Доставчици на апаратура искат болниците да си платят дълговете

Над 55% от дълговете на болниците за апаратура са просрочени

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Над 55% от дълговете на болниците за апаратура са просрочениЗадълженията на болниците към фирмите - доставчици на медицински консумативи, апаратура и лабораторна техника, надхвърлят 100 млн. лв., алармираха представители на компаниите.


Според тях това поставя на карта финансовото им оцеляване. Подробности за ситуацията фирмите ще представят днес на пресконференция.


"В сегашната ситуация фирмите са заплашени от фалит, лечебните заведения – да останат без най-големите си доставчици на консумативи и апаратура и да преустановят нормалната си дейност, а здравеопазването - да изпадне в кризисна ситуация", посочват представители на фирмите доставчици.


По думите им проблемът е много по-сериозен от преструктурирането на част от лечебните заведения, тъй като ще постави на колене цялата система на здравеопазването в България.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Гневно

  Голем кеф. След като лишиха малките градове от здравеопазване сега ще фалират и държавните болници в големите градове. Добре си върши работата министъра, частните болници са инвестирали много пари в точното момче.

 2. 2 Профил на Обективен
  *****
  Весело

  Разбиха ми сърцето - ми да фалират, ще дойдат нови - пазарът празно не търпи.

  Оцеляването на фирмите не е е ли грижа първо на самите фирми? Кой е продавал на кредит до дупка и защо? Сякаш държавата винаги си е плащала изрядно и сега изведнъж е спряла - нищо подобно.

  Докато не си кажат кой чиновник каква комисионните им е взел никакво плащане.

 3. 3 Профил на free man
  *****
  Гневно

  Като няма конкуренция между болниците директорите купуват най-скъпата апаратура ,понеже комисионните са най-големи.После реват че нямало пари за заплати и чаршафи.Иначе за ремонти и апаратура винаги има.

 4. 4 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А си мислехте че ще се търкаляте по болниците и пред кабинетите без пари, че ще звъните на доктора като ви засърби носа, и че всеки е длъжен да се грижи безвъзмездно за безкрайно ценното ви, но неокъпано туловище... А сега сте изненадани! Споко- и докторите вече се изнасят и скоро не болници, ами лекар ще гледате по сателита...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 5. 5 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Пък тоа Фрии Ман и толкоз прав, че просто е казал всичко с три думи!

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 6. 6 Профил на skatelite
  *****
  Неутрално

  До #1. Ако малките градове са лишени от здравеопазване ти си лишен от мозък май. Няма да е зле да излезеш от България и да се поинтересуваш дали в Европа до всяка паланка има болница. Ако поне 1/3 от тези които протестират срещу реформата си плащаха здравните осигуровки сигурно щяха да запазят тези "болници". Иначе фирмите са си прави това са пари, които им се дължат, без консумативи и едно изследване не можеш да направиш.

 7. 7 Профил на Ох ще те заболи
  *****
  Весело

  Я повече прозрачност кой и колко му е струвало и къде е списъка в интернет , мишоци ,на всеки публично изхарчен лев се дължи обяснение комунизма свърши !

 8. 8 Профил на D-r Zverew
  *****
  Неутрално

  сно6и и Кулеков рева за да запазим тия пропадналите болници, ама дали той самия 6е иде да се лекува там?

  Аман от криво разбрана добрина!

 9. 9 Профил на Ту Пипъл
  *****
  Неутрално

  Кво реват докторите бе...половината са безхаберници, изписват на децата антибиотици при вирусни заболявания и без да правят антибиограми...особено в малките градове като Силистра...

 10. 10 Профил на боб
  *****
  Неутрално

  България е рядко населена, със силно нагънат релеф, лоша инфраструктура и повече от 5 климатични пояса. Не е правдоподобно да се очаква, че линейките или вертолетите ще решат проблема със спешната медицинска помощ при: перфорация на язва, остри панкреатити, остри апендицити, родилки, катастрофи, травматизъм, инфаркти, инсулти и т.н. Затварянето на болниците в малките населени места ще доведе увеличаване на смъртността и ново все по-тежко обезлюдаване на огромни пространства от държавата ни. Ако трябва да се затварят болници, то това може да става само в големите градове, защото на тяхно място ще се откриват много частни болници, които ще могат да работят дори на печалба. В малките населени места частната медицина е нерентабилна. Там може да съществува само бюджетно финансирана, безплатна медицина.

 11. 11 Профил на stupidon
  stupidon
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ту Пипъл... Чувал си и ти че има антибиограми.. А знаеш ли как ги правят? Резултата зависи пряко от последната фирма, която е минала през лабораторията и от това какви дискове е оставила там... Иначе съм съгласен с тебе, но докато циганина дето изкупува орехи кара по-хубава кола от доктора- така ще е друже...

  "Животът е като стълба на кокошарник - къс и осран." - Есхил
 12. 12 Профил на Вели
  *****
  Гневно

  До коментар [#1] от "stobom":

  тези дългови са от години - все от времето на "станишката"!!!!!И недей да плюеш по новите министри - плюи си по твоите - от тройната коалиция. И ако си много ербап - вземе та плати на любимците си дълговете и глобите!!! А не НАРОДА да ги плаща!!!!

 13. 13 Профил на Gorbachev
  Gorbachev
  Рейтинг: 25 Неутрално

  "...лечебните заведения – да останат без най-големите си доставчици...а здравеопазването да изпадне в кризисна ситуация"

  Ами да останат бе. Мрете. Фалирайте. Айде да видиме какво ше стане.
  Ше стане точно каквото трябва - реформа.

  В случая обаче бас лова че става много шум за нищо.
  На некадърните, насрани комунистически задници за пореден път некой ше им объше гъзовете.

  С парите на хората разбира се.

 14. 14 Профил на predpriema4
  *****
  Неутрално

  Болници които не могат да си платят борчовете да фалират и да се обяви апаратурата в тях и сградите им на търг.Така се прави по цял свят . Това ще оздрави системата . Наддаванията започват на 80% от определвената им от експрти пазарна цена . Ако няма желаещи , на следващият търг цената се сваля с още 20 % какакто е по закон , ако няма отново желаещи , цената се сваля с още 20% и така , докато се намери копувач . Така е по цял свят . Така се процедира по закон и в България. Ако продавачите са продали стоки и услуги със спекулативна цел , да са така добри да си носят кръста .В либералната икономика всичко е рисково и всеки сам си носи отговорността , освен , ако не е застраховал и презастраховал дейността си , но това алчните за печалба български бизнесмени на практика не го правят .

 15. 15 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Весело

  Скъпа Вили. Гласувал съм за ГЕРБ. Но съм от един такъв малък град където болницата се затваря и една линейка и трима фелдшера ще обслужват 30 000 души в три общини , характеризиращи се с планински релеф. През зимата максималната скорост с която може да се движи автомобил е 20км. в час , а някои от селата остават на над 100км. от областната болница. Не съм нито доктор ,нито работата ми е свързана с здравеопазването.Но знам ,че безработицата в общината е 64% и хората просто няма да имат средства за да ползват гарантираната и по конституция здравна помощ.

 16. 16 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Опа грешка!! Не Вили а ВЕЛИ

 17. 17 Профил на Kоки
  *****
  Неутрално

  ЦЯЛАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА ИМА КРЕЩЯЩА НУЖДА ОТ СПРАВЕДЛИВОСТ И ЛОГИЧНОСТ! Фирмите, на които не е платена апаратурата ДА СИ Я ПРИБЕРАТ! На директорите на болници, ЗАПЛАТИЛИ част от апаратурата и ЗАГУБИЛИ Я да се потърси отговорност! ДОБРОВОЛНО НИКОЙ НЯМА ДА СПРЕ ДА ЛАПА!

 18. 18 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И още нещо, защо не преследват лицата отговорни за сегашното положение на болниците ,подписали тези договори и взели комисионните?????????? Още чакаме осъден министър от тройната ламя. СерГейчо нали щяхме да го съдим ,че е загубил документи с гриф "строго сегретно". Как ще ги преследваме , като здравният министър ходи до Маями на разноски на частна фирма и тъста му е собственик на частна клиника

 19. 19 Профил на bolnaw
  *****
  Гневно

  До # 15 , Ми тя конституцията гарантира и безплатно образование, ти да си видял такова у нас ? Конституцията гарантира и право на труд , ти сам казваш , че при вас безработицата е 64% . И кака се осигуряват тези безработни ? И за чия сметка ги лекуват ? В нормалният свят , като няма работа на едно място , човек си бие камшика и отива на друго място , където има работа , за да може да си плаща таксите , данъците и осигуровките , и да си изучи децата за да имат бъдеще , освен ако не го мързи . От къде на къде тези 64 % трайно безработни ще ги лекуват с внесените от мен в здравната каса пари ?

 20. 20 Профил на pensioner
  *****
  Неутрално

  Браво # 3 - Кратко , точно , ясно ! И абсолютно вярно , но нали няма прокуратура и съд в България , кучетата си лаят , керванът си върви !

 21. 21 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма да споря с тебе , само да ти кажа ,че и сега здравнонеосигурените не ги лекува без пари и ти не плащаш за никого. А пенсионерите да пътуват по 5 часа до болница и да дават по 20лв.за транспорт при пенсии около 200лв.

 22. 22 Профил на СКЕНЕР
  *****
  Неутрално

  20 години грабят нека починат малко ненаялите се.

 23. 23 Профил на pensioner
  *****
  Гневно

  До # 21 - не манипулирай аудиторията ! Всеки бъларин знае разликата между Диагностично Консултационен Център и Болница . Ако за вас болниците са ДКЦ си е ваш проблем ! Лично на мен ми е правена хирургическа интервнция - по народному , отстраняване на мастна топка в частна болница , която даде рецидив , защото не бяха изчистени като хората "Жилата" пак по народному и след 4 години бе отстранена именно в ДКЦ.Като в частната болница ме накараха независимо ,че съм здравно усигорен , да платя втори път операцията за която по здравната каса вече ми бе платено !Пуснах си жалба и не им ги платих , но на мен някой плати ли ми нервите ? Това е моят съвет ! Не бъркайте медицинските центрове , които ще ви ги оставят по места с болници !В медицинският център ще ви осигурят това , което са ви осигурявали досегашните "болници" , но без да имат възможност да точат здравната каса. Това се опитваха да ви обяснат . Ако сте обикновенни граждани и не сте го разбрали , ще го разберете . Ако сте медици от малките градове и паланки и ви спират кранчето да крадете , ваш проблем , като сте толкоз , кадърни вървете в чужбина и печелете , само , че там не е като тук и за уморен пациент съдят , късат ви дипломата и ви забраняват практикуването на медицина пожизнено .

 24. 24 Профил на ddd
  *****
  Неутрално

  Доставчиците да си прегледат сключените договори. Няма начин тези договори да не съдържат клаузи при случаите на изпълнение - и да действат!
  Стига с тази благотворителност. Всичко си има цена. Който е подписвал договора и е поемал ангажиментите - да си понесе и отговорността.

 25. 25 Профил на vv
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "bolnaw":
  явно проявлението на болестта ти е силна ментална увреда, с внесените от теб Пари, кретеН, може да си направиш една клизма, за да си онагледиш какво представляват хрумките ти.. толкова си нагъл, с 'твоите' пари не може да се излекува нито един човек, да не ти се налага и на теб да го разбереш по този начин

 26. 26 Профил на Milva
  *****
  Неутрално

  Аз пък ще ви кажа една друга историйка за болниците:
  Миналата седмица майка ми беше приета в болница след направени изследвания по настояване на лекуващия специалист. Въпреки че на 15.01. й бяха правили рентген и пълна кръвна картина, на 18.01. пак й направили в болницата, "защото така правели". Сетете се колко мислят, че облъчват онкоболна два пъти за 3 дни.
  При изписването й от епикризата научихме, че са й били поставени всекидневно инжекции, направени са й специализирани тестове и е проведено лечение с медикаменти. А пациентката някак не е забелязала...

  Болниците да си плащат задълженията. Крадецът вика крадец!

 27. 27 Профил на stobom
  stobom
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пенсионер ,благодаря ти за обяснението.Но никой от министерството не обяснява на прост език за какво става дума. И все пак ми обясни в това ДКЦ ,ще има ли отделяния по хирургия, вътрешни болести и т.н

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK