Конституционният съд за изборите в Турция: Нарушения навсякъде, годни за касиране - 18 358 гласа

Конституционният съд за изборите в Турция: Нарушения навсякъде, годни за касиране - 18 358 гласа

© Георги КожухаровКонституционният съд (КС) обяви за незаконни изборните резултати в 23 секции в Турция и нареди заличаването на всички гласове, подадени в тях. Основният мотив на конституционните съдии е, че в тези секции няма нито един гласувал от хората, подали заявление за разкриването им, а всички са дописани в изборния ден. Затова съдът нареди на Централната избирателна комисия (ЦИК) да преизчисли резултатите от парламентарните избори, като извади от тях 18 358 гласа. Общо гласовете от Турция са близо 90 хиляди.


Констатациите на съда се основават на експертиза, която е възложена на трима бивши членове на ЦИК - Илияна Ризова, Красимир Вълев и Петър Божков. Експертите са установили серия от други нарушения, като най-честото от тях е липсата на подпис на председателя и секретаря на комисията под допълнителния списък на избирателите.


От мотивите на КС става ясно, че това е порок на 116 протокола от общо 123 за гласуването в Турция. Прави впечатление, че допълнителните протоколи са изписани четливо, със спокоен и равномерен почерк, за което е било необходимо допълнително време, твърдят експертите. Има секции, които са разкрити и без да имало поне 100 заявления за това, както е изискването на закона.
За да установят дали има фиктивни гласове, Ризова, Вълев и Божков са направили експеримент. Целта е била да установят колко време е нужно, за да гласува един човек. Те са разиграли цялата процедура и са установили, че това отнема най-малко 50 секунди, като в тях не е включено време за размисъл в тъмната стаичка.


Така при 13-часова продължителност на изборния ден технически са могли да гласуват 936 избиратели, заявяват експертите. В 30 секции обаче са подадени по над 1000 гласа, като в някои броят им достига 1600. Според КС обаче това не е достатъчно, за да се обяви вотът в тези секции за незаконен. В решението се обяснява още, че заради тайната на вота не може да се твърди, че всички нарушения са в полза на ДПС, макар в Турция да преобладават избиратели на тази партия.


Именно с невъзможността да се установи за коя политическа сила са гласували хората, упражнили законно правото си, Конституционният съд мотивира подхода си да заличи изцяло резултатите на цели секции. "По този начин е постигната максимална сигурност при отчитането и съответно при преизчисляването на действителните гласове в оспорените секции", пише в решението.


Само ДПС е изпратило становище по делото. Позицията на движението е, че след като резултатите при пропорционалната система се определят на базата на всички протоколи от страната и чужбина, е недопустимо да се касира изборът в отделни секции. Според ДПС при нарушение на процедурата трябва да бъдат наказани виновните чиновници, а не хората да бъдат лишавани от избирателно право.


Двама от членовете на КС - Благовест Пунев и Румен Ненков, са подписали решението с особено мнение и твърдят, че делото изобщо не е трябвало да се гледа. Според тях искането на РЗС формално е било препратено от главния прокурор Борис Велчев, без той да изложи аргументи в негова подкрепа, и затова не може да се смята, че съдът е сезиран валидно.Правозащитници


Михаил Екимджиев, адвокат
Трябва баланс между свободните избори и спазването на правилата

По този казус жалба може да бъде подадена до Европейския съд в Страсбург, защото един от допълнителните протоколи към конвенцията за правата на човека гарантира правото на свободни избори на законодателното тяло. Партии също могат да подават жалби и пример за това е турската ПКК. Не мога да се ангажирам обаче с прогноза за изхода на един подобен процес. Макар на пръв поглед намесата на Конституционния съд със заличаването на всички гласове, подадени в 23 секции в Турция, да изглежда прекомерна, в тези случаи се търси баланс. Има една тънка червена линия между правото да избираш и да бъдеш избиран и задължението на държавата да създаде ясни правила за демократичност на процеса и да следи за тяхното стриктно спазване, а че има усещане, че те се заобикалят, е очевидно.


Йонко Грозев, адвокат
Никой не гарантира еднаква тежест на всеки глас

Никоя избирателна система не може да гарантира еднаква тежест на всеки един глас поради серия от фактори - пропорционалния характер, районирането. Освен това няма и задължение за признаване на всеки глас. Важното е да се намери балансът между правото на честни избори и тежестта на единичния глас.ДПС ще оспорва отнемането на депутатски мандат


ДПС обяви, че ще търси всички начини, за да оспори отнемането на един депутатски мандат от партията с решението на Конституционния съд (КС). Движението ще обжалва решението пред КС, както и пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Хипотезата, че на практика сме в ситуация на нов изборен резултат, дава правото да ползваме процедурата, според която обжалването на изборните резултати става до 14 дни от обявяването им, обясни зам.-председателят на партията Лютви Местан. Ако това ни бъде отказано, то ще бъде ново основание за атака в съда в Страсбург, казаха от ДПС. Според партията актът на съда не е законово или конституционно обоснован и нарушава права, дадени с основния закон на България. Една от причините ДПС да сезира съда в Страсбург е, че КС отказал да конституира засегнатите депутати като страна по делото и така им е отказал право на защита.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бууу
  *****
  Неутрално

  А наказани за това престъпление срещу държавата???

 2. 2 Профил на Бууууу
  *****
  Неутрално

  А реакция срещу Турция за участието й в това престъпление?

 3. 3 Профил на избирател
  *****
  Неутрално

  "Нарушения навсякъде, годни за касиране - 18 358 гласа"

  А негодните за касиране са поне 10 пъти повече.Следователно поне 10 мандата на ДПС са в повече.
  За това са виновни не само ДПС, но и БСП които осигуриха само в Турция повече избирателни секции, отколкото навсякъде другаде по света.Така много българи в чужбина въпреки желанието си не можаха да гласуват, докато в Турция гласуваха 100%,че и повече от имащите право на глас.
  Това е доказателство,че БСП са антибългарска партия.

 4. 4 Профил на mo
  *****
  Неутрално

  Бог да пази България защото ни не можем.

 5. 5 Профил на aaaa
  *****
  Неутрално

  искаме ги тия нарушители в затвора. Писна НИ !! Само приказки искаме справедливост. Тоя мазен турчин е във вреда на собстевеният си народ и най-вече за нас! Престъпник нагъл !

 6. 6 Профил на do nomer 5
  *****
  Неутрално

  Подкрепям те !! Много си прав за това !!!!!!!!!!!!

 7. 7 Профил на Jim Stark
  Jim Stark
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  затова за изборите в чужбина трябва да се прави отделна листа от кандидати народни предтсавители, т.е. да бъдат като тделен 29-ти МИР.

  така и самите избрани кандидати ще бъдат хората който ще заитават интересите на БГ в чужбина.
  Може даже да наши емигранти - така ще се стимулира БГ в чужбина да упражняват правото си на вот.

  БИВШ ТАРИКАТ... ВЯРНО, ЧЕ ТУЙ НЕ Е ДЪРЖАВА, НО ДОКАТО ИМА БАЛАМИ, ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ...
 8. 8 Профил на dan
  *****
  Неутрално

  РЕФЕРЕНДУМ ЗА ГМО и ПРО!

  А защо не се касират поне половината от гласовете в Турция?

 9. 9 Профил на vlado
  *****
  Неутрално

  Браво бе!Само вие се осмелихте да защитите правата на българите в БългарияЧ Аман от тия турски мекерета и от комунистическите им приятелчета,аман от станишево-доганските крътове и далавери!
  Май наистина нещо взема да се променя - само така!И престъпниците в затвора

 10. 10 Профил на Истината
  *****
  Неутрално

  С този акт доказват негодността на системата - дотук добре; но какво чакат и не променят изборните закони? Ами нали утре като падне и това правителство, Ахмед пак ще ни цака с 80-100 хил.нереални гласа от "братска" Турция? Щом си казал " А", давай и нататък, иначе само временно се отглага поредното "Под иго". Дори не проумявам, че след такъв резултат, дори не се говори за корекция за изборните нормативи?! Което значи, че Меди Доганов отнова е на стъпка отпред /държи ги всичките/, а ние останалите сме отзад, ако ме разбирате.

 11. 11 Профил на адвоката
  *****
  Неутрално

  евала адвоката на Люси Стойков и близката до Йордан Соколов в експертизата на КС Браво -много независима експертиза

 12. 12 Профил на lol
  *****
  Неутрално

  Ама какъв вие проблема с Турците неразбрах?

 13. 13 Профил на Любомир Гаврилов
  *****
  Неутрално

  "Основният мотив на конституционните съдии е, че в тези секции няма нито един гласувал от хората, подали заявление за разкриването им, а всички са дописани в изборния ден."

  Това категорично не е вярно : основният мотив на Конституционния Съд е, че протоколите НЕ СА ПОДПИСАНИ. Дневник проявява груба некомпетентност : това което обявявате като мотив (няма нито един гласувал от подалите заявление) въобще не е нарушение. Поправете си статията, че е срамно !
  bezgranici.org

 14. 14 Профил на Любомир Гаврилов
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "Дон Кихот (..::be green::..)":

  Разбира се, че това трябва да се направи. Поправка : МИР в чужбина трябва да има номер 31.

 15. 15 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Весело

  депутат по депутат - мнозинство

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 16. 16 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  резесе вече са приютени, атака са самостоятелни само на думи, а някои бесепари и доган с радост подкрепят герб неофициално за да останат извън медиите и съдилищата - герберите могат да напишат учебник по партийно и коалиционно строителство, ашколсун!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 17. 17 Профил на ОбЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  Крайно време е неграмотните да напуснат този форум! Това принизява всички ни! "ЛОЛ" има пет грешки в общо шест думи в изречението: Ама какъв вие проблема с Турците неразбрах? ..."Ама какъв ви е проблемът с турците, не разбрах?" е правилното написание, ЛОЛе, бегом обратно във втори клас!

 18. 18 Профил на ОбЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  Крайно време е неграмотните да напуснат този форум! Това принизява всички ни! "ЛОЛ" има пет грешки в общо шест думи в изречението: Ама какъв вие проблема с Турците неразбрах? ..."Ама какъв ви е проблемът с турците, не разбрах?" е правилното написание, ЛОЛе, бегом обратно във втори клас!

 19. 19 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#12] от "lol":

  Ами ние нямаме проблем - имат проблем агентите на Турция в България, питай тях - нали нещо ги тормози решението на Конституционния съд.

 20. 20 Профил на WhatTheFuck
  *****
  Неутрално

  До коментар [#12] от "lol":

  Гласуват като овце. Неграмотни са. Като ги питат пред местата за гласуване "За кого гласувате" отговарят "За номер три, три !" след като внука им преведе въпроса на турски. "Кой е в момента президентът на България ?" "?!?@?!?#?@#?" (тук даже не им го превеждат, защото и "преводача"-внук не знае кой е президента... За който между другото гласуваха (помниш ли "Номер три, три !" ?).

  Сега замени думата "президент" от горния текст с "парламент" и ще получиш същата картинка.

  И после Доган-Лайнян живее в сараи, граби български имоти, поддържа обръч от фирми, продава българските интереси на чужди държави, плюе по суратя на избирателите си (за справка виж тютюнопроизводителите) и т.н.

  Достатъчни основания ли са ?

  И научи се да пишеш, моля. Абе ти да не си един от онези "За номер три, три !" ???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK