В гората следите се губят

В гората следите се губят

© ДневникПо стръмния, скалист бряг гората се спуска почти до морето. От вълните я дели само пясъчната ивица. Високо горе е селото Св. Никола – къщите са пръснати в скучния пейзаж край пътя за Шабла. Сега брегът е недостъпен за рибарите от близките села и случайните туристи. "Не пускат никого през бариерата! Трябва да си платиш 50 лв. за...". Димитър Великов е човек с плетена шапка и старо яке – рибар от от Св. Никола. Двете думи след многоточието трябва да са "ол инклузив", но му звучат непознато и той ги крие зад няколко жеста с ръка.


Бариерата


Гората върху терасите над морето вече е собственост на "Русалка тур", свързана с компанията "АКБ Форес" на бизнесмена Николай Банев. До 1992 г. някогашното едноименно туристическо дружество, плаща наем на Държавния горски фонд, тъй като е разположено върху негов терен. Тези отношения са регламентирани с министерско постановление №202. "След като Банев влезе във владение на имота, спря да плаща, разказва Калинка Тодорова, директор на горското стопанство в Балчик. Построи си конюшня в гората, съвсем незаконно, разбира се, огради я и започна да се разпорежда с нея." През миналата година той внезапно се сдобива и с нотариален акт за горската площ, въпреки че до този момент тя все още не е била извадена от Държавния горски фонд (ДГФ), разказва Тодорова.
През 2008 г. Баневи заменят 186 дка гора в района на Балчик за 167 на границата на курорта си. Цената на замяната е 8-10 лв. и доплащат 1000 лв., тъй като се сдобиват с имот на брега на морето. Горският път, който води до плажа, е преграден с бариера и така уж конституционно гарантираният достъп до морския бряг – изключителна държавна собственост, е прекъснат. От височината над туристическия комплекс се вижда, че сгради са построени дори на плажа. "Замяната е направена по действащата нормативна уредба и в никакъв случай не е незаконна", обяснява Калинка Тодорова. Това уточнение съпътства всяка история за заменени терени по цялото Черноморие.


Въпреки всичко


Малко по-на юг съдбата на над 1000 дка горски терен на самия морски бряг между Балчик и местността Тузлата изглежда предрешена. Имотът е разделен на два парцела съответно 474 и 570 дка, заменени през 2007 г. от компанията "Ол сийз пропъртис" ООД за гори в различни райони във вътрешността на страната. Според Калинка Тодорова тук трябва да бъде изграден жилищен комплекс, като след замяната на терените се оказва, че имотът е придобит на цена 10-15 лв. на кв. м. Инвестиционните намерения обаче са блокирани, тъй като по неизвестни причини дружеството инвеститор е пропуснало всички срокове за смяна на статута на земята, а след влезлия на 3 септември м.г. мораториум върху тези процедури това на практика не би трябвало да се случи. В тази категоричност обаче има и условност. Защото тя може лесно да бъде разколебана, като се има предвид следният абсурд: И двата терена са част от "Натура 2000" като обиталище на редки животински видове и територия със защитена растителност. Независимо от това обаче за тях е бил разработен и вече е влязъл в сила подробен устройствен план (ПУП).


Една от най-мащабните и скандални замени е тази на терен, намиращ се на самия морски бряг до резиденция "Евксиноград" край Варна. През пролетта на миналата година се оказва, че в началото на 2009 г. теренът е станал собственост на бившия зам.-министър на вътрешните работи Явор Хайтов и съпругата му. Цената на сделката с държавата е по 28 лв. на кв.м, независимо че имотът граничи с елитна вилна зона край Варна.


В края на 2008 г. бившият вече шеф на Държавната агенция по горите Стефан Юруков припознава крайморския терен като част от Държавния горски фонд. Той е актуван като частна държавна собственост от бившия областен управител на Варна Христо Контров, независимо че територията попада под защитата на Закона за черноморското крайбрежие. Неотдавна стана известно, че докато по случая е текла назначената проверка по сигнала на рибарската кооперация "Траката", която също има претенции към терена, Хайтови са продали терена. Има съмнение, че междувременно е извършена и още една препродажба, като по този начин теренът вече е сменил трима собственици. Така, както изясняването на случая, така и евентуалното анулиране на сделката са станали на практика невъзможни.


Гора на пясъка


Статутът на "защитена територия" не спаси от инвестиционни намерения и местността Камчийски пясъци. Тук гората и дюните са в непосредствена близост до устието на р. Камчия. В трите сделки за парцели край гр. Старо Оряхово участва дружеството "Камчия ризорт". То е учредено през 2006 г. от три свързани помежду си варненски фирми - "Ню Болкан инвестмънт", "Ню Болкан хаус" и "Сано България". Случаят стана скандално известен, когато с цел "изграждане на комплекс за смесено жилищно обитаване "Камчия парк" през 2008 г. от вече бившата защитена територия кабинетът на Сергей Станишев извади от Държавния горски фонд и промени статута на земи в Ново Оряхово и Шкорпиловци край Варна. Така фирмите "Бета форест" ЕООД и "Мирта инженеринг" ЕООД превърнаха съответно 2708 дка в строителен терен. Фактът, че извадените от Държавния фонд гори са част от защитена зона като обиталище на редки видове птици и би трябвало да се включат в екологичната мрежа "Натура", става известен едва след като общинската администрация в Долни чифлик включва горите в устройствените планове на града.


Свързани лица


От високите хълмове над с. Самотино до Бяла (Варненско) панорамата е зашеметяваща. Гората, зад която блести море, крие от очите селото със странно име. Доскоро то имаше само един жител. Сега вече го няма и него. Но неотдавна селцето с мрачно име стана известно и с друго. През 2001 г. край него дружеството "ББТ проджекстс" започва изкупуването на имоти от частни собственици. По данни на компанията това е ставало при цени 5-10 евро на кв.м. През 2007 г. окрупненият терен от 408 дка е продаден на регистрираното във Великобритания дружество "Мадара бългериън пропърти", създадено за извършване на имотни операции в България. Стойността на сделката е 27.3 млн. евро. През 2008 г. обаче компанията "Мадара бяла норд" на Момчил Караджов и Димитър Борисов заменя 1780 дка гори в Габровския Балкан срещу 708 дка на границата с терена на "Мадара бългериън пропърти" и почти веднага го продават на същото дружество. Според заявеното инвестиционно намерение на това място компанията "Блек сий гардънс" трябва да изгради пет селища за общо 15 хил. души, а като проектант се споменава името на известния британският архитект Нормън Фостър. Любопитен детайл в цялата заплетена история е фактът, че консултант както на "Мадара бяла норд", така и на "Блек сий гардънс" е братът на бившия премиер Сергей Станишев - Георгий.


В западната част на Несебър се намира терен, свързан с името на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Единадесетте декара заменена гора са на границата на имот, върху който дружеството "Експрес турс" притежава хотел с 240 легла. От своя страна туристическата компания е собственост на "Елеонора транс", в която Димитров е съдружник. "Намерението ни беше да сменим статута на терена, за да можем да изградим върху него тенис кортове и спортни площадки, но след наложения мораториум това вече е невъзможно, казва изпълнителният директор на "Експрес турс" Георги Николов. Затова ще търсим форма на публично-частно партньорство с община Несебър, за да създадем зона за отдих." Този план за разлика от първия вероятно ще успее. Съдружник с 11% дялово участие в "Елеонора транс" е общинският съветник от Несебър Славен Теофилов.


Справка на ДАГ показва, че най-много и най-мащабни замени на гори в страна са извършени в периода април 2008 - януари 2009 година. Така само за шест месеца са оформени 88% от всички замени в годините от 2004 до 2009. За същото това време само от горски фонд на територията на Регионалното управление по горите в Бургас са заменени 2037 декара. Друга справка показва, че за около година, до влизане в сила на мораториума, от Държавния горски фонд за осъществяването на различни инвестиционни проекти са предоставени общо 14 625 дка. Всички те се намират основно край Балчик, Варна, Несебър, Бургас, Царево...

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK