Зелените искат оставката на Евдокия Манева заради ГМО

Зелените искат оставката на Евдокия Манева заради ГМО

© ReutersПолитическа партия "Зелените" разпространи декларация за предложените промени в закона за генно модифицираните организми (ГМО ), в която се казва:


"Предложените от правителството промени в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО) представляват поредния опит за натиск от страна на заинтересовани мултинационални компании за либерализиране на режима за освобождаване на ГМО в околната среда в България в разрез с обществените интереси и правата на гражданите в страната.


Освобождаването и отглеждането в околната среда на ГМО представлява неприемлив риск за човешкото здраве и води до необратими последствия за земеделието, икономиката и природата в България.
Дългосрочната забрана може да бъде гарантирана чрез промяна на европейското законодателство в същата посока – към категорична забрана за използване на ГМО семена и култури в естествени условия и освобождаването им в околната среда, както и постигане на пълна прозрачност при вземането на решения в тази област.


Основният защитник на либерализирането на режима за ГМО и интересите на мултинационалните компании е заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева, като на обществото се предоставя невярна информация за истинските мотиви за промяна в националното законодателство.


Ето защо:


1. Подкрепяме досегашните действия и протести на неправителствените организации и граждански групи за забрана на разпространението на ГМО в България.


2. Призоваваме народните представители в 41-то Народно събрание на Р България да наложат максималните ограничения за разпространението на ГМО в България съгласно сега действащото европейско законодателство, изразено в нашето становище[1] от 13.01.2010 г.


3. Настояваме за ефективен контрол върху забраната и подробно етикетиране на всички хранителни продукти, съчетано със засилен контрол върху семената и земеделската продукция в България.


4. Предприемане на кампания за въвеждане правото на мораториум върху освобождаването в околната среда и разпространението на пазара на ГМО по избор на страна, членуваща в ЕС, посредством промяна в европейското законодателствo.


5. Настояваме за незабавно прекратяване на правомощията на заместник-министър Евдокия Манева заради защитата й на опасни за българските граждани технологии и организми, включително ГМО и цианидната технология за добив на злато.


България с невероятните си природни дадености, сортове и породи има необходимост от закон за биологичната сигурност, а не от Закон за ГМО.


Като алтернатива на използването на ГМО настояваме за активна подкрепа от страна на правителството за развитие на биологичното земеделие и производството на биопродукти, както и за осъществяване на ефективна подкрепа за българските фермери, произвеждащи качествени и чисти храни, включително и чрез своевременно изплащане на средствата по агроекологичните мерки в Програмата за развитие на селските райони."

Коментари (201)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лошо
  *****
  Весело
 2. 2 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Абе как не се намери един да постави въпроса по същество: КАКВО ЛОШО има в ГМО??? ГМО са минали хиляди тестове и няма НИКАКВИ доказателства че са вредни за каквото и да било. Американците и канадците щяха да са измрели до сега, ако бяха вредни ГМО. Да ама са по здрави от българите, които не ядат..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 3. 3 Профил на nino
  *****
  Неутрално

  Аз сам първи днес-много против ГМО ! Е това май ще настрой много хора против ГЕРБ !

 4. 4 Профил на червени боклуци
  *****
  Неутрално

  Ами Евдокия Манева е най - можещия и компетентен човек в този кабинет!

  Хайде комунягите да престанат с тъпите си сценарии!

 5. 5 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  @мунчо -
  ГЛУПОСТИ!
  запознай се малко с въпроса преди да говориш:
  например http://zonafilmi.com/details.php?movie=7577

  Ефекта на ГМО в/у хората е не само биологичен, но и икономически, социален и т.н. ГМО е таралеж в гащите, който после няма да можем да извадим!

 6. 6 Профил на Лошо
  *****
  Весело

  До коментар [#2] от "muncho":

  Ех мунчо,
  не всичко американско е хубаво, здравословно и качествено.

  След като чаткаш в нета, можеш спокойно да се образоваш по темата. А пък ако назнайваш и английски, прочети за екипа от института по генетика в Шотландия, доказал вредата от ГМО какво му се е случило.

 7. 7 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А Евдокия Манева е най-големия лобист за ГМО и циандни технологии в това правителство!
  И няма нужда да съм червен или зелен, за да знам кое е черно и бяло, и кога е ходила Е.Манева в САЩ на разноски на МОНСАНТО...

 8. 8 Профил на GMO
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "muncho":

  Мунчо каде ги видя хилядите тестове доказващи безопастността на ГМО? Ако може линк тъй като аз така и не успявам да намеря такива(неспонсорирани от производителя). Всичко на което попадам най-малкото повдига съмнения относно коректността им.
  А пък ако искаш аз мога да ти предложа материали показващи точно обратното.

 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  Мунчо, доказателства дал господ, и не са тайна. На практика не са забранени единствено неизследваните ГМО. И както си говорим в една съседна тема, знаеш ли в последните 5 години какво се случи с пчелите на тоя твой любим континент, знаеш ли връзката?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1367 Гневно

  ПОДКРЕПЯМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 11. 11 Профил на Nekoi
  *****
  Гневно

  До коментар [#2] от "muncho":

  А бе човече, случайно да си чувал за принципа, че "Количствените натрупвания, водят до качествени изменения"? Това, че все още няма "явни" признаци за нещо лошо, не означава че е добро ГМО. А и истината е, че това са интереси на производителите на ГМО, за заробване на земеделските производители.
  Що се отнася до това дали Хамериканците за по-здрави от нас, То това не личи от най-затлъстялата нация в света.

 12. 12 Профил на vevie
  *****
  Неутрално

  Според шумерите, ние - хората сме генномодифицирани преди около 250000 години. Някой да е виждал дива пшеница? Всички житни растения са изкуствено създадени от нашите създатели, т.е. генномодифицирани. Ами одомашените животни........

 13. 13 Профил на С извинение
  *****
  Неутрално

  До #4:
  Нашето лайно мирише най-хубаво. В главати ти е пълно с боклуци

 14. 14 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Весело

  ХАХАХАХХАХА

  Вие Food and Drugs Administration ли поставяте под съмнение бе

  Пак ви питам: американците и канадците ли са по здрави, като ядяк ГМО или българите, които не ядат??
  Аман от неграмотни суеверни идиоти..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 15. 15 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  @ vevie:
  и това те успокоява?!!?!

 16. 16 Профил на Костовист
  *****
  Неутрално

  Отвън зелено,отвътре червено-що е то ? Защо не започнат от Министъра,пък после да стигнат до зам.министъра ? Може ли зам.министър да направи нещо на своя глава ? Комуноидите са в атака отново-всяка минута се готвят за новите Избори и отдалече плюят своя основен опонент

 17. 17 Профил на чичо Стойчо
  *****
  Неутрално

  Евдокия Манева е възрастна жена , която скоро ще премине в редиците на пенсионерите и има нужда от доста пари за да живее добре. Откъде да ги вземе - от зелените ли ?????.......

 18. 18 Профил на НАГЛИТЕ
  *****
  Неутрално

  Кога е ходила Е.Манева в САЩ на разноски на МОНСАНТО?

  И тя е от НАГЛИТЕ покрай ББ.

 19. 19 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  точно пък на Food and Drugs Administration най-малко вярвам...

 20. 20 Профил на зрител
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "muncho":

  Гледах по Да Винчи документален филм за филипинските фермери , Монсанто и някъкъв златен ориз - ужасяващи последствия!!!!! Най интересното,че лекарите които се занимавали с уврежданията в човешкия организъм при първите сигнали ,че се забелязват такива са уволнени за да не могат да направят дългосрочни изследвания и да си остане НЕДОКАЗАНО! А на Манева тва й е третия Параламент пред който се пробва и за жалост тук май ще успее ако не си тръгне под обществен натиск

 21. 21 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Брей, доживях да съм по-скоро съгласен с мунчо.

  Тцтцтц, какви времена настанаха

 22. 22 Профил на НАГЛИТЕ
  *****
  Неутрално

  Да, правилно - и Нона Караджова е от НАГЛИТЕ.

 23. 23 Профил на jelqzko jelev jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  През последните 20г. съм наблдавал лично как се правят опити с ГМО, а по точно с царевица на стотици декари.Отделно по предпреемчиви далавераджии го правеха на по малки площи.Държавата ни няма никакъв интерес от това.Твърдо съм против.

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  Мунчо, нещо бЕгаш от въпросите ми се струва

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на запозната
  *****
  Гневно

  ЗАСТАВАМ ИЗЦЯЛО ЗАД ИДЕЯТА ПРОТИВ ГМО. А ДАЛИ ТОЧНО ТЯ Е ЧОВЕКА , НА КОЙТО ДА СЕ ИСКА ОСТАВКА НЕ СЪМ СИГУРНА. МИСЛЯ, ЧЕ НАД НЕЯ ИМА ДРУГИ.!

 26. 26 Профил на Лошо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "muncho":

  Мунчооооо,
  я направи справка в последните 15 години от къде идват зам. директорите. Ще ти подскажа МОНСАНТО !!!
  Заради тях измислиха термина въртящи се врати, т.е. Монсанто ФДА и пак Монсанто.

 27. 27 Профил на из блога на begem0t
  *****
  Неутрално

  http://begem0t.wordpress.com/2010/02/02/gmomyth/

  гмо: легенди и митове

  Докато предишният ми пост за ГМО беше принципен, настоящия се отнася точно за протеста срещу промените в БГ закон за същите организми. Макар че не живея в България, следя с интерес какво се случва, най-вече защото имах да пиша за обществената нагласа към генетичните технологии за един уъркшоп по биоетика. Първоначалното ми забавление от писанята по сайтовете, далеч надхвърлящи по абсурд популярните кандидатстудентски „бисери”, прерасна в гняв, а след това отчаяние от невежеството и фанатизма на хората. С цялата си наглост, и СМСи почнали да събират… много ми е любопитно в чие джобче ще отидат стотинките. Интересното е, че там на линка пише, че били за символично „откупване“ на природата, а за същия номер в призива във фейсбук пише, че било за информационна кампания.

  „Ще получите отговор: Blagodarim Vi, che pomagate da spasim Bulgaria ot genno-deformiranite organizmi! We are not just bricks in the wall! Средствата, събрани от кампанията, ще отидат за разяснителна кампания за вредата от ГМО.“

  Ще получите отговор – blagodarim Vi, che ste tolkova tup da viarvate na vsichko koeto vi kazvame.

  Предлагам обобщение на най-популярните схващания за ГМО:

  - „ГМО – това са домати с ген на риба”

  ГМО е широко понятие, отнасящо се до всякакви организми с изкуствено променен геном. ГМО могат да бъдат трансгенни и цисгенни. Трансгенни са, когато получат ген от неблизкородствен организъм (например ако в растение се сложи бактериален ген). Цисгенни са, когато им се прехвърли ген от близкородствен организсъм (такъв, с какъвто може и естествено да се кръстосват). ГМО не са само растения, има генетично модифицирани бактерии, които отдавна се използват в безкрайно много сфери и никой нищо не казва. Има генетично модифицирани животни, които се използват само в лаборатории. Съвременните биомедицински науки биха били осакатени без генно инженерство. От това, което се говори, ми се струва, че те искат България – зона свободна от трансгенни растения.

  - „Генно модифицираните растения са стерилни” и „Генно модифицираните растения ще заразят всички други растения и ще ги затрият”

  Давам тези твърдения заедно, първо защото те са взаимно изключващи се, и не ми е ясно как някой може да твърди и двете. ГМР на пазара не са стерилни и никога не са били стерилни. Това е мит. Що се отнася до „заразяването” – да, може ГМ растение да се кръстоса с неГМ, като вероятността за това намалява с разстоянието, и за всяка култура се знае точно каква е зависимостта. По-голямата част от царевичния полен например стига на 5 метра от растението (реф.) Тъй че при подходящо отстояние вероятността за опрашване ще падне под възможностите за детекция.

  - „ГМО водят до монопол. Ако засадиш веднъж ГМО си длъжен доживот да купуваш ГМО семена. Ако случайно попаднат на твойта нива, ще те осъдят за патент”

  Има много компании, разработващи ГМО – Монсанто, Синджента, Байер, Новартис, тъй че за монопол не може да се говори. Ако една година си засадил ГМО семена, съвсем не означава, че другата година не можеш да засадиш нещо, купено от Сортови семена например, няма сила, която да те спре.

  Случаят с онова съдебно дело за патент в Канада е, че въпросния Пърси открива ГМ растения на нивата си, взима семена от тях, и после си ги засажда съвсем целенасочено. На всичко отгоре съди компанията-производител, че са му замърсили нивата, но в хода на процеса става ясно, че той съзнателно е засадил ГМ семена (над 95% от реколтата му е била ГМ), и го осъждат.

  - „Монсанто са създатели на Агент Оранж, а сега храни продават. Геноцид!”

  Байер са продавали хероин. Това не означава, че не трябва да допускаме съвременни продукти на Байер на БГ пазар.

  - „ГМО са зловещи комбинации от царевица и скорпион”

  В ЕС разрешените за ползване култури могат да се открият в този списък от сайта на ЕС и включват памук, соя, рапица, царевица и цвекло, които съдържат или ген cp4 epsps (ген, оригинално принадлежащ на бактерията Agrobacterium sp., която естествено прехвърля гени на растения, такава ѝ е природата), или ген cry1Ac в няколко разновидности (ген, оригинално принадлежащ на почвената бактерия Bacillus thuringiensis). Първият ген кодира устойчива форма на ензим, който иначе се поразява от хербицида глифозат и растението загива, а втория ген кодира белтък, токсичен за вредители. Растенията, модифицирани с първия ген са устойчиви на хербицида глифозат, а растенията, модифицирани с вторя ген са устойчиви на атаки на насекоми.

  Повечето от комбинациите, споменавани в антиГМО сайтовете – краставица с ген от тиранозавър рекс, изобщо не съществуват, затова пък са подбрани така, че да звучат страховито. Например царевици с ген на скорпион, както пише тук (цък), просто няма.

  - „Щом е отровно за насекомите, ще изтрови и нас”

  Спецификата на метаболизмът на насекомите и на хората е доста различна. Със същия Bt токсин, вложен в устойчивите на неприятели растения, органичните фермери пръскат. Ако Bt токсинът е вреден, защо е позволен в органичното земеделие?

  Bt не е вреден за всички, защото за да прояви действието си, той трябва да се свърже със специфичен рецептор на чревния епител. Организмите, у които липсва този рецептор, в това число човек, не са чувствителни на действието на токсина. (реф.)

  Изобщо, да гледаш с какво се хранят насекомите и на базата на това да избираш собствената си диета винаги ми се е струвало идиотско, само като си помисля за торните бръмбари, които са на доста органична и екологично чиста диета.

  - „ГМО съдържат нови протеини, непознати на организма, и той не може да ги разпознае и разгради”

  Храносмилателните ензими, които разграждат протеините, не са специфични, те разграждат всичко, което е протеин, независимо от какъв произход е (за справка – биохимия и физиология)

  - „ГМО се намесва в нашето ДНК и се предава в поколението”

  Toва на картинката демонстрира дълбоките познания по генетика на някои антиГМО…

  ДНК не записва информация за това с какво се храниш, и избщо не записва никаква информация за влиянията, на които е изложено тялото. Ако беше така, ако родителите са бели, но много ходят на солариум детето ще се роди черничко.

  - „ГМО причиняват алергии и автоимунни заболявания”

  Няма нито един ДОКУМЕНТИРАН случай за подобно нещо в научните бази данни, или д-р Емилова си измисля, или има достъп до секретни доклади на ЦРУ!

  - „Аз съм ял ГМО домати и чушки, много са гадни на вкус”

  Първо, вкусът зависи много фактори, най-вече сорта, осветеността, температурата и т.н. Тоест, това че нещо е генно модифицирано не означава непременно, че е с променен вкус, зависи как е модифицирано.

  Второ, ГМО зеленчуци и плодове, в това число домати просто на пазара в европа в момента НЯМА. Винаги ми става много смешно като видя домата на всички антиГМО плакати – един прекрасен символ на нежеланието на тези хора дори да се информират има ли в крайна сметка такова нещо като ГМ домат в момента, че да го рисуват.

  Гадните зеленчуци просто са гадни сортове.

  - „В Европа ГМО са забранени”

  Ами това просто не е така, разгледайте сайта на ЕС, има цял списък на разрешени за използване, а за култивиране – онази МОН810. А да, и в БГ никога не е имало пълна забрана за отглеждането на ГМО (изненада), забраната се отнася само до определени видове (раздел IV oт закона). Един от членовете за забрани много ме забавлява (този дето искат да го махат).

  „Забранява се освобождаването в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО: тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури”

  Да се чудиш защо е забранено полевото тестване и освобождаване на култури, които не съществуват, като например ГМ маслодайна роза. Вероятно се опасяват, че в Института на Розата в Казанлък ще разработят ГМ роза и ще я пуснат без тази забрана, същинско престъпление срещу човечеството.

  - „ГМ полен убива пчелите, а Айнщайн е казал, че 4 години след като пчелите изчезнат, ще изчезнат и хората”

  Няма нито едно доказателство, че ГМР са причина за измиране на пчелите, напротив, експериментите доказват липса на такава пряка връзка. Освен това пчелите измират и в свободни от ГМР зони със същия успех. Айнщайн пък никога не е казвал такова нещо.

  - „Гените от ГМО ще ни направят зомбита и мутанти”, има доказателства за вредния им ефект

  Първо, като мутация се означава всяка промяна в генетичния материал. Мутацията може да доведе до положителен или отрицателен ефект, или да е неутрална. Тоест, мунтант не означава непременно нещо лошо. Отношението към думата е изградено от Холивуд.

  Второ, мутанти не се получават чрез хранене с гени. Всяко растение и животно (било то гмо или не), с което се храним, съдържа гени, и тези гени по никакъв начин не взаимодействат с нашите, ами се разграждат в храносмилателната система.

  Доказателства за вреда върху здравето няма в нито един научен журнал. За сметка на това, в антиГМО пропагандата се споменават реално провалени, неодобрени експерименти, като чиста истина. Например в Отрова (Seeds of deception), пише:

  „В началото на 90-те години се провежда изследване, в което мишки са хранени с ГМ домати. Е, в действителност мишките отказват да ядат доматите и се налага да ги хранят на сила. Няколко от мишките развиват стомашни лезии и 7 от 40 мишки загиват в рамките на 2 седмици.”

  Aми как няма ги хранят насила и уморят, като мишките са гризачи, те не ядат домати. Всички „доказващи” вредата изследвания съдържат грешки от този род, и съм готова да се аргументирам за всяко, което ми посочите.

  Трето, зомбитата се създават от вуду магьосници. Генните инженери не практикуват вуду.

  - „Aма аз гледах в Светът според Монсанто, Зайтгайст, Канал 2001…”

  Единствените надеждни източници на информация могат да бъдат статии в журнали, документиращи експерименти, преминали през процес на peer-review (когато други специалисти от същтата област, анонимни, одобрят статията). Такива журнали например са Science и Nature. Всички други източници имат тежестта на вестник „Шок“.

 28. 28 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#12] от "vevie":

  Да, вярно е.И ние сме ГМО.И марихуаната е с извънземен произход,освен царевицата.Общо взето всички култури,които не са били диворастящи са ГМО.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 29. 29 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Весело

  Ахaaaaa! Знаех си аз, че световният еврейски заговор, който се опитва да зароби хората чрез ГМО е съботирал изследванията на севернокорейските учени, доказващи вредата им, така че все още си остава недоказана

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 30. 30 Профил на GMO
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "vevie":

  Дори и да си прав и всички организми да са създадени от "висш разум" чрез генна модификация, този "висш разум" търси ли ти определена сума годишно за патентни права както практикува "Монсанто" ?

 31. 31 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Любопитно


  До коментар [#27] от "из блога на begem0t":

  А! Най-после нещо смислено! Браво!

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 32. 32 Профил на Човек
  *****
  Разстроено

  И аз съм съгласен! За една по-чиста България, нека бъдем страна която произвежда Био продукти.А за тези който са за ГМО да почетат повече и да погледат документалните филми за "Монсанто"

 33. 33 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  За една по-чиста България, нека бъдем страна която произвежда Био продукти.А за тези който са за ГМО да почетат повече и да погледат документалните филми за "Монсанто"

  това е смислено, мунчо.

 34. 34 Профил на Лошо
  *****
  Весело

  До коментар [#27] от "из блога на begem0t":

  Дължината на поста е обратно пропорционална на акъла !!!

 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  Бегемот, само два въпроса
  Казваш 5 метра. Едно насекомо колко може да лети?
  Как се отразяват ГМО на пчелите?

  Междудругото, има и доста други компании пишещи операционни систми, ама майкрософт му викат монополист, познай що и къде е приликата с монсанто. Доста йезуитски си подбрал писанието си.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1477 Гневно

  Радвам се че гласувах за Зелените миналата година!! Те са едно от малкото доказателства че автентично гражданско об6тество се опитва да прохожда в БГ!

  "Дискусията" / викането по-горе ме убеждава колко малко хора са наясно какво е генетика, каква е разликата между "селекция" и "модификация/промяна".
  Колкото по-информиран е човек толкова по-безпристрастно отно6ение може да вземе.
  Да се върнем на темата - министърката от ГЕРБ лъже => да си ходи!!!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 37. 37 Профил на На обяд Нона призна.....
  *****
  Неутрално

  Защо изключвате Нона Караджова. Ако документите на ЕК са ги разобличили в груба лъжа и манипулация на гражданите на страната трябва незабавно да бъдат изхвърлени от властта. Още повече, че днес на обяд, Нона е признала пред българското радио за манипулирането на писмата от ЕК. ГМО е въпрос засягащ държавната сигурност и здравето на нацията. В друга страна и двете щяха да бъдат изхвърлени моментално от властта.

 38. 38 Профил на Благо
  *****
  Неутрално

  Подкрепям изцяло иизложеното в декларацията, особено последния абзац!
  Според мен нещата изложени в декларацията са изключително важни за здравето на Нацията, за браншове като туризъма напр. и т.н.
  Апелът ми е да не се делим на комунисти, антикомунисти и непукисти.
  Интересно ми е как процедира Франция, Англия .... .Доколкото си спомням принц Чарлз беше враг на ГМО.

 39. 39 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално


  "Ако документите на ЕК са ги разобличили в груба лъжа и манипулация на гражданите на страната трябва незабавно да бъдат изхвърлени от властта."
  Абсолютно!

 40. 40 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ГМО сагата е чист авто-гол за ГЕРБ!
  Почвам да преосмислям подкрепата си...

 41. 41 Профил на а де
  *****
  Неутрално

  До коментар [#32] от "Човек":

  Така е, по изгодно ни е да изхранваме шефовете на Монсанто, а бедните да ги изхранват страни с по-голяма площ.Дори и от тая гледна точка да се погледне извода е:ИЗТЕГЛЕТЕ ЗАКОНА ЗА ГМО , а Манева да се оправя не ми пука как ще връща парите дето са й дали!

 42. 42 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1099 Разстроено

  Подкрепям с две ръце, но не съм съвсем сигурен, че нещата тръгват от Манева. Сините ясно се обявиха, че ако зависи от тях, рестрикциите ще си останат. Нона говори глупости нон-стоп. Да не говорим, че Найденов гласува в Европа за допускане на ГМО продукти. Червивата ябълка е в това правителство, а червеят е тлъст и корпоративен. Някой подвежда Борисов понеже хал-хабер си няма от ГМО. Дали пък не е Божилов, този родолюбив любител на ГМО и зелените пари...!?

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 43. 43 Профил на ВъВ
  *****
  Неутрално

  Ако бъде прието да се въведат /разработват,използват или засяват ГМО растения/, ще си сложат тактв голям ТАРАЛЕЖ в гащите ,че отърваване няма.

 44. 44 Профил на Питащ
  *****
  Неутрално

  Те, зелените хубаво искат, ама "великият"духовен водач на двете-Ив. Костов какво ще каже? Пък и "бащицата" ББ спомена наскоро, че и да приемем закона, после той ще ни разре;и да не го спазваме.

 45. 45 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "ще си сложат тактв голям ТАРАЛЕЖ в гащите ,че отърваване няма."
  за съжаление ще ни го сложат на всички. А оттърване няма!

 46. 46 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Весело

  Боже колко суеверна неграмотност има по света боже...
  И колко жертви на ненаучно-фантастичните филми с бюджет 2 долара...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 47. 47 Профил на Въпросът е много сериозен.
  *****
  Неутрално

  Чий пари, власт, сила и зли помисли и намерения стоят зад двете Нона и Манева е въпрос на ДАНС и националната сигурност. Унищожаването на една страна и население е сериозен въпрос и заслужава най-високо внимание на цялата нация и власт !

 48. 48 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Такива като вас, които без да знаят за какво става дума викат АНАТЕМА през средните векове са се радвали да гледат как горят учени..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 49. 49 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Любопитно

  АХАХАХХАХАХА

  "Унищожаването на една страна и население"

  Начи САЩ, Канада и още сума страни в които има ГМО са унищожени, пък при нас където няма GMO всичко цъфти и връзва и дай по-добре да не го пипаме..
  Вие знаете ли колко химия ядете в момента, без никакви ГМО и колко вредна е тя? Срещу това нямате нищо против, а ревете срещу ГМО, които са много по-чисти, защото са по-устойчиви и нямат нужда от химия.. Идиоти..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 50. 50 Профил на за съжаление
  *****
  Неутрално

  До коментар [#42] от "Един Градинар":

  А бе човек, тия дето ги изброяваш са кадри на тия министерства от над десет години.Уволнявани, възстановявани отСЪДА и ред други. Няма оттърване от тях, те са със всеки който е на власт! Едни ги уволняват ББ ги връща и за" заслуги" на по-високо ниво!

 51. 51 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  а ти, бе Мунчо, от къде си черпиш възрожденската информация?
  Освен "в САЩ и Канада никой не е умрял" друг довод не даваш, а само отричаш.
  По-скоро твойто мнение е средновековно, пич, осъзнай се...

 52. 52 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Мунчо, защо се чувстваш задължен непрекъснато да обиждаш хората? Два поста без да употребиш думата "идиот" можеш ли да напишеш?

 53. 53 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Весело

  lafrikandu, е какво да кажа бе, ВИЕ кажете защо са вредни ГМО
  Ама не измишльотини които не биха издържали пред първокурсник. И не пропагандни филми. Дайте линк към статия в сериозно научно списание. Всичко друго са безсмислени дрънканици..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 54. 54 Профил на Kum puncho
  *****
  Неутрално

  Пунчо, ти да не си спец по генетика, бре червена подлого ?
  До колкото съм запознат с биотехнологии и генно инженерство ( учил съм такава специалност) нищо не ти гарантират генните манипулации.
  Да могат да се правят такива, но са изключително груби, и резултатите са често непредсказуеми.
  Знаеш ли колко манипулации трябва да направиш за да се получи нещо което поне да не мре веднага ?
  В общият случай нямаме представа какво прави огромна част от ДНК ! Работи се на сляпо по метода на проби и грешки!
  Да не говорим за взаимодействието на генноманипулираните организми с околната среда - е там нещата са направо непредсказуеми.
  Най-лошото е че някои ефекти се проявяват веднага ,други след години, а трети след някоя случайна комбинация от фактори.
  Когато това се случи обикновено е много късно.
  За сега мястото на ГМО е в лабораторията - нямаме достатъчно познания и опит за да се бъркаме в ДНК безнаказано.
  Да не говорим че каквито и ГМО да засеем - няма да сме конкурентни на други държави използващи ГМО култури, така че за нас икономически е по-оправдано да правим биологично земеделие!
  Помниш ли когато по света се ползваше масово ДДТ ??? и какво се получи в един момент та го забраниха по цял свят! Тук нещата са много по-опасни, и ако излязат от контрол няма връщане назад - питай американците сега като им поизмряха пчелите и си направиха едни ГМО-пчели какво стана - нещо били агресивнички май ...

 55. 55 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  специално заради теб няма да седна да търся статии в сайънтист или уотевър, не съм учен и не се информирам от там. Но явно и те ни си, и нямам нужда да ти доказвам нещо, а ТИ трябва да доказваш пич! Защото: Растенията в природата съществуват перфектно и в хармония с човека/не и той с тях,др. ?/, но дали ГМО са ОК, никой не е доказал?!!
  Така че, чакам съответните статии в сайнтист, или други научни списания, за които си абониран.

 56. 56 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#53] от "muncho":

  Когато ти ми обясниш защо в ориза има повече гени от гените в човешкия организъм ,аз ще ти обясна защо е вредно ГМО !
  Ама нали, с линк към статия в сериозно научно списание

 57. 57 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#54] от "Kum puncho":

  Нека позная! Ти си учил генетика в Ленинград по времето на Мичурин, нали?

  Що се отнася до икономическата страна ан въпроса - това е съвсем друго! Аз за това не говоря. Аз говоря за научната страна.

  А ДДТ между другото наново започва да се използва и то много ефективно и напълно безопасно в Африка и е спасило хиляди хода от болести..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 58. 58 Профил на ИЖЖ
  *****
  Неутрално

  В момента положението в ЕС е, че за да може някоя отделна страна-членка да забрани определен вид ГМО, който е разрешен останалите страни от ЕС, тази страна-членка трябва да представи научни доказателства за вредата на този организъм на своя територия. Доказателствата после се проверяват от международна научна комисия и по нейна препоръка Европейската комисия решава дали да потвърди или отмени забраната във всеки конкретен случай.

  В този смисъл, по процедура спорът се води с научни аргументи (независимо че може да се предположи, че участниците имат и други мотиви за да поддържат доводите "за" и "против". Всичко друго е само пропаганда

 59. 59 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#56] от ".":

  Веднага ти обяснявам за ориза - така е в следствие на еволюцията. Доволен ли си?

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 60. 60 Профил на Лошо
  *****
  Весело

  До коментар [#57] от "muncho":

  Ти си луд. В това вече няма никакво съмнение !!!

  "А ДДТ между другото наново започва да се използва и то много ефективно и напълно безопасно в Африка и е спасило хиляди хода от болести.."

 61. 61 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Весело

  "Растенията в природата съществуват перфектно и в хармония с човека"

  Следва танц на индийското племе марахапутри изразяващ единение с природата

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 62. 62 Профил на ?????У
  *****
  Неутрално

  До коментар [#58] от "ИЖЖ":

  Дори и така да е ,наште да искат доказателство,че е безвредно и тогава да го пускат!Пак става нали? Щото няма доказателства ,че е безвредно в дългосрочен план.

 63. 63 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  дам, и след това весело прекъсване за реклами, все пак, къде са ти научните доказателства, че ГМО НЕ Е опасно?!

 64. 64 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#59] от "muncho":

  Ееех мунчо, мунчо ..ти така си се родил или стана изведнъж ))

 65. 65 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#2] от "muncho":

  Аз самият съм не против ГМО, а против Монсанто. От ГМО вредите може и да са недоказани или дори несъществуващи, но вредата от Монсанто е реална и доказана. Дори заклет атеист като мен трудно може да опише Монсанто освен като 'слуги на сатаната'. Освен, че са разорили хиляди фермери, прокараха една от най-извратените идеи на човечеството - патентоването на организъм.

  За съжаление на този етап ГМО е почти еднозначно с Монсанто. Иначе разработките по генно модифициране в Европа трябва да се поддържат, най-малкото за да сме независими от Монсанто (а скоро и от Китай) в тази важна област.

  gradinko.bg
 66. 66 Профил на Към пунчо
  *****
  Неутрално

  Не сум учил в Ленинград( б.а ти да не си завършил там партийна школа? ) , учил съм в Разград - после живота ме завя в друга посока и сега не се занимавам с това. С голям ентусиазъм учих но колкото по-вече научавах толкова по-вече се отчайвах от тази специалност, най-вече защото виждах все по-вече колко малко всъщност знаем и че не е лесно да направим дърво на което да ражда квадратни ябълки ( за могат да се опаковат по-лесно ). Така че знам много добре какво говоря без да съм го чел в "наръчника на агитатора" както правиш ти. От любопитство хвърлям по едно око какво става в бранша, и вярвай ми нещата не са се променили към добро.

 67. 67 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#63] от "lafrikandu":

  Е как да ти предоставя доказателства, че нещо не съществува бе!
  Казах ти - в щатите всяка нова храна или лекарство минават години тестване. Щом те не са открили нищо, значи няма нищо!

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 68. 68 Профил на цаки
  *****
  Весело

  До коментар [#59] от "muncho":

  А сега , вследствие на революцията /ГМО/ , току виж станало обратното.
  То и болшевишката революция била за добро и освен това научно обоснована.

 69. 69 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  @gradinko
  Най-умното мнение, което се изписа днес!
  в този ред на мисли, да се върнем на темата:
  МОМЕНТАЛНА ОСТАВКА за Е.Манева,Нона Караджова и всеки друг минал, бъдещ или настоящ лобист, който на основата на личните си меркантилни интереси взема решения касаещи бъдещето на всички хора в тази държава!

 70. 70 Профил на ИЖЖ
  *****
  Неутрално

  До коментар 62:

  То доказателството всъщност е едно и също - просто заключението казва едното или другото - че съответният вид ГМО поражда рискове за човешкото здраве и околната среда или обратното - че не поражда рискове.

  В ЕС почти всички ГМО са забранени. Но все пак има и такива видове, които не са забранени. И за тях когато някоя отделно взета страна-членка (да кажем Франция или Унгария) поиска да ги забрани на своя територия, от ЕС започват да искат научна обосновка за това.

 71. 71 Профил на stix
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "muncho":

  Като за първи път да се съглася с теб. Протестиращи срещу ГМО са същите малоумници като католиците протестиращи срещу употребата на презервативи. Кретени от класа и едните и другите.
  За щастие разума е на път да наделее

 72. 72 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Съжалявам, но това не ми е достатъчно. САЩ са държава управлявана от корпоративни интереси и ако това не ти е ясно, значи си сляп. Но спокойно, милиони сте и ентъртеймътна се грижи добре за това.
  Искаш доказателства, а не самият не можеш да се обосновеш елементарно?!
  А дори не си се запознал с всички факти!
  тцтцтц, издишаш момче, идишашшшшшшш.....

 73. 73 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Весело

  "без да съм го чел в "наръчника на агитатора" както правиш ти."

  Още една невинна жертва на комунизма - човек на когото му се привиждат комунисти под леглото

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 74. 74 Профил на V4Vendetta
  *****
  Гневно

  Подкрепям декларацията. Следя всичките глупости на управляващите по темата, както, виждам, и много други тук и почвам да беснея от лъжите им. Манева, Караджова, Найденов и който стои зад тях трябва да бъдат спрени по някакъв начин, защото последствията от разрешаване на ГМО ще са ужасни. Три неща, които още можем да опазим частично и от които зависи бъдещето ни са природа, земеделие и културно наследство. Може да мисля тесногръдо, но смятам всяко посегателство над тези трите за национално предателство и ще се противопоставям както мога на всички, които се опитат да посегнат на тях. Независимо за какви се обявяват. Никой не се грижи за нашите и на децата ни здраве и бъдеще. Сами трябва да си ги защитаваме. Друг начин никога не е имало.

 75. 75 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  откъде знаеш какво чета?! и защо изобщо намесваш някакви политически философии?
  само клиширани теоритични нападки...
  тц тц тц
  скука

 76. 76 Профил на Към цаки
  *****
  Неутрално

  Вярно, прав си то едно време имаше и "Научен комунизъм".
  Явно "muncho" , е защитил професура в тази необятна област от науката!

 77. 77 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Весело

  Ама тва наистина е смешно
  Начи българите са против забраната на пушенето, което ДОКАЗАНО убива милиони хора годишно, но искат да се забранят ГМО, за които никой не е доказал че са вредни
  Не е чудно, че България е най-бързо изчезващата държава в света. Всеки от ума си пати

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 78. 78 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  Мунчо, кажи бе, кажи как действат ГМО на пчелите, действат ли, не действат ли, полезни ли са им, има ли данни, в цитираните от теб страни нещо да се е случвало с популацията на пчели напоследък?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 79. 79 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#54] от "Kum puncho":

  за пчелите не си разбрал ,това не са ГМО разработки ,а пренасяне на афиканска дива пчела в бразилия 50/60 те години и с течение навремето се пренася до америка ......за повече инфо виж в гугъл на пчели убийци или killer bees ....повече четене му е майката .......за ГМО културите не споря ,защото поне засега няма доказателство за опасност за човешкото здраве ......но може и да са опасни .......а за земеделието и околната среда има спорни моменти ........

 80. 80 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Но никой НЕ Е доказал, че и НЕ са без вредни, още по-малко ти, пънчоу!
  Освен да раздаваш повърхостна форумна риторика, нещо по-обосновано няма ли да измислиш?!
  Личи ти, че си бегло запознат с темата, така че не се изхвърляй с изказвания - "ето, пак българите сме най-зле щото искаме да спрем прогреса на света"

 81. 81 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#78] от "Тони!":

  Тони, няма доказателства, че изчезването на пчелите е свързано с ГМО. Ако беше свързано те щяха да изчезнат само от областите с ГМО, а не от всякъде..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 82. 82 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Щом си такъв разбирач, кажи си мнението за Монсанто, цената на ГМО семената, пестицида роундъп, агент ориндж, и rBGH ?!!

 83. 83 Профил на Kum muncho
  *****
  Неутрално

  И това за цигарите не е чак толкова сигурно и доказано.
  А и не са милиони.
  В САЩ след тоталните забрани на тютюнопушенето и намаляването на пушачите - няма намаление на болните от рак като процент от населението (и като бройка).
  Да не говорим че една или 1 млн. цигари не могат да изтребят цяла екосистема и/или растителен животински вид както това умеят ГМО ( за пример пчелите).
  За това примерите които даваш са неподходящи и неприложими , но в "пропаганден стил" се опитваш да отклониш темата на спора след като нямаш аргументи.

 84. 84 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  и най-вече, защо си ЗА?!

 85. 85 Профил на capitalist
  *****
  Неутрално

  До коментар [#78] от "Тони!":

  най големите учени по света не могат да дадът ,отговор за намалянето на популацията на пчелите ,но ти ни отвори очите ...няма такава връзка за причина се дават много фактори от замърсяването до електро магнитните вълни на антените и болести ....

 86. 86 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Весело

  никакви аргументи ...
  въздух под налягане си мунчооо, мунчо.
  А сега седни и си напиши домашните и се осъзнай момче, да не повтаряш

 87. 87 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Любопитно

  Факт е че ограничените хора, неприемащи развитието на технологиите са най-много против. Най-малоумниото е как се посочва социалния ефект, ами чакайте малко - да спрем да се развиваме заради социалните ефекти така ли?

  Много е прав Мунчо с въпроса за американците. Какво по-голямо доказателство от това, ядат 15 години всякакви гм-продукти е? нещо да им се е случило, ама били по-дебели ))) щото българина като не яде гм-храни не е дебел нали

  И изобщо какво точно трябва да се докаже? както има вредни и безвредни неГМ храни, така може да им и вредни и безвредни ГМ-такива. Кой и какво иска да се докаже?

  ма Монсанто били монополисти и се възползвали от това, ок Майкрософт са монополист и се възползват от това, това значи ли че трябва да забраним операционните системи??

  И кога най-накрая ще се спре под всяка статия за ГМО да се постват линкове към пропагандния филм "Светът според Монсанто", който очевидно за много се смята за светото писание

  twitter.com/voxybg
 88. 88 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  Капиталисте, първо още не съм дал мнение. Второ, най-големите учени на България вече доста години не казват от какво се замърсява Стара Загора и ни дават подобни теории като твоята. Схващаш ли примера...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 89. 89 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Любопитно

  lafrikandu, аз за Монсанто нищо не съм казал. Напълно е възможно да са лъгали, подкупвали и прокарвали лобиски закони.
  Напълно е възможно също така отглеждането на ГМО да е неизгодно за някого, примерно тези които не отглеждат ГМО.
  Това обаче няма нищо общо с полезността или вредността на самите ГМО.
  Просто не подменяйте нещата. Кажете си го направо - ние сме против политиката на Монсанто и искаме протекционизъм, недейте разправя врели-некипели за вредата от ГМО..

  И какви аргументи искаш, че нещо НЕ СЪЩЕСТВУВА бе!? Ти каво е логика знаеш ли? Казах ти, има методи, контролни групи, върху които тия неща са тествани и нищо не е намерено. Какво повече??

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 90. 90 Профил на ха сега де
  *****
  Неутрално

  ха сега де - светна ли к,во ви е готвил иван костовеца командиря,тая вегетариянска помия

 91. 91 Профил на Към capitalist
  *****
  Неутрално

  Към капиталист - виждаш какви са последствията само от "преместване" на един животински вид, а какви могат да бъдат ако направо праснем нещо което не съществувало до сега.
  Не съм против да се правят изследвания, но все още не сме дорасли за да освобождаваме ГМО в природата и да се месим в баланса на екосистемите. Примери за това колкот щеш в човешката история. Човечеството е достигнало етап в който борави с технологии способни да унищожат него и/или цялата планета.За това трябва просто много да се внимава.
  ГМО биха били изкл. подходящи за употреба на Луната или Марс или коя да е друга планета в слънчевата система, но правим опасни експерименти в къщи (на Земята) не ми се вижда
  безопасно. Все пак за сега живеем само на една планета - нямаме си друга все още.

 92. 92 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  @voxy
  Никой не е казал,че трябва да спрем да се развиваме, дори да е възможно
  Въпросът е как, в каква посока и на каква цена!
  Аз съм убеден, че посоката ни е не е да изпускаме в природата неща, които не разбираме напълно!
  А Монсанто, имат далеч по-големи заслуги, освен просто монополист.
  И ти кои "непропагандни" филми би ни препоръчал, които да ни светнат за истината?!

 93. 93 Профил на Трийсет Сребърника Днес Или Милиони Утре
  *****
  Неутрално

  Няма да се впускам в предълги гадаения за вредата или отсъствието й на генномодифицирани ХРАНИТЕЛНИ продукти.
  И колко много са и сега в храната ни. Стига ни само соята, каквато НЕгенно модифицирана просто няма отдавна.
  Да погледнем само бизнес аспекта. Максимално безстрастно.
  Достатъчно е да се сравнят цените на така наречените храни за богати и храни за бедни. Налице е както устойчив стремеж сред представителите на "златния милиард" към неманипулирана екологична храна, така и пълна безкритичност сред докараните до ситуацията "да напълним корема" хора.
  Ако ни е останал поне малко акъл в главите не само ще оформим България, като оазис на биологично чиста и природна храна и лечебни растения, но и ще РЕКЛАМИРАМЕ до скъсване този факт, като нещо вечно, традиционно и гарантирано.
  Платежоспособните по света са готови да плащат здраво за гарантирана еко продукция. Дайте да им вземем парите. Чисто и честно.
  Час по-скоро да спираме разширяващите се екстензивни практики в нашето растениевъдство и животновъдство и да оставим на напредналите в технологично отношение и контрол лаборатории производството на специфична продукция за здравеопазването.
  Да оставим "изхранването на света" в ръцете на тия с големите територии и големите пормонета.
  Малка държава сме, кое ще ни донесе повече приходи - хиляди тонове неконкурентни евтини "пластмасови домати" или по-скромни по количества, но добре рекламирани екологични храни ?!
  Балканска Швейцария ли искаме да бъдем или един от многото, при това дребен производител на хранителна синтетика.
  Заради посредническите 30 сребърника на шепата лобисти да си затриваме шанса за гарантирани бъдещи сигурни приходи !!!

 94. 94 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 823 Неутрално

  @lafrikandu, като начало ти препоръчвам учебниците по биология и химия в средното образование и изобщо няма филм който бих ти препоръчал, там се търси ефект, ако го няма филма ще е провал

  twitter.com/voxybg
 95. 95 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  @ пънчо :
  не съществува кое?!
  естествената природа?!
  къде са тези документи и изследвания, дай линк ти казах, защити си тезата!
  Статуквото е: Био разнообразието каквото е в момента, а не ГМО.
  Съответно ти трябва да докажеш, че ГМО е безопасно.
  И още от първия си коментар говоря за ГМО и монсанто, защото няма как да разделиш двете неща в момента.
  Прокарат ли този закон, идват корпорациите.

 96. 96 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ето това е логика мунчо:
  Ако ни е останал поне малко акъл в главите не само ще оформим България, като оазис на биологично чиста и природна храна и лечебни растения, но и ще РЕКЛАМИРАМЕ до скъсване този факт, като нещо вечно, традиционно и гарантирано.
  Платежоспособните по света са готови да плащат здраво за гарантирана еко продукция. Дайте да им вземем парите. Чисто и честно.

 97. 97 Профил на хамериканец
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "muncho":

  мдаа, проблемите с потентността и стерилитета в САЩ вероятно се дължат на извънземни? рекордните нива на диабет, вероятно нямат връзка с храните, които консумират? фактът, че за пръв път от векове продължителността на живота НАМАЛЯВА , вместо да се увеличава - това сигурно са комунистите виновни, че саботират американеца, а не храните, които консумира???

 98. 98 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 551 Весело

  "България, като оазис на биологично чиста и природна храна"

  Ти луд ли си?!
  Стъпвал ли си някога в българско село да видиш как всеки ден пръскат растенията с какви ли не отрови! ВСЯКА проверка по пазарите хваща наднормени нива на нитрати и какво ли не.. България оазис на чистотата, егати вица

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 99. 99 Профил на Към munchoid
  *****
  Неутрално

  Ти ли си ги правил тези опити, че го заявяваш ?
  Чел нещо, дочул от една комшийка.
  Ти как се прави експеримент с биоматериали знаеш ли ???
  Контролни групи - то и ДДТ-то навремето го мислели за панацея и че не е вредно докато не станали фалове !
  ГМО са нещо ново и неизвестно и трябва доста сериозни и ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ опити и експерименти преди да се реши дали са безопасни.Те едни лекарства се тестват много по-сериозно и пак стават издънки.
  Ти разлика между химикал и жив организъм податлив на мутации знаеш ли какво е ???
  Да знаеш случайно че напастта "колорадски бръмбар" допреди откриването на Америка не е била позната в Европа и Азия ?
  И че след като е пренесен тук от Америките той не е имал естествени врагове ... ама тогава кой да ти мисли за последствията - някаква си буболечка. А в новия свят имало злато.Тя и царевицата и тютюна са пренесени тук от Америка.
  А болестите които конкистадорите са дали за отплата за златото на индианците ( срещу които индианците са нямали имунитет, какъвто имали те самите ) и от които са измрели по-вече индианци от колкото от оръжията на завоевателите?
  Още ЛОГИКА искаш ли ?
  Логиката върши работа когато са известни всички фактори и пак понякога се получават грешки заради подценяване на някой неизвестен до този момент фактор.
  Или да си павим каквото сме си наумили пък след нас и потоп!

 100. 100 Профил на lafrikandu
  lafrikandu
  Рейтинг: 497 Неутрално

  @voxy: да именно, за това няма не-пропаганден филм, инфорацията и дезинформацията са в поне в равни пропорции, затова човек чете, гледа, отсява и решава, кое за него е черно и кое бяло, на база натрупан опит и информация.
  Това че нещо го пише в учебниците по биология не значи, че няма да ги пренапишат след някоя и друга години. Нещата се променят. И именно защото съм ги чел, вярвам че има някои неща, в които човек не трябва да се намесва! Природата е съвършенна и щом тя е създала домата така, значи той е перфектен и на мястото си. Всеки опит на човек, да върви с/у природата води само до нови и нови проблеми, и не е довел до нищо добро генерално!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK