Зелените искат оставката на Евдокия Манева заради ГМО

Зелените искат оставката на Евдокия Манева заради ГМО

© ReutersПолитическа партия "Зелените" разпространи декларация за предложените промени в закона за генно модифицираните организми (ГМО ), в която се казва:


"Предложените от правителството промени в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО) представляват поредния опит за натиск от страна на заинтересовани мултинационални компании за либерализиране на режима за освобождаване на ГМО в околната среда в България в разрез с обществените интереси и правата на гражданите в страната.


Освобождаването и отглеждането в околната среда на ГМО представлява неприемлив риск за човешкото здраве и води до необратими последствия за земеделието, икономиката и природата в България.
Дългосрочната забрана може да бъде гарантирана чрез промяна на европейското законодателство в същата посока – към категорична забрана за използване на ГМО семена и култури в естествени условия и освобождаването им в околната среда, както и постигане на пълна прозрачност при вземането на решения в тази област.


Основният защитник на либерализирането на режима за ГМО и интересите на мултинационалните компании е заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева, като на обществото се предоставя невярна информация за истинските мотиви за промяна в националното законодателство.


Ето защо:


1. Подкрепяме досегашните действия и протести на неправителствените организации и граждански групи за забрана на разпространението на ГМО в България.


2. Призоваваме народните представители в 41-то Народно събрание на Р България да наложат максималните ограничения за разпространението на ГМО в България съгласно сега действащото европейско законодателство, изразено в нашето становище[1] от 13.01.2010 г.


3. Настояваме за ефективен контрол върху забраната и подробно етикетиране на всички хранителни продукти, съчетано със засилен контрол върху семената и земеделската продукция в България.


4. Предприемане на кампания за въвеждане правото на мораториум върху освобождаването в околната среда и разпространението на пазара на ГМО по избор на страна, членуваща в ЕС, посредством промяна в европейското законодателствo.


5. Настояваме за незабавно прекратяване на правомощията на заместник-министър Евдокия Манева заради защитата й на опасни за българските граждани технологии и организми, включително ГМО и цианидната технология за добив на злато.


България с невероятните си природни дадености, сортове и породи има необходимост от закон за биологичната сигурност, а не от Закон за ГМО.


Като алтернатива на използването на ГМО настояваме за активна подкрепа от страна на правителството за развитие на биологичното земеделие и производството на биопродукти, както и за осъществяване на ефективна подкрепа за българските фермери, произвеждащи качествени и чисти храни, включително и чрез своевременно изплащане на средствата по агроекологичните мерки в Програмата за развитие на селските райони."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK