Сметната палата откри данни за престъпления и в пътната агенция и ПУДООС

Сметната палата обяви вчера, че изпраща одитите на Агенция "Пътна инфраструктура", на фонд "Земеделие" и на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) на главния прокурор Борис Велчев заради наличие на данни за престъпление при финансовото управление на бюджета и имуществото на трите институции.


И трите проверки бяха възложени от парламента. Докладите не бяха публикувани от самата Сметна палата - законът й забранява да оповестява проверки, изпратени до прокуратурата, докато не приключи наказателното производство. Вчера само от фонд "Земеделие" огласиха съдържанието на одита, другите две институции не дадоха информация.


Проверката на ПУДООС е за 1 януари 2005 г. - 30 септември 2009 г. Източници от екоминистерството заявиха пред "Дневник", че отчетените нарушения са по-скоро при договарянето между общините и фирми - изпълнители по проектите, финансирани от ПУДООС. Оттам допълниха, че става въпрос за проекти в три общини - Несебър, Созопол и Руен. Отчетите на фонда към екоминистерството за 2006, 2007 и 2008 г. показват, че в тези общини са финансирани най-вече проекти за водна инфраструктура.
Новото ръководство на министерството на околната среда завари договори за 259 млн. лв. финанасиране от ПУДООС при налични 300 000 лв. в касата на фонда. През август м. г. министерството отмени финансирането по 287 одобрени проекта за ВиК в малки населени места на стойност 159 млн. лв., при които строителството още не беше започнало. Министър Нона Караджова пък обяви в края на м.г., че предишните управляващи са "пропилели" 412 млн. лв. от ПУДООС и 272 млн. лв. от държавния бюджет за такива проекти.


От екоминистерството заявиха вчера, че няма да оповестят данни от доклада, докато трае прокурорската проверка по него, за да не повлияе на разследването. Според Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) "материалите по разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора". Формулировката обаче показва, че тайната се отнася само за данни по разследване и не важи за докладите на Сметната палата, докато по тях не започне досъдебно производство.


От пътната агенция съобщиха, че към 17.30 ч. във вторник не са получили доклада. Имаме само предварителна информация, казаха от пресцентъра на агенцията. Прессъобщение на Сметната палата пък гласи, че одитният доклад е връчен на 8 януари на Божидар Йотов, председател на управителния съвет.


Одитът на в Агенция "Пътна инфраструктура" е за финансовото й управление от 1 януари 2008 г. до 30 юни 2009 г. и за процедурите по възлагане на обществените поръчки от началото на 2007 г. до средата на 2009 г. Проверката обхваща и периода, в който бившия шеф на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев е възлагал договори на фирми, ръководени от братята му, за над 120 млн. лв. През май 2008 г. Сметната палата направи два одита на работата на пътния фонд, като единият от тях беше именно за управлението на Веселин Георгиев. Документът беше изпратен на прокуратурата заради установени данни за престъпление, а депутати от ДСБ, СДС и представители на ГЕРБ тогава протестираха, че одитът е засекретен.


Другите големи обществени поръчки през одитирания период са по програми, финансирани с кредити от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Световна банка. Сметната палата направи проверка на първата фаза на изпълнението на програма "Транзитни пътища ІV", финансирана от ЕИБ, и констатира, че обектите приключват със закъснение и оскъпяване на първоначално договорената цена. Ревизорите препоръчаха да се спре с тази практика.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Оня пръдник Велчев къде дреме или и той взе комисионната от брато или от батко?

  The biggest risk in life is not taking one.
 2. 2 Профил на авс
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на pero
  *****
  Неутрално

  Надявам се, че Европейският парламент по най-бързият начин ще свали имунитета на този мазен гущер-Чакъров!!!
  Защото това е крадено точно от там!!!

 4. 4 Профил на ПАЛАШЕВ
  *****
  Неутрално

  Кога най-после ще има реално осъден в тази държава?

 5. 5 Профил на ма моляти се
  *****
  Неутрално

  На кой.....??? , на Велчев . Нее по-добре на Памела Андерсън .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK