София пак се кани да приватизира "Софийски имоти" и Общинска банка

София пак се кани да приватизира "Софийски имоти" и Общинска банка

© Асен ТоневДве от най-големите дружества, собственост на Столичната община - "Софийски имоти" и Общинска банка, отново са включени в списъка за приватизация през тази година. Дружествата присъстваха в него и миналата година, но дори и не бяха обявени за продажба. Вероятно към тях по-късно ще бъде прибавена и "Топлофикация - София", която трябва да бъде прехвърлена от държавата на общината.


Вероятно дружествата няма да бъдат продадени и тази година, тъй като се залагат едва 10 млн. лв. приходи от приватизация, а само Общинска банка беше оценена на 218 млн. лв. Преди продажбата на "Софийски имоти" пък трябвало отново да се направи правен анализ на дружеството, за да се реши как да се продава - на части или цялостно.


Сред другите общински дружества, включени в списъка за продажба, са строителната фирма "БКС-Център", както и управляващата детските лагери "Галатея 2002". Те също бяха в плановете за 2009 г., но само за "БКС-Център" беше направен опит за продажба. Три пъти беше обявяван конкурс за дружеството, като цената беше намалена няколко пъти от първоначалните около 6 млн. лв., но купувач така и не се намери. За да се продаде фирмата тази година, тя вероятно ще бъде обявена на търг, с което купувачът ще бъде избран само по цената, която предложи. Досега от кандидатите се искаше да поемат ангажимент за запазването на работни места и предмета на дейност на фирмата.
Заради неосъществената сделка за "БКС-Център" не са изпълнени и заложените приходи от приватизация за 2009 г. Те трябваше да са 10 млн. лв., но са постъпили едва около 4.9 млн. лв., обясни председателят на общинската агенция по приватизация Иван Димитров пред съветниците от стопанската комисия. Той добави, че най-голямата сделка е била за 200 хил. лв., което било "невиждано досега". "От 2006 до 2008 г. приходите от приватизация бяха общо 180 млн. лв.", добави Димитров. Спадът се обяснява с финансовата криза, която намалила интереса към общинските имоти и фирми.


Тази година общината планира да приватизира и над 170 имота, като повечето от тях са помещения към трафопостове или малки магазини. Сред по-големите обекти е паркингът към метростанция "Сливница", който от години стои затворен, тъй като не е завършен изцяло. Гаражът също беше сред предвидените за приватизация обекти през миналата година. Включен е в плана през 2010 г., защото нямало средства да се довърши и по-добре било да стане частен.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на ха!
    *****
    Неутрално

    Хубаво, но използвайте парите за стартиране строителството на трети метродиаметър (няма смисъл да се чака 2013 като може и сега) или бързия трамвай. Същото важи при приватизация на Топлофикация-София.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK