София отново пробва да продаде "Софийски имоти" и Общинска банка

София отново пробва да продаде "Софийски имоти" и Общинска банка

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВДве от най-големите дружества, собственост на Столичната община - "Софийски имоти" и Общинска банка, отново са включени в списъка за приватизация през тази година. Той ще бъде гласуван днес от общинския съвет. Вероятно към тях по-късно ще бъде прибавена и "Топлофикация - София", която трябва да бъде прехвърлена от държавата на общината.


"Софийски имоти" и Общинска банка са в списъците за приватизация от години, но досега не са обявявани на търг или конкурс. Двете дружества имат правни анализи, като този на имотното дружество показа, че част от терените в него са със спорна собственост. Общинска банка има и гласувана оценка от 218 млн. лв. Заради кризата обаче общината се отказа от продажбата на дружествата през миналата година.


Въпреки че фирмите са в плановете за приватизация през 2010 г., те едва ли ще бъдат продадени, тъй като се залагат едва 10 млн. лв. приходи от сделки. От агенцията по приватизация обаче реално смятат, бе приходите ще са наполовина, тъй като е много вероятно да не се осъществи и сделката за строителното дружество "БКС - Център". За фирмата три пъти беше обявяван конкурс, като цената беше намалена няколко пъти от първоначалните около 6 млн. лв., но купувач така и не се намери. За да се продаде фирмата тази година, тя вероятно ще бъде обявена на търг, с което купувачът ще бъде избран само по цената, която предложи. Досега от кандидатите се искаше да поемат ангажимент за запазването на работни места.
Сред другите общински дружества, включени в списъка за продажба, е и управляващата детските лагери "Галатея 2002".


Тази година общината планира да приватизира и над 170 имота, като повечето от тях са помещения към трафопостове или малки магазини. Сред по-големите обекти е паркингът към метростанция "Сливница", който от години стои затворен, тъй като не е завършен изцяло. Гаражът също беше сред предвидените за приватизация обекти през миналата година. Включен е в плана през 2010 г., защото няма средства за довършването му, коментираха съветници.


На днешното си заседание общинарите ще гласуват и предложение за отпускане на заем от общинския приватизационен фонд на администрацията. Той е 10 млн. лв., с които ще се погасят задължения към фирми, работили по обекти от строителната програма за миналата година. Това е третият заем, който общината ще вземе от свои структури. Предишните бяха за погасяването на дългове за чистенето и градския транспорт.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK