Четирима са пострадалите при взрива в Горни Лом

От взрива в завод "Миджур" край с. Горни Лом са пострадали четирима служители на завода, единият от които – тежко, се посочва в съобщение на МВР.


По разпореждане на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов е сформиран оперативен щаб, който координира действията по обезопасяване на района и сигурността на гражданите край селото.


Около 18.30 ч. вчера в пожарната е получен сигнал за взрив и последвал пожар в завод "Миджур" край селото.
В складовите помещения на предприятието са се съхранявали около 10 тона амонит. По първоначална информация във фабриката е имало противопехотни мини и други боеприпаси.


Към момента районът около фабриката е отцепен. Няма опасност за жителите на с. Горни Лом. До 24.00 ч. са регистрирани около 25 малки локални взрива.


Тази сутрин са направени две сателитни снимки, които не дават данни на мястото да има огнища.


Оперативният щаб е ръководен от зам.-директора на ГД "Пожарна безопасност и спасяване" ст. комисар Калин Вучков. В него са включени областният управител на Видин Пламен Стефанов, комисар Николай Тодоров - началник на областното звено "Пожарна безопасност и спасяване", служители на полицията, "Гражданска защита", "Гранична полиция" и Министерството на отбраната.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на predpriema4
  *****
  Неутрално

  Лошоо ! Българската небрежност и безхаберие , пак доведоха до поредната трагедия . Дано пострадалите оздравеят и се възстановят напълно ! Искренно им желая късмет и кураж , на близките им !

 2. 2 Профил на хм
  *****
  Неутрално

  Контрол, контрол трябва, и нетърпимост към престъптното безхаберие на службите чиято работа е да осъществяват този контрол...
  Нашите политици се НАЗНАЧАВАТ ОТ НАРОДА, периодично посредством изборния вот - НЕ ГИ НАЗНАЧАВАТ ОТ ЕВРОПА или откъдето и да било другаде, като техни работодатели трябва да изискваме да си вършат работата качесвено...
  ...
  ...

 3. 3 Профил на Може би
  *****
  Неутрално

  пак са продавали на черно от продукцията, както знаете кога, и пожарът пак ще трябва да заличи следите? Да питаме Гоце, търговците на оръжие са на отчет при него. Той всичко знае.

 4. 4 Профил на пим
  *****
  Неутрално

  Стари гръцки боеприпаси ще бъдат унищожавани у нас
  20.10.2009

  Екогласност

  Национално движение “Екогласност” алармира, че у нас са внесени за унищожаване 1 568 159 противопехотни мини. Според организацията, четири години гръцките власти не са разрешили мините да бъдат унищожени в южната ни съседка и затова са изнесени в България от фирма "Видекс АД". Процедурата се извършва и без оценка за въздействие върху околната среда, смятат от "Екогласност".

  Според организацията е предвидено утилизацията на боеприпасите да се извърши в Западна Стара планина, край село Горни Лом, разположено на около 40 км от Монтана и Видин.

  Петър Пенчев – зам.-председател на НД “Екогласност”, изразява недоволство от отговора на българските власти, защото от гражданската екоорганизация са поискали по Закона за достъп до обществена информация Екологична Оценки за въздействието върху околната среда, заедно с резултати от дейностите(ако те вече се извършват) по унищожаването на гръцки мини в България, в т.ч. за извършен мониторинг на околната среда. “Отново от екоминистерството получаваме най-формален отказ за предоставяне достъп до информация, от което обаче се доказва, че не е осъществен екологичен мониторинг от компетентния държавен орган – МОСВ, за този внос в България на голямо количество много опасно старо бойно снаряжение, липсва контрол в случая за замърсяване на околната среда, с риск за човешкото здраве”, заключават гневно от екосдружението.

  Той добавя, че при издаването на разрешението за унищожаване на мините не е взето предвид включването на Западна Стара планина в Натура 2000, което е още една недооценена предпоставка за рискове към природа в района.

 5. 5 Профил на Risto
  *****
  Неутрално

  Противопехотните мини, не бяха ли забранени от международни спогодби?
  Почти сьм сигурен, че Бьлгария е обвьрзана с това!
  Иначе завода неслучайно е далеч от селото.

 6. 6 Профил на Джони
  *****
  Неутрално

  Завод Миджур е собственост на Гоце Първанов чрез негови подставени лица.

 7. 7 Профил на reza4a
  reza4a
  Рейтинг: Неутрално

  Мисля, че е редно да се информират гражданите, че собственик на з-д „Миджур” е фирмата „Видекс – АД” с генерален директор Валери Митков – близък приятел на президента Георги Първанов. Твърди се, че една от любимите президентски винарни е „Лопушката", мажоритарен собственик на която също е инж. Митков. А злите езици говорят, че президентът е истинският собственик на Видекс, а може би и на винарната. Дори спрягат името на видинския адвокат, извършил прехвърлянето на фирмата от Зорка Първанова на Валери Митков. Това ние обикновените хора от Горни Лом няма как да докажем, но някой смел журналист би могъл да се поразрови по въпроса.
  Нека споменем за още някой „геройства” на Видекс, които определено са доказана истина:
  През 2002 г. две експлозии, също предизвикани от пожар, сринаха до основи тогавашния цех за производство на тротил на завод "Миджур".
  През април 2006 г. избухна пожар в з-д „Миджур’, при който загина инж. Илия Симов.
  В началото на март 2007 г. ЗИЛ, натоварен с амонит произведен от Видекс, се взривява до открития рудник "Република" близо до Перник и нанася големи материални щети.. При направения анализ в „Минпроект” е установено, че взривното вещество е недопустимо за употреба в България.
  18 май 2007 г. експлозия в цех на завод „Миджур" взрив отне живота на 28-годишния Людмил Стефанов, и е ранена тежко Венета Георгиева, на 32 г.
  До кога?

 8. 8 Профил на Държавата
  *****
  Неутрално

  На 06.07.2008 г. Национално движение „Екогласност”, заедно с няколко екологични и граждански организации от района на с. Челопечене – само 3 дни след опасните взривявания във военните складове там, отправихме към българския Министър-председател Искане за намеса на държавата относно спиране вноса на 1 600 000 противопехотни мини от Гърция за унищожаването им в България. Получихме мълчалив отказ за действие, който обжалвахме във Върховния административен съд, но делото бе прекратено на 08.01.2009 г. от Пето отделение на ВАС с мотив “липса на предмет на оспорване”. За подписано Споразумение за внос на мините, ние бяхме информирани от съобщение на българската Информационна агенция “Фокус” от 05.07.2008 г., която цитираше публикация в централния гръцки вестник “Та неа”. Подобно съобщение ние намерихме и в друг вестник от Гърция – “Елефтерос типос”.
  Дейностите по трансфера на тези гръцки мини са започнали още през 2008 г. и част от тях са били складирани отначало в района на град Сливница, като унищожаването им се подготвяло да стане в с. Горни Лом, Видинско, според публикации в някои медии с изявления на собственика-изпълнителен директор на фирма «Видекс» АД – Валери Митков.
  Една година по-късно, на 07.10.2009 г., по Закона за достъп до обществена информация, НД “Екогласност” получи писмен отговор от Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната към Министерския съвет, за вноса на 1 568 159 противопехотни мини с цел тяхната утилизация в Западна Стара планина, край с. Горни Лом, разположено на около 40 км. от Монтана и Видин. Получихме копие от Разрешение от 04.09.2009 г. за трансфер на оръжия, издадено от Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, издадено на фирма “Видекс” АД за внос на противопехотни мини М-2, ДМ-31, М-16 и М-14, с вносител “Хеленик Дифенс Системс” СА – Гърция. В договора, подписан една година по-рано – на 10.07.2008 г., е посочено заплащане на унижожаването - 0,32 Евро за една мина. Ние не можем да знаем дали това е истинската цена на договора, но предупредихме за опасното пренасяне на целия риск в България против здравето на хората и околната среда, от този внос на стари боеприпаси на гръцката армия, за които в продължение на повече от 4 години отговорните гръцки власти не са разрешили унищожаването им на гръцка територия.
  В отговора от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се съобщаваше, че “Към разрешението за трансфер няма приложения, освен предвидените Раздели в Приложение № 9 от Правилника за прилагане на закона за експортния контрол на оръжия и изделия и технологии с двойна употреба” и “Тъй като въпросите, свързани с екологични оценки и мониторинг на извършваните дейности са извън компетенциите на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, до компетентната дирекция в Министерството на околната среда и водите е изпратено писмо, към което е приложено копие на Вашето заявление.”
  Съгласно ЗДОИ, МОСВ изпрати на 08.10.2009 г. до НД “Екогласност” писмо, подписано от зам.-министър Евдокия Манева. В него се отговаря, че “… на предприятието “Видекс” АД, завод “Миджур”, с. Горни Лом (висок рисков потенциал) е издадено разрешително № 67 от 26.07.2007 г. Издаването на разрешителното бе оповестено чрез публикация в централен ежедневник и интернет-страницата на МОСВ…Съгласно чл.116а на Закона за опазване на околната среда и чл.11(1) на Наредбата за предотвратяване на големи аварии с опасни вещества и за ограничаване на последствията от тях, операторът на предприятие с висок рисков потенциал по чл. 104 от Закона за опазване на околната среда, е длъжен при поискване от страна на засегнатата общественост да предостави достъп до информацията, съдържаща се в Доклада за безопасност ”. От гражданската екоорганизация бяха поискали по Закона за достъп до обществена информация Екологичните Оценки за въздействието върху околната среда, заедно с резултати от дейностите(ако те вече се извършват) по унищожаването на гръцки мини в България, в т.ч. за извършен мониторинг на околната среда. Заблуждаващо или несериозно е насочването от Министерството на НД “Екогласност” да иска от частната фирма „Доклад за безопасността”, когато достъпът на обществеността до това Разрешение е ограничен като служебна тайна, съгласно ал. 5 на същия цитиран от МОСВ чл. 110 от Закона за опазване на околната среда?

  НД “Екогласност” ПРОТЕСТИРА срещу поредните безхаберни действия на българските власти и формалното(или корупционно?!) издаване на поредица Разрешителни, подписвани от българския екоминистър. Отговорът на екоминистерството от 08.10.2009 г. доказва, че не е осъществен никакъв екологичен мониторинг от компетентния държавен орган – МОСВ, за този внос в България на голямо количество много опасно старо бойно снаряжение, както и пълна липса на реален контрол от страна на държавата в случая.
  НД “Екогласност” НАСТОЯВА българската Прокуратура да извърши проверка на обстоятелствата за вноса на огромното количество гръцки мини и липсата на екологична оценка при формалното издаване на Разрешително № 67 от 26.07.2007 г. от МОСВ, както и разминаванията с една година между сроковете на реалния внос по договор № 719/10.07.2008 г. и полученото за този внос Разрешение от 04.09.2009 г. на МИЕТ.
  НД “Екогласност” НАСТОЯВА да се поканят НЕЗАБАВНО лицензирани лаборатории от чужбина за извършане на замервания на диоксини и фурани, неминуемо отделяни при взривяванията и пожарите на 03. и 04.02.2010 г. край с. Горни Лом, представляващи опасен риск за здравето на хората.
  НД “Екогласност” НАСТОЯВА Европейската комисия да изиска проверка дали е спазен в случая вмененият монопол на държавите България и Гърция, съгласно Конвенцията за забрана на използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и за тяхното унищожаване, Обн. ДВ. бр.68 от 30 Юли 1999г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK