Застрахователната връзка на Алексей Петров

Бизнесът на арестувания днес при операция "Октопод" Алексей Петров е дълга плетеница от прехвърляния и партньорства, по-голяма част от които се свеждат основно до интересите му в застрахователния бизнес. В началото на на бизнеса си той е съдружник и с премиера Бойко Борисов във фирмата "Будоинвест", показва справка в Държавен вестник. Тя е регистрирана през 1993 г. с много широко поле на дейност – валутни сделки, изграждане и експлоатация на спортни съоръжения, търговия със стоки, ресторантьорство, охранителна дейност, външнотърговска дейност и др. Във фирмата Борисов е бил управител.


Към момента е трудно да се намери директна собственост на Алексей Петров извън участието му спортните сдружения. Според АПИС през 2006 г. той все още е собственик на 1.633% от "Лев корпорация", която пък има дял в застрахователната компания "Лев инс". Няма данни дали е го продал до сега.
През 2008 г. покана не е изпратена до него за участие в общо събрание на компанията, която означава, че вече не е бил акционер.


Все пак Петров е участвал в създаването на компания. Тя е създавана с апортни вноски на акции от "Армейски холдинг" и "Плевен холдинг" и по този начин Петров има над 7 на сто от нея през 2000 г. според "Апис". Впоследствие обаче започват редица прехвърляния и приемания на нови съдружници, когато вероятно е излязал и Петров. Така през 2007 г. например компания на близката до Петров Ива Павлова - "Пела", придобива 38.88% от "Лев корпорация".
Регистрите показват, че "Лев корпорация" произлиза от "Лев интеркорпорация" и "Спартак интер холдинг - С. И. Х.". С последното е и директната връзка с Антон Петров - Хамстера и охранителния бизнес в "Спартак секюрити". Докато през 2000 г. Алексей Петров е собственик на около 7% от "Спартак интер холдинг - С. И. Х" през годините от 2000 до 2009 г. обаче компанията става "Лев корпорация". По настояще обаче в търговския регисър има регистрирана компания със същото име, но с акционер Антон Петров. Той притежава 35% от капитал, по последни данни на търговския регистър. Част от ръководството и обаче съвпада с някой от управителите в настоящата "Лев корпорация" и такова лице е Георги Петров Ницов. В момента според ДАКСИ акционери в "Спартак секюрити" са "Лев корпорация" и "Спартак интер холдинг".


Ива Павлова е собственик и на неизвестната компания "АС БГ" ЕООД, която от своя страна има участие в софийската таксиметрова компания "Такси-с-еспрес", известна със такситата си 12-80. Павлова най-вероятно е същата жена, която през 2002 г. попада в стрелбата срещу Алексей Петров пред спортен комплекс "Спартак". По информация на вестник "Стандарт" от това време тя е била приятелка на Петров. Според регистъра на Комисията за финансов Ива Павлова е председател на надзорния съвет на "Лев инс" и в момента.


Алексей Петров е сред създателите на първите български застрахователни компании от началото на демокрацията, но единствено "Левски Спартак" продължава работа, преименувана като "Лев инс". През 1995 г. е регистрирана застрахователно дружество "Средец М", в което Петров е държал 11%, а негови съдружници са били "Моллов" ООД на Валентин Моллов, (с 45%), Весислав Кънчев (12%), Златомир Иванов – Баретата (11%) и Кирил Златев (10%).


"Средец М" е участвал с 50% в капитала на застрахователна компания "Тур инс" и с 62% в капитала на ЗАД "Гора". "Тур Инс" е създадено през 1996 г. и е прекратено през 1998 г. То е било учредено с 50% участие на някогашния Комитет по туризъм, останалите 50% са били на фирмата "Средец М", в която на Алексей Петров е бил акционер. Скоро обаче съдружниците продават дяловете си на "България холдинг" и Петров излиза от "Тур инс", обясни Орлин Пенев, кизпълнителният директор на ЗАД "Алианц България".


По подбна схема е създадена и ЗАД "Гора" - между "Средец М" и Комитет по горите, която също е купена от "България холдинг". В нейното управление е бил сегашният изпълнителен директор на "Бул инс" Петрозар Петков, но след като Алексей Петров и фирмите му излизат, каза пред "Дневник" Петков. Той обясни, че през 1997 г., когато излиза новият Закон за застраховането и дружествата трябва да се прелицензират, държавните институции нямат пари за по-високия капитал, който се изисква и затова се оттеглят. Така "Тур инс", "Гора" изастрахователя "Ферострад" се вливат в "България", която получава нов лиценз.


Бизнес кариерата на Алексей Петров е свързана и с Плевен – родният град на бившия вътрешен министър Румен Петков, който осветли бившата барета като агент на специалните служби. През 1999 г. в съвета на директорите на "Кайлъка ресурс" като представител на "Плевен холдинг" – и двете дружества са регистрирани в града. Бизнесмени от Плевен обясниха, че "Кайлъка ресурс" работи и в момента, като отдава под наем складове. Последната актуална информация за фирмата в Държавен вестник е от 2000 г., когато Алексей Петров продължава да е член на съвета на директорите.


Според Дакси акционер в "Плевен холдинг" с 37.8% все още е "Лев корпорация", а холдингът държи 62.3% от "Кайлъка ресурс". Според Дакси акционер в него с по-малко от 2% е и община Плевен. В търговския регистър Алексей Петров и "Плевен холдинг" не фигурират в ръководството. Интересното е, че плевенската фирма има клон в София, който се занимава с таксиметрови услуги.


"Здравноосигурителен институт", което също е на "Лев инс", е изредил като свои клиенти почти всички фирми, с които Алексей Петров има връзка – от "Лев корпорация", фитнес "Спарта", "LCS Catering Services", "Aтлас", "Пела", "Хармония ТМ", "Кайлъка ресурс", "Еко Балкан", "Бук Тетевен", "ДАП"- Елхово, "Тимс Къмпани", "Спортарт - ЛС", "Екотур", "Плевен Холдинг", "Вит Автотранспорт", "Николети България", "Екодринк", "Ин 80", "Голд Кар", "Такси - С - Експрес", бившият приватизационен фонд "Армейски Холдинг", "Спартак Интер Холдинг- С. И. Х. ", "Сори", "Лев Технолоджис", "Брезентови Изделия", "Търговия Ловеч", "Галилео.БГ".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  Това е само върхът на айзберга.Ако се разрови по надълбоко ще стане интересно.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на lz2
  *****
  Неутрално

  ЗАСТрАХОВАНЕ-мАФИЯ - ВЕчННА ДрУЖбА!

 3. 3 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Чакайте,нали това беше "съвестния"гражданин на Борисов?!

 4. 4 Профил на elenko
  *****
  Весело

  До коментар [#1] от "ARRI":братче стига философства

  чета ти постингите на всяка статия - голям разбирач си по всички теми

 5. 5 Профил на ГУМАТА
  *****
  Неутрално

  Алексей Петров поразмърда водата на някои политици и сега им е черен. Казват, че имал надмощие над другите. Интересно е дали това не е поредния опит на прокураурата да направи имидж като арестува някого, медиите го начернят едно хубаво и накрая поради липсата на каквито и да е доказателства, съдът ще им е виновен на куките, че са напълнили гащите за пореден път.
  Всъщност ДАНС изнесе информация за мръсните дела на една част от червената върхушка, чрез Яне Янев. Сега тази част от ДАНС има да връща ресто! Това сякаш е борбата на отделните крила на една политическа партия, която окончателно победи в борбата за демокрация и се наложи като икономически господстваща класа. Маргиналите, за които народът си даваше душата бяха необходимия фон от предатели, които да отвлекат вниманието докато хубавите пари не отидат при хубавите хора...
  Да ви е вкусен Алексей Петров, той си е от вашето котило и си е ваш проблем.

 6. 6 Профил на expert
  *****
  Неутрално

  ами това си е самата истина дами и господа. свидетели сме на нечувана по-размери висша политическа корупция и организирана престъпност която се допусна през последните 10 г. бсп е била и за съжаление остава най - корумпираната и интригантска партия в нашата българска история. това трябва официално да намери място в учебните помагала за да се изучава и знае и от подрастващите. бсп не само ни доведе до просешка тояга, но и смачка самочувствието ни. и сега продължава да се държи нахално и арогантно. опитва се да провежда подривна дейност срещу правителството, да спъва демократичните процеси и борбата срещу корупцията, подстрекава хората към протести. тeзи хора, жадни за власт и пари, са способни на всичко. за съжаление корумпираните бесепари са навсякъде - корумпирани магистрати и доктори, корумпирани дипломати в ключови мисии (които се кандидатират дори и за посланици?). толкова са морално деградирали и компрометирани, че трябва да се оттеглят от политическия живот за дълго.

 7. 7 Профил на fds
  *****
  Неутрално

  В началотна на бизнеса си той е съдружник и с премиера Бойко Борисво във фирмата "Будоинвест", показва справка в Държавен вестник. Тя е регистрирана през 1993 г. с много широко поле на дейност – валутни сделки, изграждане и експлоатация на спортни съоръжения, търговия със стоки, ресторантьорство, охранителна дейност, външнотърговска дейност и др. Във фирмата Борисов е бил управител.
  БОРИСОВ щЕ СЕ АРЕСТУВА ЛИ САМ ???

 8. 8 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  В поведението на А. Петров има нещо маниакално, явно куршумите не са му се отразили добре. Другите висши бандити някак по-нормално се държат. Мисля, че първи номер "октопод" точно защото е неуправляем.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 9. 9 Профил на Критик
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "elenko":

  "До коментар [#1] от "ARRI":братче стига философства

  чета ти постингите на всяка статия - голям разбирач си по всички теми."

  Младо е момчето, има желание за изява, явно не става на друго място. Нека трупа опит, нека се учи.

 10. 10 Профил на опасните новини
  *****
  Любопитно

  Паравоенна структура в басейна „Спартак” събира компромати за президента, политици и журналисти

  Петък, 15 Август 2008 00:00
  Частно МВР с богат архив се подвизава в плувния комплекс „Спартак” в столичния твартал „Лозенец”. Впечатлението за истинска паравоенна формация се засилва от впечатляващата охрана – жестока и въоръжена, която охранява частния обект, собственост на офицера от ДАНС и личен съветник на шефа на агенцията Петко Сертов – Алексей Петров. В помещенията, където преди време са били масажисти, стаи за възстановяване и складове сега се намира секретна секция. В железни стилажи са подредени папки по азбучен ред.

  Те съдържат биографични данни и компроматни материали за журналисти, политици, включително за българския президент Георги Първанов. Сведения за семействата им, финансово състояние, връзки с хора и фирми, слабости и конфликти – всичко това е вкарано в частната картотека, която според осведомени, по някои показатели биела архива на тайните ни служби дори от времето на Държавна сигурност. Информационният масив е подреден акуратно и по образец на контраразузнаването ни. Данните се осигурявали чрез незаконно подслушване и следене. Това не е случайно, тъй като шеф на нелегалната структура е не някой друг, а бившия полковник и заместник директор на Национална служба „Сигурност” Начев. Преди време той бил посъветван от ръководството на МВР да излезе без много шум в пенсия. Причината била, че са засечени множество негови нерегламентирани контакти с хора от сенчестия бизнес както и с откровено криминални личности. Веднага бил назначен на работа в структурите на бившата барета Арексей Петров. Начев се заел да въведе ред в изградената вече архивна структура и шпионски център на Петров за събиране на компромати за известни българи и тяхното манипулиране – дейност, забранена по закон. Помагали му други бивши висши служители на вътрешното ведомство, които били прикачени към различни фирми на Петров и зачислени на големи заплати. По този начин той се отблагодарявал за услугите, които са му правили, докато са били в тайните служби на държавата. Най-честата от тях било изнасянето и преснимането на секретни документи, касаещи националната сигурност и отнасящи се до различни личности, известни политици и дори чужди дипломати. По този начин частното МВР се сдобило с подробен списък на офицерите по сигурността и представителите на партньорски служби към посолствата на страните от ЕС в София. Списъкът бил обогатен с разработки на българското контраразузнаване в турското направление, както и в направлението НАТО и бивши страни на СССР. В подземния архив на басейна „Спартак” се съхранявали също планове и анализи от операции на нашите служби срещу чужди бизнесмени, които инвестирали в България. Особено важни били събраните сведения за проникването на Майкъл Чорни в различни структури на българската икономика, както и списък на хората, които му снасяли секретна информация.

  Начев и Петров обаче най-много се гордеели с папката за столичния кмет Бойко Борисов. Имаме пълни подробности за „унгарския” му период, когато е бил свързан с трафик на крадени коли и е бил в полезрението на унгарските служби, хвалел се Петров. Хвалели се също, че знаят за съпричастността му към ликвидирането на председателя на "Защита" Цветан Цветанов, както и други неща. Петров заявявал напоследък, че в предизборната кампания може да съсипе Борисов с документите, които притежава. С подобни обещания той спечелил доверието на управляващата коалиция. Пред своя шеф Сертов той гарантирал тотално разобличаване на лидера на ГЕРБ, за който имал дори секскомпромати. Те засягали връзките на Борисов с известни жени, между които и няколко журналистки от големи медии. Не сме ракли, не сме го разбили. Но като му дойде времето, ще го ударим смъртоносно, заканвали се Петров и Начев.

  Същите закани били отправяни и към политици като Иван Костов, Пламен Юруков, Ане Янев, Пламен Моллов, Красимир Каракачанов и др.

  Перла в архивната корона на Алексей Петров били събраните материали за президента Георги Първанов. Те се пазели на специално място и само Начев имал достъп до тях. Били събрани всевъзможни компромати. Част от тях били „доставени” услужливо от офицери от НСО, които отговаряли за персоналната охрана на държавния глава. Папките съдържали подробен отчет за срещите на Първанов с любимите му олигарси, начело с Валентин Златев, Красимир Гергов, Георги Гергов,собствениците на винпром „Пещера” и други. Имало и множество записи, направени от гардовете и щедро заплатени от Петров. Две тайни квартири за срещи имал президента в София. Там той се срещал с някои от любовниците си, докато съпругата му смятала, че играе карти в боянския дом на министърката Емилия Масларова. Имало и други посредници в любовните афери на Първанов, които му осигурявали „коридор” за действие. Особено активни те били при уреждане на срещи с Весела Кюлева, когато тя си идвала от Виена, където се изнесла след скандалното раждане на дете от футболист от „Левски”. Всъщност Алексей Петров имал друга версия за това дете, а именно, че неговият автор е съвсем друг и вероятно това е обитателят на „Дондуков”-2.

  Подробен снимков материал имало и за любовната връзка на Първанов с певицата Мариана Попова, която се опита да прикрие връзката с безпрецедентно и нелепо интервю във вестник „Труд”.

  Начев и Петров обаче се подсигурили с компромати и срещу сегашните си покровители – кръговете около Сергей Станишев и Петко Сертов. Оказва се, че преди време Сертов е работил за фирма на Петров. Там нещата били доста дебели и пикантни, имало сведения за срещи на хора от това обкръжение в чужбина, както и CD с участието им в сексоргии в смесени компании. С особени виртуозни изпълнения се отличавал един от близките съветници на премиера. С тези папки тандема Петров-Начев си осигурявали сигурност след изборите, ако евентуално Станишев се отметне от подкрепата си за тях.

  Една от последните акции на групата за архивиране и шпионаж била привикването на издателите на в. „Уикенд” на „разговор” в басейна „Спартак”. Там те били заплашени директно, че ще бъдат „разкатани”, ако продължат да пишат каквото и да било, свързано с Алексей Петров. В резултат на заплахите изданието още в следващия си брой се извини на Петров за пуснати материали и предоверяване на източник. Същевременно им бил даден "съвет" да се съсредоточат в кампанията срещу президента и любовната му сага с Марианчето Попова. Това се оказало доста лесна задача, тъй като Попова било много лабилна и споделяла наляво и надясно за връзката си с държавния глава.

  Много любопитен бил компроматът за връзките на Първанов с оръжейния бизнесмен Николай Гигов. Петров и Начев държали в сейф доказателства за разпределени комисиони за милиони евро от сделките на военното министерство с френските производители на хеликоптери и корвети. Службите ни засекли банковите преводи и попаднали на сметки на държавния глава в чужбина. Такива имал и премиера Станишев. Преди няколко седмици Гигов осигурил 75 милиона евро само за купуването от България на два френски кораба. Сделката бе подписана от Никола Саркози и Станишев в Париж. За патрон на Гигов обаче се считал Първанов, който няколко пъти го отървавал от разработки на службите, които били засекли участието му в производство на синтетична дрога и оръжие.

  Не бил подминат и бившия вътрешен министър Румен Петков. Той бил считан за близък с Алексей Петров, но последния се подсигурил с достатъчно компромати срещу плевенския политик, особено по отношение на убийството на единия от съсолбтвениците на хотел „Ростов” – Конов, както и за големи далавери в града и бомбени атентати, в които можело да бъде замесено името на Петков като поръчител.

  Докато четете тези редове, хора на Алексей Петров сигурно изнасят огромния по обем архив от подземията на басейна „Спартак”. Причината не е в законни действия на българските служби, а директните предупреждения на англичани и американци. Те от дълго време недоволствали, че МВР и висши политици си затварят очите за безобразията на някои частни шпионски структури, като тази на Алексей Петров. Казваме „някои”, защото Петров не е единственият, който събира информационен масив с компромати . Случаят Петров-Начев обаче бил много „нагъл”, както се изразили от партньорските служби миналата седмица по повод действащите нелегални формирования. Те били засекли дори списък на хора, които да бъдат рекетирани или чрез тях да се постигнат определени влияния в различни бизнес сектори.

  Сведения за посегателствата срещу журналисти, медии, бизнесмени и политици вече били изпратени във Вашингтон и те щели да влязат в годишния доклад на Държавния департамент. В Брюксел също били сигнализирани за шпионските безчинства на паравоенните формирования на бизнесмена и офицера от ДАНС Алексей Петров.

 11. 11 Профил на Остър критик
  *****
  Гневно

  До коментар [#9] от "Критик":

  Вярно е.Голям разбирач е.Повечето му коментари ,почи винаги са в жълто.И мене ме е яд.

 12. 12 Профил на КРАДЛЮ ВАНЮ
  *****
  Любопитно

  До коментар [#6] от "expert":

  Преди десет години,не беше ли един друг човек премиер?

 13. 13 Профил на Критик
  *****
  Весело

  До коментар [#11] от "Остър критик":

  Здрасти ARRI! Много дълги и задълбочени коментари правиш.

 14. 14 Профил на до # 12
  *****
  Гневно

  До коментар [#12] от "КРАДЛЮ ВАНЮ":

  Какво пак се ативирахте?Хайде ревете за баретата.Не намесвайте Костов!

 15. 15 Профил на !
  *****
  Любопитно

  До коментар [#7] от "fds":

  Другаря Петров,преди време,каза,че знае много данни за прехода.Може и за това да му запушват устата.Знае ли човек,какви неща,ще изскочат?

 16. 16 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До №10: Застрахователят се е застраховал. И предупреждаваше.
  Ако написаното е вярно, последиците от ареста на АП могат да бъдат крайно неочаквани. Масираното публикуване на компромати за ключови политически фигури може да доведе до политическа криза.
  Боко твърдеше,че играе шах добре.
  Впечатленията ми са, че е пети-шести разряд- не само не може да предвиди хода на противника, но и последсвията от собствения са му неясни. Ще видим.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 17. 17 Профил на ОСТЪР КРИТИК
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "Критик":

  Идразнихте ме и мен,с тоя Ари.Това не е негов форум,за да ни занимавете с него.

 18. 18 Профил на Комитет по...
  *****
  Весело

  А направи ли ви впечатление какви държавни структури са част от тази схема?

  Комитет по туризма
  Комитет по горите

  и то явните, т.е. съвсем ясно е откъде идват парите.

  А кремиковските Профсъюз, Комсомол и Партия??? Тях защо ги пропускат?

 19. 19 Профил на Вели
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "КРАДЛЮ ВАНЮ":

  Определено същият за който пишеш може в най добрия случай да подостря моливите на евреина Станишев, царО и мелеза между циганин и татарка Доган!

 20. 20 Профил на ast
  *****
  Неутрално

  Петров е късметлия. Можеше просто да го застрелят. Всъщност още не е късно.

 21. 21 Профил на FoX
  *****
  Неутрално

  Към момента е трудно да се намери директна собственост на Алексей Петров извън участието му спортните сдружения.
  кви са тез глупости????

 22. 22 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "опасните новини":То май затова в Спартак са претърсвали и изземали.Тък може и да намеррят нещо,което не са имали.Ако и някоя папчица успеят да скътат за черни дни...

 23. 23 Профил на ГИЛОТЕН
  *****
  Гневно
 24. 24 Профил на ГИЛОТЕН
  *****
  Весело
 25. 25 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Стана една мешаница между бивши и настоящи щом Р.Петков взема участие.По всичко изглежда разчистване на лични сметки в мафиотска България.Тепърва ще става интересно.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 26. 26 Профил на gosho
  *****
  Неутрално

  комитет по туризъм, комитет по горите, нои...... да здравствует....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK