. Много от тях не знаят какво всъщност и точно правят. Не е ясно и доколко са добри инструкциите, които им се дават от ЕС.

 56. 56 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Четвърто, ако има ясни правила и критерии, не би следвало да има проблем КОЙ ще ги прилага. Ако не ги прилага правилно - има механизми за корекция, включително съд. Защо в Германия реформата в бившата ГДР стана, и то светкавично. Защото в Германия има правила и критерии, и има германци. В българия има българи - и почти всичко е сбъркано. Не се тревожете и не се ядосвайте, № 53, 21:03 02 фев, 2010, защото все едно положението е безнадеждно. Спасявайте се поединично, както това правят всички. Аз съм се борил с всички възможни средства - включително за ЛУСТРАЦИЯ -
  http://kkabakciev.blog.bg/nauka/2009/10/20/kak-partiiata-bdeshe-nad-naukata.419072
  Но тя не стана. Не стана, защото тук не е Германия. Но и не спирам да се боря. Мъча се тук да стане поне малко като в Германия.

 57. 57 Профил на питанко
  питанко
  Рейтинг: Неутрално

  И к’во сега! Оказа се, че вчера на ОС не се е взело решение да се иска оставката на министъра! Кой лъже тогава?

 58. 58 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#47] от "Красимир Кабакчиев": Тук реформата не става нито бързо, нито има някакъв критерии! Тази агония вече трае близо половин година!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 59. 59 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Ето как е в Дания:
  http://introduction.ku.dk/organisation/departments/
  http://www.nbi.ku.dk/english/
  --
  Това е институт, напълно независим от факултетите, финансиран от министерството на науката, не образованието, което финансира преподавателската дейност. Даже има собствени докторантски програми.
  Защо това не може да стане в България:
  1) Защото университетите са нереформирани и в сегашната ситуация са в неравноправно отношение с БАН
  2) Защото има корупция във фонд наука и институтите са с нерешени имотни проблеми.
  3) Защото няма пари.
  4) Защото няма решителност!
  5) Защото няма къде да се прехвърлят - например Институт по Електроника къде отива - СУ или ТУ?!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 60. 60 Профил на 12
  12
  Рейтинг: Неутрално

  Де факто Игнатов упорства за един експеримент, който бе проведен в собствения му департамент в НБУ и се оказа не само неуспешен, но и вреден:
  От години посписъчният състав на т. нар. Център по тракология се преселва на талази в един от департаментите на НБУ. Студентите не искат да записват курсовете им, нямат часове, но въпреки всичко нагло и с подмолни кадрувания те се самонастаняват. Не само че за 15 години не видяхме нито една добра магистърска или докторска теза, но със свинщините си същите тези бански боклуци съсипаха всичко: програми, студенти, колегиални отношения, хорариуми на успешни колеги. На всичкото отгоре поведоха класова борба срещу преподавателите, които работят, получават високи оценки в студенските анкети и на чийто гръб тези некадърници де факто си получават заплатите. На фона на този изстрадан опит какво кара Игнатов да си мисли, че подобни съжителства са възможни?

 61. 61 Профил на NYtimes
  NYtimes
  Рейтинг: Неутрално

  На всеки е ясно, че в БАН са останали само хората, които НЕ МОГАТ да си намерят работа НИКЪДЕ другаде. Най-неконкурентно способни хора, които за нищо не стават.

  Другите, кадърните ОТДАВНА са напуснали БАН и работят - я в чужбина, я в БГ. БАН е КАТЕГОРИЧНО за затваряне. Свърши лапачката. Щом от 20 години на са разбрали, какво става и какво трябва да правят - на тези нещастници банаджийски и БОйко БОрисов няма да им помогне.

 62. 62 Профил на странен
  странен
  Рейтинг: Неутрално

  Случаят е много интересен. Общото събрание вчера не е решавало да иска оставката на просветния министър и такава декларация не е била гласувана. Защо ръководството на БАН си позволява да мами по този начин. Ще си дописва протокола от вчера ли? Това показва абсолютно незачитане на ОС! Тези хора са се самозабравили!

 63. 63 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#58] от "BBC":

  Абе, каква половин година?
  Тя агонията двадесет години вече трае!
  И аз лично цялата съм я видял.
  И нищо не мога да направя да я облекча.
  Ха-ха-ха! (Макар че хич не е смешно.)

 64. 64 Профил на истината
  истината
  Рейтинг: Весело

  истината е, че
  доцентът с 2 публикации просто излъга - това е достатъчно основание да му се иска оставка

  всички останали брътвежи на бездарни нищожества, редовно
  опикаващи този форум не са по темата

  приятно ви плюене!

 65. 65 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#63] от "Красимир Кабакчиев": Става въпрос за каква реформа се работи! Всеки гадае и фантазира!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 66. 66 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 886 Неутрално

  До коментар [#65] от "BBC":

  Вярно е, че "Става въпрос за каква реформа се работи!" и че "Всеки гадае и фантазира!" - и че те не знаят какво точно правят (извън това, че работят за лични интереси), обаче то се е стигнало дотам, че

  КАКВАТО И РЕФОРМА ДА СЕ НАПРАВИ, ВСЕ ЩЕ Е ПО-ДОБРЕ.
  ЗАЩОТО СЕГА ПОЛОЖЕНИЕТО Е ПОВЕЧЕ ОТ УЖАСЯВАЩО!

  От 20 години.

 67. 67 Профил на Илия
  Илия
  Рейтинг: Неутрално

  Как така става , че най-некадърния застава все начело в България.
  Ето, станал човека доцент с 2 публикации, подходящо партийно минало и образование в братската страна и сега се къса да лъже в общественото пространство, да мъчи да прибере при своя полу университет парите за научни изследвания, да съсипе висшето образование.
  Само че въпроса е защо ГЕРБ допуска това безобразие

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK