Комисията за борба с корупцията проверява клиника за наркозависими

Комисията за борба с корупцията проверява клиника за наркозависими

© Красимир ЮскеселиевАнтикорупционната комисия в парламента разгледа сигнал на сдружение "Майки срещу дрогата" от Пловдив срещу медицински център за лечение на зависимости, съобщи "Фокус".


Според жалбоподателите д-р Джейкъб Хиллер, срещу когото е насочен сигналът, обявява неотговарящи на истината титли, месторабота и метод на лечение на зависимости. Той представял и фалшива квалификация. Чрез преодоляване на лицензните режими той е успял да създаде клиниката си на ул. "Лерин" 3. Сдружението е извършило своя проверка, която опровергава твърденията на д-р Хиллер. Той не е работил в много от болниците, които обявява, не отговаря на истината и че има патентни разрешения за осъществяване на тази дейност у нас.


Директорът на РЦЗ - София, д-р Красимир Кушев обясни, че Хиллер няма права да работи в България. Такова нещо няма и не е имало досега. Няма право да работи в този център, каза той.
Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев обясни, че нормативната база в България позволява да се промъкват различни методи на лечение, които могат да бъдат извършвани, без да е необходим лицензионен режим. Тези методи на лечение не се определят законово и могат да се прилагат. Той обясни, че Министерството на здравеопазването и депутати са направили предложение за промяна в закона за контрола на наркотични вещества, където да се упражни експертен контрол на всички тези възможности за прилагане на лечение на зависимости. Експертна комисия ще вземе решение кое да се прилага и кое не, обясни Нанев.


Надявам се след приемането на закона да можем да упражним един истински контрол. Материята е сложна и не ни дава възможност за промъкване на методи, които не са доказани и не се знае дали могат да служат за това, за което са обявявани, обясни той.


Жалбата на сдружението е подадена до МВР и прокуратурата. Комисията за борба с корупцията е взела решение да изисква до 3 дни да й бъдат предоставени справки за лицата, които са преминали през медицинския център, а до 10 февруари да получи пълни справки от МВР, да изслушат представители на прокуратурата или да изисква становище от нейни представители във връзка с извършваните проверки. Едва след това ще се излезе с доклад на комисията.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ?
  *****
  Весело

  Хахахаха снимката е меко казано неадекватна Дневник-глупаци!!!

 2. 2 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Бахси мазния масур са лепнали на тая снимка

 3. 3 Профил на "Tema"
  *****
  Гневно

  18.01.2010
  Коктейлът на д-р Хилер

  Лицето му е познато. Наднича I от малкия екран, от огромните билбордове и от печатните издания. Той е излекувал над 150 хил. пациенти о т цял свят. Дори 250 хиляди, ако се доверим на други рекламни послания. Д-р Джейкъб Хиллер спасява зависими от всякакви пагубни навици - ударно, безболезнено и светкавично, като променя мозъка с коктейл от медикаменти. Точно за 24 часа помага на хероинозависими, на пристрастени към всякакви психоактивни вещества, алкохол, хазарт, компютри, шопингманиаци, еротомани... Революционният му метод обещава и на най-тежко зависимия наркоман пълно и безболезнено излекуване с гаранция от 80 до 100%. Клиниката на д-р Хиллер отвори врати в София в края на ноември м.г. За по-малко о т месец през нея са минали двама зависими от хероин, седем от алкохол, петима от никотин и един от хазарт. Последният - Веско Зерлиев, вокалистът на група „Атлас", дори се появи на втората пресконференция. На въпроса дали вярата му в чудото не е проработила, фронтменът отговаря смутено: „Възможно е, може би става дума и за сугестия... Знам само, че стана след инжекцията на д-р Хиллер."
  Кой е доктор Джейкъб Хиллер
  „Световноизвестен експерт по въпросите на лечението на физическите зависимости и пагубните навици." Това пише в сайта на клиниката му. Анестезиолог и белодробен специалист, доктор по медицина от Висшия политехнически университет в Хайфа, защитил дисертация по неврофармакология към Университета в Тел Абив. Д-р Хиллер твърди, че е изобретил метода си преди повече от две десетилетия, докато умувал как да помогне на сина на приятел. Методът е плод на обединените му познания и опит на специалист по реанимация, анестезиология и неврофармакология. Схемата за медикаментозно лечение на зависимости, която създал, е резултат от дългогодишен труд и откритието му, че проблемът е в изменената мозъчна химия. За да се справи с пагубното пристрастяване, той изчиства мозъка с 20-ина медикамента в различни комбинации. Чудотворните лекарства се вливат във вените на пациента под пълна упойка в продължение на часове наред. Още на следващия ден зависимият от опиати е 100% чист и е забравил за „херца". Тръгва си друг човек - с притъпени рецептори, с торба лекарства и заръката да ги пие редовно. Останалите зависимости д-р Хиллер лекува иновационно - с една венозна инжекция и медикаментозна атака. Няма Първото му пребиваване е кратко, около половин година. След като набързо напуска страната, е забравен. Но не и от тези, които е лекувал. И близките им, платили солидни суми. Днес д-р Хиллер обяснява, че си е тръгнал, защото недообучените ни доктори са провалили метода му и са го окрали. Въпреки това отново е тук. И пак залива медиите с щедри обещания да избави всички зависими у нас с „вълшебната" си инжекция. Според сайта му неговият опит по света е богат. Там пише: „Доктор Хиллер внедрява своите методи за лечение на зависимости по цял свят – например в Университетската болница „Свети Рафаел" в Милано (Италия), Университетската болница „Милосърдие" (Шарите) в Берлин (Германия), болница „Свети Роко" (Швейцария), болница „Ел Сенада" в Калифорния (САЩ), Военномедицинската академия в София (България), болница CMC в Лозана (Швейцария), в Австрия и други държави.
  Лъже ли, или само доукрасява cv-mo си
  На запитване на „ТЕМА", отправено до Университетската болница „Шарите" в Берлин, получихме следния отговор: „Д-р Джейкъб Хиллер и неговият уникален метод са непознати за нас. Проверихме в нашата информационна система и не открихме името му. Ние смятаме стопроцентната ефективност при лечението на зависими за невъзможна." Писмото е подписано от Ралф Бергер. Възможно ли е въпреки своята стриктност немците да ция на д-р Хиллер като доказателство, че методът, в който наши специалисти по лечение на зависимости се съмняват (а според Хиллер по-скоро се страхуват, че ще им вземе хляба), наистина действа. „Минал съм през всякакви терапии без резултат. Д-р Хиллер ме излекува само с една инжекция. Не знам какво имаше в нея. Като се изправих, бях леко замаян. Платих 2300 лв., но досега щях да съм пръснал поне 30 хиляди за хазарт. Нямаше да нарисувам нито една картина, да напиша нито една песен." нелечими зависимости, има некомпетентни лекари, казва в едно от интервютата си израелският лекар. Всъщност д-р Хиллер не се нуждае о т представяне. „Чудотворецът" се появява за втори път у нас, само че под ново име. Той е същият д-р Яков Иллери, който през 2001 г., обграден от обилно медийно внимание, шумно рекламираше уникалната си терапия. Тогава прилагаше у нас новаторския си подход на територията на ВМА с благословията на две министерства – на здравеопазването и на отбраната. грешат? За д-р Лазар Узунов, психиатър към ВМА, отговорът на болница „Шарите " е необясним. Методът ултрабърз опиатен детокс, наложил се с абревиатурата UROD, е прилаган в „Шарите", а с него са лекувани и българи, убеден е д-р Узунов. Един от тях наистина се е избавил от хероиновата си зависимост срещу 5 хил. евро и шестдневен престой в берлинската болница. А немските специалисти са поискали от д-р Узунов гаранция, че ще поеме лечението на сънародника ни след детокса.„Мъжът дойде в кабинета ми с всички документи, издадени о т болница „Шарите", твърди д-р Узунов. Д-р Хиллер със сигурност е прилагал метода си и в болница CMC в Лозана, Швейцария. Този факт потвърждава българка, успяла да се свърже с Хиллер след един о т туровете му у нас и да се подложи на детокс в същата болница през 1998 г. Методът UROD е прилаган и в болница „Свети Рафаел" в Милано. За това свидетелства в препоръката си и д-р Ели Алон, консултант по терапия на болкови състояния в Университетската болница в Цюрих. На запитването ни за авторитета, с който се ползва д-р Хиллер и ефективността на прилагания от него метод, д-р Алон отговаря: „Познавам д-р Хиллер от времето, в което той работеше в Израел, и вярвам, че е добър анестезиолог. През последните т р и години рядко съм контактувал с него. Не прилагам неговия метод и не съм го изучавал.
  Етичната комисия В Цюрих на три пъти го отхвърли
  по различни причини. Знам, че д-р Хиллер има лиценз за практикуване само в Израел."
  Д-р Игъл Лейкин, професор о т университета на Триест и Удине (Италия), към когото се обърнахме с подобен въпрос, е разгневен от разследването ни. Той потвърждава, че двамата с д-p Хиллер са лекували успешно с метода ултрабърза опиатна детоксикация в няколко болници, включително 6 „Шарите". „Хиллер не е работил в болница „Маунт Синай" в Ню Йорк или поне не след 1992 г. „Маунт Синай" е верига от болници. Разговарял е лично с директора на отдел „Човешки ресурси". Справката, която той направи, показва, че д-р Хиллер никога не е заемал там длъжност, въпреки топпозициите, за които споменава в сайта си. В „Маунт Синай" о т 20 години работи българин, който също не е чувал изобщо за него", твърди д-р Игор Куценок, директор на Центъра по зависимости и зависими поведения към Департамента по психиатрия на Университета на Калифорния в Сан Диего. Възможно е някои факти о т биографията на д-р Хиллер да не се потвърждават поради смененото му име. Хиллер е трудно уловим и поради още една причина. Както казва д-р Ели Алон, той притежава лиценз за работа само в Израел. Всъщност Хиллер не практикува като лекар вън от Израел, той само внедрява метода си.
  Легитимен ли е у нас
  Д-р Хиллер няма разрешение от МЗ да практикува в България, няма го и в регистрите на районната колегия на Българския лекарски съюз, но това не му и трябва. Хиллер заобикаля лицензионните режими в страната. Този път е тук под шапката на „Венца груп корпорейшън"- офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови. В нея фигурира като един от тримата собственици на медицинския център. В центъра работят петима български лекари. Управител е д-р Татяна Вълова- Илиева, специалист по вътрешни болести. Хиллер е тук само за да обучава българските си колеги да прилагат метода му. Самата анестезия се извършва в болница „Токуда" съгласно сключен договор. Административната проверка на Регионалния център по здравеопазване от края на декември 2009 г. показва, че нито едно изискване на Закона за лечебните заведения. Но проверката е само административна. Хиллер е намерил още една пролука в законодателството ни - методът нито е забранен у нас, нито е разрешен.
  Методът UROD
  Всъщност за кой метод става дума? За метода UROD? Ако е UROD, методът не е на Хиллер. Ако не е UROD, кой е тогава? Който и да е, в сайта на клиниката е ясно написано, че лекува зависимости - с ударна доза медикаментозен коктейл. „Аз и тримата ми колеги от изследователския институт CITA - д-р Андре Вайсман от Израел, д-р Игъл Лейкин от Италия и д-р Хуан Легарда от Испания, изобретихме метода. Главният бях аз. Вайсман е добър лекар, заедно сме работили и служили в армията. Той обаче е психолог и не може да лекува. Затова не може да се каже, че методът е негов. Работехме всички заедно, но след това се намесиха големи материални интереси. Те се скараха за пари и се разделихме", разказва д-р Хиллер пред „ТЕМА". Всъщност лечението на абстинентен синдром с пълна анестезия е познато отдавна и не е въведено от Хиллер, нито от Вайсман или д-р Хуан Легарда (справка в Google). А масираната подвеждаща рекламна кампания на CITA е стара практика. „През последните няколко месеца австралийските електронни и печатни издания възхваляват метода UROD, че можел да излекува 60 до 100% о т хероинозависимите. Тези твърдения първоначално се правят като част от професионално организирана медийна кампания на CITA/ATT - испано-израелска организация, но са повторени и о т противници на лечението с минимална вреда. Въпреки че няма убедителни доказателства за ефикасността на UROD, CITA/ATT се е опитала да патентова и да превърне във франчайз това, кое то разгласява за „свое лечение”. CITA твърди, че методът UROD е открит от испанския психолог д-р Хуан Легарда. Но методът е описан първо от изследователи, работещи във Виенския университет, в поредица от публикации, издадени в международни журнали о т 1988 до 1991 г. В първата си и единствена публикация от 1994 г. д-р Хуан Легарда се позовава на труда на виенската група и на други учени. Маркетинговата кампания на CITA/ ATT изкривява научния процес и е неетична. Професионалната гилдия трябва да заклейми това и подобни опити да се използват масмедиите, за да се прескочат научните журнали." Автор на статията е Джон Каплехорн, магистър по медицина от Университета в Сидни. Публикацията е от 1997 г. в Медицинския журнал на Австралия. Хиллер манипулира доверието на пациентите си с още едно твърдение. Според думите му методът може да излекува всеки, стига да е достатъчно мотивиран. Практиката обаче показва, че при силна мотивираност може да се постигне добър резултат и без UROD. Може да стане и без първоначална висока мотивация. Мотивацията за терапия е нещо динамично, променящо се не с дни, с часове дори, а поддържането й зависи от клиничните умения на терапевта, твърдят специалистите. Критериите за ефективност на която и да е терапия са пациентът да е физически стабилизиран и да приема по-дългосрочната терапия на проблема. Всъщност UROD е приложим за много малък брой пациенти с опиатна зависимост, установена по критериит е на DSM-IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) в САЩ или MKB-10 (Международната класификация на болестите) в другите държави, включително и у нас. Прилага се само при зависими със сериозни телесни заболявания, чийто живот е застрашен от нормалната продължителност на абстиненцията - от 7 до 10 дни. Това означава, че методът е подходящ за 0.5 до 1% от опиатно зависимите, или за 1 от 100-150 души. Може да се използва и при останалите 99%, но защо? Сериозните изследвания показват, че UROD няма предимства пред конвенционалния детокс, но пък крие значително по- големи рискове за живота на пациента и е многократно по-скъп. Неприложим е при зависими от амфетамини, кокаин, халюциногени, алкохол и други неопиатни вещества. В нито една държава от света не се препоръчва освен в упоменатите редки случаи. Известен е като „бизнес метод", тъй като носи много пари, но ефективността му е много ниска. В рекламите си Хиллер твърди, че само уникалният му метод за изчистване на мозъка лекува болестта, а не симптомите както другите терапии. Всъщност успешната детоксикация няма отношение към успешното лечение. Хиллер спекулира с отчаянието и надеждата на хората, сблъскали се с проблема „зависимост". Методът помага на пациента да премине бързо и относително леко през абстиненцията. Но същият ефект може да се постигне и чрез обикновения детокс, само че за няколко дни. В Държавната психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и наркомании в София изчистването е безплатно за пациента. Във ВМА за цивилни детоксът се извършва срещу 19 лв. на ден, в сумата влиза всичко - престоят, храната, лечението. Изчистването може да стане и с най-драстичния, непрепоръчителен вариант „студена пуйка" - пълна изолация за 10-ина дни, с много болки и дискомфорт. Към UROD в света се обръщат най-вече богати наркомани, но проблемът е в това, че
  методът не лекува
  Абстинентните сиптоми са само една от десетките прояви на зависимото поведение. След изчистването от наркотиците пътят на истинското лечение и борбата със зависимостта тепърва започва и е много дълъг. Според Световната здравна организация за лечението на един наркоман са нужни поне седем години. Ако този метод е толкова ефективен, защо да не се прилага и у нас? Но в много страни от ЕС той е дори забранен. „За нас Хиллер е нелегитимен. Не е представил програмата си за лечение в Националния център по наркомании и пред комисията за сертификати. Редът за прилагане на една терапия у нас е следният: комисия разглежда програмата и дава предложение до Министерството на здравеопазването да му издаде разрешително за терапията", разяснява доц. Соня Тотева, директор на Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм. Малко след като клиниката на д-р Хиллер отвори врати и скандалът край некоректната му реклама гръмна след публикация в интернет сайта „БГ фактор" на журналистката Веселина Божилова от сдружение „Майки срещу дрогата", НЦН излезе с официално становище, в което изразява несъгласието си методът да се прилага у нас, тъй като не е доказано ефективен и крие рискове за здравето на пациентите. В становището, подписано от д-р Цвета Райчева, директор на НЦН, се казва още: „През 2005 г. екип на Националния институт по злоупотребата с наркотици на САЩ (NIDA 2) провежда рандомизирано проучване, при което сравнява метода на ултрабързата опиатна детоксикация с други два традиционни метода за детоксикация. Резултатите от трите групи са сходни, като методът за ултрабързата опиатна детоксикация не показва предимства пред останалите." Д-р Хиллер съвсем не е лош човек. Той е просто продавач на чудеса. Цената на процедурата за хероинозависимите е 5600 лв., за алкохолиците - 2400, за шопингманиаците - 1700 лв. Според рекламата на Хиллер методът му има успеваемост около 80% - за сравнение всички останали дават положителни резултати около 4%. Резултатите от световни изследвания обаче сочат друго. Те показват, че при правилно проведена краткосрочна детоксикация и дългосрочна терапия средно 30-45% о т пациентите не правят рецидив в продължение на пет години и водят пълноценен живот. Ефективността е същата както и при терапията на други хронични рецидивиращи болести в общата медицина - диабета например. Подведени от обещанията му, много родители са склонни да продадат жилището си, за да помогнат на децата си. За такива случаи у нас преди девет години си спомня д-р Даниела Алексиева, психиатър и управител на Медицински център „Хоризонти". През 2001 г. тя е поканена да партнира на Хиллер в лечението му. Тогава по метода на д-р Хиллер у нас са лекувани 16 души.
  Какво се случи преди девет години
  „Двама известни генерали ме подкрепяха, аз самият съм полковник. Получих разрешение о т две министерства – на здравеопазването и на отбраната, и всичко беше наред", разказва д-р Хиллер. „През 2001 г. д-р Хиллер се появи за втори път в България. Преди да от крие клиниката си под шапката на ВМА, ген. Румен Златев като шеф на болницата поиска разрешение от МЗ и МО да апробират официално метода. По това време бях директор на НЦН и трябваше да дам становището си - разказва д-р Георги Василев, психиатър, днес управител на Медицински център „Перспективи", специализиран в лечение на зависимости. - Методът се използва за преодоляване на абстиненцията под пълна наркоза с помощта на познатия у нас медикамент налтрексон, който провокира драстичната абстиненция при опиатно зависимите. При апробацията втория път забелязахме, че съществува технологична база, която носи всички рискове на пълната анестезия. Тогава т я се правеше във ВМА. Резултатите показаха, че 80% от пациентите наистина преживяват сравнително безболезнено абстиненцията. Другите 20% се събуждат все още абстинентни, доста възбудени. В единични случаи е възможно изходът да е смъртоносен. Организмът преживява много бурно състоянието на абстиненция. Мозъкът не може да се справи докрай с тази задача. Детоксът е само първата крачка, подготовката за истинското лечение. В продължение на шест месеца зависимият трябва да пие налтрексон. Медикаментът е антагонист. Нещо като фалшив ключ, който отключва опиевия рецептор, но блокира влизането на истински опиати. Мнозина го спират, защото не го харесват, блокира възможността да се надрусаш. Лечението изисква голямо усилие, мотивираност, борба със себе си, подкрепа от близките, продължителна терапия, водена от специалист. Битката със зависимостта не е толкова лека и краткотрайна, както я представя Хиллер. Методът има минуси, но и плюсове. Върши работа, въпросът е в това как се представя пред обществото . Някои наши лекари се опитаха след това също да го приложат, но се отказаха бързо. Видяха докъде работи."
  Д-р Даниела Алексиева е консултирала като психиатър всички пациенти на д-р Хиллер преди и след процедурата. Тя си спомня за случаи, при които след излизане от упойката някой са били силно тревожни, искали са да скачат от прозорците. Едно момиче още с излизането си от упойка намерило начин веднага да се надруса. В момента трима от пациентите на Хиллер, лекувани във ВМА, са включени в метадоновата програма на център „Хоризонти", който тя ръководи. След детокса част от пациентите на Хиллер веднага отпаднали от лечението - някой отишли в комуни зад граница, други пак посегнали към наркотиците. Останалите били поети и проследявани от нея в продължение на шест месеца. Част от тях също рецидивирали. „Дори и да има някой, който е успял да се измъкне от хероина, това не се дължи на чудотворния метод на Хиллер. Още тогава смятах, че това е експериментален метод, недоказал стойността си. Може да се сравнява с програмата за лечение с препарата налтрексон, съпроводена с уринни тестове и психотерапия веднъж седмично. И сравнението съвсем не е в полза на ултрабързия детокс. Настоявах пациентите да се проследяват о т специалисти и след периода на интензивното лечение, тъй като всяка зависимост е болест на мозъка и има прояви в емоциите, в поведението, които не може да се повлияят само с медикаменти. Психиката им не е променена и желанието за хероин също. Те нямат физическа потребност, но психическата зависимост е останала", подчертава д-р Алексиева.
  Коктейлът на д-р Хиллер
  Д-р Хиллер крие съставките му. Твърди, че всички лекарства, които използва, са регистрирани у нас. Приемаме, че това е така, иначе щеше да става дума не за лечение, а за клинично изпитване на медикаменти. „Тук обучих доц. Никола Александров и д-р Димова, а накрая те откраднаха метода ми. Започнаха да го прилагат, без дори да споменават името ми" - негодува д-р Хиллер на въпроса какво съдържат инжекциите му и дали е патентовал метода си. В сайта си той твърди, че притежава патент за терапия на зависимост за 120 страни. Дори и да са законни у нас лекарствените препарати, които използва, от това не следва, че лекуват зависимости ефективно. „Ако д-р Хиллер наистина лекува зависимост на биологична основа, би трябвало да предостави молекулярни и магнитнорезонантни или други неврофизиологични доказателства. Хиллер
  твърди, че терапията при всеки пациент е индивидуална и няма стандартизирана терапия. Първата теза е вярна, но не и втората. Трябва да има стандартизирани критерии, щом той обучава лекари. Ако терапията на Хиллер има успех в София, същата терапия при същите или подобни пациенти трябва да даде същите резултати и в Папуа Нова Гвинея, приложена от д-р Джонсън например. Ако това не се случи, значи сме се сблъскали с феномена „Кашпировски". Т.е. пред нас е един месия, непризнат гении, проповедник", коментира д-р Куценок. Хиллер притежава със сигурност един патент - за лекарствена терапия за смекчаване на абстинентни симптоми при пушачите. Патентът е регистриран от Световната организация за интелектуална собственост. Той има валидна регистрация в редица страни. Ефективността на едно лечение се доказва със сравнителни, рандомизирани и при възможност плацебо контро лирани (за да се изключи ефектът „Кашпировски" и двойно слепи проучвания (за да се сведе до минимум субективизмът на резултатите), а изводите се публикуват в научни журнали. Хубаво е, че някои о т пациентите на д-р Хиллер са успели с негова помощ да се избавят от проблема. Но за съжаление единични случаи още не представляват научни заключения и не може да са основание за масово прилагане. Зависимостите са био-психо-социален феномен, който изисква системен подход и медицински интервенции о т всякакво естество - това е само малка част от модерната и комплексна терапия. Днес д-р Хиллер е обогатил схемата си за работа. В клиниката му работят двама психиатри, ангажирани с проследяването на пациентите. „Наличието на психиатри в метода едва ли ще промени нещо - убеден е д-р Василев. - Хиллер не казва директно - аз правя чудеса, той само обещава невъзможни неща, граничещи с чудото - заспиваш наркоман и се събуждаш излекуван. Платил си му торба с пари, за да промени с една спринцовка мозъка ти. Очакванията са методът сам да те излекува, без да полагаш усилия." „Всички са против мен, защото само аз тук лекувам. Страната ви е корумпирана. Много хора в България печелят от метадоновите програми и не искат наркоманите да се излекуват", реагира на първите атаки към него д-р Хиллер. Може би е прав, но частните метадонови програми, за които говори, се появяват три години след него, а по това време, както твърди д-р Василев, нашите специалисти по зависимости „търсят със свещица" ефективна терапия. Случаят с Хиллер не е първият, при който българинът пръска пари за непроверено лечение. Токсикологът доц. Никола Александров, днес шеф на клиника „Евроздраве", когото д-р Хиллер упреква, че е откраднал метода му по време на съвместната им работа в клиника „Св. Георги" към ВМА, дълго лекуваше наркомани с венозни дози морфин. До журналистическото разследване на предаването „На чисто" той изписваше рецепти за морфин, болният си го купуваше от аптеката и се друсаше вкъщи. Нито една държавна институция години наред не се беше наела да провери дали това е законно, ефективно ли е, опасно ли е, етично ли е? Случаят с д-р Хиллер е подобен. Проблемът не е толкова научен, колкото етичен. Но етичната комисия към БАС чака да бъде официално сезирана, за да се захване със случая. Всъщност Хиллер е само следствие от това, което се случва в родното здравеопазване.

 4. 4 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Д-р Хиллер, престанете да ме заплашвате!

  Открито писмо от Веселина Божилова до д-р Джейкъб Хиллер/ той и Яков Илер, и Якув Гилеле/

  Обръщам се към Вас публично, за да научат повече хора как един лекар- чужденец/ не е ясно с какво гражданство, един път израелско, друг път швейцарско/ заплашва българска журналистка със съд в Москва заради публикация в български сайт!

  За тези, които не са в течение, ще разкажа историята с няколко думи. През октомври д-р Джейкъб Хиллер обяви на пресконференция, че ще открие клиника в София, където ще лекува зависими по негов метод за свръхкратко време и за доста пари. Той каза, че имал патенти в 120 страни, че е практикувал къде ли не по света с бурен успех и медиите отразиха нашироко всичко това.

  Д-р Хиллер, от 6 години съм председател на сдружението "Майки срещу дрогата", дори отпреди това създадох и до ден днешен поддържам сайта www.antidrugbg.com, в който следя как се развива тази материя в цял свят. Имам богат личен и колективен опит. Още докато ви чух по телевизиите, се сепнах. Хорската памет е къса, но веднага си спомних и предишния ви гастрол у нас преди девет години, както и резултатите от него. Името ви тогава беше друго, но вие така обичате. Казват, че човек работи за името си, докато някой ден то започва да работи за него. Вие сте го сменяли три пъти. Не питам защо.

  Удивена от пълната безкритичност на колегите, които приеха на вяра всичко, което им казахте, аз се заинтригувах и реших да проверя фактите. Не тези, изнесени в печата и сайтовете, защото е възможно някой колега нещо да не е доразбрал, а онези, написани черни на бяло в сайта на вашата клиника, която бе открита в София междувременно.

  Разследването ми не беше много лесно, макар че Вие, д-р Хиллер, сте обиколили целия свят и сте работили в най- престижните болници, като правило- на ръководни длъжности. Методите си определяте като революционни, което си е самата истина, така че би трябвало с едно надникване в Интернет да намеря Вашите следи.

  Обаче нищо не излезе. Никъде.

  Подходът спря дотук, поех по друг път. Този път в разследването се включи д-р Игор Куценок, известен наш лекар, който в момента е директор на Департамента по зависимости в Калифорнийския университет в Сан Диего. Един лекар, известен и на световно ниво, лауреат на наградата на Медицинската асоциация за преподавателска дейност за 2009 г. Това го казвам само между другото. До този момент той беше направил няколко опита да Ви предизвика за научен дебат, Вие обаче не отговаряхте на професионалните му въпроси, вместо това обиждахте. За д-р Куценок не беше проблем да се свърже директно на ниво професионалисти със всички споменати от Вас болници и заведения и да попита дали наистина сте работили там.

  Никой не потвърди, д-р Хиллер. Нито болницата Маунт Синай в Ню Йорк, нито Шарите в Берлин, нито Ичилов в Тел Авив, вече и не помня на колко места се обръщахме. Съжалявам, но и титлите Ви не се потвърждават. След като публикувах статията и заваляха Вашите заплахи към мен, Вие казвате, че сте си сменили името три пъти и затова не могат да Ви открият. Само че там, където би трябвало да сте получили титла по специалност, Ви няма и в списъка на хората, които са поискали нови документи след смяна на името. А там вече трябваше да Ви има. Не само със старото име, но и с новото.

  Впрочем паралелно разследване на фактите около Вас направи и уважаваното списание "Тема". И- познайте! Стигна до същите резултати. Вие и тях заплашвахте.

  След като стана ясна картината, не се ограничих само със статията. Като председател на сдружение "Майки срещу дрогата" и на базата на резултатите от разследването, изпратих официални сигнали до Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Главна прокуратура и Комисията за корупция и конфликт на интереси в Народното събрание. Започна разследване на институциите. Лично присъствах на заседанието на Комисията за корупция и лично чух как министър Нанев обобщи случая с думите : "Явно става дума за измама". След това прокуратурата образува производство срещу Вас.

  Последните събития са отразени в медиите. Иска ми се обаче да споделя и за Вашите атаки срещу мен, които се увенчаха тия дни със заплашително писмо от московска адвокатска кантора. Досега не съм давала гласност на натиска Ви.

  Вече ме плашихте един път със съд, но български. Тогава не се уплаших и не свалих статията. Вие устроихте пресконференция в БТА в „моя чест” и цели два часа бълвахте заплахи и ругатни срещу мен, срещу сдружението, срещу нашите институции, срещу България. Бяхте толкова невъздържан, че на другия ден столичен вестник писа „Доктор за доктора!”. Нямам нищо общо с тая публикация, кълна се.

  След това внезапно сменихте тактиката и пуснахте Отворено писмо пак чрез БТА, в което канехте членовете на сдружението да ви пратят децата си, за да ги лекувате безплатно. Впрочем с уговорката, че няма да е съвсем безплатно, но нейсе...След като и това не мина, сега решихте да ме съдите в Москва.

  През цялото това време аз запазих мълчание, защото каквото имах да кажа, бях казала вече. Всички квалификации като " мошеник, лъжец, шарлатанин" и прочее, които сложихте в моята уста, всъщност са Ваша интерпретация на голите факти, които изложих. Под статията се завихри бурен форум на руски и украински.

  Забравих да спомена - тъй като Вашата дейност в Русия и Украйна е достатъчно рекламирана, някой руснак си беше дал труда да преведе статията ми на руски. Така спорът за Вас се пренесе изцяло на изток, но- дали ще ми повярвате или не, не знам, аз не участвах в него. На руски някой, представящ се с моето име, смело ругаеше на блатен руски, който аз не владея. Смешно ми стана, като четях тази уникална документална " пиеса", която режисирахте. Може би ще Ви изненадам, но от януари вече не работя в този сайт. Доста време дори не бях влизала в него.

  Смея да кажа, че определено се превърнах във Ваша фикс идея.

  А Вие не сте моя фикс идея. Просто един от проблемите. Засегнах Ви в статията, очевидно. По- лошото за Вас е, че попречих на бизнеса Ви. В писмото от адвокатската кантора в Москва ме заплашвате с иск за 5 000 евро заради 300 000 евро пропуснати ползи. Толкова пари ли смятахте да съберете от изтормозените семейства на наркозависими у нас? Ами радвам се, че съм Ви попречила. Надеждата е скъпа стока, но тези хора вече наистина нямат пари.

  Впрочем защо ми свалихте цената толкова много? През декември казахте по медиите, че ще ме съдите за 5 млн долара! Направо гордост изпитах тогава...

  С това писмо най- официално Ви предупреждавам да спрете със заплахите! Със сигурност венец на Вашите мечти е да ме видите в товарен влак за Сибир! Само че аз съм български журналист, който е разследвал дейността Ви заради появата Ви в България и съм публикувала статията си в български сайт.

  Създавате прецедент, който едва ли ще остане незабелязан.

  Обидихте и сдружение "Майки срещу дрогата", което вече пък изобщо не Ви прилича. Какво са ви виновни българските майки на зависими, че нямат пари? И че им омръзна вече кой откъдето дойде, да ги лъже и скубе? Хората са абсолютно в правото си да се защитят, а като техен представител аз просто го доведох до край.

  Спрете със заплахите, д-р Хиллер, както и с грубостите. Досега си мълчах, но вече ми идва в повече да търпя да ме наричате " клеветница" и " престъпница", нито пък да валяте името ми в руско-украински разправии, за които нямам и най- малка представа. Аз съм журналист с 30 години стаж в професията, с авторитет и добро име и сериозни изяви. Основател и председател съм на организация, която се занимава изключително с благотворителна дейност в сферата на зависимостите, подкрепя абсолютно безкористно семейства и зависими в тяхното възстановяване, организация с авторитет и доказала своята дейност в България.

  Ако не престанете с обидните квалификации, аз ще Ви дам под съд за обида.

  След като българските официални институции уважиха сигнала ми и предприеха действия срещу Вас, нямам какво повече да добавя. Много проблеми има в момента страната ми, много критики мога да изкажа, но това е Моята страна, това са Моите институции и Вие нямате никакво право да идвате тук, за да печелите, да лъжете хората и да обиждате всички наред.

  Просто си идете - там, където все още не Ви познават. Друго не искам от Вас

 5. 5 Профил на Владимир Комаров
  *****
  Неутрално

  Я пролечился в клинике у Хиллера в октябре прошлого года в Софии и сейчас чувствую себя абсолютно здоровым. С тех пор поддерживаю связь с его врачами. На днях они сообщили, что в марте Пловдивский окружной суд принял к рассмотрению дело по обвинению местной журналистки Веселины Божиловой в злостной клевете. Эта журналистка, известная свой поддержкой метадоновой программы и получающей, очевидно, за это неплохие деньги, опубликовала несколько лживых статей. Их целью было посеять сомнения у пациентов софийской клиники в квалификации профессора и эффективности его лечения. Ведь профессор - единственный, кто сегодня умеет эффективно лечить метадоновых пациентов. Поскольку все "факты", приведенные в материалах, являлись чистой клеветой, теперь квалифицировать деяния самой Божиловой предстоит суду. Никогда не думал, что даже на здоровье людей продажные журналисты могут делать деньги.

 6. 6 Профил на Виталий Сафронов
  *****
  Неутрално

  Перепечатки статей о Джейкобе Хиллере не интересуют
  Я и сам умею перепечатывать информацию. вот к примеру:

  Джейкоб Хиллер - борец против международной "метадоновой мафии", которая поставила своей целью скомпрометировать в глазах общественности доктора Джейкоба Хиллера. Методика Джейкоба Хиллера оставляет без доходов людей, которые поставляют метадон для государственных программ. В Болгарии уже открыто дело по обвинению в клевете на доктора Джейкоба Хиллера против Веселины Божиловой - скандальной журналистки и главного редактора BGfaktor, которая использовала подложные документы, для обвинения профессора Джейкоба Хиллера.

  Меня интересует только мнение ПАЦИЕНТОВ доктора Джейкоба Хиллера. Тех. кто сам у него лечился. ОБС - "одна бабка сказала" не катит!

 7. 7 Профил на Паниковский
  *****
  Неутрално

  Все подлые мерзавцы - сыновья лейтенанта Шмидта объединились против Хиллера.
  Хиллер же вылечивает людей уже 20 лет во всем мире, а эти подлые?

  Знаю это лысого жулика Колю – «доктора» Николая. Он моему брату, которого лечил от первентина за 1000 $, вшил капсулу с налтрексоном, и чуть его не убил. Коля - мерзавец, причем тут первентин и налтрексон, бессовестный, учи медицину.
  Больше не заикайся, иначе все обо всем скоро узнают.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK