Затвор за подсъдимите за убийството на Борилски

Съдът нареди двамата осъдени да бъдат арестувани, но те не се явиха

Затвор за подсъдимите за убийството на Борилски

© Дневник
Желязков и Стоичков не се явиха на делото, съдът нареди да бъдат арестувани

Великотърновският апелативен съд призна за виновни и осъди на затвор двамата подсъдими за убийството на българския студент в Париж Мартин Борилски. Георги Желязков получи 19 години, а Стоян Стоичков - 17, като двамата трябва да платят и общо 120 хил. лв. обезщетение на семейството на Борилски.


Освен това съдът постанови двамата незабавно да бъдат арестувани. Желязков и Стоичков обаче не се явиха вчера, тъй като според адвокатите им колата им се развалила по пътя и те така и не пристигнаха на заседанието. След четири инстанции това е първата, която осъжда Желязков и Стоичков. Досега те винаги бяха оправдавани с различни мотиви. Решението не е окончателно и може да се обжалва във Върховния касационен съд.   
Заседанието вчера продължи седем часа и половина. Пръв пледира прокурорът Борис Миновски. Вместо да се съсредоточи върху доказателствата по делото, той предпочете да направи преглед на печата по казуса "Борилски" и да напомни на съда колко протести е имало по случая. В същото време Миновски направи няколко фактически грешки. Той поиска доживотен затвор за обвиняемите, а в случай че съдът счете младостта на Желязков и Стоичков като оневиняващо обстоятелство - да им бъде наложено лишаване от свобода  между 15 и 20 години.


След прокурора пледира адвокат Владимир Иванов, който е граждански обвинител и повереник на майката на Борилски и който в двучасова пледоария оспори всички тези на защита на подсъдимите. Ина Лулчева, която представлява Георги Желязков, разкритикува обвинителния акт, като заяви, че в него има сериозни пропуски.


След нея пледира другият адвокат на Желязков - Райна Хаджиева. Според нея на местопрестъплението не са открити следи от обвиняемите, което не е вярно най-малкото поради факта, че от там е иззета ДНК на Стоичков и Желязков. "Има процесуално влияние върху съда по това дело от страна на изпълнителната власт и Висшия съдебен съвет", заяви след произнасянето на присъдите Ина Лулчева.
Мартин Борилски беше убит по особено жесток начин преди 10 години в Париж. Очаква се скоро във френски съд да започне паралелен процес.


До редакционното приключване на броя нямаше информация дали осъдените са открити и задържани.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK