Бюджетът на София - без резерви, европейски и скучен

Бюджетът на София беше гласуван днес на извънредно заседание на общинския съвет

© Георги Кожухаров

Бюджетът на София беше гласуван днес на извънредно заседание на общинския съветНапрегнат и без резерви", "европейски" и "скучен" - такива определения дадоха на бюджета на София за 2010 г. представителите на различните политически групи в общинския съвет. Документът беше приет днес от общинарите с гласовете на ГЕРБ, ДСБ и СДС. Против гласуваха съветниците от БСП, а Владимир Каролев (НДСВ) и Данчо Хаджиев (независим) се въздържаха.


София тази година залага да привлече и изхарчи 1.3 млрд. лв., което е повече от средствата за миналата година. Увеличението идва най-вече от парите от еврофондовете, заради които бюджетът беше наречен европейски, както и от средствата от заеми. Собствените приходи от данъци и такси са по-малко от първоначалния бюджет за 2009 г., като това се дължи основно на занижените постъпления от данъка върху сделките с имоти. Парите от еврофондовете и от заемите обаче позволяват да се увеличат инвестиционните разходи, като финансирането ще е насочено основно към изграждането на метрото, завода за преработка на отпадъците и на няколко кръстовища на две нива.


Приходи на максимум
В бюджета за 2010 г. няма приходи или резерви, каза по време на обсъждането на документа Орлин Алексиев от ГЕРБ. Той добави, че тази година ще се разчита основно на по-голямата събираемост на данъците и таксите, тъй като нивата на повечето от тях останаха непроменени. Според съветниците от СДС и ДСБ именно запазването на ставките на местните данъци и такси е най-хубавото в бюджет 2010 г. "Как да не сме увеличавали таксите? Нали повишихме с 50% таксата за детска градина, а тази за детска кухня от 1 лев на 1.30 лв.", каза Георги Кадиев от БСП.


Въпреки запазените нива на повечето данъци и такси, в бюджета за 2010 г. се залагат повече постъпления по тези пера от събраните през миналата година. Допълнителните средства щели да дойдат стари задължения на фирми и граждани, както и от мерки като блокиране на сметки или отказ на административни услуги при неплащане на данъци, такси и глоби.


Според Алексиев най-големи проблеми ще има при събирането на данъка върху сделките с имоти, от които трябва да постъпят близо 69 млн. лв. Въпреки това финансовата комисия, ръководена от него предложи приходите от този данък да се завишат с 1 млн. лв. спрямо първоначалната прогноза. "Разчитаме на прогнозите на правителството за увеличаване на БВП и за това смятаме, че ще успеем да съберем още малко средства от този данък", обясни Алексиев. Отново по предложение на финансовата комисия с 1 млн. лв. бяха повишени и приходите от таксите за ползване на пазари, тържища и тротоари. С това средствата от тях стават 4 млн. лв. при събрани миналата година 2.6 млн. лв. "Очакваме постъпленията да дойдат от по-големия контрол за това как се ползват тези площи. Сега има цели заведения, които незаконно се разполагат на тротоарите", обясни Алексиев. Увеличените приходи ще отидат основно за проектиране на паркинги в центъра на града


Нови пари за стари обекти


Заради напрегнатия бюджет политиката по разходите на общината тази година ще е "извършване на това, което е най-необходимо". "Ще бъде довършено това, което е започнато", обясни Алексиев. За това и много от обектите в капиталовата програма на общината за 2010 г. са прехвърлени от миналата година. Причината е, че работата по някои от тях така и не е започнала, а други ще се строят няколко години. "Този бюджет се доближава най-много до програмното финансиране", коментира изборът на обекти Димитър Бъчваров от ДСБ.


Колегите му от БСП обаче разкритикуваха залагането на едни и същи проекти всяка година и поискаха обяснение защо те не са изпълнени досега. Те добавиха, че обектите не отговарят и на приоритетите на общината - образование, здравеопазване, околна среда и социални грижи. Според социалистите някои от заложените обекти няма да стартират и тази година, тъй като не са приключили всички подготвителни процедури като проектиране или отчуждаване. Бюджетът за 2010 г. няма да реши нито един от проблемите на града. "Той ще поддържа София в будна кома. Бюджетът е скучен и няма да бъде запомнен с нищо освен с метрото и завода за отпадъци", каза Кадиев.БСП поиска оставката на Минко Герджиков


Отчетът за изпълнението на бюджета за 2009 г. отнесе критики както от общинарите от БСП, така и от колегите им от СДС и ДСБ. Според тях основният му недостатък е липсата на задълбочен анализ защо заложените в началото на годината приходи не са изпълнени и на какво се дължи отлагането или замразяването на част от инвестиционните проекти. Заради тези пропуски от БСП поискаха от кмета Йорданка Фандъкова да отстрани заместника си по финансите Минко Герджиков. Това обаче няма да се случи засега. Герджиков се защити с обяснението, че вместо да го критикуват съветниците трябва да го поздравят за отчета за изпълнението на бюджета, тъй като е подготвен само за няколко дни. "Освен да направим г-н Герджиков герой на социалистическия труд", отговори Георги Кадиев от БСП.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  Вдигнете и започнете да събирате таксите за кучета...

 2. 2 Профил на 53
  *****
  Неутрално

  И да глобявате паркиралите по тротоарите. тогава за догодина 5 млрд ще подсигурите

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Я по-добре спрете да раздавате пари на черепа за щяло и нещяло, пък може и да се появят пари.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на Сеир
  Сеир
  Рейтинг: Неутрално

  Сменете кмета! Г-жа Фандъкова се опитвам да я слушам, но най-вече се опитвам да я разбирам докато я слушам .... на вчерашен въпрос на журналист, как се справя с трафика и почистването на града тя отговори "Справяме се ..... преди малко ми се обадиха, че на пл. Македония автомобил е спрял върху линиите на трамвая, беше изпретен паяк след 20 мин. за да вдигне нарушителя... " Г-жо Фандъкова, Вие наистина имате много работа, щом Ви сигнализират за всяка кола нарушител, а пък Вие "сигнализирате" на паяка .... и аз с нетърпение очаквам уоки-токито да разчисти града .... и определено гласувания бюджет няма да стигне....

 5. 5 Профил на човек
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "!!!":

  Таксата за куче е 25 лв ,за някой коли е толкова, но с данъка от колите правят пътища .А с данъка за кучета ?Ако данъка беше по нисък нямаше да го плащаме толкова малко хора.Аз пък мисля че данъка за колите е нисък , отделно трябва да се плаща и парко место,и задръстванията ще намалеят и въздуха ще е по чист, знам че няма да го направят защото не им стиска .

 6. 6 Профил на Georgi Kadiev
  Georgi Kadiev
  Рейтинг: Неутрално

  Ха-ха, това за будната кома ми хареса. Не бях се сетил.

 7. 7 Профил на оператор
  *****
  Неутрално

  Не виждате ли, че София прилича на гето. Коли, паркинги на 2-3-4 реда. Липсва пропускливост за пешеходците и колите. Ролите са разменени. Вместо хората да са по тротоарите, а колите да се движат, а не да са паркирани на платното- сега е обратното . Отидете около Зимния дворец в Студентския град. Истински цигански катун. Вместо рейсовете да се движат, те се промъкват и слаломират.На спирката има: паркирани таксита спиращи автобуси и коли, сергии и зареждащите ги коли и много, много боклуци. Как на никой не му прави впечатление тази грозна гледка! По същия начин стои въпросът със стоти ци , ако не и хиляди коли извън Бизнес паркСофия в Младост-4. Стълпотворение...В същото време паркът, където работят хората разполага с първия в България закрит паркинг, но явно работещите не желаят да паркират там. Не по-добро е положението и пред район Младост. Паркирани на 3-4 реда коли и то под носа на кмета, който не знам как не ги забелязва. Абсолютно трябва да се забрани спирането и особено паркирането по основни улици в София, нарушаващи целия трафик. КАТ също трябва да влезе в ролята си.Да не забравя и да се поставят пеше ходни пътеки и светофари където е наложително /напр. около Бзнес парк София/ в Младост-4.Защо винаги вместо да си вършим своевременно работата, не го правим, а след време ни идва по-сетнешен акъл? Стига толкова!

 8. 8 Профил на шано
  *****
  Разстроено

  До коментар [#7] от "оператор ":

  много е гадно в софия, не бях идвал от година, то даже е още по-зле..едни огромни песове вадят торбите от кофите за боклук, минава една жена с парче пица в найлонова торбичка, едното куче направо след нея, и на един залък и глътна и торбичката и пицата..баси мизерията..аз ахнах като я видях таз картинка..а уж трябва да е най-богатия град..нали все пак са най-високи заплатите....мноооо зле

 9. 9 Профил на HARI
  *****
  Гневно

  Фандъкова, Ленин е казал че обикновената готвачка ще може да управлява държавата !
  А ти, даскалица по руски, една София не можеш да оправиш.
  Ти защо стана кметица, смотана жено ???

 10. 10 Профил на Женет
  *****
  Разстроено

  Фъндък- мъндък, заминавай при Желева !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK