София опитва да си събере дълговете от превозвачи

София опитва да си събере дълговете от превозвачи

© Анелия НиколоваПредприети са действия за принудително събиране на парите, които маршрутните и автобусните превозвачи дължат на Столичната община по договорите си с нея. Това каза заместник-кметът по транспорта Любомир Христов по време на днешното заседание на комисията по транспорт към общинския съвет. Според Христов от правната дирекция на общината предявили искове към фирмите, които дължат най-големи суми.


Задълженията са от ненавременно плащане на таксите, които маршрутните и автобусните превозвачи трябва да превеждат по договорите си с кметството. Според тях за всяка маршрутка се плащат по 50 лв. на месец, а за автобус по междуградските линии - по 140 лв. на месец. Отделно при закъснение на плащането се натрупва лихва от 50% за всеки просрочен ден. "Ще искаме да се изплатят целите задължения - главницата плюс лихвите. Нищо че лихвата е прекалено висока и вероятно е техническа грешка при оформянето на договорите. Фирмите обаче са се съгласили с нея и са подписали споразуменията", обясни Христов.


Зам.-кметът не уточни какви са общите задължения на превозвачите и кои са фирмите, които дължат най-много. Наскоро от администрацията съобщиха, че дълговете заедно с лихвите са над 6 млн. лв.
На днешното си заседание съветниците от транспортната комисия одобриха доклад на Христов за намаляване на таксите за маршрутките и автобусите с няколко пъти. Мотивът е, че превозвачите са засегнати от икономическата криза и така ще бъдат подпомогнати. Освен това те не плащали навреме задълженията си, а с намаляването на цените общината поне щяла да получи някакви приходи.


Против помощта за превозвачите се изказаха съветниците от БСП. Според тях първо трябва да се търси отговорност на фирмите за това, че не спазват задълженията си към общината, и след това да им се помага. "Ако трябва да се променят условията на договорите, да обявим нови конкурси", каза Георги Свиленски от БСП. Зам.-кметът Христов му отговори, че общината не се е отказала от парите, които фирмите й дължат.


"Трябва да има еднакъв аршин към фирмите, които са наши партньори. Не може едновременно да искаме от строителните компании да намаляват цените по договорите си с нас и в същото време да откажем на превозвачите да понижим таксите им", каза Христов. Той прочете становище от зам.-кмета по правните въпроси Юлия Ненкова, според което няма правна пречка таксите да бъдат намалени. В него пише още, че дори и общината да се опита да събере сумите по съдебен ред, няма гаранция, че ще ги получи.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Да кажа нещо
  *****
  Неутрално

  Парите трудно ще ги съберете, но поне използвайте неизпълнението на договора като повод да либерализирате целия пазар на марштрукти. Който смята че може да събере клиенти по определена линия - да се мета да бачка!

 2. 2 Профил на МАРШРУТКИТЕ
  *****
  Неутрално

  подбиват доходите на градския транспорт и пълнят гушите на собственици,напр.като сина на Краяус,а в Пловдив на някакъв си доктор д-р Лазаров -а можеби и на който стои зад тях! ДА СЕ ПРЕМАХНАТ ВЪОБЩЕ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK