София ще вземе трети заем от себе си


150 лв. на час ще се плащат за затваряне на път от частни лица

Заем от 10 млн. лв. ще получи Столичната община от общинската агенция за приватизация. Предложението ще бъде гласувано в четвъртък. Парите са за разплащане с компании, работили по обекти от капиталовата програма през 2009 г. Според отчета за изпълнението й общината дължи над 50 млн. лв. на граждани и фирми.


Това е третият заем, който общината взима от свои структури, в последните два месеца и половина. С новия кредит ще се плати за ремонт на детски ясли, улично осветление, три моста, корекция на реки. Най-голяма е сумата за съфинансиране на строителството на метрото - над 3.2 млн. лв. Повече от 2 млн. лв. от заема са за проекти, съпътстващи изграждането на завода за преработка на отпадъци край село Яна.
Общината трябва да върне 9 млн. лв. от кредита до края на годината, а 1 млн. - до пет месеца след получаването на парите.


Междувременно комисиите към общинския съвет започнаха да разглеждат и внесената преди месеци наредба за общинските пътища. Тя въвежда категоризация на четвъртокласните шосета, за които общината се грижи. Те ще бъдат разделени в няколко групи, като от това ще зависи кои ще бъдат ремонтирани първи. Освен това се въвеждат и нови такси като 150 лв. на час за затваряне на общински път от частни лица или 1000 лв. на километър за прокарване на тръби или кабели под пътищата от комунални дружества например.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK