Прокуратурата проверява три университета за корупция

Прокуратурата проверява три университета за корупция и други злоупотреби. Това са Югозападният университет в Благоевград, Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) и Стопанската академия в Свищов, стана ясно на вчерашното заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията.


Сигналите, постъпили в комисията, са за нарушения при обществени поръчки, изпити, за незаконно вписване на оценки в протоколите и обогатяване на преподаватели. Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че нарушенията са в "полезрението на министерството отдавна". Той каза, че се е срещал и с представители на Сметната палата, които вероятно също ще направят проверки.


Освен това по-обстойно ще бъдат инспектирани Югозападният университет и УНСС, съобщи министърът. Миналата година главният асистент от УНСС Петкан Илиев беше арестуван за организиране на схема за купуване на изпити. Вътрешна проверка на университета установи, че там няма корупция.
Игнатов заяви, че във висшите училища се извършват тежки нарушения спрямо граждани на ЕС, защото те трябва да плащат колкото българските студенти. Според него България може да бъде осъдена за това, че не признава дипломите от утвърдени и признати университети в ЕС.


"Много българи учат в престижни висши училища в Европа, а като се върнат тук, това не им се признава", обясни Игнатов. Едно от възможните решения според него е да се даде възможност българските университети да приемат еднократно такива студенти с изпит, за да им легитимират дипломите.


На заседанието на комисията стана ясно още, че най-много фалшиви дипломи са издавани за основно образование. То е необходимо за придобиване на шофьорска книжка.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на haha!
  *****
  Неутрално

  "Вътрешна проверка на университета установи, че там няма корупция."
  Ами да вземат по-обстойно да се проверят тогава!

 2. 2 Профил на Оле-ле
  *****
  Неутрално

  Ще проверяват вътрешната проверка.

 3. 3 Профил на Стопанска академия свищов
  *****
  Гневно

  Как така Стопанска академия Свищов няма ли да бъде проверявана детайлно? Та там са едни от най-големите злоупотреби на ректора Величко Адамов, Андрей Захариев и Божидар Божинов - шефът на компютърния център в Свищов. До прокуратурата и МОн са изпратени огромен брой документи. Тези хора могат веднага да бъдат тикнати в затвора, само на основните документи.
  Призовавам за малко по-сериозно отношение и концентрация към злоупотребите в Свищов!

 4. 4 Профил на нбу
  *****
  Неутрално

  Колко е платило министерството на тези университети или те сами се финансират? И ако се наложи икономическа експертиза-кой да я прави?

 5. 5 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Само леко да се разрови във вузовете и ще видите как ще мирише! БАН ще изглежда като девица сред проститутки ...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 6. 6 Профил на 5$
  *****
  Неутрално

  Има още много университети.Там няма корупция, а всичко е корупция.

 7. 7 Профил на hm
  *****
  Любопитно

  доста скромна проверка, щом е пропуснала МУ София, Великотърновския университет, ТУ, ЛТУ, Бургаския свободен, Варненския такъв, Винса и т.н.

 8. 8 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Ха ха ха?! САМО ТЕЗИ ЛИ СА КОРУМПИРАНИТЕ?! ЕЛАТЕ ВЪВ ВАРНА ДА ВИДИТЕ В МЕИТО ГРАЖДАНИТЕ НА ТУРЦИЯ КАК ВЗЕМАТ ДИПЛОМИ! ПЪК И В МЕДИЦИНАТА.
  И нека после да не се сърдим, че Турция не признава нашите дипломи. АМИ ХОРАТА ИМАТ ОБРАЗОВЕНИЕ ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС!

  Пътят е целта! Конфуций
 9. 9 Профил на Иво
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "Стопанска академия свищов":

  Не разбирам, какво лично имаш срещу тази академия. Има проверки вече повече от 2 месеца така, че ако имаше нещо незаконно вече да са в затвора. Нали виждаш как действа сегашното правителство? Така, че карай я по-спокойно и стига си призовавал за действия, защото хората си знаят работата и едва ли ти си точния човек да даваш съвети.
  Гледай си блога (нали той е твоя живот г-н Мирчев)?

 10. 10 Профил на sram
  *****
  Неутрално

  УНСС от сума години е гнездо на корупция. Сираков от МИО изнудваше за подкупи безогледно и просто не пускаше докато не му се плати, студентите протестираха, уж го разследваха и нищо... понеже парите се деляха и с други от катедрата като Данов. И досега преподават там!

 11. 11 Профил на студент
  *****
  Неутрално

  въвВарненския свободен няма корупция,защото ликвидациите се плащат на каса,а таксите са ужасно високи.

 12. 12 Профил на Астронавт
  *****
  Весело

  То това се вижда от Луната.

 13. 13 Профил на Студент
  *****
  Неутрално

  За всички, които учим в УНСС е ясно, че Борислав Борисов е изключително корумпиран ректор. Само че е личен приятел на президента Гоце, което означава, че има карт бланш да краде неограничено и безнаказано. По принцип, всички приятели на президента имат тази привилегия. Дано един ден излязат наяве всички безчинства на мафиотския кръг "Гоце".

 14. 14 Профил на jo
  *****
  Неутрално

  То на УНСС и от името му всичко е ясно-УтреНосиСъответнатаСма
  какво да коментираме-след като от милиционерски старшина от Пазарджик направиха доцент - мислярче всичко е ясно-Драги младежи и девойки не си хачете парите да плащате на тези боклуци-на нищо свястно няма да ви научат -съберете кураж и отивайте в чужбина-там пари се изкарват и който има желание се образовардаже и да трае 7-8 години до магистратура- ама е истинско!

 15. 15 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Бъдещите научни центрове проядени от корупция.
  И след като е в "полезрението на министерството отдавна" какво е направил?

 16. 16 Профил на isavov
  isavov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  УНСС и Свищовската академия отдавна са сериозна операция-много тумори има в тях.Ама нали шефът на УНСС е приятел на Гоцето, а вторите са кантората на днешни "бизнесмени".В тези проверки трябва да се включи и НБУ нищо, че бившият му ректор с визия на махленска мутра сега е министър на ОНМ.Колко манекенки и мутри имат дипломи от този ВУЗ.

  isavov
 17. 17 Профил на Аха
  *****
  Неутрално
 18. 18 Профил на jk
  *****
  Неутрално

  Корупцията точно в тези университети е обществена тайна вече около 15 години.

 19. 19 Профил на jean
  *****
  Неутрално

  Че то в тези даскала и диплома за виШо ли давали? Аз бих им дал лиценз най-много за основно и то с уговорки

 20. 21 Профил на до Но.20
  *****
  Гневно

  А знаеш ли, че един от главните виновници за това

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2008/06/29/519917_odit_potvurdi_narusheniiata_na_dekana_vodenicharov/

  в момента е в .... Националната агенция по акредитация.

 21. 22 Профил на Всички
  *****
  Неутрално

  Всички ВУЗ-ове трябва периодично (!..) да се проверяват! Как така стана модно всеки българин да има и второ "висше" образование?
  Имаш пари, няма проблеми, няма да ходиш на занятия, но ще имаш диплома!
  Всички ВУЗ-ове на проверка!

 22. 23 Профил на Гарван гарвану
  *****
  Неутрално

  В някои ВУЗ има корупция, в други има голяма, а в трети- ОГРОМНА. А най смешно е, че се проверяват сами, или по съседски.

 23. 24 Профил на Цецо
  *****
  Неутрално


  До коментар [#23] от "Гарван гарвану":

  Да, големи черва. Вуз за вуз. Прехвърлянки, заменки.

 24. 25 Профил на Arnaudov
  *****
  Любопитно

  Корупция и замазване!? Да. Нека да се проверят и тези институции, които лансират плагиатите - това е ВАК и съответните комисии. Подпукаха ректора на Свищовската академия, а преди години такива като Димитър Игнатовски /от Шуменския университет/, който стана доктор на историческите науки с чужди текстове и изследвания /защото друг му надписа доктората/ и сега представете си втори мандат е член на научната комисия /по история/при ВАК. Това не биха го допуснали и в Нигерия!? ВАК защо се пасува. Дано проф. Федотов да се направи труда да провери процедурата и да не се окепазява комисията с такива екземпляри. А какво бе и с друг "велик учен"-прословутия Н. Овчаров? И той, както чувам е в групата на плагиатите, ограбил е доста колеги от съседните ни страни /това е известно на колегите археолози, но никой не го е еня/. Така е у нас - пълен пас, зощото навсякъде мирише. Необходима е голямата метла. Добре,че Сергей Игнатов постави началото и необходимо пълен напред!

 25. 26 Профил на Бивш студент
  *****
  Неутрално

  Нека да идат във ВИАС. Единственото законно нещо там е паркирането.

 26. 27 Профил на валя стефанова
  валя стефанова
  Рейтинг: 515 Неутрално

  УНСС,"ковачницата"на висшите управленски кадри от времето ,когато се казваше "Карл Маркс",та до ден днешен ,учи питомниците си на всичко друго,но не и на актуални икономически познания.Ако някой студент ги придобие,то е въпреки всички инертни сили и благодарение на жаждата си за знания и развитие извън този псевдо университет.Прогнила,архаична и демодирана система на образование.Самата Кристалина Георгиева неотдавна каза,че и е тъжно ,че студентите още четат от учебника и,написан преди около 20 години.

 27. 28 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Имам перверзното удоволствие да ви покажа днешната си публикация в собствения си блог. Тя е наречена, както много често става, "СЪДЕБНА СИСТЕМА. ЕЛАТЕ ГИ ВИЖТЕ! (6)":
  http://kkabakciev.blogspot.com/2010/02/6.html Посветена е на решението на така наречената съдийка Геника Михайлова, която "мисли", че старши научен сътрудник първа степен е по-ниско научно звание от старши научен сътрудник втора степен! Но в нея се разкриват и съществени черти на нещото, наречено академична система, както и на нещото, наречено БАН. Последните абзаци на публикацията:
  "За какво говорим ли? Говорим за същото. Съдебна система. Елате ги вижте! Академична система. Елате ги вижте! Но говорим още и за това, че това нещо тук не е държава! Това нещо тук е една истинска кочина!"

 28. 29 Профил на !???
  *****
  Любопитно

  Само три!???По-добре е да се пита:"Има ли български университет без корупция!???

 29. 30 Профил на Anonimen
  *****
  Неутрално

  "Много българи учат в престижни висши училища в Европа, а като се върнат тук, това не им се признава", обясни Игнатов. Едно от възможните решения според него е да се даде възможност българските университети да приемат еднократно такива студенти с изпит, за да им легитимират дипломите.

  Ха-ха-ха-ха!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK