Не е било работа на ДАНС да се занимава със случая в Рибново, смята комисията за контрол на службата

РИБНОВО

© Анелия Николова

РИБНОВОПрокуратурата и бившето ръководство на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са използвали агенцията за цели извън закона в случая "Рибново", при който през март миналата година кметът на Гърмен Ахмед Башев и учителят по ислям в с. Рибново Мурад Бошнак бяха показно задържани. Това каза председателят на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов пред журналисти след заседание на комисията.


От няколко месеца парламентарното звено се запознава със случая, а днес излезе със становище. Костов отбеляза, че никъде и по никакъв повод няма потвърждение на информация, касаеща разпалване на религиозна война и насаждане на ислямски фундаментализъм в Рибново и това означава, че не е налице предмет на дейност на ДАНС.


От комисията са изпратили становище до прокуратурата в бъдеще агенцията да не се използва за цели извън закона за ДАНС. "Нарушението е едновременно на бившето ръководство и на прокурора от Районна прокуратура - Благоевград. Това е в нарушение на закона", заяви Костов.
В средата на март миналата година служители на ДАНС задържаха Башев и Бошнак, като в ранните сутрешни часове агенти с маски нахлуха в домовете им и ги отведоха в централата на спецагенцията в София. Ден по-късно приложените силови мерки бяха разкритикувани от политици и наблюдатели. Започна и спор между ДАНС и прокуратурата за това какви са нарушенията на Башев и Бошнак, заради които са задържани.


Първоначално от спецагенцията обявиха, че те са доведени в София да дадат обяснения по дадени в прокуратурата сигнали от лидера на РЗС Яне Янев за смъртни заплахи. Срещу двамата имало и обвинения за подбуждане на национална вражда и религиозна омраза. На следващия ден от прокуратурата се разграничиха от сигналите за насаждане на радикален ислям в Рибново и обявиха, че са поискали разпита на Башев и Бошнак само заради евентуални заплахи срещу Янев.


Все пак проверка на комисията е установила нарушения на Башев, касаещи икономическата сфера - ремонти на общински пътища, финансирани по Програма САПАРД, нарушения по Закона за обществените поръчки, уточни Костов. По думите му обаче това не е основание за намесата на ДАНС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK