Плевен ще подобрява градската инфраструктура чрез проект

Община Плевен ще кандидатства за финансиране с проект за организация на уличното движение и подобряване на физическата градска среда на обща стойност 7 527 586 лв., съобщават от пресцентъра. Оттам уточниха, че общината ще участва с 5% собствен принос в размер на 376 379 лв.


Проектът е депозиран  за разглеждане и оценка  по схемата за предоставяне на безвъзмездна помощ "Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда" на оперативната програма "Регионално развитие".


Проектното предложение попада в рамките на финансовия инструмент по направление на приоритетна о "Устойчиво и интегрирано градско развитие".
Основните дейности са насочени към рехабилитация на улиците: "Георги Кочев" (от жп Надлез до ул. "Българска авиация"), "Гренадерска" (от ул. "Данаил Попов" до ул. "Гривишко шосе") и част от улица "Хемус" .


Улиците ще бъдат преасфалтирани, ще бъдат изградени  нови бордюри и тротоари,  рампи за осигуряване на достъпна архитектурна среда, ще се извърши отводняване, полагане на маркировки и монтиране на предпазни парапети.


Проектът включва и изграждане на система за видеонаблюдение за превенция на риска на кръстовищата на : ул. "Стоян Заимов" – ул. "Вардар", бул. "Христо Ботев" – ул. "Сан Стефано", бул. "Георги Кочев" – ул. "Гренадерска", бул. "Георги Кочев" – ул. "Вит" И бул. "Георги Кочев" – ул. "Гренадерска".


Дейността предвижда изграждане на периферна мрежа като единна многофункционална система за видеонаблюдение и контролен център. Освен основното предназначение – превенция на риска, системата може да се използва за наблюдение на трафика с цел намаляване на транспортните задръствания, както и за вземане на бързи решения при неблагоприятни метеорологични условия – поройни дъждове, заледяване, снеговалеж, насоки и предупреждения към населението. 


Запланувано е и обособяването на  велосипедна алея, която да започва от централния площад "Възраждане"  и да стига до парк Кайлъка.


Предстои и построяването на многофункционална спортна площадка и две детски площадки в междублоковото пространство на блок 68 и блок 69 в жк "Сторгозия", както и четири детски площадки и многофункционална спортна площадка в жк "Дружба".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK