МВР отстъпи и за срока, в който операторите да дават трафични данни

МВР отстъпи и за срока, в който операторите да дават трафични данни

© ДневникМобилните и интернет операторите ще трябва да предоставят на МВР и спецслужбите трафичните данни - от телефонни разпечатки и интернет активност - в най-бързи срокове, но не по-късно от 72 часа. Това реши комисията по вътрешна сигурност, която обсъди днес промените в Закона за електронните съобщения. Така в крайна сметка ГЕРБ направиха още една отстъпка - след като се отказаха от прекия достъп до данните чрез интерфейс, днес удължиха и срока, в който операторите трябва да реагират, от 2 на 72 часа.


Все пак в закона беше оставена възможност министърът или упълномощено от него лице да определя срок, различен от записания в закона - по-кратък или по-дълъг, според нивото на спешност или вида на престъплението. Това позволява на вътрешния министър да изисква спешна реакция при изключителни ситуации, а и самите мобилни оператори предпочитаха да имат яснота кои случаи са приоритетни, обясниха депутати.


От изброените престъпления, за които ще може да се иска достъп до данните, отпаднаха престъпленията, свързани с авторското право. Отстъпката е заради опасения, че така под ударите на закона ще попаднат всички, които са използвали торент тракерите, обясниха депутати. Членове на комисията допълниха, че трафичните данни няма да помогнат много за предотвряването на тези престъпления.
Освен за тежки престъпления достъп до трафични данни ще може да се изисква още за закана спрямо длъжностно лице, купуване на гласове, разпространение на порнографски материали, склоняване към проституция, компютърни престъпления, приготовлението за пране на пари, неразрешено преминаване на границата и други.


Вносителите от ГЕРБ изпълниха ангажимента си пред правозащитниците и записаха кога се унищожават данните, до които е искан достъп. Тази информация ще се пази от операторите 6 месеца след предоставянето й. В същия срок спецслужбите ще унищожават получените справки, ако те не се използват за разследване. Унищожаването ще става от тричленна комисия в службата.


Представители на неправителствените организации, сред които Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация", участваха в днешното заседание на комисията. Те изразиха удовлетворение от окончателната редакиця на текстовете.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK