Борисов уволни двама зам.-шефове в агенцията за бежанците, скоро и Мичев

Двамата зам.-директори на Държавната агенция за бежанците Красимир Косатев и Димитър Владимиров са уволнени, съобщи вчера премиерът Бойко Борисов. Той обяви, че на заседание на правителството в сряда ще бъде освободен и директорът на агенцията Светослав Мичев.


Отстраняването на Мичев се очакваше вчера, след като още в петък премиерът се закани да вземе мерки срещу шеф на държавна агенция, допуснал закононарушения, и не изключи той да бъде арестуван.


Борисов посочи, че вчера е имало съвещание след проверка, извършена в почивните дни от МВР и инспектората към правителството. По случая при премиера е бил и градският прокурор на София Николай Кокинов. Установени са изключително тежки нарушения за източване на стотици хиляди левове, каза Борисов. Изрази надежда до няколко дни да бъдат повдигнати обвинения, защото по думите му нарушенията са били безспорни.


Междувременно Светослав Мичев, който е назначен за шеф на агенцията през 2006 г. от бившия премиер Сергей Станишев, се оплака от доноси на заместника си Косатев. Мичев каза, че ще даде информация за всички обвинения, когато му я поискат.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Джими Триокия
  Джими Триокия
  Рейтинг: Неутрално

  Поправка - не Борисов ги уволнява, а МС. Има разлика, макар да е чисто формална.

 2. 2 Профил на ВВВ
  ВВВ
  Рейтинг: Неутрално

  злоупотребите може би са , че не са членове на ГЕРБ. има и много други такива политически заменки.

 3. 3 Профил на катя
  катя
  Рейтинг: Неутрално

  Нали щеше да има задържане с полиция?!Както винаги налице е съществено разминаване в думите и делата на премиера!

 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1359 Разстроено

  Мисля,че почти всички шефове на агенции,да не кажа всички,трябва да бъдат уволнени.И не само,а и разследвани и осъдени.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: Любопитно


  Добре, уволнил ги шефовете.
  Ама какво става в Народното Събрание и МВР.

  Какво мисли Борисов за предложените "промени" в ЗЕС?

  Известният с лоша слава "интерфейс" за проследяване на трафичните данни на гражданите, въпреки обещанията на премиера Борисов и министър Цветанов да бъде премахнат, в предложената за второ четене версия на промените в ЗЕС се заменя със "система от мониторинг център и други входно-изходни програмно-технически средства". Играейки си с думите, депутатите от ГЕРБ ще “поправят най-голямата грешка” на Бойко Борисов, за каквато той сам обяви в медиите това, че се е вслушал в общественото мнение.

  Той така много се вслуша и в мнението на нежелаещите да се допуснат в България ГМО!

  Аз лично започвам да се страхувам от толкова силно в-слушване в мненията, което отива направо към под-слушване в мрежата! А вие?

 6. 6 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: Неутрално

  Ето и информация към горното

  dnevnik.bg/bulgaria/2010/02/15/858372_grajdanski_organizacii_mvr_zapazva_kontrola_na/

 7. 7 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Наш човек на всяко място ,през което минава паричен поток. Това е кадровата политика на Боко откакто е на власт. И понеже по принцип матрияла е настроен за промени, приема ги безкритично и ги приветства,тактиката е лесно осъществима.
  А това,че нашият човек може да е тъп, без квалификация, смотан, корумпиран- няма значение. Няма да минава през изпит за еврокомисар, че да блесне като Желева.
  Със същата тактика мнагогодишният коалиционен партньор в няколко правителства Доган направи много поразии.
  Тук партньори на практика няма. Та поразиите ще са по-големи.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 8. 8 Профил на тото
  тото
  Рейтинг: Неутрално

  Борисов и ГЕРБ закъсняха с уволненията! По места и в министерствата

 9. 9 Профил на ?????NO COMMENT!!!
  ?????NO COMMENT!!!
  Рейтинг: Разстроено

  "Простихме си за личните нападки и се разбрахме да се държим като зрели политици“, съобщи в неделя Борисов. "Истински се зарадвах и оценявам по достойнство доблестта на Станишев да ми се обади“, добави той и похвали Станишев, че го е "повел с едно на нула“ с телефонното обаждане с молба за прошка. Тогава лидерът на БСП го е уверил, че "ако обвиненията срещу Алексей Петров се докажат в съда, той щял да подкрепи действията на държавата“.

 10. 10 Профил на TODOR
  TODOR
  Рейтинг: Неутрално

  GOSPODINE PREMIER BORISOV toa e nisto i nevazno poentata e da go mahnes cudoto od kreten za koj ako se pravi nekogas spomenik na kreten ce go stavat vo prirodna velicina licno BOZIDAR DIMITROV.Toa e istina resise kolku pobrzo tolku podobro

 11. 11 Профил на това е вярно!
  това е вярно!
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#8] от "тото":

  пълно е по места с кадри които са назначени от старите режими на властта; пример. Д-р Димитър Гайдарски, зам. Директор на Изпълнителната Агенция по лозата и вонито, човек който доста е се вкопчил в система, човек който доста пари е везл и като рушвет, и на четири очи, и как ли не още ..!
  Дребна душичка, мазна, властна, дребнава! Човек който е готов на всичко само и само да остане във властта. Част от времето му минава в мръсни дела, доноси, част в командировки в чужбина, а останолото време на дегустация за Винарията ...
  До кога ще стои този стар миризлив пръч още в Агенцията по виното ..?
  Има къде-къде по-достойни и добри от него!
  Хайде, марш, навън, негоднико долен!

 12. 12 Профил на сашка
  сашка
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#11] от "това е вярно!":

  Този господин е ... педал!

 13. 13 Профил на gun4o
  gun4o
  Рейтинг: Неутрално

  дори и да не е виновен 6те баде уволнен назна4ен 6те баде гербер просто ниама как нали триабжа една партиа да контролира навсиакаде които и друг да бе6е са6то би постапил така настаниаваики свои навсиакаде
  но интересното е да видим 6те има ли присади или само пак 6те си е 4есал езика бат боико 4е били крали ако са крали и ги обвиниава да ги видим в затвора а не само отстранени,слу4аиа 6те потане

 14. 14 Профил на russe
  russe
  Рейтинг: Неутрално

  В последно време се чудех каде ли е изчезнал този шматорок Светлю Мичев бившия ръководител на комунягите в Русе а те другарите са му намерили топла Агенция в София

 15. 15 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: Неутрално

  "Двамата зам.-директори на Държавната агенция за бежанците....."

  Браво, агенция, двама зам.- директори, задължителната администрация, обслужващ персонал и т.н.
  Но, нещо, пак не е ясно!
  За кои бежанци става въпрос?
  За нашенци, "избягали" от България или за някакви неориентирани индивиди, избягали от майната си в България?
  Ако е първото, те как се водят, "бежанци" или "българи в чужбина"? Защото си имаме и министър на "българите в чужбина", което е различно от някаква си Агенция!

 16. 16 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 814 Весело

  На мен никой от властелините в България не ми е искал прошка. Това е безсрамие и доказва още веднъж, че политиците се сещат за мен само когато наближи ходенето до урните. Що за неуважение към собствения ви крал? Какво е за вас данъкоплатеца, избирателя, гражданина? Заради прехвърлянето на вината си прощават един на друг, а не се обръщат към мен. Наясно ли сте кого пренебрегвате?

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 17. 17 Профил на Изпуснатия Кокал
  Изпуснатия Кокал
  Рейтинг: Неутрално

  Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет е юридическо лице на бюджетна издръжка със седалище София и с териториални поделения в страната.

  Агенцията се ръководи от председател, който е орган на изпълнителната власт със специална компетентност. Той ръководи, координира и контролира провеждането на държавната политика във връзка с предоставянето статут на бежанец и хуманитарен статут на чужденци в Република България. При изпълнение на своята дейност председателят се подпомага от двама заместник-председатели.

  Агенцията е администрация, която подпомага председателя при осъществяване на правомощията му, като осигурява технически дейността му и извършва дейности по административното обслужване на гражданите и юридическите лица. Общата численост на персонала на агенцията е 156 щатни бройки.

 18. 18 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: Неутрално


  Към останалите положителни факти около обсъжданата новина, трябва да се посочи, че настоящите уволнения и действия на прокуратурата са провокирани от журналистическо разследване на една от трите големи телевизий (недържавната, не и доскоро американската).
  Вчера Дневник ни предложи тема за размисъл по отношение на ролята на медиите като партньор на обществото в борбата с престъпността.
  Фактът, че в конкретния случай Борисов реагира след журналистически разкрития е важен и заслужава да се отбележи като положителен СИМПТОМ, все още не е практика.
  Остава ГЕРБ да открият пукнатините в системите и да започнат да променят и законите, за да се гарантира реален контрол на изразходването на обществени средства и реална възможност на журналистите да разследват - визирам порочните правила, като законовата забраната за снимане със скрита камера например.

 19. 19 Профил на someone
  someone
  Рейтинг: Неутрално

  Това с уволнението на зам.председателите е много добре,отлично. Отдавна трябваше да стане.
  Обаче има и още един на ръководна длъжност в агенцията,за когото:

  " Главен секретар

  Чл. 9. (1) Главният секретар осъществява административното ръководство на агенцията в изпълнение на законните разпореждания на председателя.
  (2) Главният секретар се назначава от председателя.
  Чл. 10. (1) Главният секретар ръководи, координира и контролира дейността на администрацията, като:....

  5. ръководи административното и финансово-стопанското обслужване;

  9. организира и отговаря за провеждането на процедури за възлагане на обществени поръчки;"

  Кога ще дойде неговия ред на този главен секретар?


  Само двамата зам.председатели и самия председател не е достатъчно да си идат, трябва още много, много...
  Да се надяваме,че скоро метлата ще се помете и други!!

 20. 20 Профил на minuva4
  minuva4
  Рейтинг: Неутрално

  До 14"russe"
  Явно не следите русенската столетна организация ТОЙ все още е областен председател....

 21. 21 Профил на minuva4
  minuva4
  Рейтинг: Неутрално

  А това ,което се случва в държавата ни е като бой с възглавници(ония с перушината)перушина и прахоляк много , "жертви" никакви.

 22. 22 Профил на nikoi
  nikoi
  Рейтинг: Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK