Прокурорите най-после знаят кой е разследван

Всички разследвани, обвиняеми и подсъдими най-после са събрани в електронен регистър, съобщиха от прокуратурата. В новата система влизат данни от цялата страна и всеки прокурор може да провери дали човек, срещу когото започва разследване, няма други дела.


Така няма да се стига до абсурдни случаи като този с Иво Карагеоргиев, който е подсъдим за подготовката на три убийства заедно с Маргините и заради чиито болнични делото беше отлагано повече от година. Докато беше "болен", Карагеоргиев беше хванат да тегли пари с фалшива кредитна карта, но никой от Софийската районна прокуратура не се сети да съобщи на градските обвинители, които водят делото срещу Маргините.


Новата система обединява данните на прокуратурата и следствието за над 100 хил. души. Запознати със създаването й обясниха, че е даден срок от две седмици на всички прокурори да сверят данните, за да може от 1 март информацията да е гарантирано пълна и актуална. Регистърът ще се обновява автоматично при въвеждането на ново дело или прекратяване на старо в системата на прокуратурата.




Вкарани са данни и за спрените разследвания. Според официалното съобщение на обвинението създаването на система с всички данни за разследванията е обещано от главния прокурор Борис Велчев на премиера Бойко Борисов на съвещанието в Академията на МВР преди две седмици. Там двамата и вътрешният министър Цветан Цветанов си дадоха срок от една година да ликвидират организираната престъпност.


Междувременно беше арестуван служителят на "Криминална полиция" Йордан Костов, който се е грижил за членовете на бандата за отвличания на "Наглите", докато са в затвора. Костов е инспектор в сектора за оперативно обслужване на затворите и арестите. "Това е служител с дългогодишен стаж, имахме информация, че се е познавал с част от групата.


Обслужвал е места за лишаване от свобода и смятаме, че там е изградена добра корупционна схема за подпомагане и възможност за по-облекчен режим на част задържаните по "Наглите" и тези, които са имали присъди", обясни министър Цветанов. Той обяви, че срещу още четирима полицаи е започнала "проверка за съпричастност към групата на "Наглите".



Окончателно: Куйович за 16 години в затвора


Върховният касационен съд потвърди окончателно присъдата за трафик на наркотици на черногореца Будимир Куйович. Той ще лежи в затвора 16 години и ще трябва да плати глоба от 220 хил. лв. Около Куйович се разшумя през 2008 г., след като стана ясно, че с разрешение на МВР му е издаден фалшив паспорт, а скандалът беше и една от причините за освобождаването на вътрешния министър Румен Петков. През октомври 2009 г. Куйович обяви, че е давал подкупи на Петков и бившия главен секретар на МВР Валентин Петров.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на informiran
  *****
  Неутрално

  Най - сетне ! Сега остава със същите регистри да могат да разполагат полицаите , съдът и митниците , за да знаят с кого си имат работа !

 3. 3 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  И какъв е точно смисъла от това?! Нали всеки е невинен до доказване на противното? Как може разследване да бъде утежняващо вината обстоятелство по несвързано друго повдигнато и недоказано обвинение?! Полицейщина и тъпотия.

  Вместо да почнат да раздават брутални гаранции от по 1/2 милион нагоре за тежките престъпления, регистри ще ми правят...

 4. 4 Профил на svoi
  *****
  Неутрално

  Навсякъде е така като те спрът за проверка и ти вкарат ЕГН излиза всичко и знаят с кой си имат работа и така трябва .

 5. 5 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "svoi":

  Като те спрАт след проверка разбират дали имаш влезли в сила присъди или какви са ограниченията на условната ти присъда примерно. Никъде не излиза информация за това дали някое друго ченге/прокурор отчита дейност и ти предявява обвинения. Различни неща са.

 6. 6 Профил на O6te 1 neiurist
  *****
  Весело

  Треперете бандюги , идват трудни времена !

 7. 7 Профил на ПАМИР
  *****
  Гневно

  Нищо ново и важно.Намерете мозъците и внедрените престъпници в МВР.

 8. 8 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "?":

  Идеята не е лоша, но като си знаем у нас как всичко се "побългарява"...

  Добре е (за читавите ченгета и прокурори - в скоби, че е рядко срещано явление) да имат достъп до допълнителни данни - може колегите им по едното обвинение да имат доказателства или следи, вършещи работа и за друго/и.

  Преди да си прочистят системите - от полицията до ВСС, както и да наложат строг контрол + реални наказания - всичко ще е парлама.

 9. 9 Профил на Омерзен
  *****
  Неутрално

  За сетен път се убеждавам, че в Прекаратурата са или недоразвити или са върли защитници на бандюгите. Пример: прокурор Врачева от СОП. Който не вярва да прочете постановленията й от м.януари 2010 г.
  А за прекратяваните всяка година преписки, поради изтекла 10-годишна давност, просто не ми се говори. Магистрати??? Пълна имитация...

 10. 10 Профил на !
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Музар":

  Аз тва го разбирам, но погледни ги какви са смешници бе - те хора с влезли сила присъди не могат да ги съберат на топло, тръгнали регистир на предварителни производства да правят. Съдилищата в същото време раздават условна след условна присъда на едно и също лице без предхождащите да се превръщат в ефективни?!?! Е къде го има тва бееееееееее?

 11. 11 Профил на не искам да се карам
  *****
  Неутрално

  До №10
  А, според мен, основния проблем е, че в България всеки разбира от всичко, а всъщност от нищо не разбира истински!
  Включително и !, който се изказва по юридически въпроси без да има хал хабер от материята
  Може и сто присъди да има условни за едно лице, включително и при влезли в сила присъди - има един текст чл.66 от НК, нема да е зле да го прочетеш, гражданин си на тази страна и се ограмоти правно, преди да плюеш по форумите.
  Като искаш супер съдии и прокурори и сочиш тези в Европа, първо им виж условията на работа, натовареност и осигуреност и тогава реви.Качественото правосъдие е като качествената медицина - и двете искат пари, друже!

 12. 12 Профил на ААА, и аз не искам!
  *****
  Гневно

  До коментар [#11] от "не искам да се карам":


  ...да се карам, ама то от Марс се вижда дереджето на правосъдието ни!!!!

  Не искам цялата ни държава да прави НИЩО, но затова пък много активно!


 13. 13 Профил на карам се
  *****
  Неутрално

  Чл. 66. (1) Когато обвиняемият не се яви пред съответния орган без уважителни причини или промени местоживеенето си, без да го е уведомил за това, или наруши взетата мярка, му се взема мярка за неотклонение или взетата мярка се заменя с по-тежка по реда, предвиден в този кодекс.

  (2) Ако мярката за неотклонение е гаранция, парите или ценните книжа се отнемат в полза на държавата. В тези случаи може да бъде определена и гаранция в по-голям размер.


  евала на коментар 11 - не говорете, без да познавате работата на магистрата ( въпреки , че и аз съм потърпевш от абсолютната некадърност на една прокурорка, която и 240 лв заплата не заслужава, а е "несменяема" = проблем на ВСС )

 14. 14 Профил на Преди да се караш...
  *****
  Весело

  До коментар [#13] от "карам се ":

  Това, дето си го цитирал е чл.66 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), а № 11 ти говори за чл.66 от Наказателния кодекс (НК). Между двата има известна разлика, която може би трябва да си изясниш, но няма да си четем лекции по право тук ))

 15. 15 Профил на социален
  *****
  Неутрално

  към не искам да се карам. А означава ли това, че аз като социален работник с висше образование и 380 лв. заплата трябва да раздавам помощи наред и да ги деля с неизправните клиенти на Социалното подпомагане? Защото работя при мизерни условия, с мизерна заплага и грубо неуважение към полагания от мен и много важен за финансите на държавата и социалното спокойствие на политиците труд.

 16. 16 Профил на аз пък искам да се скарам
  *****
  Любопитно

  До коментар [#15] от "социален":

  А защо, ако не е тайна, продължаваш да работиш тази гадна и мизерно заплатена работа!
  Насила ли те кара някой? Можеш ли да работиш нещо друго?
  Имаше ли представа, когато си започнал да учиш висше, каква специалност завършваш и като какъв можеш да работиш?
  Или на принципа дай да завърша някакво висше пък послед ще му мислим.

 17. 17 Профил на администратор
  *****
  Любопитно

  Така трябва да е,защото позната при свое оплакване до РПУ ,получава от прокурор в СГП ,че лъже и извършителката на нарушението на обществения ред си правела "ремонтите"на собственото си жилище.А това не е вярно и сигнала не е "лъжа"защото ако си беше напрвил труда този "прокурор"нямаше да пише неистини.Извършителката на незаконните ремонти няма собственост на посочения адрес.На всичкото отгоре и живее в незаконно застроена таванска част за което има и АПК и полицейско издирване за оглед на комисията от ДНСК.Но тя се прикрива,защото истинската стопанка на жилището отдавна живее отатък океана.

 18. 18 Профил на Oт шопа
  *****
  Неутрално

  "Ние" ги хващаме "те" ги пускат. Хайде да проверим имуществото на съдиите от СГС, Апелативния съд и прокурорите. А след това да им дадем новогодишни премии (14, 15, 16 заплата). Изглежда, че единствено в България адвокатите са по-способни от прокурорите и съдиите. Таланти добре “подплатени“ от престъпниците.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK