Конституционният съд за изборите в Турция: Нарушения навсякъде, годни за касиране - 18 358 гласа

Конституционният съд за изборите в Турция: Нарушения навсякъде, годни за касиране - 18 358 гласа

© Георги КожухаровКонституционният съд (КС) обяви за незаконни изборните резултати в 23 секции в Турция и нареди заличаването на всички гласове, подадени в тях. Основният мотив на конституционните съдии е, че в тези секции няма нито един гласувал от хората, подали заявление за разкриването им, а всички са дописани в изборния ден. Затова съдът нареди на Централната избирателна комисия (ЦИК) да преизчисли резултатите от парламентарните избори, като извади от тях 18 358 гласа. Общо гласовете от Турция са близо 90 хиляди.


Констатациите на съда се основават на експертиза, която е възложена на трима бивши членове на ЦИК - Илияна Ризова, Красимир Вълев и Петър Божков. Експертите са установили серия от други нарушения, като най-честото от тях е липсата на подпис на председателя и секретаря на комисията под допълнителния списък на избирателите.


От мотивите на КС става ясно, че това е порок на 116 протокола от общо 123 за гласуването в Турция. Прави впечатление, че допълнителните протоколи са изписани четливо, със спокоен и равномерен почерк, за което е било необходимо допълнително време, твърдят експертите. Има секции, които са разкрити и без да имало поне 100 заявления за това, както е изискването на закона.
За да установят дали има фиктивни гласове, Ризова, Вълев и Божков са направили експеримент. Целта е била да установят колко време е нужно, за да гласува един човек. Те са разиграли цялата процедура и са установили, че това отнема най-малко 50 секунди, като в тях не е включено време за размисъл в тъмната стаичка.


Така при 13-часова продължителност на изборния ден технически са могли да гласуват 936 избиратели, заявяват експертите. В 30 секции обаче са подадени по над 1000 гласа, като в някои броят им достига 1600. Според КС обаче това не е достатъчно, за да се обяви вотът в тези секции за незаконен. В решението се обяснява още, че заради тайната на вота не може да се твърди, че всички нарушения са в полза на ДПС, макар в Турция да преобладават избиратели на тази партия.


Именно с невъзможността да се установи за коя политическа сила са гласували хората, упражнили законно правото си, Конституционният съд мотивира подхода си да заличи изцяло резултатите на цели секции. "По този начин е постигната максимална сигурност при отчитането и съответно при преизчисляването на действителните гласове в оспорените секции", пише в решението.


Само ДПС е изпратило становище по делото. Позицията на движението е, че след като резултатите при пропорционалната система се определят на базата на всички протоколи от страната и чужбина, е недопустимо да се касира изборът в отделни секции. Според ДПС при нарушение на процедурата трябва да бъдат наказани виновните чиновници, а не хората да бъдат лишавани от избирателно право.


Двама от членовете на КС - Благовест Пунев и Румен Ненков, са подписали решението с особено мнение и твърдят, че делото изобщо не е трябвало да се гледа. Според тях искането на РЗС формално е било препратено от главния прокурор Борис Велчев, без той да изложи аргументи в негова подкрепа, и затова не може да се смята, че съдът е сезиран валидно.Правозащитници


Михаил Екимджиев, адвокат
Трябва баланс между свободните избори и спазването на правилата

По този казус жалба може да бъде подадена до Европейския съд в Страсбург, защото един от допълнителните протоколи към конвенцията за правата на човека гарантира правото на свободни избори на законодателното тяло. Партии също могат да подават жалби и пример за това е турската ПКК. Не мога да се ангажирам обаче с прогноза за изхода на един подобен процес. Макар на пръв поглед намесата на Конституционния съд със заличаването на всички гласове, подадени в 23 секции в Турция, да изглежда прекомерна, в тези случаи се търси баланс. Има една тънка червена линия между правото да избираш и да бъдеш избиран и задължението на държавата да създаде ясни правила за демократичност на процеса и да следи за тяхното стриктно спазване, а че има усещане, че те се заобикалят, е очевидно.


Йонко Грозев, адвокат
Никой не гарантира еднаква тежест на всеки глас

Никоя избирателна система не може да гарантира еднаква тежест на всеки един глас поради серия от фактори - пропорционалния характер, районирането. Освен това няма и задължение за признаване на всеки глас. Важното е да се намери балансът между правото на честни избори и тежестта на единичния глас.ДПС ще оспорва отнемането на депутатски мандат


ДПС обяви, че ще търси всички начини, за да оспори отнемането на един депутатски мандат от партията с решението на Конституционния съд (КС). Движението ще обжалва решението пред КС, както и пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Хипотезата, че на практика сме в ситуация на нов изборен резултат, дава правото да ползваме процедурата, според която обжалването на изборните резултати става до 14 дни от обявяването им, обясни зам.-председателят на партията Лютви Местан. Ако това ни бъде отказано, то ще бъде ново основание за атака в съда в Страсбург, казаха от ДПС. Според партията актът на съда не е законово или конституционно обоснован и нарушава права, дадени с основния закон на България. Една от причините ДПС да сезира съда в Страсбург е, че КС отказал да конституира засегнатите депутати като страна по делото и така им е отказал право на защита.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK