Бездомни от цялата страна намират подслон в столицата

Бездомни от цялата страна намират подслон в столицата

© ДневникКампанията на Столичната община по настаняването на бездомни хора в социални центрове предизвика вълна от "бездомнически туризъм" от страната, съобщи БТА, позовавайки се на дирекция "Социални дейности" на общината.


Акцията на общината започна при прогнозираните ниски атмосферни температури, като целта й бе да се предпазят хората на улицата от премръзване и те да имат подслон през студените дни.


От началото й до момента в социалните центрове са настанени 86 души. Още на другия ден 15 от тях са напуснали домовете. От тях 14 души са от други градове.
В същото време статистиката показва, че три четвърти от 71 души, настанени в домовете, са с живи роднини и близки. Още по-впечатляващ е фактът, че сигналът за тези бездомни хора е подаден от самите им родни, които са се представяли по телефона като "граждани, които се грижат за бездомно лице на улицата". След направената справка по имената на подалия сигнала и прибрания от улицата се оказва, че те са в роднинска връзка.


Социалните работници разказват за съвсем скорошен случай с 22-годишно момче, което е било освободено от приют на фондация, и непосредствено след това сигнал за него е подаден от лелята и майката му, които са се представили като граждани, загрижени за бездомник на улицата. Младежът е настанен в общинския социален център в кв. "Захарна фабрика", тъй като при разговорите с роднините се оказало, че "те не могат да се грижат за него, защото имат личен живот". Сега общинските социални служби ще търсят подходяща работа за него.


Столичната община и БДЖ се споразумяха за безплатното транспортиране на хора, които са дошли в София, прибрани са като бездомни в домовете, но не са с адресна регистрация в столицата. До момента от "услугата" е заявил желание да се възползва само мъж от Кърджалийско, но още при слизането от колата на социалните служби пред Централната гара той е избягал.


Издръжката на едно лице в общинските приюти за бездомни хора дневно е 5,99 лева, като на всеки един постъпил там се осигурява подслон, дрехи и храна. Парите за текущата издръжка се дават от държавата, а общината се грижи за ремонтите и поддръжката на сградния фонд.


За да се справи с един от проблемите сред бездомните хора - алкохолизма, Столичната община е предприела по-затегнати мерки по отношение на внасянето на алкохол в приютите. Въпреки това не са изчезнали напълно случаите на употреба. Оказва се, че бездомните хора не могат да си позволят по-класна марка алкохол и някои от тях посягат и на 70-процентния спирт, продаван срещу стотинки в аптеките.


Голяма част от настанените във временния център на МВР в кв. "Дружба", който вече е с препълнен капацитет и където се настаняват хората без лични документи, са строителни работници, останали без работа заради кризата. Не е малка и цифрата от такива хора и в общинските приюти, защото те имат настоящ адрес на територията на столицата и предпочитат да изчакат отминаването на кризата тук, коментираха специалистите от центровете.


Най-младият сред настанените по време на социалната акция на Столична община бездомни хора в общинските приюти е на 20 години, а най-възрастният - на 73. Общинските социални служби подготвят документите му за настаняване в дом за възрастни хора.


В момента в трите социални центъра за бездомни хора на общината има общо 491 души.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 333
  333
  Рейтинг: Любопитно

  А тези, които живеят и гласуват по 100 човека на един адрес - какви са? Заради тях скоро и ние може да станем бездомни.

 2. 2 Профил на хаха
  хаха
  Рейтинг: Неутрално
 3. 3 Профил на Християнин
  Християнин
  Рейтинг: Неутрално

  А къде е Българската православна църква в цялата тази мизерия, която съсипва българския народ. Докога ще си живеят в комфорт тези от Синода, няма ли да се хванат да отворят приюти и кухни за бедстващите българи. Какви ли не евангелистки и други сектантски черкви купуват душите на българина за една чорба, докато нашите духовни пастири се возят в лимузини и нехаят за българина. Срамота не само пред хората, ами и пред света. За Хаити поне нещо да бяха дали.

 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Сигурно 90% са българи...

 5. 5 Профил на Фалконе
  Фалконе
  Рейтинг: Неутрално

  крадци от цяла България я управляваха 65 години.

 6. 6 Профил на 4и4е
  4и4е
  Рейтинг: Неутрално

  Много шум за нищо! 100-тина тунеядци на общинска заплата "обгрижват" неколкостотин бездомници, сакън да не измръзнат, хе-хе. Почти всички бездомници са такива, защото сами са го пожелали. Аз познавам 4-ма и всички си имат роднини, деца, братя, сестри, имоти, където да живеят, но не желаят да бъдат социализирани. Сигурно има и такива, които нямат нищо, или пък са загубили всичко поради някаква причина, но насила помощ не става. Добре би било общината да може да им помогне, ако те потърсят помощ, ако пък не да се справят с техния си живот както намерят за добре.

 7. 7 Профил на Фалконе
  Фалконе
  Рейтинг: Неутрално
 8. 8 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 421 Весело

  То София отдавна си е като трамвай или женско сърце.Винаги ще се намери място за още и още някой.

 9. 9 Профил на АМАН ОТ ТЪПИ РЕШЕНИЯ
  АМАН ОТ ТЪПИ РЕШЕНИЯ
  Рейтинг: Неутрално

  Е НИКАКВА МИСЪЛ В ГЛАВИТЕ НА ТЕЗИ ХОРА БЕ! Толкова ли не можаха да направят тази кампания в друг град, в момента не стига, че цяла България се изсипва в София заради по-високите заплати и едва се придвижва човек, ами сега и БЕЗДОМНИЦИТЕ идват в столицата заради тези домове.

  Уж европейска столица щяха да я правят, то какво стана!!!

  БОЙКО СЪБУДИ СЕ И ЗАПОЧНЕТЕ ДА РАБОТИТЕ ЗА РАЗВИВАНЕТО НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА, ОТ 10 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ОЗНАЧАВА СОФИЯ И ВАРНА/БУРГАС ПРЕЗ ЛЯТОТО. ДРУГИТЕ ГРАДОВЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ!!! С УСМИВКА СИ СПОМНЯМ ДНИТЕ ОКОЛО НОВА ГОДИНА КОГАТО СОФИЯ БЕШЕ ПРАЗНА!!!

 10. 10 Профил на имотна до No 6
  имотна до No 6
  Рейтинг: Неутрално

  чиче, за такива като теб има поговорка:
  "На чужд гръб и сто тояги са малко."
  Над 90% от бездмомните хора са с психични заболявания, за това и са останали бездомни. много често те са имали собствени имоти, но алчните им роднини, използвайки безпомощното им състояние, са ги изхвърлили на улицата.
  Повечето от тези хора би трябвало да се лекуват в психиатрични клиники,вместо да ровят покофите.
  Докато болни хора скитат по улиците, от общината харчат нашите пари за кучешки приюти, които би следвало да се изграждат и поддържат само с доброволните дарения на защитниците на кучета.

 11. 11 Профил на Kиселец
  Kиселец
  Рейтинг: Неутрално

  По ме притеснява фактът, че в София намират подслон чиновници и синекури креатури от цяла България. Каквато и нова агенция, комитет, съвет, фонд и т.н. да се открие в последните 60 години, това е ставало винаги в София. Естествено, че при такава насилствена концентрация на покупателна способност там ще се въртят и бедните, белким изпадне някоя троха от трапезата

 12. 12 Профил на Атеист
  Атеист
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#3] от "Християнин":

  Ами до такива неща води религията особено християнската. Дори държавата налива пари там за църкви и това онова. Взимате парите на хората и нищо не им давате в замяна е може би вяра, но за какво? Вместо да се построят общежития за бездомни!

 13. 13 Профил на hm
  hm
  Рейтинг: Неутрално

  Хубаво, но защо тези бездомници трябва да се настаняват в София. С какво ще им помогне престоя в големия град. В същото време по селата е пълно с пустеещи къщи и земя. Нека да им помогнат да си намерят подслон срещу работа някъде там. А тези които са болни и не могат да работят да се настаняват, но сред природа, на чист въздух и подходящи грижи. Друг е въпросът, дали повечето от тях ще са съгласни на такъв вариант.

 14. 14 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Новите софиянци - младите чиновници с белите якички са грамотни хора. От далече ще ги познаете.Те се движат по улиците с джипиес-и или или в най лошия случай с ксерографирани копия на картата на София.Те не са бездомници...

 15. 15 Профил на *
  *
  Рейтинг: Неутрално

  още ли е актуална темата за кучешките фекалии и кучетата по принцип - бездомни или не? На хората трябва да се обърне внимание!

 16. 16 Профил на комуняги
  комуняги
  Рейтинг: Гневно

  500 бездомни, по 6 лв издръжка - към 3000 лв на ден излизат бездомните в бг.

  А само за заменките на Станишев трябва да плащаме милиарди.

 17. 17 Профил на Райчо
  Райчо
  Рейтинг: Разстроено

  Помоща за тези бездомни за една година сигурно струва колкото 2-3 километра път. Хайде държавата (всички ние, плащащи данъци) да се погрижи за бездомните, и без това още 3 километра магистрала няма да ни оправят, но поне тези хора ще имат къде да спят и да намерят нещо топло за ядене.

 18. 18 Профил на jean
  jean
  Рейтинг: Неутрално

  Докато Офицер Максим е начело на Българската православна църква ще е така, т.е. свещенослужителите ще са дистанцирани от болките и бедите на миряните. А след това зависи от милиционерския чин на следващия патриарх. Ако е бил само редови ДС служител, то може и да сближи църквата с хората.

 19. 19 Профил на език
  език
  Рейтинг: Неутрално

  "сигналът за тези бездомни хора е подаден от самите им родни"; "сигнал за него е подаден от лелята и майката му"??? нямате ли редактор? много е дразнещо...

 20. 20 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#6] от "4и4е":

  "Почти всички бездомници са такива, защото сами са го пожелали."
  --Това е най-противното и неморално изказване, което съм срещал напоследък.

  Благодаеря на [#10] за уместния отговор.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: Неутрално

  Ха, при толкова битов боклук в големия град (СФ), естествено всякакви същества прииждат към него в гладни времена.

  Проблемите са си съвсем сериозни. Бездомниците хем искат топло и храна, хем не понасят "режима" в такива домове. Важи и за хора, и за кучета. Но ако не се взимат мерки, след кучешките глутници ни чакат и човешки такива , ужас! Изобщо няма да са по-"хуманни", вЕрвайте!

  Колкото до "психичните" проблеми - хм, от години наблюдавам един мъж на около 40-50 години, напролет го пускат от някакъв дом, пътува по градския транспорт и се заяжда с млади момичета и майки с деца. Отвратителни истории! Очевидно съзнава, че го водят "неуравновесен" и се възползва от това по изключително мръснишки начин. Миналата година го научих да мълчи, поне докато съм в същия автобус, но това не е решение. Дори не знам, дали още ме помни или ще трябва да повтарям процедурата. А е гадно - останалите се правят на ударени!

 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#20] от "WOI":

  За съжаление бездомните по неволя не се държат нагло и казано направо си мрат от глад и студ. Обаче има много като описаните в статията, които си имат роднини колкото да ги прехвърлят на държавата. Би трябвало да има някакви санкции за тези роднини - финансови, щото други няма да имат ефект. Поне да се събират средства И за истинските бездомни.

 23. 23 Профил на oho boho
  oho boho
  Рейтинг: Разстроено

  каде е църквата питам само штракат с пръсти и местят кадилаци и мерцедеси напред назад . в този студ пред всяка църква трябва да има казан с шкембе кебапчета и винце.

 24. 24 Профил на Ha
  Ha
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#3] от "Християнин":

  Чакай ги, те са активни само като искат да въведат задължително вероучение в училищата. А не е като да нямат пари да помагат на хората в нужда.

 25. 25 Профил на Маргинал
  Маргинал
  Рейтинг: Неутрално

  Защо не помня при социализма да е имало бездомници и клошари?...

 26. 26 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#25] от "Маргинал":

  Щото имаше жителство за София и градовете...

 27. 27 Профил на Като, какво ли ще означава
  Като, какво ли ще означава
  Рейтинг: Весело

  " майка загрижена за бездомният си син ? " )

 28. 28 Профил на E, КАК КЪДЕ Е къде е Българската православна църква
  E, КАК КЪДЕ Е къде е Българската православна църква
  Рейтинг: Весело

  До коментар [#3] от "Християнин":Ами тук си е !

  Само че се занимава със себе си...)

 29. 29 Профил на човек
  човек
  Рейтинг: Неутрално

  По това,какво е отношението на ОБЩЕСТВОТО към онеправданите слоеве,можеш да си направиш извода,или дефакто можеш да съдиш за него.В никакъв случай не визирам като онеправдано ромското население.

 30. 30 Профил на До лошото момче
  До лошото момче
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#26] от "badboy":Тогава нямаше бездомници.А за тия и жителство да има пак тая.За бездомниците в статията пише,че малка част от тях не са от София,значи и без жителство се знае откъде са.Къде са кучелюбите сега? 80 бездомника по 6 лева правят 480 лв на ден и близо 15 хиляди на месец.Вижте бюджета на "Екоравновесие" и си направете сметка кое е приоритетното за нашето общество.

 31. 31 Профил на До лошото момче
  До лошото момче
  Рейтинг: Неутрално

  Кой знае защо сред бездомните няма селяни/хора от село.Те са свикнали да работят, а не да просят.И бездомни кучета няма там,защото хората не гледат родословното им дърво, а дали им вършат работа. Не се отнасят с тях като с играчка.Днес ми харесва,утре -не и я изхвърлят.

 32. 32 Профил на Естети бе.........
  Естети бе.........
  Рейтинг: Любопитно

  Скоро обзавеждах къщата на един поп в южните квартали и открих че и те са хора като нас. Харесват Лексус Пако Рабан и Дом перинион.

 33. 33 Профил на социален
  социален
  Рейтинг: Неутрално

  Напълно съм съгласен, че бездомниците лежат на това което са си постлали. Защо са бездомници? Защото са мързеливи, пияни и безотговорни егоисти. Когато живееш цял живот така стигаш до улицата. Как така един ще може да си създаде дом с милион лишения и ограничения, а друг цял живот като щуреца ще си шета на мързела и пороците и след това ние останалите ще сме му длъжни. Ей това най-мнага мразя в работата си. Трябва да даваме на болните низвергнатите въпреки усилията им, а не на тутеядците!

 34. 34 Профил на Velko
  Velko
  Рейтинг: Разстроено

  Добра снимка!
  А кой е автора?

 35. 35 Профил на rmt
  rmt
  Рейтинг: Разстроено

  Анализите на причините да има бездомници могат да продължат безкрай, но с какво им помагаме така? И що за мислене - да бъдели по-далеч от София, както с домовете за сираци, нали, да са ни далеч от очите, та да не знаем от глад ли умират, от болести или са принудени да проституират и крадат! Тъкмо обратното - по-добре е във всеки квартал на София и във всеки квартал на големите градове да има по един приют по за няколкостотин бездомни, финансиран солидарно от държавата, църквата, общината, неправителствени организации, местния бизнес. Тогава всеки, който е готов допълнително да помогне - примерно да дари храна, дрехи, време, пари и всичко друго, ще може да го направи и лично да види къде отива помощта му! Този подслон трябва да е широко известен и абсолютно доброволен, разбира се! Хайде да помогнем на тези хора, първо с храна, покрив, баня и чисти дрехи, а после и с лекарски грижи, а защо не и с юридическа консултация, ако им потрябва!

 36. 36 Профил на Преди около година
  Преди около година
  Рейтинг: Неутрално

  тук помести разказ за бездомниците Никодим
  Но се отнасяше за бездомници в дом за такива в Източна Англия
  Дори самият пишеш Никодим като му свършвали средствата отивал там
  Изглежда само при нас бездомник е нещо мръсно
  Разказът го имаше и на идели бг

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах