МВР направи поредна отстъпка за трафичните данни


Парламентът окончателно прие закона

Поредната отстъпка, и то в последния момент, направи МВР по темата с получаване на т.нар. трафични данни - от телефонни разпечатки и за интернет трафика. При окончателното гласуване в парламента на промените в Закона за електронните съобщения представителите на вътрешното министерство и на ГЕРБ се съгласиха с искането на "Синята коалиция" и ДПС данните да се искат, както е според действащия закон, само за тежки и компютърни престъпления.


Те се отказаха от гласувания в комисия текст, според който достъп до такива данни може да се иска и за престъпления като закана спрямо длъжностно лице, купуване на гласове, приготовлението за пране на пари и т.н. Още преди месец, след силен обществен натиск, МВР оттегли предложението си за пряк достъп чрез интерфейс до трафичните данни.
С приетите окончателно текстове мобилните и интернет операторите са задължени да предоставят на МВР трафични данни не по-късно от 72 часа след поискването им. Оставена е възможност министърът да определя различен срок - по-кратък или по-дълъг, според нивото на спешност или обема на необходимата информация. Предвиден е и ред за унищожаване на данните, до които е искан достъп. Парламентарна комисия ще следи процедурите и защитата на правата на гражданите.


При дебатите в сряда от опозицията отново поставиха въпроса защо, след като МВР се отказва от прекия достъп, в закона се преформулира понятието "прихващащ интерфейс" и се записва, че това е система от мониторинг центрове. Зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подчерта, че прихващащият интерфейс изобщо не е свързан с достъпа до разпечатки от телефонии или интернет активност, а засяга реалното подслушване и прихващане на съдържанието на разговорите.


Такъв интерфейс има повече от 10 години, ползва се по закона за специалните разузнавателни средства, няма никаква разлика или новост, заяви Вучков. Експерти обясниха пред "Дневник", че още с лиценза на операторите отпреди години те са били задължени да изградят този интерфейс, но сега няма задължение той да се подобрява и да отговаря на съвременните технологии, така че да се следят например сателитни телефони. Целта на поправката е именно операторите да бъдат задължени да въведат новите техники, допълниха те.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK