Ферхойген се намеси в проблема с блокадата на българо-гръцката граница

Ферхойген се намеси в проблема с блокадата на българо-гръцката граница

© КапиталЗам.-председателят на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген е поискал от гръцкото правителство да предприеме спешни действия за възстановяване на свободното движение на стоки и товари между България и Гърция, каквито са изискванията на еврозаконодателството.


Ферхойген лично е информирал министрите на земеделието на България и Румъния Мирослав Найденов и Михайл Думитру за предприетите от него действия в писмо, получено днес, съобщиха от министерството на земеделието. То е в отговор на общия сигнал, изпратен от двамата министри на 19 януари т.г., с който Найденов и Димитру сигнализират за огромните загуби, които двете държави са понесли в резултат от протестите на гръцките фермери.


"Моля, бъдете сигурни, че аз напълно разбирам вашите притеснения, отнасящи се до въздействието на тези събития върху търговията и свободното движение на стоки в рамките на вътрешния пазар. Отблизо следя този въпрос и затова се опитах да призова гръцките власти да предприемат всички необходими мерки, за да изпълнят изискванията на еврорегламента за осигуряване на свободното движение на стоки", се казва още в писмото.
Ферхойген припомня, че на проведената на 27 януари среща в Брюксел между представителите на службите на Европейската комисия и на българските и румънските власти двете страни са обещали да представят необходимите факти за щетите от блокадата. "Всяко действие от страна на комисията зависи от конкретиката на информацията, която вашите власти ще трябва да представят", подчертава той в писмото си.


Според предоставената справка от България от началото на блокадите на 18 януари до 4 февруари загубите за българските фирми са за близо 6.5 млн. евро.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK